Un produs Blogger.

miercuri, iulie 12, 2017

In sfârșit, un demers coerent al SCMD

11 comments
Astazi, 12.07.2017, presedintele SCMD a fost invitat, la prima ora, de ministrul Apararii Nationale, dl. Adrian Tutuianu, pentru clarificarea unor probleme legate de recentele proiecte legislative.
In discutii au fost abordate urmatoarele probleme:
1.       Derapajele actualei Legi a salarizarii unitare si consecintele nefaste asupra militarilor si politistilor activi, prin coeficientii ridicoli de salarizare, pana la nivelul sefului SMG si desfiintarea unui drept castigat - dreptul la ajutoare salariale si salarii compensatorii;
2.       Discriminarea rezervistilor din toate structurile, iesiti la pensie inainte de 1 ian. 2016, prin ilegalul art. 40 din OUG 57/2015, care desfiinteaza baza de calcul a pensiei instituita de Legea pensiilor militare de stat si care sunt posibilitatile de remediere;
3.       Furtul calificat comis asupra rezervistilor prin introducerea in baza de calcul a pensiei de stat, a pensiei private (suplimentare) instituita in 1967 printr-o contributie de 5% - 25% din salariul net, urmand a fi adaugata, la trecerea in rezerva "ca altceva decat pensia militara de stat";
4.       Furtul calificat comis asupra rezervistilor militari si politisti, prin confiscarea pensiei contributive realizata prin munca, in calitate de civil, dupa trecerea in rezerva, dar si a anilor de munca civila, transformati retroactiv in vechime militara;
5.       Proiectul Legii sistemului unitar de pensii.
La aceasta chestiune, presedintele SCMD a subliniat urmatoarele:
a.       Este necesara definirea, in cadrul Legii, a conceptului de "pensie", deoarece la ora actuala, in mod aberant, sunt considerate pensii venituri de tip salarial care nu au nici o legatura cu vreun contract de munca sau cu mult laudata contributivitate: indemnizatiile de merit viagere ale parlamentarilor si revolutionarilor, ajutoarele sociale date fostilor cooperatori si altor categorii, salariile in proportie de 75% acordate de intreprinderi persoanelor care s-au accidentat cu consecinte ireparabile in timpul muncii, venitul social minim garantat, etc., toate avand o natura juridica similara burselor studentilor, alocatiilor pentru copii si mame, etc. Drept urmare, SCMD propune doua legi - Lege a sistemului unitar de pensii si o Lege a indemnizatiilor viagere si ajutoarelor sociale pentru a-i separa pe cei 2,2 milioane de pensionari contributori de cei circa 3,2 milioane de beneficiari necontributori.
b.      Pensia este un drept patrimonial dobandit legal in urma unor contracte de munca si care nu poate fi anulat, ajustat, limitat, etc. Indemnizatiile si ajutoarele sociale sunt aleatorii, statul instituindu-le si retragandu-le, dupa posibilitati.
c.       Exista doua categorii de pensii in
sistemul public sau Pilonul 1, pensiile civile si militare. Pensiile civile se obtin in urma unor contributii la si de la Casa Nationala de Pensii. Pensiile militare de stat au alt regim, pentru ca altul a fost regimul de munca (24 din 24 ore, cu plata doar a 8 ore si cu riscul asumat al pierderii vietii) contributiile fiind mult mai mari, dar in interiorul sistemului, platile facandu-se prin Casele Sectoriale militare.
d.      Cu data de 1 ian. 2016, Ministerul Muncii a pierdut orice competenta asupra salarizarii si stabilirii pensiilor militare, acestea cazand in sarcina Ministerului Apararii, coordonator pentru intreg Sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
e.      O preconizata readucere ilegala si penala, prin inventarea de contributivitati care n-au existat, a rezervistilor, in sistemul civil si la Casa Nationala de Pensii, va fi imediat sanctionata de SCMD care va demara procedurile de acuzare in justitie a vinovatilor de fals si uz de fals.
Pe cale de consecinta SCMD a solicitat sprijin pentru apararea normalitatii si neincluderea rezervistilor in legea civila. Presedintele SCMD a adus multumiri totodata majoritatii parlamentare pentru ca a inteles ca intr-o Lege a salarizarii nu au ce cauta prevederi privind reglementarea pensiilor. Valabil si pentru Legea salarizarii unitare (fostul art. 40) si pentru fosta OUG 57/2015 (inca actualul art. 40).
Credincios misiunilor asumate, SCMD va actiona in continuare pentru inlaturarea nedreptatilor si a discriminarilor la adresa militarilor si politistilor activi, in rezerva si in retragere, dar si a tuturor cetatenilor Romaniei, de care militarii si politistii sunt legati prin juramant sa-i apere, asa cum prin juramant s-au angajat sa apere interesele nationale si existenta unitara si independenta a Romaniei, impotriva oricui.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea Dogaru

11 comentarii:

Leo spunea...

