Un produs Blogger.

joi, ianuarie 14, 2016

Ordinul comun de recalculare/actualizare a pensiilor militare in forma apropiata de cea finala

110 comments
Documentul a fost distribuit de un participant la  Forumul din  13 01 2016 al  Federatiei Militarilor din România, in forma nesemnata de institutiile militare. Despre acest Ordin a vorbit in Forum sindicalistul Coarna.
Documentul de lucru poate fi studiat AICI



Atentie!
Anexa a 2-a, 1b, cuprinde coeficienti de referinta sectoriala si cote procentuale din perioada de 6 luni, deja alese de dvs. Sumele sunt actualizate la data de  01 01 2016 in functie de acei coeficienti si acele cote procentuale  la valoarea de referinta sectorial din ianuarie 2016. Concluzii
-Nu va orientati  dupa sumele brute din cele 6 luni. 
-Alegeti cei mai mari coeficienti pentru functie si perioadele in care ati avut indemnizatii si sporuri.
-Alegerea celor 6 luni din primii 2 ani ai perioadei de cinci ani s-ar putea solda cu pierderea unei gradatii, daca aveti o vechime in serviciu mai mica de 24 ani 
-Lasati solda de grad asa cum este in perioada aleasa, solda ultimului grad venind automat in cuantumul pensiei, prin dispozitiile art. 60 privind actualizare. 


NOTA PENTRU FAURITORII DE ORDONANTE SI NORME DE APLICARE


NU INCERCATI SA STABILITI ALTE BAZE DE CALCULARE/RECALCULARE/ACTUALIZARE A PENSIILOR MILITARE!

1. Pentru stabilitatea oricarui sistem de pensii se impune, printre altele, si unitatea de reglementare intre baza de calcul  pentru cota individuala de contributie si  baza de calcul pentru pensie. De asemenea, daca se reglementeaza un plafon pentru  baza de calcul al contributiei, acelasi plafon se instituie si pentru cuantumul pensiei.
Un sistem de pensii reglementeaza in special pentru viitor, in cazul nostru pentru cadrele militare care vor iesi la pensie de acum incolo.
Nu trebuie incurcate interesele viitorilor pensionari cu cele ale actualilor pensionari care au drepturi deschise in sisteme de pensii diferite. 
Sa analizam articolele 28 si 31 din Legea 223/2015, modificata prin art. 30 al OUG nr.57/2015

Art.281) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:



Art. 31
(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, iar în situaţia în care aceasta este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon.

Solda lunara bruta este o valoare consacrata in sistemul de salarizare a militarilor si a fost folosita inca din anul 1967 la calcularea contributiei pentru pensia suplimentara. Este folosita si in Legea 164/2001 si in Legea 263/2010.
Nu introducem in baza de calcul pentru pensie ce ne convine sau ne târguim functie de interesele celor care legifereaza.
Unde este limitarea cuantumului pensiei militare la cinci salarii medii, daca s-a introdus plafonul pentru aplicarea contributiei?
Inconstienti, si pe lânga normele constitutionale, au introdus un alt plafon al cuantumului pensie, cel de 85% din baza de calcul.

2 Actualizarea pensiilor militare se face tinând cont de media soldelor de functie din cele sase luni alese si de solda ultimului grad, asa  scrie in  art. 60, nu cum au insailat domnii fauritori de Norme in cele 3 articole ale procedurii de actualizare. 

110 comentarii:

Unknown spunea...

