Un produs Blogger.

vineri, iulie 22, 2016

Ar fi cazul sa auzim de primele contestatii la deciziile de pensii militare emise in baza OUG Ciolos

67 comments
Reluarea articolului din 05 iunie 2016.
Iata, asa cum prevedeam, au aparut primele nemultumiri fata de deciziile de pensie militara emise in baza OUG nr. 57/2015.

nad rot spunea...
Astazi am primit decizia de pensionare,45 ani si 1 luna vechime totala,prin limitarea de 85% mi-au taiat 9% din pensie.Pe cine trebuie sa dau in judecata pentru asta?Am de gand sa ma razboiesc cu ei in instante!
Marian Dunareanu spunea...
nad rot
sunt interesat si eu de demersurile d-tale pt ca la mine e situatia si mai grava , am contribuit peste 30 ani,am peste 130% si pierd si OMM si pensia suplimentara. Ne ramane cred sa facem alegerea in nov a.c. Aveti acceptul meu pt a va da dl. admin adrea mea de mail sa ne informam reciproc. O zi buna tuturor cititorilor pe acest blog.
Inca de la emiterea OUG 57/2015, in luna decembrie anul trecut, am publicat articole pe acest blog in care am aratat de ce voi contesta decizia de recalculare a pensiei , daca  vor ramâne in vigoare articolele 29,  30 si 108 ale Legii 223/2015, modificate prin tembelul, in cea mai mare parte, art. 40 al OUG 57/2015, introdus pe ordinea de zi a novicilor tehnocrati de purtatorii de cotiere de prin MApN, MAI si SRI.
Desigur ca actiunea de contestare nu  poate avea o rezolvare favorabila la Comisiile din cele trei ministere de care apartin Casele de Pensii Sectoriale, pentru ca ele nu pot decide peste prevederile legale.
Contestarea are rolul de a indeplini procedura prealabila inainte de a formula actiune  la Tribunalele judetene sau  la Tribunalul Municipiului Bucuresti.
Mai spuneam ca pensionarii in plata la data de 01 01 216 nu pot formula actiuni in instanta, in care sa ridice exceptii de neconstitutionalitate, inainte de a primi o decizie de recalculare a pensiei. Doar atunci, probabil prin anul 2017, vor putea face dovada ca ca au fost vatamati in drepturile lor printr-un act emis in baza unor modificari abuzive ale Legii 223/2015. Orice actiune in instanta formulata inainte de emiterea deciziei de recalculare ar fi respinsa ca premaura.
Primii care ar putea contesta abuzivul articol 30, modificat prin OUG nr 57/2015, sunt cei care au primit deja decizie de  pensie la cererile de pensionare depuse dupa intrarea in vigoare a Legii 223/2015.
Desigur ca nu se asteapta nimeni ca vreunul din miile de solicitanti de pensie militara anticipata partiala sa formuleze contestatie. Acestia au prins pe  Dumnezeu de picior ca,  la o vechime minima, obtin o pensie  cât pensionarii pentru limita de vârsta. Nu au vechime cumulata suficienta incât sa depaseasca procentul plafonului de 85% pentru vechimea in munca. Unii nu-l depasesc nici daca adauga sporul pentru pensia suplimentara reglementat din art. 108.
Sa speram ca printre cei care s-au pensionat in ultimele luni pentru limita de vârsta se vor afla si câtiva inimosi care  nu sunt coplesiti de   disciplina cazona  in care au fost formati, potrivit careia ordinele si legile se aplica, nu se discuta. Daca vor intelege ca:
a)drepturile lor de pensie  au  fost reduse cu:
- procentele acordate de art. 29  pentru vechimea de peste 45 de ani, peste plafonul  de 85%;
- cu  9% corespunzator sporului acordat de art.108, pentru 25 ani  de plata a  contributie pensie suplimentara/individuala;
b) sporul de 10%, 15%, 20% pentru OMM nu deriva din dreptul de asigurare sociala reglementat de legea pensiilor militare, ci este  un drept adaugat la pensia militara pentru decorarea cu un insemn onorific.  Nu se justifica substituirea unor drepturi care se cuvin potrivit articolelor 29 si 108 cu drepturi acordate in baza Art. 11 din Legea 80/1995.
c) plafonul de 85% introdus de OUG 57/2015 ii sanctioneaza doar pe militarii care au o vechime cumulata de peste 36 ani, incalcând astfel art. 2 lit. b) al Legii 223/2015 care instituie principiul egalitatii: 
"b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege".
Actiunea in instante si la CCR din partea noilor pensionari ar putea sa se bucure de mai mult succes, comparativ cu o contestare a unei decizii de recalculare, acestora neputând sa li se bage pumnul in gura ca nu sunt afectati  in drepturi, intrucât legea are si principiul cuantumului mai avantajos.
In Contestatiile la deciziile de recalculare, când le va veni rândul, se vor include inca doua motivari:
a)vatamarea in drepturi prin nevalorificarea drepturilor de pensie corespunzatoare stagiilor ulterioare pensionarii, stagii deja integrate in deciziile de recalculare, potrivit art. 107 din Legea 263/2010.
b) discriminarea fata de cei care se pensioneaza in urmatorii 5 ani dupa intrarea in vigoare a Legii 223/2015 si care opteaza pentru calculul din  sistemul public de pensii, potrivit art. 122. Acestia isi pot valorifica intreaga vechime, inclusiv stagiile ulterioare pensionarii, precum si intregul spor pentru pensia suplimentara.
In formularea capatului de cerere adresata Tribunalului, nu Comisiei de contestatii,   pentru sesizarea Curtii Constitutionale va puteti orienta dupa sesizarea pe care avocatul  Iepure a adresat-o Avocatului Poporului, eliminând motivarile referitoare la modificarea legii prin ordonanta de urgenta. Sesizarea o puteti consulta AICI
Cititi toate articolele care apar la eticheta Contestatii OUG 57/2015


67 de comentarii:

R-26500 spunea...

Faci o mare eroare! Ai afirmat sub forma de intepatura "ca nu se asteapta nimeni ca vreunul din MIILE de solicitanti de pensie militara ANTICIPATA PARTIAL sa formuleze contestatie".

Eroarea TA este aceea ca nimeni NU poate solicita pensie ANTICIPATA PARTIAL daca NU i se desfiinteaza structura/functia sau daca NU este bolnav copt (declarat inapt medical sau apt limitat de catre comisiile de expertiza militara). La acest moment, inca nu exista cazuri de desfiintare structuri/functii. Iar persoanele inapte sau apte limitat pot fi cateva zeci sau maxim cateva sute. Si pe care NU avem motiv sa ii invidiem!

avianyc spunea...

