In luna Octombrie a.c., MApN a platit pentru pensiile de serviciu, de invaliditate si de urmas, 277 milioane lei.
Daca luna viitoare se actualizeaza aceste pensii cu 1,3% ar fi nevoie de un "efort bugetar" in suma de 3,6 milioane lei..cred ca mai putin decat un TAB adus din Elvetia..!( in varianta actualizarii la cuantumul aflat in plata ).
@Radu
Eu si acum mă îndoiesc că vor fi actualizate cuantumurile în plată. Am primit multe recalculari și actualizări de pensie pe legea 164/2001 ca să stiu că actualizarile se aplică intotdeauna cuantumului recalculat.
In 2016 și 2017 au fost indexate cuantumurile in plată pentru că nu erau înca pensii recalculate.
Și eu mă îndoiesc. Dacă o fi sa greșesc cu toate ca e o frecție la un picior de lemn sa fie primit.
@Radu
Adjunctul nu este convingător dacă invocă art 111, cel cu cuantumul mai avantajos.
Acest articol intră în acțiune numai dacă prin recalculare, zice legea, sau actualizare, zice tot casa sectorială, cuantumul în plată este mai mare decât cuantumul recalculat/actualizat.
Dacă actualizarea se aplică la cuantumul în plată, nu mai avem cuantum mai avantajos.
@catalin
Sunt foarte enervanți tipii care persistă cu tupeu în greșeală. Parcă am mai avut niste dispute pe acest mod de comportare.
Nici acum nu ai aflat că ordonanța nr. 59/2017 a scos indexarea pensiilor miltare din art 59 al legii, ca operațiune de punere în acord cu cresterea inflației, numind-o actualizare?
Câteva lucrurri aşa cum le văd eu:
- indexarea anuală (aşa cum era prevăzută în lege înainte de OUG 59) reprezintă suma corespunzătoate procentului cu care sunt mărite drepturile în PLATĂ. Ele nu modifică drepturile stabilite calculate/recalculate prin decizia de stabilire/recalculare, ci se adaugă la aceste decizii. Mai mult, rămân în plată şi se iau în considerare la indexarea din anul următor. De-a lungul anilor datorită modificărilor legislative aceste indexări şi-au pierdut din semnificaţia juridică de drept legal câştigat, mai ales pe perioada în care drepturile erau exprimate în puncte de pensie şi creşterea punctului de pensie prin indexare reprezenta o creştere implicită nu numai a drepturilor în plată ci şi a drepturilor calculate din decizia de pensie. Singura prevedere legală prin care o indexare anuală dispare din sumele aflate în plată era cea care prevedea expres că în anul în care este posibilă şi actualizare şi indexare se aplică cea mai favorabilă(şi evident dacă era mai mare suma din actualizare decât cea din indexare, aceasta din urmă „dispărea”). Legiuitorul a prevăzut aplicarea numai a indexărilor ce generau efecte pozitive asupra pensiilor, pentru cazurile negative se menţineau cuantumurile, NU SCĂDEA suma în plată) ;
- actualizarea (aşa cum era prevăzută în lege înainte de OUG 59) este procedura de recalculare şi stabilire a unor noi drepturi de pensie. S-a aplicat ca primă actualizare prin recalculare pentru pensionarii de dinainte de intrarea în vigoare a L223 şi la cei cărora li s-a stabilit pentru prima dată dreptul de pensie şi apoi a doua actualizare pentru toţi pensionarii aflaţi în plată sub efectul Legii 152/2018.Această acţiune presupune recalcularea bazei de calcul conform art.28 din L223, stabilirea noilor drepturi de pensie în funcţie de noua bază de calcul-anexa la decizie, şi celelalte elemente care se iau în calcul. Şi aici la actualizarea pe L152, apare măgăria juridică la CPS MapN care se opreşte cu calculul la stabilirea noii baze de calcul şi calcularea pensiei actualizate cu elementele avute în prima decizie pe legea 223, eliminând cu de la sine putere suma corespunzătoare indexării din anul 2016. După mine e ilegal, dar lucrul ăsta nu poate fi stabilit decât de instanţă. La prima actualizare, indexarea pe anul 2016 au aplicat-o la SUMA ÎN PLATĂ şi nicidecum la suma corespunzătoare din indexarea sumei cuvenite din actualizare-recalculare, recunoscând dreptul anterior câştigat, acum nu mai vor, dar asta nu înseamnă că procedează legal.Mai mult, legiutorul nu a prevăzut ca indexările din anii în care nu sunt actualizări să fie eliminate de următoarea actualizare.