inteleg din acest material de lucru ca in vederea alegerii veniturilor pentru baza de calcul din cele 6 luni vom obtine datele de la Casa de pensii teritoriala, si nu de la unitatile de unde am iesit la pensie. Asa este ?
In alta ordine de idei, faptul ca in anii 2013-2015, cei caror li s-a intregit pensia furata de limbricul de boc( ce fel de prim ministru ai fost mai caricatura daca tactu" ti-a spart un ou in cap, ca la un prostanac) nu li s-a mai indexat pensia, aloimis, ramane cum am stabilit.
Cat despre protestul din 24 ianuarie, este un bun prilej de a ne striga durerile, dar de auzit cred ca ne vom auzi doar noi, fiindca atat iohhhhanis cat si ciolos vor fi plecati prin tara pe la sarbatori cu gandul ca a doua zi n-o sa-i mai bata nimeni la cap. Cred ca atat timp cat cei in serviciu nu ies in strada sa-i trimita pe cei doi si sleahta lor sa prinda ei hoti, sau sa patruleze in teatrele de operatiuni nu o sa ia in serios nici un protest. Pe cine vrem noi sa-i speriem ca sa ne dea inapoi ceea ce au taiat , pe unul care de 1 decembrie pozeaza langa un militar ranit, in carucior, si ii spune fiului acestuia sa fie mandru de tatal sau erou, si dupa o saptamana ii taie pensia lasandu-i muritori pe cei care isi pun viata in pericol si pentru recompensele banesti ulterioare

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De ce refuz un asenea asa zis act normativ? Cum poate fi emis si publicat daca nu indeplineste consensul a toti beneficiarii anumite elemente ale Ordonantei 57, si inca se poarta negocieri, fiind chiar si contestat, urmand sa aiba loc si un proest vehement in strada a majoritatii petentilor? S-a luat cumva o hotarare defintiva si irevocabila in speta? S-a revenit la coeficientul de calcul de 80%? Eu, personal, refuz recunoasterea acestei fituici-ciorna mistocareasca care nu reflecta adevarul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu de unde sa stiu cele mai bune sase luni daca nu le am? Sa ma duc eu la Bucuresti pentru ele? Nu trebuie sa-mi trimita ei prin posta situatia in clar ai acelor ani ca sa-mi aleg cele 6 luni? Nu cumva au si pretentia sa depun cererea personal si cu buletinul in mana, luand trenul ca la o inmormantare? Nici nu mai am rabdare sa le mai citesc inca o data aberatia, deja sunt foarte nervos pe apucaturile lor de fanarioti! Domnule Huhurez, va rog simplificati Dv. ciorba asta de potroaca racita si sleita, eu deja mi-am pierdut rabdarea! Traim intr-adevar in tara lui Papura Voda, fratilor! Atata ambiguitate...Voi, aia de la Casa de Pensii, nu stiti sa dati detalii punctuale, simple si cu inteles, peste hatisul de trimiteri si citate, ca in jungla?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Col. Dogaru a vorbit din nou pe Romania TV. si printre altele a ridicat cu nemultumire si problema unor resituiri evocate aici de LUNGU MIHAIL, dar si altele, cum ar fi milogeala prin hartii catre Casa Sectoriala in mod personal, nu mai zic de baza de calcul... Cam putini se zbat public, ca domnia sa, pentru drepturile noastre, si doar suntem destui care am putea lua atitudine publica, insa nici efectul nu-i scontat la atata indiferenta din partea politicului si executivului. ,,Bine'' ca avem mai multi stramba-lemne care sa ne bage cotite, inclusiv si pe aici! Stiti ca a inceput sa mi se acreasca situatia?

maiag spunea...

SIMPLU SI LA OBIECT,cine explica ca toata lumea e,ieste in aceiasi situatie.
Am iesit la pensie in 2000, pina in anul 1995 am avut gradul de maior si functie de lt col,iar in 1998 s a redus functia si aveam functie de maior si grad de lt col,ce sa aleg frate?
--daca aleg primele luni din 1995,eram maior,cistig coeficient de functie dar ce fac cu gradul?
-daca aleg ultimele 6 luni cistig la grad dar pierd la functie
ALta dilema,
in 1995 aveam ordinul miltar clasa 2,in 2000 clasa 1
-1995 aveam gradatia 6,in =2000 pe a 7 de 42 la suta
incurcai drace,ca toti suntem la fel,cum sa aleg frate?nu se pupa gradul cu functia,coeficientii etc daca alegi 5 ani in urma,hai sa vedem cine dezleaga enigma

tigri2 spunea...

