avize negative.
Complicatii, complicatii!
Nu era mai simplu ca pensia corespunzătoare punctajului pentru stagiile ulterioare pensionării, calculată separat pe decizia de pensie militara potrivit art. 107 din Legea 263/2010, să se adauge la cuantumul pensiei militare recalculate sau rămase în plată potrivit Legii 223/2015? Asta doar în cazul în care stagiile ulterioare nu sunt utilizate pentru calculul pensiei militare în limita plafonului de 85% din baza de calcul.
Transferul punctajului mediu la sistemul public presupune recalcularea lui potrivit stagiului complet de cotizare din Anexa 5 a Legii 263/2010.
nu s-au luat in calcul pe legea223 nici vechimea in munca la art 19 la cei care plecasera in rezerva inaite de 2000 mai precis i 1995.Cand s-au angajat in armata ,au venit cu vechime in civilie si aufost luati in evidenta cu car tea de munca unde li s-a aplicat o stampila a unitatii .pana in 1989 se tranfera in interesul serviciului , deci astora trebuia sa li se recunoasca cel putin vechimea in munca fara bani si tot era ceva ,asa ca dece li se considerea vechimea dupa iesirea la pensie , nu e drept ,imi pare rau
Care poate fi cuantumul pensiei pentru cativa ani de vechime in care cineva a fost incadrat cu salariul minim pe economie ... ce a primit peste , la pensie nu mai are nici o valoare. Cunosc pe cineva, un civil care a primit zilele trecute decizia de pensie ... *515 lei pentru peste 35 ani de vechime ...* undeva la 56 % din punctul de pensie !!!, parerea omului ... nu poate fi experimata in cuvinte.
S-au dat avize negative si eu sunt de acord cu aceste avize. Nu sustin sub nici o forma acest proiect de lege.
Pt motivarea pozitiei mele :
- se doreste transferul punctajului mediu anual realizat in civilie dupa trecerea in rezerva si pana in 01/01/2016
- in cf cu legea 263/2010 punctajul mediu anual reprezinta nr de puncte realizate de asigurat , calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta, in perioada lucrata ca civil dupa pensionare la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de lege la data pensionarii.
- cei ce fac obiectul acestui proiect de lege, pensionarii militari, care au lucrat in civilie ca civili, au beneficiat imoral, ilegal si neconstitutional in comparatie cu civilii care au prestat aceleasi activitati , prin recalcularea si revizuirea pe legea 119/2010 si OuG 1/2011 de drepturi de pensie cu 75% mai mari datorita stagiului complet de cotizare de 20 ani fata de 35 ani cat prevede legea si mai mult decat atat multi au beneficiat inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Concluzie: sunt de acor cu transferul stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare ca civili in viata civila in urmatoarele conditii:
- sa se transfere punctajele lunare in intreaga perioada de civilie
- sa se calculeze si sa se retina sumele, in limita a o treime din pensie, sume incasate de pensionarii militari atat datorita stagiului complet de cotizare de 20 ani in loc de 35 ani cat si datorita drepturilor de pensie datorate civiliei inainte de indeplinirea varstei standard de pensionare ca civil prev in anexa 5 din legea 263/2010.
Obs. Si eu am stagii in civilie realizate dupa pensionare pana in 01/01/2016 si nu pot sa le valorific, de fapt nu pot valorifica nici macar toata vechimea in serviciu ca militar, dar nu pot sa fiu nesimtit si lipsit de demnitate si onoare si sa pretind foloase necuvenite si sifonarea banului public.