Pîna la primele contestatii sa savuram cîte ceva ”din puțul gîndirii potecarului”.
Zice el cu mare emfaza in titlul ultimei postari;

”Mesaj de atentionare retransmis către clasa politică și instituțiile statului român: Alegerile (locale, parlamentare si prezidentiale) cu excluderea militarilor in activitate de la dreptul de a fi alesi in functii de demnitate publica, sunt nule. Iar entitățile statale românești care incurajeaza fenomenul descris, sunt ilegitime!"!

Doamne fereste !!
Mi-l si inchipui pe comandant candidînd pentru aceeasi functie publica contra plotonierului de campanie. Si daca mai poavazeaza campania si cu niste acuze reciproce la persoana iese ca intre Abraham si Coarna pe cazul D.A.Condrea.
Si daca candideaza toti si din fericire îi alege poporul, oare cui vor preda unitatea?
Interesant ca isi gaseste si adepti sustinatori ai ideii.
Tuna si-i aduna. Gîndirile idioate ne fac zilele amare si ne fac nebagati in seama de societatea a carei parte,cu rol bine determinat suntem. Și asta doar din cauza unora care ”ce-au in gușa si-n capusa” pretinzînd ca emana judecati de valoare inestimabila.

brenda spunea...

da dle H, asta ar trebuii ,mai ales cei cu vechime mare si cu locuri de munca dificile , si astora li s-a aplicat ordonanta lui frantuzitul acela de colanis , ce sa mai zic de amaratii ailalti cu vechime mica .,fiindca daca se aplica legea 223 asa cum era ,sa zicem , din 89 lise scadeau cate 1 % pentru anii lipsa , de ex nepotul meu cu vechime de 18 ani i s-a aplicat un procemt de 47% , deci daca era conf legii i se scadeau doar 7 procente , asteapta si acestia sa se revina la 80 macar , dar sa vedem ce se va mai intampla dupa alegeri . > e bine ca ridicati problema ca se ne luam .totusi ,niste masuri

bvb spunea...

Va rog sa-mi permiteti sa fac urmatoarea observatie: daca baza de calcul pentru pensie a fost periata (fara prime, premii, al 13 -lea salariu), va comunic ca la Tribunalul Bucuresti se castiga recalcularea pensiilor pentru civili prin luarea in calcul a tuturor veniturilor realizate de pensionari. Ex. dos. 17379/3/2015 : Obligă intimata să emită o nouă decizie prin care sa recalculeze drepturile de pensie cuvenite contestatorului, cu valorificarea veniturilor menţionate în adeverinţa nr. M 05.02.504/3322/25.09.2014 emisă de Metrorex SA, reprezentând ore noapte, spor festive, compensaţii, prime, al 13-lea salariu, ore acord, începând cu data de 03.11.2014 şi să plătească contestatorului diferenţele de drepturi de pensie cuvenite conform prezentei hotărâri începând cu data de 03.11.2014, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă intimata să emită o nouă decizie prin care sa recalculeze drepturile de pensie cuvenite contestatorului, cu valorificarea veniturilor menţionate în adeverinţa nr. BC 42.4/T6/3562/16.03.2015 emisă de SRTFC Bucureşti – Depoul Ploieşti reprezentând compensări, ore suplimentare, prime, ore acord, începând cu data de 01.05.2015 şi să plătească contestatorului diferenţele de drepturi de pensie cuvenite conform prezentei hotărâri începând cu data de 01.05.2015, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Soarele spunea...

Si ce’' tovarese'' Tigri 3 plutonierul nu e si el om e animal ? Nu are si el drepturi constitutionale ca seful lui ? Sau plutonierul si maistrul militar sunt buni doar ca sa fie carne de tun ? Si ar putea exista in lege o prevedere ca poti candida daca strangi un numar de semnaturi..

Huhu Rezea spunea...

@R26
Miile de apti limitat pe timp de pace ar zice, daca ti-ar citi comentariul: cine o fi, oare, naivul asta?
@avianyk
Dupa mintea "potecarului", nici nu s-ar mai organiza alegeri. Militarii ar primi functii din oficiu. Functiile de primar le-ar da majurilor de tip " Ochila", ca tot se zice despre ei ca sunt gospodari.

brenda spunea...

uraaaaaaaa. alegeri in capitala ,pana la aceasta ora castigate de psd , cred ca IOHANIS moare de necaz , sa vedem in restul tarii , asa ca sa vada PSD ce va fa e de acum inainte , atentie ca vin parlamentarele si acolo e baiul ,oricum este bine

Iulian Mareș spunea...

Huhurez (00.45)
Te atentionez pentru discriminare! ...referitor la alin.2!
El ce e? Si el este gospodar tehnic, Mm! Pentru adevar absolut!

CEZAR spunea...

HUHU...nu te lamenta !!
E PROSTII NOSTRI
,,Ne mai radem " si noi de ei ....

brenda spunea...

ce o mai zice dl ambasador american , incomjurat de psd-inclusiv in zona in care sta? a ramas ca prostul , ce credesa el ca romanii isi pleeaca urechea la ce spun gogomanii ca el? sa aiba in vedere ca aci poporul roman este suveran , noi nu facem ordine intara lui ,daca nu ii place sa se duca la.....tara lui

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez luni, 6 iunie 2016, 00:45:00 EEST. Inca o data! In materialul tau, infierezi mii de mlitari/politisti, care dupa tine s-ar fi pensionat in baza OUG 57/2015, beneficiind de pensie anticipata PARTIAL. Si care citez "Acestia au prins pe Dumnezeu de picior ca, la o vechime minima, obtin o pensie cât pensionarii pentru limita de vârsta".

Iar EU am afirmat ca faci o mare eroare. Miile de pensionari pensionati in acest an, NU au cum sa fie pensionati anticipat PARTIAL! Intrucat L. 223/2015 permite o astfel de pensionare doar in 2 situatii: daca ti se desfiinteaza functia/structura sau daca esti bolnav copt, adica daca declarat INAPT MEDICAL sau APT LIMITAT! Si cum NU au existat restructurari in acest an, dupa tine rezulta ca in baza OUG 57/2015 s-au pensionat cateva MII de bolnavi. Pe care tu ii mai si infierezi cu manie. Ca n-aveau vechime cumulata suficienta! Adica, ce daca erau bolnavi copti, ar fi trebuit sa stea in carje si cu perfuzii pana la 60 ani sa faca vechime cumulata COMPLETA?