Apoi si astia au pitrocit-o au violat-o pana au revenit la elementele Legii164 coroborate cu MODIFICARILE ULTERIOARE ale legii223,a iesit un kkt tot pe gustul marilor sefi(fostilor sefi) din Armata. Pulimea ramane tot cu ea in mana,
Aia hoti,astia hoti,mama lor la toti!
Singura solutie sa iesim in strada >>REVENIREA LA LEGEA 223--FARA MODIFICARI!
ACUM ORI NICIODATA!

emanuel spunea...

... eu nu inteleg ce fel de militari a avut armata romana ? chiar toti au fost lingai... de cand militaruii isi negociaza derepturile ? de cand un guvern este mai presus de lege ? Militarii isi expun punctul de vedere - da ultimatum si apoi elimina dusmanul - nu negociaza cu el ... unde ati invatat sa negociati , unde ati invatat sa manifestati ca si civilii cu plancarde , trompete si vuvuzele ? Daca guvernantii , parlamentarii din tara asta isi permit sa incalce legile - noi de ce nu le incalcam - cu ce sunt ei mai presus decat noi ? si-au ciocnit cumva valizele cu noi in gata si noi nu stim ? de ce va este frica ? ce tot o lalaiti pe aici cu calculi ...cu procente ... nu vedeti ca este o bataie de joc ? In momentul cand este calcata in picioare cinstea , onoarea si demnitatea militara - prinzi un guvernant... un parlamentar , un mimistru ceva ... si mori cu el de gat ... asa sa demonstrezi ca existi - care-I problema ??? Cei activi - toti sunteti vanduti ... chiar nu mai exista activi cu coloana vertebrala ? si va bateti in piept ca sunteti in NATO ...la ce ? - la lins cururile strainilor ???

Unknown spunea...

Documentul o fi real? Cam aiurea... Art 20 cei detasati.... se cere la institutia unde au fost detasati salariul in plat la 01.01.2016. Ce balamuc va iesii. Cate institutii de acest gen mai exista? Cate functii de genul celor ocupate de militari? Functiile erau specifice si au disparut odata cu incetarea detasarii militarilor. Chestiune TOTAL nerealizabila. Un asemenea normativ creiaza tot atat balamuc ca si legislatia tip L 119. Sau sunt aceiasi oameni la butoane...?

Iulian Mareș spunea...

Trebuie pus in ecuatie!

Unknown spunea...

Procedura de actualizare a bazei de calcul e o parodie. Era nevoie de algoritm aritmetic de actualizare. Fara acest algoritm nu e actualizare ci .... brodeala. Nu inteleg de ce nu se face o treaba serioasa.

CEZAR spunea...

@ Mayag.. sunt fix in aceiasi situatie ! Eu inclin sa aleg perioada cand aveam functia mai mare !!
Aceasta va avea valoarea mai mare , in componenta soldei ...
Cred ca prin functie vei (vom ) fi asimilati gradului de lt.col - ceva acolo la grad ..!!
Este doar o parere ..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai scrie ei acolo ca CMJ ne cauta noua vechimi, incadrari si locuri de munca nrvalorificate, intr-un cuvant: ce n-am putut obtine noi cu 'jde mii de petitii si memorii, vor gasi CMJ-urile sa nu le ataseze acolo! Miram-as sa transpire ei pentru mine sa-mi gaseasca acul in carul cu fan. Eu tot n-am inteles si as ruga sa fiu lamurit: Ne vin acasa documente prin posta cu perioada de 5 ani in care avem acolo soldele brute? E mare harababura si tot nu inteleg!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

A doua intrebare: Mergem la Casa Sectoriala cu Cererea cu cele 6 luni in mana,
sau le trimitem prin posta, in plic?

maiag spunea...

LUME LUME.paradox total.explica cinevaivitate plus 3 de scoala
si mie asta?
--am iesit la pensie in 2000 lt col,34 de ani vechime calculata,dupa 26 de activ si 3 scoala kiltara,incepind cu 1 mai 2000.