TEHNOCRAT esti in eroare , vechimea in serviciu pe legea 263 este pe un tabel si raportt la varsta . se ajunge la 30 de ani cand persoana are 60 de ani . Pevremea lui ceausescu stii ca re era varsta de pensionare la militari? pana si atunci se mai intervenea laacest capitol , acum in legea223 este saai 25 ani ,vechime completa /minim 15 ani . Acum a fost nevoie sa se accepte conf art 19 deoarece au plecat fara dreptde pensie inante de 2000 ,dar aveau grupa speciala de munca care a completat.asa ca lasa numai asa ca TACI
dle cunpensia civila de 515 ,sa vedeti peste cativa ni ca nu vor avea deloc,fiindca au lucrat le negru si aleluia pensie
Avizele sunt consultative.Conteaza rapoartele.
@tehnocrat
Tocmai de aceea, în ciuda ta, ziceam ca să nu se mai transfere punctajul mediu pentru stagiile ulterioare pensionării la Casele Civile, pensia corespunzătoare punctajului calculat potrivit art. 107 să se plătească tot de Casele Sectoriale peste pensia recalculată pe Legea 223.
Da. Așa trebuia procedat!
Se luau stagiile in civil după pensionare, se calculau cnf.L.263,de către casele sectoriale iar cuantumul rezultat se introducea în pensia militară.
Nu văd rostul ca acești ani să fie trimiși pt.a fi calculați de Casele teritoriale!
Așa este la noi! Trebuie să fie multe complicații!
Ar fi două motive:
1. Să nu mai bage acel 1℅/an la vechime militară;
2. Cei care au 2,3,4ani lucrați să renunțe la ei,ca si așa este fix o lulă.
Sa nu scada 1% la art 19 , ca dupa ce sant asa cum sant le mai si scade
aoleu ce le mai place unora "sa moara capra vecinului" desi ei nu castiga absolut nimic....as numi-o rautate pura.O seara buna va doresc!
PS parca ar plati ranchiunosii de la ei din buzunar si sunt doar cateva mii de rezervisti in situatia asta.Ba mai si aud"onoarea/demnitatea nu ma lasa sa si sa bla,bla ...."sifonarea banului public"
CARE SIFONARE ?? in cazul de fata?
@Gigi L 263 prevede ca stagiu minim de cotizare 15 ani.....oare cine a reusit sa-i faca dupa ce a trecut in rezerva?Intai cititi si apoi vorbiti,sau acum vreti sa schimbe toata legea ca vreti dvs si "tehnocrat"(ghilimelele au rostul lor)
@Serban
Dacă esti pensionar militar pentru limită de vârstă poți să-ți deschizi un nou drept de pensie pentru stagiile lucrate în civilie și pentru un stagiu de un an. Pentru deschiderea dreptului de pensie, nu și pentru calculul pensiei civile, contează și vechimea ca militar.
..Nu va certati...Pare o cacealma...:daca un pensionar militar-mai lucreaza cativa ani dupa pensionare, stagiul de cotizare nou-acumulat ca civil si apoi "transferat" la casa de pensii judeteana, respectiv "punctajul"acumulat-se va "topi"in stagiul complet-NECESAR pt.calculul noii"bucati" de pensie civila...!-pt. ca-veniturile acumulate-care sunt baza de calcul pt.noul punctaj realizat -daca nu sunt foarte mari-vor duce la situatia amintita mai sus-adica punctajul realizat va fi mic...!
In urma cu mai bine de 10, dupa o misiune in Irak, am primit un nou stat de organizare, la doua saptamani dupa sosirea in tara si pe noul stat functia mea era mai mica asa ca am fost obligat sa fac raport de pensionare, pe statele Anexa R se gaseau ofiteri care nu aveau drept de pensie si nu aveam loc. Am facut raport in baza Legii 164, care imi dadea dreptul sa lucrez in civilie si sa-mi actualizez pensia la implinirea varstei standard de pensionare din viata civila. De atunci lucrez in viata civila, cu carte de munca si un venit mult peste mediu si pentru mine cel mai bine este sa revina statul la Legea 164 pe care am iesit la pensie, nu am fost vinovat cu nimic ca unul ca Boc sa gandit sa modifice legea pensiilor militare, corect ar fi sa modifici legea pensiilor pentru cei care intra in sistem, odata intrat in sistem pe o lege a pensiilor, pe acea lege sa iesi la pensie, ai sti de la inceput ca Legea ta nu va fi modificata in fiecare an dupa cum bate vantul prin politica.