Cel mai mult mi-a placut enuntul de mai jos de la finalul comunicatului :
"Credincios misiunilor asumate, SCMD va actiona in continuare pentru inlaturarea nedreptatilor si a discriminarilor la adresa militarilor si politistilor activi, in rezerva si in retragere".
Eu am mare incredere in Tutuianu Adrian.
Primul pas pt. ministrul MApN este evaluarea Sefului Casei de Pensii sectoriale a MApN si a sefului DFC. pt. a se vedea cum s-a ajuns la fenomenele negative indicate in comunicatul SCMD. Sunt atatea efecte negative descrise in comunicat si nimeni nu are vreo raspundere ?

Leon spunea...

Tot astazi a fost Promulgata Legea nr.167/12.07.2017 privind modificarea si completarea Legii nr.346/2006, organizarea si functionarea Ministerului Apararii.
De retinut trecerea in subordinea directa a Ministrului, a Casei de Pensii Sectoriale...!
Se pare ca noul ministru va conduce cu mana de fier acest minister si nu se va lasa influentat de Subordonati.
Sigur urmeaza si o intalnire cu reprezentantii ANCMRR si alte structuri asociative ale Rezervistilor militari si Concluziile sa fie benefice si pentru noi.

Leo spunea...

Draga Leon ,
Si pana acum 02505 era in "subordinea" MApN , dar prin interpusa 2580 , care a construit sistemul ticalos pe vremea genaralului "maciulica" , pensionat in dec. 2016. Si-a lasat o clona pe masura acolo , pe proaspatul promovat gen. la sfarsitul lui 2016, gen. "zdranfirica". Si-au facut de cap cu ministri padurari si merceologi cei 2.
2505 & 2580 , 2 Caracatite perfide care se completau una pe alta in perfidie.

Anonim spunea...

Daca este sa se schimbe legea pensiilor militare , nu se intampla din cauza lui Dogaru, ci pentru ca au aparut pensionari care au ajuns la CCR, care pot modifica Legea Pensiilor Militare din temelii, ceeace inseamna o noua recalculare de la 0

luminita spunea...

alpacin .doamne , esti plin de informatii

dox777 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dox777 spunea...

S-au discutat într-adevăr probleme importante pt. pensionarii militari în viziunea liderului sindical. Totuși ceea ce era esențial pentru acest moment ....Dogaru nu a discutat. Nu știe Dogaru că sunt discrepanțe enorme la cuantumurile pensiilor, între generațiile mai vechi de pensionari militari și cei recent trecuți în rezervă, deși au îndeplinit aceleași funcții, cu același grad și vechime, în cadrul aceluiași eșalon ? Orice lege s-ar da trebuie să rezolve echitabil acest decalaj existent. Altfel discuțiile și nemulțumirile pe acest subiect vor continua ani de zile.

tupak amaru spunea...

punctul 5 este o mizerie , care ridica mingea la fileu redefinirii pensiilor militare , despre care tot vorbeste olguta vasilescu .

in conditiile in care militarii si politistii romani nu au asigurari de viata , scoaterea in afara sistemului de pensii a invalizilor , a celor care se pensioneaza pe caz de boala este o crima . individul este iresponsabil . este ceea ce au dorit , din anul 2010 , toti politrucii .
studiul de impact , o prostie , este opera RISE project , daca va este cunoscut numele .
am tot facut trimitere la aceste "studii " dar va prefaceti ca nu intelegeti .
in schimb , batem campii pe subiecte marginale .
prin pensiii speciale , civilii inteleg , in primul rand , poensii militare . este consecinta propagandei si prostiei noastre .
nu conteaza ce credem noi , conteaza ce cred ceilalti depre noi !

wegfdgfdgfdg spunea...

Se pare ca noua lege a pensiilor militare nu mai ia in calcul Ordinul militar clsI( Insemnul onrific pentru 25 ani in slujba patriei)

karadeniz spunea...

Se pare de unde ? Ați văzut vreun proiect de lege a pensiilor? Ne dăm fiecare cu presupusul fără nici o bază și după ce umplem internetul cu fel de fel de aberații care ne descalifică ca militari avem apoi pretenții că noi suntem cei mai cei.

Huhu Rezea spunea...

@Alexandra
OMM este reglementat le Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, nu de legea pensiilor militare, pentru că este un drept care nu face parte din pensie, chiar dacă este calculat procentual din pensie.