In primul rand ca teoria TA este stupida! Cele cateva mii de pensionati in acest an, NU au cum sa fie pensionati anticipat PARTIAL? Ci doar o parte infima! Majoritatea s-au pensionat DE DREPT, fix sau pe aproape de varsta de 47 ani. Adica din varsta de 60 ani si-au scazut cei maxim 13 ani de grupa care permite reducerea varstei de pensionare si au iesit oamenii de drept la pensie!

Si acum sa trecem la subiect! Contestatii? Sa vedem! Comisar de punct ... rural pensionat de drept, varsta 48 ani. Pensie neta 5200 lei. Atitudinea lui? "- Parfum! Sunt supermultumit!" Si asa gandesc aproape toti! Daca vrei sa le atragi atentia cand si-a facut comparatia cu fostul salariu, asupra unor elemente de genul cum ca a luat leapsa cu OMM sau contributia la pensia suplimentara, se uita la tine ca vitelul la poarta noua! Nu pricep nimic, nu ii intereseaza, ei stiu ca au scapat din sistem cu o pensie cu un cuantum multumitor si cu asta basta!

Soarele spunea...

O fi ei gospodari dar nu se compara cu cdt de unitati Astia sunt buni la toate si la nimic in mod special.

Iulian Mareș spunea...

Berila,
Sunt unii si pe aici, cu liceu, cu bac! Pot fi si in guvern!

un oscar = o pensie spunea...

Subscriu celor scrise de R26500.,eu mai am max 2 ani si cand voi scapa din sistem voi zice bogdaproste cu o pensie frumusica.De contestatii se vor ocupa cei pasionati de tribunale.....

Huhu Rezea spunea...

@R26
Pana la urma ma confirmi ca nu trebuie sa ne asteptam la contestatii si ridicarea de exceptii de neconstitutionalitate de catre noii pensionari care n-au ajuns la vârsta standard de pensionare, mai ales daca sunt si neinformati si nici nu au un alt termen de comparatie al pensiei primite, asa cum au mai vechii pensionari militari.
S-or gasi si baieti destepti, pensionati la vârsta standard, care sa se fi informat si sa inteleaga ce pensie ar fi avut daca tehnocratii nu dadeau ordonanta de urgenta.

brenda spunea...

nu ar fi cazul ,acum ca PSG este in forma , sa se apeleze la ei sa termine cu porcaria aia de oug? mai ales ca mai este si problema cu salariile bugetarilotr , dece nu se misca cunva sibdicatul cadrelor militare sa faca din nou ceva sa se stopeze atacul pe legea pensiilor militare si sa se indrepte doar aricolele din lege care sant strmmbe ,asa cum a zis dl H, sa se ia acum masuri . nu sa ne plimbam prin tribunale

karadeniz spunea...

Chiar dacă ar face contestații nu are cine le rezolva, comisia de contestații lucrează încă la cele din 2012.
Într-un efort extraordinar comisia mi-a rezolvat dintr-un foc trei contestații. Și au muncit nu glumă dacă le-au trebuit aproape patru ani și jumătate ca să dea o hotărâre de genul ” Respinge contestațiile formulate de domnul … ca neîntemeiate. ”
La cel mai important punct din contestații, cel privind inexactitatea datelor din baza de calcul a veniturilor se spală rapid pe mâini motivând că acestea au fost transmise de CMZ și-mi recomandă să ma adresez acestuia.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez.

1]. Confirm partea cu contestatiile. Dar NU sunt de acord cu modul cum abordezi TU notiunea legata de varsta STANDARD standard de pensionare. TU stii care este acea varsta STANDARD la militari/politisti? NU este 60 ani, ci 60 ANI - (MINUS) ANII REZULTATI DIN GRUPA DE MUNCA. In marea majoritate a cazurilor, in special la MAI (CS pe linie), practic la oricine rezulta o scadere a varstei de pensionare cu ...13 ani. Adica daca omul a lucrat 26 ani in CS si majoritatea au lucrat, li se scad 6 luni la an, total 13. Ce depaseste, oricum nu se mai pune!

Cazul clasic este astfel:
- la ofiteri: 18 ani varsta de intrare in sistem, 3 ani SM in CN, ofiter 26 ani in CS. La final varsta fizica este de 47 ani. Dupa lege, varsta standard de pensionare este 60 ani. Da, dar nunai daca ofiterul in cauza ar fi lucrat toata viata in CN. Dar NU este asa, a lucat de fapt 26 ani in CS. Iar varsta LUI de pensionare standard este de 60-13 ani = 47 ani. Acest ofiter NU se pensioneaza la 47 ani cu pensie anticipata sau anticipata partial, ci cu pensie de serviciu pt. varsta STANDARD de pensionare. Care in cazul lui este de 47 ani si NU de 60 ani.
- subofiteri: 18 ani varsta de intrare in sistem, 2 ani SM in CN, subofiter 26 ani in CS. La final varsta fizica este de ... 46 ani. Dupa lege, varsta lui standard de pensionare este 60 ani. Da, dar nunai daca subofiterul in cauza ar fi lucrat toata viata in CN. Dar NU este asa, a lucrat de fapt 26 ani in CS. Iar varsta LUI de pensionare standard este de 60-13 ani = 47 ani. Iar subofiterul are ... 46 ani. La 46 ani, poate iesi doar anticipat. Legea zice ca ii mai trebuie un an la varsta sa faca 47. Asa ca mai sta un an, tot in CS (sau nici nu mai conteaza in ce grupa), implineste 47. Si se pensioneaza cu pensie de serviciu, NU anticipata. Intrucat din varsta standard i se scad mxim 6 luni la an lucrate in CS, total 13.5 ani, dar NU se poate decat maxim 13 ani. Asadar, varsta lui standard de pensionare este de ... 47 ani.

In ambele situatii a ramane peste 47 ani varsta, devine un nonsens. La aceasta varsta, un ofiter este deja comisar/colonel - grad maxim (- o treapta), iar un subofiter este la gradul si functia maxima (minus o treapta). Ei daca raman in sistem, NU mai castiga nimic, nici la salariu, nici la pensie. Pensia fiind foarte apropiata de salariu. Pt. ce sa ramana? Sa lucreze cat mai mult si sa traiasca cat mai putin dupa pensie? Exceptii de la logica nu pot fi decat pt. coloneii/comisarii care vor sa ajunga generali/chestori si pt. subofiterii care tin sa ajunga plutonieri adj. principali/agenti sefi principali. Insa, pt. astfel de grade, functiile disponibile sunt extrem de putine si de neatins pt. majoritatea.