Cam vax cu vechimea din civilescovici! Salar minim pe economie si alte barabule ieftine care n-aduc un aport semnificativ...Nu se vrea, domnilor, ca daca s-ar vrea s-ar face o grila speciala cu punctaje speciale, dar vad ca PSD a inceput sa ia microbul basist in unele domenii, iar noi, cu pensii militare, se pare ca suntem abandonati, mai ales vazand ei, guvernantii, ca n-avem lideri ca si COARNA! Dogaru vrea razuirea totala a Art 40, noi altceva, generalii si resturile din sindicate vor altele...L-am vazut pe individul, Coarna, ieri pe Antena 3, aparand drepturile politistilor: I-a facut grogghy pe toti, nimeni nu-i mai sufla in fatza! De unde Dumnezeu sa-l scoatem si noi pe un Coarna?...D.le Comandor de la Navodari, alti camarazi cu initiative laudabile, cine se inhama sa le scape cateva upercut-uri in barbie astora? Sau macar un croseu in pateu sa-i puna in genunchi, ca pe Bute in Canada de cateva ori?
Apropo de Butealca asta de Galati, unde ploua cu carnati: Ori e platit de mafioti sa cada artistic aproape cand sa castige, cum e traditia mafiota in lumea boxului profesionist de cand lumea, ori a fost bota de prima data si a invins doar ciurucuri bagate la brodeala in pumnii lui de catifea! Ceva n-a fost in regula in cariera sa in ultimul timp...Hmmm...
@huhu
tu chiar ne vrei raul? oare de ce?
cum adica sunt la "limita de varsta" Ai impresia ca sunt la gradinita?Priveste poza/profilul daca esti cinstit.
Nu stiu de ce dar am impresia ca esti ORICE dar militar in nici un caz.
@Iulian
Bun, și nu ți-ai recalculat pensia stabilita pe L 119/2010 potrivit art 107 din Legea 263/2010?
@ Iulian, eu te invat ceva de foarte bine: Castigul din salariul actual, baga-l in banci sigure cu dobanda buna, sau in ceva durabil, si cand nu mai poti munci te hranesti din aceasta seva gustoasa si abundenta, independenta de pensie, si ti-ar fi asiguratoriu ca o pensie mare si sigura, ca pe baza rahaturilor in bataie de joc, cum dau astia, mai bine te lipsesti de aceasta vechime, ca oricum nu dau ei decat o marmelada unsa foarta subtire pe painea neagra!
@serban doru
Nu ați înțeles ce am vrut sa spun!
Anii lucrați în civil după pensionare,se puteau calcula si de CSP a MApN,MI, samd,pe legea 263/2010,fara ca beneficiarul să mai mearga la Casele de pensii teritoriale să mai piardă timp.
La asta m-am referit!
Acum,după cum văd,se vrea ca si acești ani lucrati după pensioare până 01.01.2016 să fie calculati pe legea 263.Asta se vrea,s a nu se mai considere vechime cumulată la pensia militară.
Dacă,stam să ne gândim bine,s-ar putea să fie un câștig pentru cei care au mai lucrat după pensionare pentru simplu fapt că,si așa nu puteau să-i valorifice pe toți datorită plafonării la 85℅.Ati uitat?
Nu stiu daca acești ani se pot valorifica când beneficiarul îndeplinește condițiile Anexei 5 din L.263.Nu cunosc prev noii legi!
"Serban
Eşti de comă.
Legea lui Oprea, adică 119/2010, i-a făcut pe toți puțoii rezerviști cu pensie pentru limită de vârstă.
