OUG nr.9 /2017, este o insiruire nesfarsita de *articole si alineate dintro sumedenie de legi mai noi si mai vechi, un *adevarat amalgam* pentru intelegerea carora este bine sa-ti pui *picioarele intrun lighean cu apa rece*. Imbarligaturi de articole, alineate, legi, amanari, mutari in fara carora *romanul ramane MUT*, OARE *astfel se fac legile in Romania ? ... din pacate pentru Romania si romani ... DA.
Din toata harababura asta de talmes-balmes de la cumatra am retinut poza din coperta, care poate fi insotita cu melosul popular: ,,Sus in varful dealului creste lula calului!'' Frumoase flori, frumoase promisiuni, dar pana la aplicare, hai sa adunam florile!
Huhu,
Si zici ca alin.4, cel cu 1/4, este asigurator pt rezolvarea diferentelor salariale MAI/MApN, incepand cu 2019?
Dar nu era mai ok din 2017 sau 2018? Asa, se dilueaza fondul!
In paginile dedicate militarilor, rezervisti si activi, apare un algoritm de crestere anuala, in perioada 2018-2021, a soldelor/salariilor de functie ale militarilor/politistilor pentru perioada 2018-2021.
Daca analizati tabelul in cauza, veti constata ca evidentiaza cresterea anuala a functiilor la maxim, corespunzatoare gradelor militare, din care aflu, de exemplu, ca functia de colonel/comandor/comisar sef la maxim (coef. 2,74) va creste in 2018 la 6517 lei, in 2019 la 6599 lei, in 2020 la 6680 lei, in 2021 la 6762, urmand sa ajunga in 2022, conf pag 123 din lege, la 6844 lei.
Asadar, pe parcursul a 4 (patru) ani de zile, solda de functie a unui col/cdor/cms sef va creste cu apx 327 lei. Nu stiu cu cat creste in prima etapa de majorare, caci nu am un element de referinta, dar tare mi-e ca tot cu cca 80 lei. Si asta in conditiile in care, daca nu sunt compensate platile taxelor si impozitelor pe venit, ce revin angajatului prin transfer de la angajator, prima majorare este negativa.
Si, atunci, unde-i majorarea cu 25% trambitata, pentru 2018? Sau cea de 100% pâna-n 2022? Va pare ca suma de 80 lei ar reprezenta 25% din actuala solda de functie a unui col/cdor?
Va reamintesc ca o solda de functie la minim (coef. 2,32), pentru un ofiter cu acelasi grad, va ajunge la 5791 lei, tot in 2022 (pag 123 din lege), astfel incat, intr-o logica inversa simpla, in 2018 col/cdor, va avea un cuantum de cca 5.350 lei.
Acum, ca ati vazut cifrele, imi explicati excesul Dvs de bucurie in legatura cu prevederile acestei legi, mai ales ca pâna si indexarile anuale au valori mai mari?
Destui dintre Dvs ma admonestau ca-mi prea fac griji in legatura cu coeficientul sefului SMG (nu-i ministru-adjunct?), insa, de marimea coeficientului sau de ierarhizare (acum, este 4,35), depindea tot ansamblul celorlalte functii militare, alta fiind situatia pentru7,5-8,5 coeficient pentru cea mai mare functie militara.
Pentru mine, era acceptabila si „ctitorirea” respectivilor coeficienti de la baza, unde soldatul, prin disponibilitatea sa la program si privatiunile serviciului sau, ar fi meritat macar un coeficient de 1,5-1,8, mai ales ca era la fel de pretios ca un muncitor calificat.
"(4) În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h)."
Cu alte cuvinte se invoca "principiul sustenabilitatii financiare"(art.6/h). Un motiv volatil...un motiv interpretabil... un motiv la mana lor!!! Halal lege! Va dau! Va dau, cum sa nu?! Dar, sa vedeti, daca nu se poate...nu se poate!!!
Cand tai pensii si salarii ramane batut in cuie, daca asa zice legea...daca e vorba de marire, o dam cum sa nu! dar sa...putem!!! (ca asa zice legea!) - ROMANIA!!!
Iata articolul care precizeaza soldele de functie la maxim pentru toti militarii in anii 2018-2021. Legeaprevede doar cuantumurile pentru 2022, pentru functiile minime si maxime.