Asa ca la 47 ani, PA! Fiind o stupiditate sa ramana in continuare!

2]. In ceea ce priveste problema principala. Ca ar fi putut beneficia de pensie mai mare in varianta de calcul initiala a L. 223/2015? Da, asa este! Dar daca sunt idioti in toate ministerele, ce sa le facem? Habar NU au ce e aia grupa de munca, OMM si altele! Ei compara solda/salariul cu pensia, respectiv pierderea de cca. 30%. Vad ca sunt asemanatoare solda/salariul cu pensia si NU mai realizeaza leapsa. Adica NU vad ca Ciolos i-a pacalit de i-a rupt, taindu-le fie chiar din vechimea cumulata, fie din contributia la pensia suplimetara, fie in varianta modificata a OUG 57/2015 - intregul OMM. Doar asa sa NU depasesca pensia solda! Asta este. Sunt retarzii nostri pifani sau militieni pe stil nou! O sansa am avut si noi sa intram in randul celor cu pensii de serviciu adevarate, iar ai nostri in activitate s-au urinat pe ea! Asta e generatia si cultura celor de colhoz cu Spiru Haret pe bani!

Huhu Rezea spunea...

@R26
Câteva precizari.
Varsta standard este cea din Anexa la lege, corespunzatoare datei de nastere. Vârsta standard va ajunge la 60 de ani abia in 2030.
Sa nu confunda vârsta standard cu vârsta standard redusa, respectiv cea rezultata din aplicarea art. 21 pentru conditiile de munca.
Vor fi multi informati care pâna in toamna vor contesta.

Iulian Mareș spunea...

Huhu & R 26500
Varsta de pensionare este cea din tabel, in concordanta cu luna si anul nasterii, din care poti deduce pana la 13 ani maximum!

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez. Nu m-am mai legat de amanunte privind anul 2030. Ideea de baza fiind ca din varsta standard de pensionare a fiecaruia, functie de data nasterii fiecaruia - asa cum zici tu, se scade un nr. de maxim 13 ani rezultati din grupele de munca. Iar ce rezulta este ot varsta standard de pensionare, NU este altceva. Aici este legea [https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_223_2015.pdf]. In tabelul de la final, sunt trecute varstele standard de pensionare CALCULATE in fapt STRICT pt. o persoana fara grupa de munca, respectiv CN. Ceea ce NU exista in domeniul militar! Tabelul are doar rol orientativ pt. calcularea varstelor reale standa de pensionare.

In aceeasi lege, la Art. 21, spune clar ca in cazul activitatii in grupe de munca, din varsta STANDARD de pensionare a unei persoane care a lucrat numai in CN, se scad toate perioadele rezultate din lucrul in grupe, dar NU mai mult de 13 ani. Iar varsta fizica NU poate fi mai mica de 45 ani. DAR VARSTA CARE REZULTA ESTE TOT VARSTA STANDARD DE PENSIONARE.

Sa luam exemple aplicate realist la nivelul 2016:

- militarul "T", nascut in ian. 1965. Are 51 ani acum. Are dreptul sa se pensioneze dupa tabel, la varsta standard de 58 ani. Numai ca lucrand cel putin 26 ani in CS, are reducere a varstei standard de 13 ani. 58-13 = 45 ani. Se poate pensiona linistit, are deja 6 ani pierduti in sistem de-a'n pururea! Nu il da nimeni afara - mai poate ramane inca 8 ani, dar daca mai ramane inca 8 ani - pana la 60 ani, trebuie sa fie batut in cap.

- militarul "X", nascut in feb. 1968. Are 48 ani acum. Are dreptul sa se pensioneze dupa tabel, la varsta standard de 59 ani. Numai ca lucrand cel putin 26 ani in CS, are reducere a varstei standard de 13 ani. 59-13 = 46 ani. Se poate pensiona linistit, are deja 2 ani pierduti in sistem! Nu il da nimeni afara, dar daca mai ramane inca 11 ani - pana la 59 ani, trebuie sa fie batut in cap.

- militarul "Y", nascut in 1970. Are 46 ani. Are dreptul sa se pensioneze dupa tabel, la varsta standard de 60 ani. Numai ca lucrand cel putin 26 ani in CS, are reducere a varstei standard de 13 ani. 60-13 = 47 ani. La anul se poate pensiona linistit! Varsta lui standard de pensionare in combinatie cu grupa de munca este de 47 ani. Nu il da nimeni afara la anul, dar daca mai ramane inca 13 ani - pana la 60 ani, trebuie sa fie tot batut in cap.

Asadar, informatiile corecte sunt urmatoarele:

- varsta STANDARD de pensionare din tabelul de la finele legii, este una strict GENERICA, valabile pt. persoane fara grupe de munca.
- pt. persoanele cu grupe de munca, exista o reducere a varstei STANDARD cu anii prevazuti la Art. 21.
- daca persoanele mentionate anterior doresc sa mai ramana, pot sa mai ramana pana la varsta STANDARD de pensionare din tabelul de la finele legii, pot ramane. Numai ca este ILOGIC! Nu castiga nimic, nu pierd nimic - decat niste ani din viata ..ututi la serviciu, cand puteau fi pensionari!

Huhu Rezea spunea...

In ultimii cinci ani n-a prea fost interes din partea activilor sa se pensioneze la varsta standard redusa, pe Legea 263/2010. In cinci ani pierdeau mai bine de un punct de pensie. In 10-12 ani pierdeau mai bine de 2 puncte de pensie.
Asa ca, printre cei care s-au pensionat in ultimele cinci luni, se afla si cei care au ramas in activitate pâna catre varsta standard prevazuta si de Legea 263.
Dn partea acestora exista sperante sa formuleze exceptii de neconstitutionalitate ale art. 30, exceptii care, daca ar fi admise, ar avea valabilitate erga omnes.

Anonim spunea...

huhurezule!!
a dat olescu de pamant cu tine intr-un mod imbatabil elegant si argumentat.Sunt sigur ca ai sa cenzurezi(asa procedeaza un membru de partid fanatic)

Unknown spunea...

