Un produs Blogger.

marți, noiembrie 21, 2017

Nu va fi actualizare, probabil se va face (o indexare) ca în civilie

47 comments
COMUNICAT NR. 397 


Întâlnire cu reprezentanții asociațiilor militarilor în rezervă și retragere


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu reprezentanți ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă teme de interes comun și proiectele pe care Ministerul Apărării Naționale intenționează să le promoveze în domeniul social în beneficiul personalului militar și civil, cu referire atât la cadrele în activitate, cât și la militarii în rezervă și în retragere, ale căror asociații vor fi consultate în continuare pe parcursul etapelor de elaborare a actelor normative.

Ministrul Mihai Fifor a apreciat întâlnirea de astăzi ca fiind benefică și constructivă pentru ambele părți și a dat asigurări cu privire la disponibilitatea instituției militare la consultări și dialog eficient pe teme de interes comun, pe baza unui calendar agreat în comun. 

„Vă asigur de buna credință și de maxima disponibilitate la dialog ale echipei de conducere a ministerului, astfel încât problemele dumneavoastră să-și găsească rezolvare,” a declarat ministrul apărării naționale.

Biroul presă

Preluare de pe site In cuiul catarii
De ce nu a fost invitat și SCMD?

De pe site-ul „In cuiul cătării” aflam și răspunsul dat de ministrul Fifor  la o întrebare despre OUG nr. 59/2017, de înghețarea a pensiilor militare.


Întrebat de vicepreședintele ROMIL ce este și ce nu este adevărat din informațiile care au apărut vizavi de OUG 59 privind pensiile militare, domnul ministru a răspuns:

 
Cred că a fost și greșit înțeleasă povestea asta cu pensiile. Această creștere este foarte foarte greu de suportat de bugetul statului și asta vă spun cu toată onestitatea acest lucru, că vă place sau nu vă place ce spun dar e de datoria mea să vă spun. Ar fi însemnat anul viitor, dacă s-ar fi păstrat această actualizare, un impact de de 11 miliarde pe care efectiv bugetul statului nu îl duce, nu îl poate duce. Și atunci s-a căutat o variantă, cum să rămânem la un nivel acceptabil de buget și să nu mințim oamenii, vă dăm, nu vă dăm ….Dar există soluții să reglăm chestia în camera deputaților. Eu am avut o discuție cu domnul secretar de stat Nicolae Nasta, și i-am dat niște instrucțiuni, înțeleg că nu le-a înțeles foarte bine, o să mai discutăm, sunt aici colegii de la Casa de Pensii și o să discutăm din nou această problemă și vă spun că nu iese din Parlamentul României să fie chestiune nedreaptă. Vă asigur de chestiunea aceasta. Da, probabil că se va face o actualizare, probabil se va face ca în civilie, trebuie să discutăm, pentru că trebuie să fie foarte clar, nimeni nu vrea să lezeze drepturile militarilor, înțelegeti-mă, dar nici nu putem să vă mințim și să vă spunem că se poate da ceva și nu se mai poate da la un moment dat.”

Mai multe informații despre întâlnirea de la SMAp oferă Marin Neacsu pe site-ul indicat.

47 de comentarii:

avianyc spunea...

Adunare de gargaragii politici deocamdata.
Ce am spus eu pe aici spre informarea auditoriului le-a spus acum cu gura lui domnul ministru. Banii ,banii de la ”BANOMETRU” nu sunt stimati tovarasi. Stiu doar sa minta frumos pentru creduli.
Ca parere personala am mai spus ca indexarea pensiilor militare cu punctul de pensii nu poate excede masurilor guvernului atata timp cât sunt militari care pot opta pentru L 263,iar intre pensiile militare cf L223 sunt foarte multe pensii ramase in plata cu cuantumul avantajos calculat pe L263. Lucru care se va confirma in oarecare forma.
Al treilea mare necaz al lor vi-l spun in premiera ;sunt sufocati de pensii foarte mari in zona gradelor mari (lt.col ,col) unde datorita unor jmecherii si rotatii pe la sporuri consistente se iese cu pensii intre 8-10 000.
Pe astea nu le va actualiza nimeni veci cf art 60 abrogat. Si efortul de a le majora cu cresterea punctului de pensie este o povara pentru ei. Si pensii de aceste valori ies pe bandă fiindca rotirea la sporuri este libera indiferent ce functie detii prin unitate.
Ca sa nu va mai spun cum se face rotirea la Oskar.
PUNCT si de la capăt.Daca nu se pune stop acestor practici se alege praful si greu de convins pe cineva sa aprobe actualizari,adica la grade functii,etc egale pensii egale nu va exista in astfel de evolutii.

