A durut-o mintea să introducă plafonarea actualizării pensiilor militare la 10 000 lei?
Să-i spună cineva doamnei , dacă nu catadicseşte să citeasca site-ul Casei Naţionale de Pensii că, până în aprilie 2001, data intrării în vigoare a L 19/2000, niciun salariat din România nu a plătit CAS. Să lase placa uzată.... cu militarii care nu au plătit CAS.
Ordonanţa ticluită, în privinţa art. VII, în laboratoarele conţopiştilor din instituţiile militare, asumată de LOV, dar pe care ministrii Fifor, Dan şi directorul Hellvig nu au avut curajul să o motiveze pentru pensionarii militari şi nici pentru cadrele active, încalcă două principii ale legii cadru a pensiilor militare:
Art.3
Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt următoarele:
b) principiul egalității, prin care se asigură tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeași situație juridică, în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege;e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;Unde mai sunt egalitatea şi autonomia după ORDONANTA 59/2017?
Olguța Vasilescu: Sunt singurul ministru din Guvern cu dosar că am semnat o OUG privind pensiile militare
"Sunt singurul ministru din acest Guvern care are un dosar penal din cauza faptului că am semnat o ordonanță de uregnță referitoare la pensiile militare. Când a apărut ordonanța de urgență, pensionarii militari își actualizau pensiile în funcție de salariile celor în activitate. Și anul trecut, am spus că din moment ce salariile militarilor cresc în fiecare an cu 25 la sută din diferența față de care trebuie să ajungă în 2022, deci automat solda le crește suficient de mult, atunci nu putem să actualizăm și pensiile pentru că am văzut ce înseamnă actualizarea unei pensii militare care a pornit de la 7.000 în 2015 și a ajuns la 22.000 în anul 2017", a declarat ministrul Muncii, potrivit Mediafax.
Lia Olguța Vasilescu a precizat că nu știe în ce stadiu este dosarul.
"Am plângere penală. Doar m-au informat. Pensionarii militari sunt foarte supărați că am semnat acea ordonanță de urgență. Mie mi se pare de bun simț", a completat ministrul.
________________________________________________________________________________
In aceeaşi emisiune LOV a mai spus:
"Pentru România, pensiile militarilor chiar sunt decente dacă le comparăm cu celălalte, care ajung într-o medie de 1100 de lei. Și atunci să nu le mai lași să crească într-un procent atât de mare cum a fost exemplul pensiei de care v-am spus. Și tot în această OUG am scris clar că nu mai poate să fie pensia netă mai mare decât salariul net pe care l-a avut. Pentru că avea un salariu, să zicem, de 4000 de lei, dar ieșea la pensie luna următoare cu 4300 de lei. E foarte complicat sistemul. Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc. Că așa a stabilit statul român, bineînțeles. Și atunci, când le făceai calculul pe contributivitate pierdeau din start. Din această cauză...nu mă întrebați pe mine, că nu am făcut eu legislația de pensii speciale. Eu încerc la ora actuală să fac o lege bună care să aducă pensii decente în România, așa cum insist să spun că nici pensiile militare, și nu mă refer aici la pensiile acelea care sunt inadmisibil de mari...Ei bine, vom încerca să facem pe această Lege a Pensiilor și pentru ceilalți pensionari să aibă pensii decente și eu vă spun că vor fi niște surprize foarte frumoase."