Vom face si contestatii,insa hatisul chichitelor avocatesti este prea des si virgin in acest moment.A sparge gheata nu este o problema,insa trebuie loviti precum blitzul de la foto,repede, si letal,sa nu isi mai revina.In cazul "taiatului" din procentele din solda/venit total brut sunt si eu,si nu a taiat CSP-ul,ci financiarul de la unitate.In speta:total venit brut pe fluturas x800,total venit brut pe fisa de pensionare data de financiar x100.Diferenta de 700 o reprezinta sporul PERMANENT de manevra a navei, care, prin ordin intern dat de minister nu a fost luat in calcul.Nu mai spun de procentele care imi vor fi "praduite" prin limitarea la 85% din brut.Din 10 ani in AC si peste 15 ani in CS nu stiu ce se va alege.Inca astept decizia de pensie,sa ma razboiesc cu ei.

tehnocrat spunea...

Varsta standard de pensionare din anexa la lg 223/2015 nu se aplica in armata si nici n-are cum, pt ca in armata conteaza starea de sanatate si nivelul de pregatire fizica necesare indeplinirii atributiilor functionale.
Din acest motiv varsta de pensionare este 55 de ani. Peste 55 de ani se mai poate lucra la cerere si cu aprobarea comandantilor esaloanelor in drept. Aprobarile se dau anual si foarte greu. Nu cunosc cazuri de militar la care sa li se fi aprobat mai mult de 2 ani.
Trendul in moda primavara-vara 2016 este sa nu se mai aprobe nimic, peste varsta de 55 ani.

Huhu Rezea spunea...

@nad rot
Asta am vrut sa aud de la un cititor care iese anul acesta la pensie. Chichitele avocatesti nu ar fi o problema daca nu ne scumpim la tarâte.
@tehnocrat
Comentariul d-tale este deraiat rau de tot de la prevederile legii curente.Ai ramas setat pe prevederile L 164/2001.

Unknown spunea...

Depus in martie la CPS a MAI cererea cu optiunea pentru cele 6 luni din ultimii 5 ani. Dupa 3 luni onor CPS a MAI imi comunica faptul ca mi-a trimis cererea la unitate, fostii colegi mi-au confirmat. Coleg din MApN depus la CPS a MApN cerea in ianuarie, nici acum nu i-a ajuns la unitate. Cu ocazia asta am constatat ca in Ordinul comun (M.25/2016 la MApN) cu Procedura de recalculare a pensiilor militare de stat la art. 4 pentru CPS a MAI nu exista termen de trimitere a cererii (cu optiunea) catre ultima unitate unde am fost incadrat, in timp ce CPS a MApN are termen de 10 zile trimitere a cererii catre unitati (art. 5, alin. 4). Am inteles ca de la CPS a MApN nu a plecat catre unitati nici-o optiune cu cele 6 luni din ultimii 5 ani pentru reclaculare pensii, iar la MAI nu am auzit de nici-o decizie de recalculare a unei pensii aflate in plata ca pensie militara de stat. La MAI au inceput sa fie emise decizii de pensionare pentru cei iesiti la pensie in 15 martie 2016.

mega2005 spunea...

Probabil,...se asteapta transarea legii de aprobare/respingere/ aprobare cu modificari, a OUGR 57/2015...la CDeputatilor....gata, au trecut alegerile locale, e cazul sa se hotarasca soarta recalcularilor. Pana la sf. sesiunii parlamentare....sf. lui iunie....sau 15 iunie,...cum e colegilor??? Cand incepe vacanta parlamentara,....mhhhh,...e un fel de a spune ca astia par a fi intr-o vacanta perpetua...:))

CEZAR spunea...

DC.. si tu si R123/Olescu..nu intelegeti un lucru ...!!
A argumentat Olescu ....cee??..Ca poti iesi foarte frumos la pensie la 45 de ani ..??
Pai asta ii super pentru individ si pentru Armata !! Ce sa mai cauti in Armata dupa 45 de ani..?? Sa dai ..gaze ...??
Legea este superba din punctul acesta de vedere ...
Daca nu ai motive (..posibilitati de a ajunge maresal ..)..mergi linistit la pensie si eliberezi locul pentru altii mai tineri si obligatoriu mai capabili ..
Care-i problema care va framanta ..????

emillian123 spunea...

D-na BRENDA: NU te "bucura" de "NECAZUL" lui IOHANNIS--pt. ca :1.el nu "sufera" si 2- este de-al tau [(al PSD)-FSN-ului..!!]...

mikulev spunea...

ba sugaciule care ai scris articolul, nu iese nimeni anticipat la pensie si cei cu 20 ani vechime ca militar, depasesc cumulat 40 ani vechime.Daca vrei sa ia cineva in considerare ce scrii fii politicos .

brenda spunea...

emilian , lasa-te de chesii de astea

Unknown spunea...

Fiind pensionat cu 01.03.2016, încă nu am primit decizia de la cps mai!

Alin P spunea...

Adi...depinde când a ajuns dosarul la CSP...

AndreiPopa spunea...

Adi adrian, iesirea cu 01.03 e ca data de depunere a cererii. unitatea are 90 de zile sa faca dosarul si casa de pensii inca 45..deci e important cand a plecat efectiv dosarul tau spre bucuresti. al meu e plecat din 14 aprilie si sunt planificat pe 20iunie (asa am aflat la tel de la Casa de pensii)

Iulian Mareș spunea...

Pentru politisti si ceilalti din MAI!
Coarna vegheaza si se bate!....pe burta cu banii luati lunar de la sindicat!

http://www.dcnews.ro/mobile/proteste-de-amploare-poli-i-tii-ies-in-strada-dupa-ce-guvernul-s-a-razgandit_507817.html

Iulian Mareș spunea...

Oricum a fost, ei isi faceau datoria!

http://www.dcnews.ro/mobile/elicopter-smurd-prabu-it-in-moldova-primele-concluzii_507850.html

Unknown spunea...

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-ce-solde-i-sporuri-vor-primi-militarii-i-politi-tii-dupa-ordonanta-lui-ciolo-vezi-grila-de-salarizare-290057

Iulian Mareș spunea...

Necunoscutule!
Sunt ceva noutati!

Baltaretu Marius spunea...