Leo spunea...

" Da, probabil că se va face o actualizare, probabil se va face ca în civilie "
Prin aceste vorbe a spus totul , adica :
- Nu are nici un fel de viziune deci nu are HABAR. Este inadmisibil la acest nivel si la acest calendar.
- Este la mila savantilor (guleratilor), care isi freaca mainile ca-l pot imbarliga ei cum vor , numai in avantajul lor .
PS
HABARNAM-ISMUL respectivului , a mai rabufnit azi când l-am auzit la tv. ca spunea despre "patriot" ca sunt citez : "de raza lunga" . Vai de mama armatei...

Viss spunea...

Incompetență, duplicitate, mitomanie, pe scurt: peremism altoit pe pesedism. În timp ce impotența și duplicitatea de cealaltă parte face moțiuni paraplegice.

Leon spunea...

Posibil sa fie "actualizate" pensiile militare, din iulie 2018 cu rata inflatiei din anul 2017,care va fi cunoscuta la inceputul anului viitor..!

luminita spunea...

sa ii fie rusine ,minte si FIFOR , oug 59 s-a votat miseleste pe o lista suplimentara ieri in CD , asa ca ce va mai fi om vedea /pacat

luminita spunea...

CE spui .dle , adica cine are pensii ff mari//? DACA AU SoLDE MARI ,VOR AVEA SI PENSII , CE AI VREA SA LE SCADA SOLDELE INAINTE SA PRIMEASCA PENSIE? DAR SALARIILE ASTORA CA A olgutei DE 13000 ,:? SAU TOTI ASTIA CARE AU SALARII DE PESTE1 100 000 ,CUM E: ? ADICA NUMAI MILITARII SA AIBA SI SALARII DE MIZERIE SAU CE VREI SA SPUI , DLE AVI? VEDETI CE FACETI CA ASTIA ISI BAT JOC

MisuS spunea...

Acum avem niste certitudini. Macar am scapat de ceata care ne impiedica sa luam deciziile importante in baza carora sa actionam in viitor.
-Legislatia actuala, Legea 223, statutul cadrelor militare si celelalte acte normative in vigoare ( nu carpelile alea de ordonante de urgenta - OUG 57, etc) sunt conform legislatiei internationale in domeniu si corespund intereselor nioastre. Cu acestea defileaza pUTEREA in fata organizatiilor internationale - NATO, CEDO.
-Ele au fost alterate prin acte artificiale gen OUG 57/2015, 59/2017 etc., ordonante care reprezinta un refuz fatis ( in bataie de joc ) de a ni se achita drepturile recunoscute de lege;
-Ministrul Fifor si-a insusit p.d.v.-ul conducerii superioare de partid si de stat, potrivit caruia DREPTURILE DE PENSII MILITARE LEGALE NU POT FI SUPORTATE DE BUGET (n.a.- bugetul lor). Altfel spus trebuie luate drepturile militarilor si distribuite altor categorii de persoane;
- Pensionarii militari vor primi, prin bunavointa conducerii superioare de partid si de stat NISCAIVA FIRIMITURI, menite sa potoleasca spiritele, ca pomana, dar numai in cazul in care suntem cuminti;
- Se doreste atragerea rezervistilor militari in actiuni publice, prin intermediul unor ASOCIATII ale acestora - actiuni care ar echivala cu ACCEPTAREA ACTUALELOR AMPUTARI DE DREPTURI ale pensionarilor militari.

Dan B. spunea...