-actualizarea aşa cum este prevăzută de OUG 59 este de fapt o indexare rebotezată şi golită de elementul 50% din creşterea reală a SMB. Se prevede şi acum că în cazul că este negativă se păstrază cuantumul în plată. Mai nou, după cum zice OUG 96/2018, dacă inflaţia e negativă nu se mai face actualizare. Opinia mea este că în mod cert se va aplica la SUMA ÎN PLATĂ, pentru că altfel ar contraveni cu procedura aplicată la indexarea pe 2016 şi 2017. Mai mult, această actualizare nu are legătură cu baza de calcul conform art.28, alte plafonări etc., prevederea legală, stabilită de regulă prin OUG va spune că în anul(mai nou după OUG96, începând cu data de....) pensiile militare se măresc cu x%. Deci e vorba de drepturi în plată şi nicidecum de drepturi stabilite prin aplicarea calculelor din M25.
Mare indexare(actualizare) 7 pungi de pufuleti!
@Antonim,cand crezi ca indexarea s-a aplicat corect:
Cand in anii 2013,2014 si 2015 s-a aplicat la suma recalculata, sau cand in 2016 si 2017 s-a aplicat la suma aflata in plata ?
Sunt voci, pe surse guvernamentale, care susțin că indexarea va fi la cuantumul în plată și sigur de 1,5%, posibil kiar 1,97!
Așa DA!... ce-mi place bacșișul!
Ordonanţa nr. 96 spune că actualizarea cu rata inflaţiei se face din oficiu. Asta înseamnă că nu mai trebuie altă reglemenare pentru a se aplica. Totuşi, prin legea bugetuli de stat pe 2019 se pote prevedea o majorare mai mare şi cu precizarea că se aplică şi se adaugă la cuantumul în plată....că i-a durut în pix să facă precizarea în oug 96/2018
@catalin
Da, pot! Prin Legea salarizării nr. 153/2017. Cadrele medicale au primit anticipat creşterile prevăzute de lege pentru anul 2022. Generalii vor primii creşterile eşalonat, aşa cum prevede art. 38 din L 153.
Te impiedici de lucruri mărunte!
Mare rahat cu chierje aceasta indexare: Vu ea sau fara ea, tot bataie de joc!
@Leon,
Nu mă pronunţ asupra corectitudinii aplicării indexării. În schimb, pe partea legală a aplicării indexării, pot să am o părere: indiferent de situaţie, când OUG prevede că “pensiile militare se măresc cu x%” nu prea au cale de întors şi procentul de creştere se aplică la suma în plată. Altfel, în afara unor prevederi legale explicite, nu se poate susţine în instanţă că ai aplicat OUG cu creşterea dar ai aplicat-o la suma cuvenită din nu ştiu ce calcule şi alte prostii. Pentru anii 2013,2014,2015 indexarea s-a aplicat la suma recalculată prin revizuire – creşterea valorică a punctului de pensie provine tot din procentaj de indexare, sumă care a devenit sumă în plată de la 01 ianuarie 2012- eventualele corecţii ca urmare a revizuirii au fost finalzate pînă la 31 decembrie 2012. Legislaţia anilor 2010-2011 nu prevedea păstrarea în plată a cuantumului avantajos provenit din legislaţia anterioară. Nu cunosc situaţii particulare , dacă s-au menţinut în plată cuantumuri de pe legea 164 şi cum li s-a aplicat indexarea.
@antonim
Prin OUG nr.1/2011 s-a revenit la cuantumul în plată conform L 164/2001 până la emiterea deciziei de revizuire, pentru cei care le micsoraseră pensiile prin deciziile de recalculare din ianuarie 2011, iar prin L 243/2013 s-a revenit la acelasi cuantum pentru cei 26 000 pensionari din cele 3 case sectoriale, cei care au primit pensii micsorate si prin decizia de revizuire. Acestia au fost stopați la crestere până cănd pensia revizuită si indexata cu cresterea valorii punctului de pensie a devenit egală cu pensia în plată. Unii, câteva zeci, sunt si pe blog la eticheta Tabel, au scăpat de stopare, chair dacă aveau pensie în plată de 10 000 lei sau peste, abia prin Legea 223/2015.