--pina in august 1998 am avut functie de lt col si grad de maior
-din 1998 s a redus functia la gradul de maior,dar aveam grad de lt col avansat in 1997
deci
daca aleg anul 1996 sa zicem,aveam grad de maior dar functie de ltc col,dar nu aveam omm clasa 1 ci clasa 2 plus spor de vekime mai mic
-daca aleg ultimii ani,respectiv 2000,ma aleg cu functie de maior dar am grad de lt col,plus omm cind eram [pe functie de maior si grad de lt col am avutlasa 1,plus spor maxim de vechime
cum o iau tot pierd ceva.OARE nu inteleg eu gresit in sensul ca pot alege perioada in care am avut functia cea mai mare,dar la pensie calculeaza gradul avut la iesire,omm,la iesire,sporuri de vekime la iesire?dar in ultimii ani am avut spor de specialist de clasa,plus spor de comanda,sef de stat major de batalion,stiu ca e absurd,dar aveam functie prin derogare prin restructurare
,namaj suntem in situatii din astea,foarte multi cred.NORMAL ar fii sa alegem perioada de 6 lunii in care avem coeficientul cel mai mare si sa se aplice coeficientii de vekime,grad,sporuri si omm avut la data pensionarii,poate lamurii cineva cum este corect si ce prevad normele?eu nu pricep deloc.
dar mai e ceva,c

Anonim spunea...

@maiag
dar este f simplu pt ca am fost fix in situatia ta numai ca la mine functia a coborat din lt col in cpt.
Deci:
1.Ai avut functie de lt col cu ea ai iesit la pensie.Coborarea la functie inferioara se aplica pentru urmatorul "catindat" care iti v-a lua functia
2.Diferenta intre solda de grad de mr. si lt col este de doar 10(zece) lei
concluzie :iti faci singur probleme atunci cand de fapt nu le ai

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Epilog: Ponta, in plina activitate de reforme si de indreptare a greselilor guvernarii basiste, de crestere economica a fost eliminat de o mana criminala printr-un atentat terorist la ,,Colectiv'' unde au murit zeci de oameni. Iohanns a numit un guvern de ,,sacrificiu'' ( sanchi: e liberal 100%) ca sa-si aplice planurile personale de ruinare a reformelor pesedist-pontiste si a Romaniei, la comanda masonica, merkelista si sorosista printr-un dezastru social de proportii! Asta e doar inceputul, dar mai grav e ca are tradatori care sa-l sustina, si care pe acest blog ne contrazic obraznic, tupeist si ne insulta grav, mai multi civili si chiar ,,militari''! Luati-l in brate pe Iohannis pe care l-ati votat in block, pe liberalii pe care tot in block i-ati votat si pe agentii strecurati pe aici si, impreuna, SA TRAITI BINE! Ce-ati dorit si votat aia meritati! Final.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lamurire generala de pe tel verde pentru toata trupa de aici: 1. Aveti rabdare sa va vina taloanele de pensie si acolo aveti pasii de urmat; 2. Mergeti personal la CMJ pentru a vi se elibera adeverintele cu cei 5 ani sa va alegeti cele 6 luni; 3.Trimiteti prin posta la Casa Sectoriala cele 6 luni din 5 ani. NOTA: Cei care au fost in pensie grad de invaliditate, ca mine, dar acum sunt in limita de varsta, conform legii, e bine sa faca o cerere la Casa Sectoriala de Pensii de recalculare a anilor potentiali pana la implinirea celor 25 de ani, pentru cei care au sub limita si doar cu ani potentiali trebuie atinsa limita celor 25 ani. Asa mi s-a zis, asa va zic si eu de la tel. verde 0800808880.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

MAIAG: La CMJ este singurul loc care poate lamuri aceasta problema foarte bine! Aici poti fi derutat si nu toti pot descalci itele, eu zic ca sfatul meu este foarte bun!

Liviu PO spunea...

Prin urmare acest ordin subsecvent legii 223 i-a impiedicat sa puna in aplicare legea?
Asta-i rautate clara.Astia nu merita nici un scuipat...

almis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Nu mai inteleg nimic!
De pe ce functie si grad ai iesit?
In ce an?