Daca bugetul Apararii a fost initial, la debut de an, de 16,32 mld lei, din care pensiile au insumat cca 3,305 mld (plus ceva maruntis la rectificari), de unde a scos-o Fifor ca propriul buget ar fost grevat de inca 11,0 mld lei in cazul actualizarii pensiilor militare de stat cu soldele activilor?
Nu uitati ca Fifor provine din „trena” LOV si a ajuns ministru la Aparare pe aceeasi filiera, doar pentru ca se supune „directivelor” protectoarei sale.
Dar eu, totusi, ma intreb, cum se face ca niciunul dintre participanti nu a realizat discrepanta dintre statistica bugetara si tâmpenia debitata de Fifor? Adica pensiile militare de stat ar fi urmat sa preia aproape intregul buget alocat institutiei?

maiag spunea...

sa admitem ca vor indexa pensiile,intrebarea este la ce cuantum...pensia in plata sau pensia recalculata,deoarece pensia recalculata la 80 la suta este mai mica decit cea in plata?deci unde este efectul pozitiv al indexarii?

?

Leon spunea...

Legea 263/2017 a fost modificata prin Legea nr.216/17.11.2017 si Legea nr.217/17.11.2017, publicate in M.O.nr.908/20.11.2017 si care intra in vigoare in data de 23.11.2017.
Legea nr.216, permite ca cei pensionati anticipat partial(civili) in perioada 01.01.2011-16.07.2016, la cerere, pot solicita recalcularea pensiei privind reducerea penalizarii.
Legea nr.217, completeaza art.114, art.115 si art.118,in sensul ca pot cumula pensia civila cu alte venituri realizate din activitati dependente si pensionarii de invaliditate gr.I,II,III precum si pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau anticipate partiale..!
Deasemenea modifica si art.33 al.(5), cu sintagma: CASTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT UTILIZAT LA FUNDAMENTAREA BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT.

Cifff1967 spunea...

Daca vor sa rezolve problema cu pensiile foarte mari ar trbuie sa nu se ia in calcul la pensie,salariul de merit si excelenta intrucat nu sunt venituri permanente,si cu asta s-ar rezolva problema,dar nu vor...oricum ,in ultimile 6 luni toti coiosii cu pile si care nu au valoare,iau aceste sporuri,plus functia,si iau pensii cu 1000 lei mai mult fata cu unul cu aceeasi vechime,si culmea unii nu sunt nici operativi...in general sefii si pilosii iau aceste sporuri iar cei ce muncesc,au pensii cu o mie de lei mai putin...cunosc un caz cand un pulica care in 25 de ani a fost casier si secretar iar in ultimele 6 luni a fost mutat operativ,pe cea mai mare functie,salar de merit si excelenta venit direct de la Bucuresti,sambete si duminici,si acest pulica ia mai mult decat mine cu 1200 lei,desi am lucrat numai in strada si am vechime mai mare ca a lui in domeniu...unde dracu e dreptate in aceasta tara...singura solutie ar fi sa se scoata de la calculul pensiei ,salariul de merit si excelenta intrucat nu sunt sporuri permanente si problema s-ar rezolva de la sine...dar astia cu functii nu vor intrucat ,beneficiez de acest drept

luminita spunea...

se pare ca nici basescu nu a avut o asemenea comportae fatade armata .rusinoes dle fifor ,cu litera mica f i f or

Cifff1967 spunea...

Daca vor sa rezolve problema cu pensiile foarte mari ar trbuie sa nu se ia in calcul la pensie,salariul de merit si excelenta intrucat nu sunt venituri permanente,si cu asta s-ar rezolva problema,dar nu vor...oricum ,in ultimile 6 luni toti coiosii cu pile si care nu au valoare,iau aceste sporuri,plus functia,si iau pensii cu 1000 lei mai mult fata cu unul cu aceeasi vechime,si culmea unii nu sunt nici operativi...in general sefii si pilosii iau aceste sporuri iar cei ce muncesc,au pensii cu o mie de lei mai putin...cunosc un caz cand un pulica care in 25 de ani a fost casier si secretar iar in ultimele 6 luni a fost mutat operativ,pe cea mai mare functie,salar de merit si excelenta venit direct de la Bucuresti,sambete si duminici,si acest pulica ia mai mult decat mine cu 1200 lei,desi am lucrat numai in strada si am vechime mai mare ca a lui in domeniu...unde dracu e dreptate in aceasta tara...singura solutie ar fi sa se scoata de la calculul pensiei ,salariul de merit si excelenta intrucat nu sunt sporuri permanente si problema s-ar rezolva de la sine...dar astia cu functii nu vor intrucat ,beneficiez de acest drept

Huhu Rezea spunea...

