Edward Luttwak, nascut in 1942 la Arad |
Intrebare
România este o țară NATO și stat UE, dar este înconjurată de țări care sunt să spunem pmai apropiate de Rusia. Mă refer la Ungaria, Bulgaria, Serbia. Este acesta un factor de risc pentru România?
Raspuns, Lottwak
Acesta este un caz interesant, pentru că statutul de stat NATO funcționează pentru România Acecea o garanție reală. Dacă sunt anumite provocări, infiltrări, atunci bineînțeles forțele militare române trebuie să ia imediat măsuri dure, să tragă. Cu toate acestea, ar fi un război care ar dura 12 ore. De fapt un incident cu durata de 12 ore pentru că NATO s-ar pune în mișcare pentru România. NATO nu poate funcționa în cazul Ucrainei, pentru că ei nu sunt membri și nu este doar o chestiune formală, ci sunt lucruri legate de planuri, integrare și așa mai departe. Dar desigur, rușii nu au graniță comună cu România. Decizia din 1945 care spunea că ei au o graniță cu România are acum rezultatul opus, așa că nu este nicio graniță. Dacă România ar mai fi avut nordul Bucovinei... dar acum nu există graniță comună. Așa că dacă ar vrea să ajungă aici trebuie să treacă prin vestul Ucrainei. Eu cred că amenințările asupra securității României sunt egale cu zero. Bineînțeles, când ne facem planurile de apărare, trebuie să fim mereu atenți. Așa că armata română trebuie să fie serioasă, chiar dacă probabilitatea este atât de redusă. Iar Serbia, apropos, este pro-Rusia, dar nu este anti-România. Sârbii nu sunt inamicii României. Poporul sârb privește ca pe un frate poporul român, nu ca pe un popor dușman. În cazul Bulgariei este puțin diferit, dar prietenia Bulgariei cu Rusia este una sentimentală. Este una culturală și bazată pe sentimente, nu este una strategică.
Dar credeți că Moscova o să permită Moldovei să „iasă" din sfera sa de influență?
Moscova a construit relații puternice cu Kievul. Kievul era satelitul Moscovei. Ei puteau să oprească lucrurile acestea. Acum nu mai pot. Dacă Moldova vrea să se unească cu România, asta este. Ei nu mai pot să facă nimic. Absolut nimic. Este o chestiune tehnică legată de aderarea Moldovei la NATO, pentru că membrii NATO ar trebui să accepte asta, dar dacă moldovenii vor asta sunt sigur că se poate întâmpla și Moscova nu va putea interveni, pentru că între Moldova și Rusia este o țară care ar trebui să fie prietenul cel mai bun al Rusiei, dar ei l-au transformat într-un inamic. Ei au făcut ca Ucraina să le fie dușman. Iar acest lucru îi permite Moldovei o separare. Dacă rușii s-ar fi comportat diferit, Ucraina ar fi fost un satelit al Moscovei, unul ascultător și fericit, un frate mai mic. Dar nu sunt. Deci Moldova poate fi independentă dacă așa ar dori majoritatea.