Nu inteleg cine va contesta ceva. Am doua exemple cat se poate de clare cam ce se intampla la pensiile militare acum. Va rog nu cereti detalii ca nu le voi da. Imi este foarte clar ca se incearca ca cei care sunt acum la pensie sa ramana cu ce au sau cu sume putin mai mari sau mai mici. Decizii primite acum cateva zile, calculul plecat conform legii cu 65 % , Lt. col. vechime 28 de ani ca, cadru militar , pensie bruta 6100 ( nu pilot, scafandru, sau lucrat in DGIA). Comisar de politie (echivalent Lt. col.) vechime 28 de ani 6800 pensie bruta. Daca cineva care este lt.col in rezerva acum, spera ca va primi asa ceva sa ma anunte. Incep sa dau dreptate unor rezervisti de pe acest grup care spuneau ca noi cei in rezerva nu contam. Si inca un amanunt foarte important, retineti ca din surse demne de incredere M.Ap.N, a cam rezolvat problema in Camera Deputatilor, ca pentru calculul pensiei sa se plece de la 65%. Va veti convinge in scurt timp de aceste lucruri. De asemenea noi care suntem in rezerva de multi ani nu mai stim ce sa cerem, adica cele 6 luni pentru baza de calcul. Sa vedeti ce haos va iesii. Incercati sa va obisnuiti cu o crestere foarte mica a pensiei sau deloc, sa nu fiti foarte dezamagiti in scurt timp.

brenda spunea...

atunci ce s-a votat in SENAT SE ANULEAZA . ADICA VOT COVARSITOR PENTRU 8O %? BINE , ATUNCI SA SE HOTARASCA CEVA . SA STIM CUM VOTAM LA TOAMNA , sa se duca cineva la camera deputatilor si sa sa dea o hotarate sa nu ne mai tina pe ace. .sa le fie rusine ca nu respecta parcursul legoislativ , a trecut de mult termenul stabilit .

Unknown spunea...

Vad ca SCMD da un comunicat cum ca "Pacalirea, in continuare, a rezervistilor, in special la MAI, sa faca cerere de recalculare cu si fara rost, rapid. Atentionam ca s-a dat ordinul la Casele de Pensii sa se recalculeze cu prioritate pensiile celor care au facut deja cerere in conditiile Ordonantei 57, cu 65% baza de calcul. Cand, peste o luna, se va afla ca Art. 40 a fost abrogat sau modificat cu 80% baza de calcul, limita 100% si Ordinul Meritul Militar ca si pensia suplimentara scoase din baza de calcul si platite separat, degeaba vor mai face cereri "recalculatii". Li se va raspunde ca, in conformitate cu legea, au dreptul la o singura cerere de recalculare, pe care au facut-o intre 01.01-30.06.2016 si careia i s-a dat curs, in conditiile prevederilor legale, in vigoare atunci. Adica ale Art. 40 al OUG 57/2015." Consider ca este o manipulare marca Dogaru. In prezent se face calculul pensiilor celor iesiti anul asta dupa algoritmul din OUG. Cei care am facut cerere de recalculare a pensiilor se va face tot dupa OUG. Ca intre timp, nu se stie cand, venind vacanta parlamentara, se va trece prin Camera Deputatilor o forma sau alta, cu sau fara OMM, ori cu sau fara PS in pensia recalculata, nu vad de ce s-ar folosi argumentul ca cine a depus cerere, conform legii, va fi defavorizat. Pai si cei care nu depun cerere, dupa 30.06 vor fi socotiti, din oficiu, ca au optat pentru media pe ultimele 6 luni de activitate, iar pensia ca militara de stat va fi recalculata ca atare. Drept urmare, consider ca orice modificare a OUG prin lege va duce si la recalcularea pensiilor, atat cele aflate in plata ca recalculate, cat si cele puse in asteptare pentru recalculare dupa OUG, pana la termenul final mai sunt cam 2 saptamani.

Unknown spunea...

Confirm .Taierile sunt reale.4-12% E grav.

Huhu Rezea spunea...

@Vasile
Taierile reale ajung pâna la maximum 28% din baza de calcul, in comparatie cu prevederile legii initiale.
In cazul lui @not pierderea este de 10-11% din baza de calcul.
In loc de 94% + 20% x 94= 94 + 18,8= 112,8%, @not are 102%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Vai de steaua noastra cazatoare! Suntem o masa amorfa si fara snaga, fara un cap iluminat sa ne conduca in corpore, pe toti! Taurul turbat trebuie apucat de coarne de catre unul cu patru boashe si doua coarne in plus, altfel ne fac astia tocana!

Unknown spunea...

Pt dl. V.I. Valabil si dl.admin
Sunt in situatia de a-fi taiata pensia cu mult peste estima dvs la un loc. Explicatie:
1 - am cumulat peste 130% cu OMM si p.suplim.(bine, acceptam limitarea de 100%ca e si in L si OG)
2 - in BC nu intra o parte din prime si sporuri conform OG-lui dar care erau incluse conform L223 (specifica venituri)
Daca am spus ca acceptam pct.1 cu cel de la 2 sunt pacalit cu o suma considerabila (cel putin 1/4 daca nu 1/3).
Si chiar in situatia de renuntare la prevederile OG-57 si recalculare dupa l223 tot ies pacalit deoarece nu coincid lunile de referinta pt stabilirea BC favorabile celor 2 acte normative.
Unde s-a mai pomenit ca un amendament a unui mic executiv(altceva nu e OG-ul) sa modifice din temelii o lege organica aprobata de un MARE PARLAMENT (numai ca nr de insi sa nu zic altfel).
Alta magarie se prefigureaza la orizont, in cateva zile trebuie sa intre in vigoare actul normativ (dracu stie cum se numeste si daca-i numai ordin ministerial) prin care se va da 1/2 din salariul de merit pt cei ce nu s-au evidentiat in feb 2009 si ale caror norme de aplicare nu s-au emis. Pacat de colegii care-l mai asteapta si sunt rabdatori.
Inchei cu acea gluma de din iun 2010 la moartea Ordonatei: in armata (si ma refer aici strict la cei trecuti de 40 ani in acel an)au ramas doar prostii si curiosii.
Eu m-am retras acum din randul curiosilor dar nu vreau sa se repete acea istorie in urmatoarele luni. Multumesc dl admin ca m-ati dat cuvantul ....cel de inceput!

Huhu Rezea spunea...