Văd ca niște foști băsisti politizează problema ordonanteloR 57 și 59.. Este clar, inclusiv din discuțiile de la această întrunire ca gulerele albe au influențat politicul cu plângerile lor... ca nu le mai rămâne buget pentru sporurile salariale care au tot fost date activilor, pe lângă soldă de funcție înghețată din oct 2008.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a dus la dracul mult asteptata mea actualizare, corelata cu salariul minim pe economie, asa cum calculasem deunazi pe alta postare!

Iulian Mareș spunea...

Buzescu,
Mulți au fost extaziați de A1 Central, etaj 1 și de poza de grup la frescă!
Fifor citește numai cuvinte nu și cifre...
Scopul care a fost? Negociere, informare reciprocă? Nu ai văzut cine era-n prezidiu, în uniformă?
Și au plecat fericiți, înghițind orice hap!
Comisia de muncă a dat aviz pozitiv pe proiectul de lege pt aprobarea OUG-59?
Indexare nu va fi...! A fost doar gargară politică!

Huhu Rezea spunea...

@Tigri 3
Nu verau să rânesc şi după tine comentarii care n-au legătură cu topicul.

Huhu Rezea spunea...

Buzescu
Toată pleava asociativa n-a fost în stare, pt. că este neinformată, să-i dea în cap lui Fifor cu cifrele aiuritoare despre costul actualizărilor.
Neacşu s-a informat abia când a scris articolul pe site. Era mult mai util să-L tamponeze imediat pe ministru.
Crezi că ei nu ştiu cu cine au de a face la asemenea întruniri?

Iulian Mareș spunea...

Ciffff67,
Nu stiu de ce, eu ma bucur cand camarazii nostri ies cu pensii bune!
Problema este sa le ridice si pe ale noastre, ca prea au ramas jos!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O sa ajungem, pana la urma, sa-l regretam pe...Basinescu? Astia sunt cu mult mai mincinosi, duri, abuzivi si lepre decat basanistii! Deja m-am convins de asta! Brrr!

Stelian P. spunea...

Inteleg din toate comentariile de pe blog ca vinovatii se numesc "gulerele albe" iar politicienii sunt ingerasi nevinovati care sunt neinformati. Dupa tot vuietul provocat in presa, in parlament, pe bloguri, in strada, politicienii sunt nevinovati, nu stiau si nici acuma nu stiu nimic. Asa o fi. Eu vad insa ca dupa ce ne-au promis dublari de pensii si salarii acum politicienii se jura pe toti sfintii ca nu o sa scada nimic. Jalnic.

Huhu Rezea spunea...

Cred că domnii de la Financiar l-au informat pe Fifor că actualizarea pensiilor din 2018 ar fi costat 11 milioane de Euro lunar şi dânsul a reţinut 11 miliarde lei.
Un simplu calcul ne arată că actualizarea ar fi costatt MApN cam 60 milioane de roni.
-pensia medie= 3200 lei
-nr. pensionari 76 000
-Total fond pt pensii= 3200 x 76 000= 243 200 000 lei pe lună
-Actualizare de 25% în anul 2018 ar însemna o suma mai mică de 60 800 000 lei, cca. 13 300 000 euro lunar.

luminita spunea...

DECE nu ii scrieti o scrisoare dlui ASTA FIFOR , care ii spunea lui COARNA anul trecut ca art 40 care ne supara asa tare , va aVEA GRIJA SA FIE ELIMINAT , ACUM SE BAGA SUB FUSTA LUI olguta ,CARE I-A TAMPIT PE TOTI ,asa ca numai cineva ca dl HUHU ar putea sa ii deschida capul ala .Dar poate nici nu vrea .

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Nu te-ai prins că și d-ta esti asimilat de actualii conducători ca exponent al statului paralel?
Cine-i hăituiește pe Dragnea și pe toți cei care vor să modifice legile lui băse și macovei?
Păi.. magistrații, polițiștii, sri-știi și cei din alte servicii etc. Adică... toți sunt viitori beneficiari de legi speciale ale pensiilor .
@Flavius
Nu generaliza... că nu toți îl regretăm pe băse.

Leo spunea...