E clar ca nu se indexeaza niciodata cuantumul avantajos pana nu e egalat de pensia reala cea recalculata.Urmeaza impozitul progresiv .Asa se limpezesc apele pentru toti.
@Unkn
Să fim optimiști!
Adjunctul se jură că va actualiza cuantumul în plată.
https://m.dcnews.ro/dumitru-coarna-dupa-intalnirea-cu-gabriel-oprea-va-spun-la-modul-cel-mai-serios_601622.html
Oricum,fără impozitarea progresiva decalajele imense nu vor putea fi recuperate niciodată!
@niky
Impozitarea progresivă este o măsură social democrată! Nu are cine s-o aplice în România! Actualul guvern este mai mult liberal în domeniul fiscal.
Nici nu ne dorim o egalizare prin impozitare diferențiată Doar prin actualizarea pensiilor în funcție de soldele celor în activitate se pot reduce corect diferențele.
Cu permisiunea d-voastra îmi exprim și eu punctul de vedere în această privință.
Actualizarea (fosta indexare) este obligatoriu a se aplica la 01 2019 la cuantumul avantajos in plata rezultat după actualizarea cu majorările de 15 respectiv 10% la polițiști , adică la cuantumul avantajos de pe ultima decizie, adică cea în urmă actualizarii cu 15%,etc.
Această indexare , botezată acum actualizare cu 1,3% la 01 2019, corespunzătoare nivelului de inflație din 2017 nu se poate aplica unui cuantum in plată fictiv calculat după o formulă neconformă cu legea.,respectiv cuantumul rezultat din majorarea cu 15 % mai mic decât cel in plata in 68%dincazuri.
Și asta deoarece acel cuantum nu conține indexările anuale in mod cronologic și legal.
Și atunci neputând aplica pentru cei 68%cu pensiile micșorate și neidexate pe 2016 actualizarea la acest cuantum fals au decis un compromis adică aplicarea actualizării la cuantumul avantajos in plată la data de 1 1 2019 pentru toată lumea.
Cu aceste ultime decizii micșorate in 68 %din cazuri se pot ....... întrucât sunt in fals și uz de fals.
Că atare viitoarele actualizări cf art 59 de vor face la cuantumul avantajos in plată, cuantum care este cronologic legal și în concordanță cu emiterea primei decizii de pensie cf L 223, adică legal din punct de vedere al aplicarii indexărilor anuale.
În felul acesta repară parțial măgăria făcută cu actualizarea soldei de funcție cu acel 15%.
Altă soluție momentan nu exista.
Noapte buna.
PS
Cu alte cuvinte,mai pe scurt,am vrut să spun că cap nu poate aplica o indexare la un cuantum neidexat cu inflația pe 2016.
Este obligată să aplice actualizarea la cuantumul avantajos in plată la data de 01.01.2019.
Asta pentru a fi în concordanță cu cei de la MI,unde aceasta indexare s_aaplicat. Îi
@Aurel
Neconvingător combați. Se vede că ești pensionar mai proaspăt. Cei mai vechi știu că niciodată, până în anul 2016, nu a fost indexat cuantumul mai avantajos.
Cuantumul mai avantajos a fost păstrat în plată până când a fost depășit de majorările aduse cuantumului recalculat.
A fost o premieră în anul 2016 când s-a majorat cuantumul în plată, deși legea nu preciza acest lucru. De aici, finanțiștii caselor, și ei mai proaspeți, au intrat în bâlbâielile cu regularizarea indexărilor cu actualizările din anii 2016-2018.
Ps.news.zice ca vipera rosie pleaca la dezvoltare in locul lui Paul Stanescu!
Cred ca pentru anii 2016 si 2017, s-a aplicat majorarea la cuantumul aflat in plata si din motivul ca era in curs procesul de recalculare a pensiilor militare. Iar in prezent are loc actualizarea acestora, si probabil se doreste finalizarea acestui proces.
Si acum apar doua situatii:
1.Daca se face actualizarea cu 1,3% in luna decembrie, in mod sigur se va aplica tot la cuantumul aflat in plata.
2.Daca se asteapta finalizarea actualizarii( cu 15% a SF.), atunci prin luna Aprilie 2019 se poate face actualizarea la cuantumul trecut in Decizie, prin adaugarea si a inflatiei din anul 2017( INS va comunica acest procent pana atunci) si atunci procentul va fi mai mare:
1,3% + 3,7% = 5%, aproximativ.