%Dunareanu
Limitarea de 100% din baza de calcul ar trebui sa se refere doar la sporul pentru vechimea cumulata peste 25 ani, in care sa nu se includa sporul pentru PS si sporul pentru OMM.
Te referi la OUG nr. 20/2016 de completare a aceleiasi OUG 57/2015, care ne-a lovit pe noi. Tehnocratii au facut fixatie pe acea ordonanta. Mor cu ia in brate.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Deci:
1) Baza de calcul este cea fara prime,premii...etc din oug57,deoarece s-a modificat si codul fiscal cap.3 art 76 cu 2 lit.c
2)Din BC tot ce este peste 85% se scade,indiferent cat iese,deci 65%+anii de grupa+pensia suplimentara nu depasesc 85%
3)La totalul iesit ,respectiv 85% din BC se aplica sporul OMM si 5% marirea de la 01,01,2016
In concluzie,pensia nu poate fi mai mare de 107%

Huhu Rezea spunea...

@not
Majorarea de 5% nu face parte din formula de calcul a pensiei militare. Majorarea se aplica la cuantumul pensiei, nu la baza de calcul.

Unknown spunea...

Corect,m-am exprimat gresit.
85% din BC+20%din 85%,asta este pensia,la care se adauga indexarea de la art. 59 alin (1) si (5) de 5%

Huhu Rezea spunea...

@not
Spui pe alt topic ca nu s pierde nimic din OMM.
Te-as contrazice. In sume reale se pierde semnificativ. Una este sa aplici cota de 20% pentru OMM la un cuantum al pensiei 85% din baza de calcul si alta este daca se aplica la cuantumul e 100% din baza de calcul.
Este inacceptabila si de-a dreptul scandaloasa explicatia oficiala, pe site-urile institutiilor militare si in propaganda clantailor, care ne spune ca nu este o problema daca unii dintre militari ce pierd prin plafonul de 85% câstiga prin sporul acordat pentru OMM, prin alta lege.
Asa cum am mai spus, nici sporul pentru OMM nu face parte din formula de calcul a pensiei militare, el trebuind sa fie evidentiat separat pe cupoanele de pensie, asa cum sunt alte drepturi...pentru revolutionari, pentru artisti etc .

karadeniz spunea...

Prin decret prezidențial dat astăzi de președinte cinci generali din SRI sunt trecuți în rezervă începând cu 1 august iar unul din ei este avansat cu această ocazie și la gradul de general cu trei stele .

Unknown spunea...

Huhurez
M-am referit ca procentual OMM se aplica in intregime si se valorifica.Acum daca ei au taiat din procente asta este,ne vom lupta cu ei.

Unknown spunea...

Baza de calcul art.28,elemente salariale:
-solda de functie
-solda de grad
-gradatii
-solda de comanda
-solda de merit
-indemnizatie de dispozitiv/spor de misiune permanenta
-alte elemente:
x spor conditii grele(exclus)
x spor pericol deosebit (inclus)
x spor frontiera
x spor confidentialitate
x spor fidelitate
x spor noapte (exclus)
x spor majorare zile libere
x indemnizatie de ambarcare (inclus)
Astea apar pe fisa de pensionare.Spor la calcule.

Unknown spunea...

@ karadeniz Si care-I shpilu' cu securanii ????. Binomu' baga mare si pe repede-nainte in cazul lui Tariceanu !!!!. Daca scriai despre aia cu ,, CEFACE ERDOGAN [ SHAKALU' TURBAT] IN TURCIA ACUM , FACE DNA DE 10 ANI IN ROMANIA !!!''. Elimina orice adversar sau individ nedispus sa sooga si sa linga la licurici . IAR ORDONANTZA JUPUITULUI SE OCUPA DE NOI . Oricum ,eu n-am depus nicio alegere de 6 luni si chiar dac-o fi sa-mi cheltui totzi banii muncitzi ani destui prin strainaturi in tribunale - o sa mor cu ei de gat, jigodiile rapanoase !!!.Adica de ce unu' , ,, abonat '' la SM ca-i crestea-n fiecare an porc de Craciun shefului sa-l aiba-n pensie iar aialaltzi care-l luam prin rotatzie , ca nu eram unii exceptzionali iar ceilaltzi niste nenorocitzi, sa avem poola-n bratze ?????. De ce -daca-i adevarat , specialitatea de clasa , 14% din sf ptr. cls 1 sa nu-mi fie inclusa-n pensie ??. De ce primele de start - si erau luni si cu 30 si de starturi si misiuni isolate - nu intra-n baza de calcul ???. Si-o sa am baza de calcul mai mica decat Chivutza de la financiar ????. Pai eu aveam solda o data si jumate cat ea si-am platit impozit pentru banii aia ??!!!. Iar acum vine beutoru' de urina .........!!!!. og , gatzii mamitzicilor lor de scumbagsi nenorocitzi , mor cu ei de gat , pastele mamilor lor de limbrici avortatzi !!!!!. Sau sporu' de radiatzii - eu stateam in centru de emisie , sub antenele a 4 statzii radio si-a doua radiofaruri si ea la 200 de metri in birou si primea spor de radiatzii ! Daca aruncai o pisica pe antenna radiofarului ,o prajea instantaneu !!!!!. Si pe noi ne intereseaza de securani ?????. Fucking hell , fucking , fuking hell !!!.Oricum pe mamelucu' ala de l-a ,,crescut'' Basau-basanau , n-o sa-l schimbe nimeni - eventual de pempersi cand o sa ajunga sa se cace pe el - atata o sa stea activ !!!!. Hai , pa !!!!.

Unknown spunea...

@ Adrian Bontas Dupa cum te dai fata mare-n urechi parca n-ai fi ,, civil in armata''!!!. Mai degraba om de servici la fo manastire de maici !!!!. Cred ca nu te-ai ofuscat de ,, fucking hell'' ci de BASAU-BASANAU , nu-I asa , bashitule ????.

Romel spunea...

Domnule Huhu , lamuriti-ne ,ce anume prime , premii nu se mai iau in calculul la calculul pensiilor , conf codul fiscal cap.3 art 76 cu 2 lit.c , este vorba si de cel de exceptie de 50 % ?

Huhu Rezea spunea...

Romel
Pentru baza de calcul nuconteaza ce scrie in codul Fiscal ci ce scrie in art. 28 al legii pensiilor militare. modificat de ordonanta.

Unknown spunea...