Flavius,
Actualizarea conf. L 152 si L 223 . Art. 60 coroborata cu OUG 56 nu are treaba cu OUG 59 si OUG 57. Ce vor sa faca ei despre care Viscol vorbesrte dupa "ureiche" nu retroactiveaa.
Deci sperantele pt. tine sunt aceleasi despre care am vorbit mai inainte, azi când vorbim 22.11.2017. De aceea , deocamdata fi mai milos cu contextul.
PS
Auziti si voi ce a spus Viscol ieri la tv. , ca : "rachetele Patriot sunt de raza lunga"...
Astia sunt politrucii incompetenti , pe care savantii gulerati ii joaca pe degete cum vor ei. Niciodata armata nu a fost mai vulnerabila ca acum datorita INCOMPETENTEI adusa la rang de STIINTA de acesti filozofi , padurari , merceologi , veterinari etc...

Elisav spunea...

Cand oamenii merg nepregatiti la o asemenea intalnire inghit gogosi fara sa se mire macar.
Tehnica exagerarilor merge in continuare. Minciuna este la ea acasa la conducerea M.Ap.N. Nu inteleg de ce poate fi laudat acest fifor care este mic si neinsemnat dar cu tupeu, iar rezervistii de teama ca nu va da mana cu ei aproba in cor toate aberatiile lui ale PSD si ale conducerii M.Ap.N.Pentru o poza de grup pensionarii militari au uitat de ce au ajuns acolo.

luminita spunea...

POATE dl CORNEL se gandeste ca oug 59 ii ingheata si sangele pe viata dar -mite pensia , l152 si asta este asa fel facuta ca cei 15 % sa le ramana lor nu pensionarilor , asa vrea haita

Iulian Mareș spunea...

KWI merge cu trenul la Ploiești!
...cu bilet!
Pe când și naveta la Sibiu, tot cu trenul?

PS- Avianyc, aveți gară?

Trofin spunea...

Pentru comentariul facut de @Cifff1967
Cu privire la pensiile mari, aveti in vedere un lucru , incepand din aprilie 2017 , toate cadrele militare au cuprinse in solda de functie si solda de merit , adica o majorare a soldelor de functie cu 20%. Deci solda de merit nu mai poate fi considerata spor de merit.

Leo spunea...

Sunt ceva inlocuiri de pastori la o secta...
http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

Iulian Mareș spunea...

Leonardo,
A dorit sa faca diferenta intre cele 3 pt SMFT si cele 4 pt SMFA! Nu a folosit cea mai software, expresie, dar asta este, mai avem mult pana departe!
Cu actualizarea ne-a linistit! Nu se poate acum, poate in celalalt ciclu electoral! :))

http://adevarul.ro/news/eveniment/cum-functioneaza-sistemul-rachete-patriot-camera-deputatilor-urmeaza-dea-votul-decisiv-1_5a13168b5ab6550cb85b41ba/index.html

Iulian Mareș spunea...

La Conferinta Nationala din 21.11.2017, gl. lt. (r) Neculai Bahnareanu a fost ales presedintele ANCMRR pentru urmatoarea perioada de 4 ani (2018-2021)
Mult succes!

Neacsu spunea...

Huhu,
Dupa cum am specificat, dupa acest raspuns dar privind OUG 59, domnul Fifor a plecat. Eu eram pregatit sa il bombardez, ma inscrisesem la cuvant, dar nu am mai avut pe cine intreba. Era aiurea sa intreb pe altcineva ce declarase Fifor. Dar am intrebat daca MApN a fost implicat in facerea ordonantei. Ati vazut ce raspuns a fost dat.

Huhu Rezea spunea...