Iulian Mareș spunea...

Dorule,
Nu stiu daca e kiar asa?...erati platiti pe functia anterioara printr-un ordin de ministru, ca sa nu pierdeti la solda!.... era un fel de compromis!
Trebuie studiat cu atentie sa nu luati tzeapa!

Anonim spunea...

Stai usor ca modelul de cerere nu a fost inca aprobat oficial prin ordinul comun. Plus ca nu se stie daca se aplica OUG 57 (neconstitutionala) neaprobata inca de sparlament .Noaptea mintii la guvernul tradator de colonie Ciolanis .Cred ca trebuie sa le dea Soros ok -ul pana si pentru normele de aplicare .

iceparu spunea...

Maiag-doru serban@Ce vremuri am trait.Coborare de la lt.col. la capitan e ca in filmele cu nebuni.Daca memoria nu ma insala in perioada cand a fost trecut omul pe o functie inferioara din cauza restructurarii plata s-a mentinut la acelasi nivel.Parerea mea este pentru a nu avea surprize neplacute, sa puneti in balanta cu prioritate functia,gradatia,indemnizatia de comanda.ordinul meritul militar.La grade diferenta este foarte mica.

Anonim spunea...

@maiag
a repetat HUHU de jde mii de ori ca pe mine "m-a albit" si voi tot nu bagati la cap.Va alegeti NU sume ci functii/grade si sporuri.Asa zice HUHU si eu ii dau dreptate

se aleg intodeauna
1.functia
2.sporuri cu caracter permanent(uneori sporurile aplicandu-se la functie) pot fi chiar mai mari decat solda de grad
....dupa care celelalte
ca fapt divers
solda de grad mr=359 lei
.............lt col= 369lei
poate ma insel la sume dar nu e mare "branza" de ele ca solda de grad.
ca exercitiu de imaginatie:presupunem ca un col cu functie de col are:
indemnizatie de cda= 25%
sal de merit.......= 15%
indemnizatie de disp=25%
spor de radiatii =15%
spor de izolare =15%
spor de toxicitate= 15%
si uite cum s-a ajuns lejer la dublul soldei de functie
eheee unde mi-am "mancat eu zilele si tineretea" toate astea se cam luau(primele doua cam rarut ce-i drept)

Anonim spunea...

Vine pe dracu .Tu nu vezi ce brambureala este.Numai zic ca si legea 223 e neconstitutionala ( unele articole) .Exemplu: pana la plata actualizarilor si recalcularilor nu se calculeaza dobanzii ( doi ani) .Chiar daca pensiile vor scadea la toti militarii , legea 223 nu poate prevede un articol care incalca o decizie clara a CCR prin care hotareste ca si statul e obligat sa plateasca dobanzi pentru sumele datorate cetatenilor.Si da ''surpriza'' si militarii batjocuriti de toate guvernele sunt tot cetateni.De mana a doua ( cred ei) dar tot cetateni .

iceparu spunea...

Nu va inghesuiti sa trimiteti cele 6 luni alese.Pana in iunie a.c.probabil ca va mai dispare ceata.Mergem la Bucuresti .Renuntati la tot felul de calcule.Dusmanul ascuta.Acum sau niciodata.A trecut vremea suetelor cu guvernantii.Jandarmeria e cu noi.Abandonati in fata presei cereri privind cuantumul pensiei.Abordati lucruri de interes general.Trai decent pentru toata populatia tarii.Vrem austeritate pentru guvernanti.Recuperarea urgenta a pagubelor de la cei ce au adus pagube tarii.Locuri de munca.Pedepsirea celor ce au subminat economia nationala.Vrem guvern legal, ales prin vointa poporului.Nu vrem guvern impus din afara. Delegatia primita la negocieri va stii ce si cum.Mult succes.
- Recuperarea diferentelor intre 01.01.2012-30.09.2013 este o frectie la un picior de lemn.

Iulian Mareș spunea...