Art. 2 al L 119/2010
(1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
E grav sa constati ca avem indivizi care nici macar nu stiu cui sa multumeasca si cui nu !! Discernamanat de ..adevarati comandanti ...!!
PS. S-a bagat CiuKalata Mocca ..dar numai pentru ...coltosul T.2.!!
A dracului ..jigodie ....!!
De ce cred că este corectă această initiativa legislativă: am lucrat 7 ani după trecerea in rezerva si in această perioadă am contribuit la asigurările sociale cu aproape 65000 de lei.După recalculare pensia militară este identică cu a unui coleg iesit in aceleasi conditii ca mine la pensie. Deci contributia mea de 65000 de lei este o "donatie" făcută statului român.
O tine langa dna Olguta sus si tare ca din iulie cresc TOATE pensiile, deci miitarii sant unde ? toate pensiile ,ar fi si ei , de aceea nu ne baga in seama cu acel art 40 ,nimeni ca intramla alte nu siu ce .Macar de ar zice . toate in fara de........
@mirela
Cu sau fara art, 40, pensiile militare se actualizează în luna iulie..
dacă atunci intra in vigoare legea salarizarii
N-as fi asa sigur. Pana acum, toate drafturile de lege aparute prevedeau o crestere etapizata a salariilor, urmand ca pensiile sa fie actualizate dupa ultima etapa, 4-5 ani mai tarziu. Se reduce eficient masa de beneficiari...
CREDETI CA SE VA APLICA legea salarizarii?
SOLDA degrad capitan acum este de 345 .in draft lege salarizarii este de 314ca in 2009 , atunci cat vafi solda de grad ? nu vi se pare anapoda?
Casa de pensii nu reusit sa recalculeze pensii, desi cererile au fost trimise cu un an in urma, dar sa mai recalculeze in iulie 2017.
Sunt pensionar militar pt.limita de vârstă. După ieșirea la pensie am lucrat și lucrez în mediul civil. La ce vârstă pot sa-mi deschid un nou drept de pensie pt. stagiile lucrate în civile? La 65 de ani chiar dacă nu am cel puțin 15 ani lucrați în civile? Când voi primi banii de pensie pt. anii lucrați în civilie?
@Adrian
Oricând poți să-ți deschizi un nou drept de pensie. Nu trebuie să aștepți 15 ani. Numai că, punctajul ți se stabileste numai pe 1,2,3....n ani lucrați în civilie.
Iți deschizi dreptul de pensie pentru 5-6 ani lucrați pânâ acum, continui să lucrezi și-ți recalculezi periodic pensia civilă.
Sunt pensionar militar pt. limita de virsta. După ieșirea la pensie am lucrat și lucrez în mediul civil . In 2013 conform legii 263/2010 am cerut recalcularea pensiei pentru anii lucrati pina la acea data 4ani si 8 luni. Acum mi-a venit recalcularea si acei ani sunt adaugati la vechimea militara pe care oricum nu o pot valorifica in totalitate. Pot retrage acesti ani si alaturi de ceilalti 4 ani si 6 luni sa deschid dreptul la o pensie in sistemul public de pensii ? Mentionez ca in 2013 cind mi-a venit decizia de recalculare acei ani adaugati stagiului ulterior au fost evidentiati si valorificati . Cum sa procedez?
Va multumesc!
George
@nitescu
Vechimea deja valorificată in decizia de pensie aplicabilă la 01 01 2016 rămâne captivă în vechimea pentru recalcularea pensiei militare, conform articolelor 109 și 110. Nu o mai puteți scoate pentru valorificare în sistemul public, chiar dacă nu o mai puteți valorifica nici in decizia pentru pensia militară din cauza plafonului de 85%, introdus abuziv, în articolul 30, prin OUG 57/2015. De aceea insist ca acel articol să fie atacat la CCR.
Vechimea lucrată după anul 2013, data recalcularii la cerere, potrivit art. 107 din L 263/2010, o puteți valorifica oricând în sistemul public.
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com