@Neacșu Marin
Prin ce ați scris pe site ați făcut mai mult decât au făcut toate asociațiile participante. Așa am aflat și noi ce gândește de cca 7-8 ani conducerea Armatei despre pensiile militare. Miniștrii au fost doar ecoul acelor gânduri. De la Dobrițoiu încoace tot aflăm că pensiile militare mănâncă prea mult din bugetul MApN.
Avem explicația de ce din octombrie 2008 nu a mai crescut VRS=197,33 lei.
Domnii din conducerea finanțelor Armatei ne iau de proști când răspund că nu li s-a cerut avizul pe modificările prin Ordonanțe ale L 223/2015.
Cum să li se mai ceară avizul dacă ei au fost inițiatorii acelor inițiative legislative, pornind de la insuficiența bugetului de la Apărare?
De unde să știe Cioloș, Toader sau Vasileascu Lia cum să regleze bazele de calcul și procentele de pensie astfel încât domnii de la apărare să aibă bani pentru introducerea a fel de fel de sporuri în solda brută lunară, numai solda de funcție și de grad să nu crească?
Cu alte cuvinte, finațiștii de la întrunirea din 21 11 2017 v-au răspuns ca bulgarii:
Zic nu și dau din cap ca pentru DA.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard: Multumesc pentru sperante! Sper s-o faca in Decembrie-Ianuarie...Onorabilul zicea, candva, pe undeva, ca depinde de unul Hoara si de mila sau muschiul lui! Sper sa nu fie Hoara Flocaiala, basinistul ala care a luat-o pe schinare si-n popou cu dupaci si risturi, acum mare magnat de imobiliare!
@ Huhu Rezea: La sfarsitul mandatului PSD v-om trage linie si v-om compara situatia, starea si gradul de asemanare intre guvernari, dar si dintre Basau Clonir Conflict si Dragan Superpenal! Mi-ar fi tare drag sa-i vad in aceeasi celula la Jilava! Lola Lov Fiola sa le faca (virgula) cafele si sa le aprinda lulele...
@ Luminita: Soro draga, mi-a inghetat sangele cu tot cu portofel!

Niky spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pop Iuliu spunea...

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneți care este in opinia dumneavoastră evoluția pensiilor militare stabilite in baza OUG 59/2017, care prevede la art.VII pct. 3 ca pensiile brute se stabilesc pe baza algoritmului cunoscut cu limitarea la 85% din baza de calcul la care se Adaugă procentul cuvenit pentru OMM, iar pensia neta nu poate fi mai mare decât media soldelor nete cuvenite soldelor brute, in perspectiva ipotetică a indexarii in 2018 si in anii viitori cu rata inflației.
Eu cred ca logic este sa se indexeze pensia bruta si implicit se calculeze pensia neta conform algoritmului uzitat pentru cei pensionați anterior apariției OUG59/2017, situație in care pensia neta ar creste substanțial ca urmare a ignorării limitării la media soldelor nete si calcularea acesteia doar prin impozitarea cu 10% a pârtii ce depășește 2000 lei, altfel ar fi o crasa discriminare între generațiile de pensionari.
In speranța ca sunt corect înțeles, va mulțumesc anticipat tuturor care emiteți o opinie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Pop Iuliu: E atat de simplu: Nu se mai face absolut nimic, in afara de a ni se acorda, ca la milogii cu mana intinsa, acea indexare ordinara de 3-5%, ca la civili! Capisci? In rest, sperante, vise, asteptari, framantari, amagiri si pierdere de timp! A nu se uita: Si, anual, se duc in lumea cu lumina si cu verdeata 5000 de rezervisti, cam toti din cauza asteptarii sa li se dea pomeni la penzii...Baremi sa ne trimita domul popa intr-un loc cu carne, ca doar de verdeata o sa murim!

Huhu Rezea spunea...

@pop iuliu
Oug 59 nu modifică algoritmul de calcul al pensiei militare decât prin impunerea unei noi limitări a cuantumului, pe lângă cel impus de OUG 57/2015.
Dacă indexările se vor aplica asa cum s-au aplicat în anii 2016 și 2017, se va indexa și în anul 2018 cuantumul brut rămas în plată, nu cuantumul brut recalculat, pentru pensiile anterioare anului 2016, și cuantumul brut în plată, la data indexării, pentru pensiile stabilite după 01 01 2016.Unde e discriminarea? La indexare nu se mai recalculează baza de calcul netă reglemntată de OUG 59/2017.
Cum noua formulare a articolului 59 vorbește despre actualizarea cuantumului pensiilor militare, mă tem că aceasta actualizare se va aplica la cuantumul recalculat, nu la cuantumul în plată, pentru cei existenți în plată la data de 01 01 2016.

Pop Iuliu spunea...

@Huhu Rezea
Aveți dreptate, dar eu ma refer la cei pensionați după intrarea in vigoare a OUG59/2017, a căror pensie bruta este calculata pe același algoritm, dar a căror pensie neta nu a mai fost stabilită conform regulii aplicate noua, respectiv impozit de 16% din ce depășește 2000 lei ci prin plafonarea pensiei nete la media soldelor nete corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese. Cei la a care ma refer nu au in prezent același raport de concordanța între pensia bruta si cea neta ca in cazul nostru, cei cu pensii recalculate/calculate anterior intrării in vigoare a OUG 59/2017. Nedumerirea mea este cu privire la modul in care se vor indexa in viitor pensiile acestora.