Comentariul meu anterior devoaleaza cresterea anuala de cca 80 lei a soldei de functie cu coef. ierarhizare 2,74.
http://m.cugetliber.ro/stiri-eveniment-vezi-grila-completa-cand-i-cu-cat-se-vor-mari-salariile-militarilor-i-politi-tilor-legea-salarizarii-unitare-a-fost-votata-si-merge-la-promulgare-321827
@Dan Buzescu si Calin: Acum bagati, dragii mei, la calculul acesta si impozitul, care impozit va veni in viitorul apropiat, necunoscut ca procent! Ca in filmuul: ,,Ghici cine vine la cina?'' Traiasca si infloreasca PSD ca ne da de unde nu e!
@Buzescu
Sunt complet greșite acele calcule din pagina indicată.
Vezi desfăsurarea creșterilor pentru solda de funcție a colonelului în articolul următor!
Bravo Dane , se vede ca ai descoperit...apa calda.
@Huhu:
Care dintre noi doi a capiat?
M-ai trimis, pentru vizualizarea cresterilor anuale ale soldei de functie pt colonel la cai verzi pe pereti.
Chiar crezi ca va creste solda maxima de functie de la 1085 lei (acum), la 1623 in 2018, la 2929 in 2019, la 4233 in 2022, la 5538 in 2021 si la 6844 lei in 2022?
Adica o majorare de peste 600% a soldei de functie?
Te atentionez ca n-am baut si nici n-am tras pe nas, ca sa cred asa ceva!
@tigri2:
N-ai vrea ca, dupa ce-oi raci eu apa, sa descoperi tu una rece?
Desigur, daca te duce capul!
Eu doar am comentat ceva ce-mi pare aiurea, insa cu mai multa substanta decat mi-a oferit Huhu la articolul urmator, cu fond Science Fiction privind SF (solda de functie).
@Buzescule
Te credeam că vorbești în cunoștință de cauză, dar acum chiar văd că nu citești nici minimum necesar pentru documentare.
Domnule, ca să căpiezi, mergi și citește paginile 123 și 124 din LSU, care tocmai a fost aprobată de Parlament. Vezi care vor fi soldele de funcție în anul 2022.
@Huhu:
Dupa ce eu am comentat un articol de presa (link precizat), ce ducea majorarile anuale ale soldei de functie in desuetitudine (80 lei), adica de la 6517 lei in 2018 la 6844 in 2022, vii si ma „arunci” in extrema cealalta, indicandu-mi cresteri anuale fantastice, de la 1085 lei in 2017 la 6844 lei in 2022, adica o majorare fantastica.
Tocmai fiindca nu sunt lamurit unde-i adevarul, este vreuna dintre variante credibila?
Ti-am si explicat ca am vizualizat tabelele de la pag 123 din lege, insa varianta ta este extrem, extrem de generoasa! Si cum mi-e greu a crede in atâta binefacere, ......
Poate cineva sa explice de ce nu a fost acceptat amendamentul lui Coarna referitor la aceasta problema ?
Nu era mai bine ca in lege sa se stipuleze valoarea ce se atinge in fiecare an ?
In 2020 urmeaza *alegeri parlamentare*, cine va castiga si dupa, cine va mai respecta o lege promovata *de un alt partid !!!*, pentruca, romanii au experienta dupa *Legea 248/2010 a guvernarii BOC * care a ramas doar o amintire a incercarilor de experimentare ... pe visele salariatilor romani de a ajunge la mirajul occidental al bunastarii* si nu numai, de *DEZBINARE a diverselor categorii socio-profesionale* cu *cine-i mai tare in parcare si merita salariu mai mare !. NOUA lege a salarizarii, a deschis aceleasi divergente cu *cine-i mai important pe lume*, promovata de *guvernarea PSD : 2016 - 2020* se intinde si promite dincolo de 2020 cand, NU stie NIMENI cine va castiga alegerile, NU stie nimeni cat si cum va fi respectata, adica, intro masura oarecare, PSD vrea sa *vanda blana ursului din padure la fraieri*. Iar fraierii au mai *luat plasa*.
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com