De ce ar mai rămâne cadrele militare în sistem dacă, ori cu 20 de ani vechime în serviciu, ori cu 40 de ani, primesc aceeași pensie militară, după algoritmul de calcul cu plafonare la 85% din baza de calcul, și confiscarea vechimii cumulate peste 36 de ani și a sporului contributiv pentru pensia suplimentară?
Dacă îi mai găsiți prin minister pe cei care au promovat art. 40 al OUG 57/2015, trimiteți-i spre cercetare la Secția militară a Parchetului pentru subminarea puterii militare a statului român.
Nu cred ca nu au profitat de ordonanța promovată în interes propriu, pentru a obține o pensie pe care, altfel, ar fi obținut-o abia peste 10 ani, pe Legea 263/2010.
Citiți articolele de la eticheta OUG 57/2015 ,din luna decembrie 2015, și vedeți că încă de atunci am atras atenția că se va ajunge la o criză de personal calificat în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.
Oricum, art. 18 referitor la pensionarea anticipată parțială are o formulare dezastruoasă. Cum să dai posibilitatea unui cadru militar să iasă la pensie cu numai 10 ani vechime în serviciu, fără să fie penalizat deoarece în calculul pensiei intră și vechimea suplimentară pentru condițiile de muncă?
Declarațiile premierului Tudose și ministrului Tutuianu în sedința de guvern de astăzi.
Premierul Tudose:
"Doi: Un subiect din ultimele săptămâni, ultima lună: celebrele pensii militare, care au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea, ca să nu cumva să n-o mai prindă pe aia bună. Şi pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care abia acum trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla aşa ceva. Domnule Ţuţuianu, vă rog frumos! A găsit domnul ministru în schimb o formulă prin care acest sistem al pensiilor militare să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor."
Adrian Țuțuianu: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru! Intervenția dumneavoastră este utilă, în condițiile în care, aşa cum aţi precizat, asistăm la o plecare masivă din sistem a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competență profesională şi care pot să aducă un plus organismului militar. Vreau să vă rog să fim de acord cu câteva principii astăzi şi, sigur, să continuăm discuţiile apoi cu Ministerul Muncii şi celelalte instituții implicate. În primul rând, fac afirmația că pensiile militare sunt plătite din bugetul MApN şi nu din bugetul asigurărilor sociale. Este o situație similară în toate ţările membre NATO şi UE. În al doilea rând, în situația modificării actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de părere că trebuie păstrat același algoritm de calcul al pensiei( ???). În al treilea rând, valoarea pensiei nu va depăși 100% din baza de calcul şi nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală. Am simțit nevoia să facem aceste precizări pentru a lămuri pe cei din sistemul militar că nu avem intenția să creăm probleme suplimentare, care să genereze plecări din sistem. Mulţumesc!
Mihai Tudose: Mulţumesc, domnule ministru! Mulțumim presei
„O nouă lege a pensiileor afectează toată România. Din păcate, au plecat în spațiul public niște informații, cum că militarii vor fi afectați, lucru care este fals. A fost confirmat și astăzi de premier și de ministul Apărării. Avem un număr mare de militari care și-au cerut pensionarea anticipată, chiar dacă ei se pot pensiona în 2027, deci cu aproape 10 ani înainte, lucru care nu e normal. Avem nevoie de expertiza fiecărui cetățean, mai ales că discutăm de persoane care au un grad de cartificare înalt și dobândesc niște abilități”, a spus Ministrul Pop de la Educație.