Dorule, ia in calcul ce am scris la 12.13!
Erati platiti, dar functia din stat, deci incadrarea era mai mica!
Nu te pripi....cauta raspunsul sigur, intrucat la voi era o exceptie, pana la iesirea la pensie sau incadrarea pe o noua functie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai adaugati si sporul de slugareala la liberali si la Iohannis, cei care i-ati votat la doua maini, dar cu dusmanie la Ponta si PSD care aveau sa ne repare nedreptatile, si veti avea pensii sa va curga pe Dunare! Sa fiti sanatosi si la punga grosi ca eu va parasesc! Multumesc Dl. Huhurez, Cezarica, Iulian Mares, Tigrisor 2, Tigrisor 3, Maxim One, CSJ, Maiag si alti onorabili camarazi de bun simt si sprijin moral si informativ, iar din acest moment va parasec din cauza ca stapanii pe aici au devenit vulpile si tradatorii, mai ales civilii infiltrati sa ma insulte fara a le fi facut nimic, eu doar luptam si militam pentru drepturile camarazilor nemultumiti de abuzurile puterii! Am mai spus-o si repet: Tin la onoarea si demnitatea mea si nu permit nimanui sa ma insulte, mai ales cand nu m-am adresat direct cu insulte si ofense la vre-un postator de aici! Am unde scrie: Am cont fb si sunt redactor editorialist-senior si pamfletar la un ziar local din provincie. Toate cele bune! Doamne, ajuta cu tot ce va doriti! Inca o data va multumesc, onorabile Huhurez si onorabili camarazi!

Huhu Rezea spunea...

@One
Am mai spus o data ca interpretezi gresit Decizia CCR.
Statul datoreaza dobânzi pentru drepturile acordate cu intârziere, dincolo de prevederile legii.
Timp de 2 ani nu poti pretinde dobânzi, daca ti-ar creste pensia prin recalculare. Termenul este 24 luni.
Comentezi toata ziua pe blog dar, in subconstient, tot te iluzionezi ca iti va creste pensia. Se pare ca te citesti doar pe d-ta.

iceparu spunea...

PENTRU cei care m-au contrazis cand am intrebat pe Tigri 2 cum de au MM pensii mai mari pe legea lui Boc decat coloneii.Va indrum sa studiati Tabelele publicate de MAPN cu pensiile recalculate publicate de MEDIAFAX.

Huhu Rezea spunea...

@csj
MApN nu a publicat tabele cu gradul penionarilor. Tot ce a publicat MApN in 2011 se gaseste si pe acest blog.
Ce ti se pare anormal daca un colonel are pensie mai mica decât un MM? Intreaba-te ce vechime efectiva are colonelul si in ce conditii a lucrat in omparatie cu MM.
MM va avea pensia mai mare si pe OUG 57.
Niciodata un colonel nu va avea solda si pensie mai mica decât un MM daca ambii au aceeasi vechime si au lucrat in aceleasi conditii.

tigri2 spunea...

Ti se dadea o amarata de prima de 1 mai sau 23 august ,vreo 150 lei ,te duceai si o "bericeai" cu colegii ,apoi luna urmatoare ti se retinea impozitul pe suma.Asa si cu zborul (primele orare de zbor),luam cam 25% din solda ,in plus pe zbor,fiecare dupa cum avea ore si era impozitat gradual ,chiar si cu 60%,iar acuma nu ni se recunoaste la calcul ,cui i-a stat in gat,carui birocrat / izmanar al armatei???

Anonim spunea...

Uiti esentialul .Nu conteaza cine voteaza ci cine numara voturile ( zicea Stalin) . Adica ( traducere pentru colonia Romanistan)
acum conteaza cine detine parola softului facut de MOS.. (de la BEC).

Anonim spunea...

Si model cerere de unde ei ca cererea tip inca nu a fost aprobata oficial prin O.C. si o trimiti degeaba la CSP ?Nu e bun sfatul acum.

Petrescu spunea...

