Putem spune că gradațiile subzistă în elementele salariale ale noii solde lunare prin includerea lor în cuantumul soldei de funcție, potrivit art. 11 din Anexa VI.
Solda de funcție cu gradația 0 de la 01 01 2018, calculată mai sus, nu este o soldă prevăzută în capitolul I al Anexei VI, condiție pe care o pune art. 11 alin (2) din Anexa VI. Este o soldă de funcție majorată conform art 38 alin (3). Putem deduce că integrarea în solda de funcție a celor 7 noi gradații se va face în momentul în care noua lege permite folosirea, fie și parțială, în calculul cuantumului soldei lunare, a soldei de funcție din tabelul de la capitolul I, respectiv din anul 2019.
In această variantă solda lunară din anul 2018 se calculează prin majorarea cu 25 % față de valoarea lor de la 31 decembrie 2017 a tuturor elementelor salariale componente, inclusiv a gradațiilor și a soldei de grad.
Cuantumul actualizat al soldei de funcție la data de 01 01 2018, solda de funcție cu gradația 0, va evolua în perioada 2019-2022, conf. art. 38 alin. (4) din L 153/2017, spre solda cu gradația 0 din Capitolul I al Anexei VI.
NOTA
Din toate discuțiile privind aplicarea legii salarizării unitare în sfera soldelor cadrelor militare în activitate, pentru actualizarea pensiilor militare, în baza art. 60, contează doar creșterile soldei de funcție și ale soldei de grad.
Asadar, de la 01 01 2018, solda de funcție crește cu 7,5% față de iunie 2017 și cu 25% față de decembrie 2017.
Solda de grad crește și ea cu 25% față de decembrie 2017.
Anexa VI
Art. 11. – (1) Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la 1-7 gradaţii, în raport cu timpul servit în calitate de personal militar, poliţist şi funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(2) Soldele de funcţie/salariile de funcţie prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradaţia 0.
(3) Intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar şi data absolvirii instituţiei militare de învăţământ se ia în calcul la stabilirea de gradaţii. Perioada modulului instruirii individuale nu se ia în calcul la stabilirea de gradaţii.
(4) Intervalele de timp în funcţie de care se acordă cele 7 gradaţii, precum şi procentele corespunzătoare acestora, calculate la solda de funcţie/salariul de funcţie avută/avut la data îndeplinirii condiţiilor de trecere în gradaţie şi incluse în solda de funcţie/salariul de funcţie, sunt următoarele:
a) gradaţia I – de la 3 la 6 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie prevăzut la cap.I din prezenta anexă cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie;
b) gradaţia a II-a – de la 6 la 9 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; c) gradaţia a III-a – de la 9 la 12 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; d) gradaţia a IV-a – de la 12 la 15 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; e) gradaţia a V-a – de la 15 la 18 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; f) gradaţia a VI-a – de la 18 la 21 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; g) gradaţia a VII-a – peste 21 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie. (5) Persoanele chemate sau rechemate în activitate, precum şi rezerviştii concentraţi beneficiază de gradaţii în raport cu vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare realizat, legal stabilit, prin aplicarea succesivă a cotelor procentuale prevăzute la alin. (4), după cum urmează:
a) 3-6 ani, gradaţia I;
b) 6-10 ani, gradaţia a II-a;
c) 10-15 ani, gradaţia a III-a;
d) 15-20 ani, gradaţia a IV-a;
e) 20-25 ani, gradaţia a V-a;
f) peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.
(6) Personalul militar trecut în rezervă care este rechemat în activitate beneficiază de numărul de gradaţii avut înainte de trecerea în rezervă, dacă acesta este mai mare decât cel cuvenit prin aplicarea prevederilor alin. (5), luându-se în calcul pentru acordarea gradaţiei următoare şi vechimea scursă de la acordarea ultimei gradaţii până la data schimbării poziţiei de activitate.
(7) Prevederile alin. (5) şi (6) se aplică şi absolvenţilor instituţiilor militare de învăţământ pentru vechimea în serviciu avută, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat până la data intrării în aceste instituţii şi, după caz, soldaţilor şi gradaţilor voluntari profesionişti în corpul cadrelor militare în activitate pentru vechimea în serviciu avută, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat până la data schimbării poziţiei de activitate.
(8) Prevederile alin. (5)-(7) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(9) Gradaţia obţinută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condiţiile de acordare.