Principesa Ana de Bourbon-Parma a fost soția fostului suveran Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. A decedat pe data de 01 08 2016, la vârsta de 93 de ani.
A fost o femeie destoinica, o buna sotie si o buna mama pentru 4 fete(pe cea de-a cincea au renegat-o) nascute din casatoria cu fostul suveran al Romaniei.
Istoria consemneaza ca prinipesa s-a casatorit cu Mihai I in anul 1948, la un an dupa ce acesta abdicase la fel de intempestiv cum, in urma cu 7 ani, fusese impus pe Tron de catre generalul Ion Antonescu, abia desemnat sef al Guvernului cu puteri depline, pe 05 septembrie 1940, de inca Regele Carol al II-lea.
In noaptea de 5-6 septembrie 1940 , sub presiunea miscarilor de strada sustinute de taranisti, legionari si Fabricius al Germaniei, Ion Antonescu "l-a convins" pe Carol al II-lea sa lase tronul fiului sau Mihai si sa fuga din tara cu Lupeasca.
(Sa mai spuna cineva ca nu au avut de unde sa se inspire tinerii "frumosi si liberi" din noiembrie 2015)
Mihaita, un baietel de 19 ani, a fost trezit din somn la ora 8 si rugat sa coboare la Sala Tronului pentru a depune un Juramant improvizat, in fata lui Antonescu, a patriarhului Cristea si a presedintelui Inaltei Curti de Justitie, Buzdugan. Niciodata nu a depus Juramântul de rege in fata Parlamentului, cum cerea Constitutia din 1923.
Miscarile de strada erau generate de acceptarea de catre Consiliul de Coroana a Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, prin care România pierdea Nordul Transilvaniei. Nemultumirea era mare si in randul militarilor. Germanii se temeau ca se vor gasi comandanti care se opun intrarii trupelor maghiare in Ardeal. Le trebuia o mâna forte care sa stapaneasca armata. Se pare ca acesta a fost pretul pe care a trebuit sa-l plateasca Ion Antonescu pentru eliberarea sa din domiciliul fortat, impus de Carol al II-lea inca din 3-4 iulie 1940, la Mânastirea Bistrita, judetul Vâlcea.
Primele trupe unguresti au patruns in Romania pe data de 05 septembrie 1940. Era nevoie de un rege si de un guvern care sa zadarniceasca aplicarea Dictatului de la Viena, daca tot s-a dat o lovitura de stat. Rezistenta ar fi adus un alt statut Romaniei la Pacea de la Paris, de dupa razboi. Din pacate, nici Antonescu si nici noul rege nu au facut ceva pentru a-i impiedica pe unguri, chiar daca in acele zile Marea Britanie declarase ca nu recunoaste ciuntirea teritoriala a României.
Un amplu documentar despre modul cum a ajuns Mihai I rege, puteti citi in :
Loviturile de stat din 2-16 septembrie 1940.
|
Regele Mihai si Regina mama, urmati de Ion Antonescu, Horia Sima si tatal lui Corneliu Zelea Codreanu, ii saluta pe legionari la ceremoniile legionare de la Iasi din data de 08 11 1940, de Sfintii arhangheli Mihail si Gavril. |
|
Din acest unghi se vede si tatal lui Codreanu, in port popular. Capitanu fusese executat in 1938 din ordinul lui Carol al II-lea. |
Comparati datele istorice cu delirul mediatic impus românilor dintr-o tara republicana de televiziunile devenite monarhiste peste noapte, incalcand grav Constitutia si ordinea constitutionala.
Surprind politicile editoriale din ultimele zile ale Tvr, televiziune publica intr-un stat republican, si ale Antenei 3, televiziune care doreste sa i se spuna televiziune nationala. Nu aveam pretentii de la celelalte televiziuni de stiri.
Apologia pentru monarhie pe care o fac televiziunile, sub acoperirea ca informeaza despre funeraliile sotiei fostului suveran, incalca grav urmatoarele prevederi ale Constitutiei:
.
ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Convingerile promonarhiste erau evidente, de mai multa vreme, la mai multi realizatori de emisiuni de la Antena 3. Nu erau suparatoare pentru publicul republican, cel care asigura ratingul ridicat al acestui post de televiziune, cât ele nu erau excesive si ostentative ca in ultimele zile.
Se pare ca dupa arestarea lui Voiculescu, Antena 3 incearca sa se redefineasca si, in acest sens, cauta cai pentru a intra in" lumea buna". Probabil ca va intra, dar fara publicul republican care a constatat in aceste zile ca"Antena 3 nu mai este aici".
Va constata repede cât de mult va scadea in audiente.