Leo spunea...

Daca indexarile se aplica la brutul in plata , actualizarile se aplica la pensiile recalculate dupa l 223 sau stabilite dupa L 223.
Ce va fi , cum va fi , când va fi , de ce va fi ,etc... sunt elemente la care aztazi , inca nici savantii gulerati nu s-au hotarat , dara-mi-te Viscol de raza lunga....

Dan B. spunea...


Astept comentarii la intrebarea unui coleg, care a postat asa ceva pe blogul lui Marin Neacsu: „Ordonanța de urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 16 noiembrie 2017

<<<Având în vedere că prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevăd majorarea drepturilor salariale cu 25%, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru întreg personalul plătit din fonduri publice, și ținând cont de necesitatea asigurării unui tratament nediscriminatoriu între categoriile de personal din sectorul bugetar, se impune abrogarea alin. (2) al art. 31 din Legea nr. 223/2015.(vezi mai jos)

"Art. VI. –
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, articolul 31 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 31. –
(1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Termenele de declarare și de plată a sumelor reprezentând contribuțiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislația fiscală pentru declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale."

Iata si varianta originala modificata prin OUG57/2015:
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 01 ianuarie 2016

"Art. 31. – Modificări (1)
(1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.
Modificări (1)
(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuția individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar."

Atentie la al 2- vedeti diferenta intre varianta din 0UG 57/2015 ( subliniata) si cea din 0UG 82/2017”.

Nu de alta, dar se zvoneste ca impozitul de 10 % se va aplica la intreaga suma, nu la ceea ce deăpaseste pragul de 2.000 lei.

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Art 31 din L 223 privind plata contribuției individuale se aplică militarilor în activitate... nu pensionarilor

Leo spunea...

Urmatorul pas 1 , este de vazut cum se aplica Actualizarea conf. L 152 si L 223. Totoadata , de vazut cum se aplica si OUG 56 .
Celelalte povesti " de raza lunga" de la Viscol , sunt in pasul 2.
PS
Si pt. ca am vazut ca s-a "incins" atmosfera in "poiana lui borcan" de pe alta tema , sugerez "combatantilor " , sa se relaxeze cu ceva linistitor din link-ul de mai jos :
https://youtu.be/vx88ExjBt8s

dorin19 spunea...

Nu e nici o diferență între acest pretext de ministru și pupăza împăiată. Cuvintele lui sunt mincinoase și ridicole. Cum s-au găsit bani pt. a crește în mod amețitor salariile parlamentarilor? Cum s-au găsit bani (dați de stat) pt. subvenționarea cu 10.000 E (!!!) a celor care cumpără automobile electrice? Și se pot da liste întregi cu astfel de cheltuieli nebune.
Pretextul de ministru, în loc să debiteze ridiculități, mai bine întreba: dar eu, oare ce caut aici? dar pe mine oare de ce m-ați adus aici cînd știți bine că sunt în plus? dar oare cu mine ce va fi peste două luni?
Individul nu este doar un mappet, ci ESTE EXTREM DE RÂUVOITOR față de armată. Sub nici o formă nu ne putem aștepta la nimic bun de la el.

Iulian Mareș spunea...

Dorin,
Afirmativ!
Orice prost aruncat demnitar va incerca sa explice cat de complexa este o problema!
Un 14 din carti, care a avut norocul sa-si treaca o uriasa caciula in CV! Un caraghioslac de ministru, egalul lui Dusa!

Anonim spunea...

Singurele venituri ( salarii) care vor creste de la 01.01.2018 sunt cele ale viceprimarilor, primarilor, vicepresedinti de CJ, presedinti de CJ,parlamentari , ministri, Presedinte. Cresterea va fi in functie de cat creste salariul minim. Daca salariul minim creste de la 1450 la 1900, cresterea va fi de 31 %. La ei mutarea contributiilor va fi acoperita de cresterea de 25 % care se da la toata lumea. Asa va ajunge un primar de municipiu resedinta, sa aiba salariul in jur de 16 000 lei fata de 6 000 cat avea la 30 06.2016.