Constat la colegii ramasi in activitate ca majoritatea au pregatite rapoartele de trecere in rezerva la indeplinirea conditiilor minime pentru pensionare. Asa se face ca ies la varsta de 48-49 de ani, cu reduceri din munca in CD sau CS. Si este corect, prin limitarile impuse in metodologia de calcul a cuantumului pensiei, nu mai are importanta numarul de ani de serviciu, ce este peste varsta de 48-49 ani nu contribuie cu nimic la cresterea pensiei, procentele in plus sunt taiate la calcul. Nu mai zic de PS, niste bani retinuti degeaba (la mine peste 20 ani), nu voi beneficia cu nimic de pe urma lor. Ramanerea in sistem este determinata de perspectiva numirii pe o functie mai mare, o imputernicire pe functie de comanda sau acordarea soldei de merit sau lucrari de exceptie, dar odata adunate 6 luni in respectiva situatie, PAC cu raportul de pensionare.

karadeniz spunea...

@ MLupi
Cinci generali de la SRI ies la pensie deci președintele va mai avansa alți colonei la gradul de general. Avem un SRI supradimensionat și după cum arată țara ineficient.
Legea 223 specifică ce elemente salariale intră în baza de calcul și sporurile nepermanente nu intră. Titlul de specialist de clasă este de 6/8/10% din solda de funcție și intră în baza de calcul ca și sporul de radiații.
Fiecare cu interesele lui. Interesul meu și probabil al altor militari, pensionari sau nu, ar fi să cizelezi un pic comentariile pentru a nu da apă la moară domnului Bontaș sau altor cititori ai blogului referitor la calitatea, cultura și modul de exprimare al militarilor.

Unknown spunea...

Apropo de SRI - acum a fost trecut in rezerva generalul (cu 3 stele) Ion Grosu, adjunct al directorului SRI, iar la inceputul lui iunie a.c. generalul cu 4 stele Dumitru Cocoru, alt adjunct al directorului SRI. Daca adjunctii au functii cu atatea stele, Coldea, ca prim adjunct, ce functie o fi avand, de maresal? Nu mai zic de numarul de stele, zic eu exagerat fata de numarul de subordonati. Cam asa este si la STS, stele fara numar la nivel de conducere.

Unknown spunea...

@ karadeniz Corect - Iliescu a facut sute de generali , Basau la fel , Malaku' plavan de ce n-ar avea dreptu' ????. Imi aduc aminte ca pe vremea impuscatului , de ex., D.Av. de la Otopeni avea cdt. un colonel[ ok. , comandor] si dupa fo' 5 ani , ce sa vezi - DIVIZIE LA Otopeni , la Cluj , plus Corp aerian la Timisoara , cu generalii din dotare , bineintzeles ????. Ce sa mai zic de securisti si militzieni pe stil nou -fara numar , fara numar !!!. La orice colt de strada -un comisar sef , jdemii de chestori !!!!.Cat priveste spec. de clasa , pe vremea mea era 14% pentru cls 1 iar sporul de antenna[radiatzii] era alta gasca-n alta traista - 10% si-l primeau totzi , si aia de la GAZ. Prime de start , insa, NU LUAU DECAT CEI CE ERAU DIRECT IN RECT IMPLICATZI IN ASIGURAREA ZBORULUI !!!. Ce-i aia spor permanent sau nepermanent ???. Mai degraba SM poate fi considerat nepermanent -anu'asta-l aveai ,la anu' lua altu' , ca asa era camaraderesc !!. Exceptzie aia ce aveau abonament , desigur !!!. prima de start , spec. de clasa , sporul de radiatzii erau permanente , in OZU nr 1 se specifica pe ce mijloace TRS SI PNA erai incadrat , ca participi la asigurarea zborului , ce clasa ai !!!!. ok, daca in ianuarie se zbura de 3 ori , luai 3 lei sa zic , daca erau cate 35 de zboruri in mai-oct , sa zicem, se aduna ceva si nu inseamna ca era nepermanent sporul [ prima , de fapt]. - Ala de la dep. AF. , ce-avea frigiderul si lada frigorifica pline full de toate si care n-avea nicio treaba cu zborul , a papat destul .!.Si acum , la pensie , eu cu semnatura pe stat de plata pentru - ok , nu cu jumatate mai multzi bani ca el , da' macar 20-25% - sa avem aceiasi pensie ????????. Bagami-as .... in ratul lor de oligofreni nenorocitzi , mor cu homunculii de gat !!!!!. Cat priveste cizelarea comentariilor - bre, ma leshi !!!!. Aveam eu ceva de spurcat daca ramanea legea cum a fost si nu veneau lepadaturile astea, tehnokktzii astia rapanosi ce se cred vechili pe mosia taticutzilor lor si prima grija ce I-a foootut a fost ordonantza ???????.Iar modul de exprimare ???. Cum potzi denumi o tarfa cu alte cuvinte ????.Cat despre cultura , he,he !!!!. Pe vremea invatzamantului politico-ideologic , 99% nu erau in stare nici sa citeasca fara effort din cuvantarile tovarasului , d-apoi sa vorbeasca liber !!!!.Eu am avut mereu F.B.la acest capitol . Erau trei - pregatirea prof.[la fel, FB] si disciplina - intotdeauna numai Bine ca nu suportam imbecilii !!!!.Am onoarea !!.

Unknown spunea...

Bună ziua, am și eu o întrebare:
Pentru cineva ieșit la pensie în anul 2014, la vârsta de 52 de ani, cu toate condițiile actuale îndeplinite, dar în baza legii vechii de pensionare a ieșit cu pensie diminuată, întrucât nu avea vârsta pensionării de 57 de ani, la recalculare i se va restituii și diferența din 2014 până la 1 ian. 2016?
Vă mulțumesc!

Unknown spunea...

Bună ziua, am și eu o întrebare:
Pentru cineva ieșit la pensie în anul 2014, la vârsta de 52 de ani, cu toate condițiile actuale îndeplinite, dar în baza legii vechii de pensionare a ieșit cu pensie diminuată, întrucât nu avea vârsta pensionării de 57 de ani, la recalculare i se va restituii și diferența din 2014 până la 1 ian. 2016?
Vă mulțumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Cecilia
Raspunsul este NU.
Daca dupa recalculare iese o pensie mai mare, diferenta se acorda numai de la intrarea in vigoare a noii legi.

Huhu Rezea spunea...

@mihaela mihaila
Pentru contestatii la deciziile primite pe L 223 procedati conf art. 97-105 din lege.
Pentru capatul de cerere aveti modele pe blog. Le gasiti dând cautare dupa cuvântul ...model, daca lucrati pe PC sau Laptop.
Pentru motive va puteti orienta dupa acest articol sau dupa articolele scrise sub eticheta ...Contestatii OUG 57.