Corectie: "..si a inflatiei din anul 2018..."
Ifrim,
Olguța vrea la apărare căci este este f...(trânta) mai mare!
Ar fi buna, că să remedieze propriile-i prostii!
@Leon
Hai să nu zăpăcim cititorii!
Actualizarea din anul 2018, cu indicele negativ de inflație din anul 2016, nu se mai aplică.
Actualizarea din oficiu din 2019 este de 1,3%, corespunzător inflației din anul 2017, și se aplică de la 01 01 2019, indiferent când este calculată de Casele Sectoriale, până la 31 12 2019.
Indicele de inflație pe anul 2018 nu va fi cunoscut la data de 01 01 2019 și se va aplica la actualizarea din anul 2020.
Prin legea bugetului de stat pe anul 2019 se poate prevedea un alt indice de actualizare, mai mare decât indicele de inflație din 2017.
@Iulica.Musca-ti limba,scuipa-ti in san daca vine matracuca la aparare incercand sa remedieze cine stie de ce Jumanji e in stare.Ori ai uitat"Las' ca o sa vada domnii colonei"Eu ii doresc promovarea ca ambasador in Australia!
Dacă ați ajuns sa va bucurați de-o indexare cu 1,3% înseamnă că ati luat-o razna in conditiile in care la civili peste doi ani ani se vor dubla pensiile!Un sfat pt voi coloneii,mari susținători ai actualilor si nepăsători fata de ceilalti ,explicați,pt ca va dati reprezentanții noștri, ca rezerva nu-i alcatuita numai din colonei si ca marea masa ,zeci de mii au pensii de cacat care in curând vor fi intrecute de o grămadă de civili si noi vom ajunge cerșetori la colt de strada!Atunci veti demonstra ca sunteti adevărați apărători ai drepturilor tuturor si ca mai aveti ceva din camaraderia caracteristica ,pt ca altfel voi crede ca asa ati fost si in activitate ,niste egoisti si sefi de ...prefer să mă abțin!
Ps Cum Olguta zice,,o sa vada coloneii...''spuneti si voi ,,bai Olguto nu numai noi suntem armata dar trebuie sa ne asculti pt ca noi ii reprezentam pe toti ,mai ales că avem si noi zeci de mii de amărâti cu pensii de rahat!
Ifrim,
Ba în Africa, că-i ..lupta mai lungă!
Iulica.Lupta ei ....neinteresant.Am in vedere distanta,cu cat mai departe mai benefic rezervistilor!
@Draghici.Dupa optica gresita a hatrului si persoanele cu dizabilitati nu sunt utile,atunci ce facem ii eutanasiem?Nu inginere se numeste solidaritate sa avem grija unii de ceilalti asa cum la vremea lui generalul a crescut prin munca lui asistente,ingineri,doctori,profesori,muncitori!
Am vazut ca va doare undeva de postarea mea....!Slava coloneilor de milioane!
Semnat:un prapadit de maior!
SA TRAITI!Asta cred ca vreti sa auziti!Pacat!
Pentru Draghici reformulez.Generalii ,ca la d-lor v-ati referit precum toate cadrele militare in activitate functie de optiunea personala a familiei au crescut,educat,indrumat,investit in 1,2,3,4 copii care sigur au devenit utili societatii.Acum societatea prin acesti fosti copii actualmente adulti aduce prinos de recunostinta inaintasilor.Neclaritati?
Drăghici,
Îți răspund cu o trimitere...
Ai văzut filmul Cod Roșu la Guantanamo?
Ei, răspunsul îl ai în pledoaria finală a colonelului vs procuror!
*Pe scurt: tu ai putut ajunge procuror pt că eu, colonel fiind, am fost în baza Guantanamo!
Domnule Draghici,
Asistenta, si nu numai ea, are/avea 85% sporuri!
Acum, cand i s-a aplicat toata grila.....a cerut bancii extindere de card!
Drăghici,
Ce anume nu ai înțeles? Vrei să-ți dau eu exemple de Guantanamo de ROU?
Câte?.....4,5,.. 9 ajung?
Sau vrei momente istorice recente?
Nu cred că ai făcut facultatea obligat în rusă/germana/maghiara!
Sfat...nu te bate cu toți în același timp....
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com