Poate ca persoane importante ar trebui sa stie sau sa se intrebe de ce acest document (copil cu multe moase) a iesit asa, mai neispravit.
Daca ni se trimite pentru alegere un tabel cu solde brute, precum scrie, ne cam termina. Nu toata lumea mai stie exact cand si ce componente a mai avut prin pensii. Sau, de exemplu, daca o solda de merit e mai buna ca o gradatie in plus.
Oricum, Casa de Pensii trebuie sa le ia la mana, sa elimine sumele care nu se pot folosi, asa ca ar putea, din proprie initiativa, sa ne trimeata extrase din statele de plata...

Unknown spunea...

https://www.facebook.com/AviationInfinity/videos/1559810814241402/
Unul din putinele motive pentru care un pilot, chiar si pilot de vanatoare sa aiba un pic pensia diferita de un activist trecut la personal dupa 89, de un smecher care s-a fofilat prin birouri.

Anonim spunea...

Ramai . Un militar adevarat nu cedeaza in fata inamicului chiar daca e infiltrat adanc intre noi. Perciunatii sorosisti asta si vor sa plece toti luptatorii ca sa preia toate forumurile militarilor .Vad ca pe Olescu. ’ l-au rezolvat''.Nu cred ca esti las si cedezi mai ales acum cand e nevoie de fiecare luptator.Ce credeai ca ei vor sta cu mainile in san cat timp noi incercam sa aratam camarazilor franturi de adevar.Nu uita ca avem o datorie fata de tara si fata de cei care au murit ca noi sa putem scrie( inca) liber.

Anonim spunea...

Huhurez tu nu intelegi.Chiar daca pensiile vor scadea ( si vor scadea pe legea 223 modificata ) nu are ce cauta in lege un articol neconstitutional (ca nu se platesc dobanzi ) la cei care ar avea ceva (ipotetic) ''de primit'' in plus .Articolul e clar neconstitutional.

Anonim spunea...

Logic

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Tu tot nu intelegi ca din cele 6 luni alese nu se pastreaza decât coeficientii de ierahizare pentru solda de functie si solda de grad precum si procentele celorlalte componente ale bazei de calcul? Nu conteaza ce venituri sau retineri intâmplatoare ai avut tu in lunile respective.
Coeficientii se inmultesc cu valoarea de referinta din luna ianuarie 2016 si din sumele rezultate se calculeaza celelalte componente ale bazei de calul prin aplicarea procentelor avute pentru indemnizatia de comanda, gradatii, solda de merit si alte sporuri.
Sumele care vor aparea.... dupa ce ai facut alegerea, in Anexa 1b sunt sume actualizate in luna ianuarie 2016.
De aceea va tot spun sa alegeti 6 luni când ati avut cei mai mari coeficienti de ierarhizare ai soldei de functie si alte sporuri. Nu si pentru grad, pentru ca ultimul grad avut la pensionare va intra la prima actualizare, chiar daca „tehnocratii” au gresit proiectul normelor de actualizare.

tigri2 spunea...

"Cucuriguuu boieri mari,
Dati punguta cu doi bani
Fiti boieri ,nu fiti misei
Noi o vrem pe doi doi trei!"
Huhurezule,deocamdata habar nu am cum sa-mi aleg cele sase luni ca nu am veniturile defalcate,ci le am la total cu zborul,banuiesc ca ne vor veni actualizate la data de azi si nici nu stiu cum sa le actualizez.
Asa ,la prima vedere,oricum,mi-ar scadea conform OUG57 ,scade cu mult ,aproape la jumatate fata de L263.

CEZAR spunea...

..e prost nene ..!
La el elicea ii facea toata treaba ....!!

Iulian Mareș spunea...

Sa ne fie clar:
-personal am avut 10 ani aceeasi functie, la maximum, cu sporuri si indemnizatii toate
-am 54 ani vechime, cumulata
-nu ma deranjeaza ca cineva are o pensie mai mare, atat timp cat e legala, chiar daca a avut grad mai mic
-stiu ca nu vi se pare moral, dar e normal atat timp cat timp si-au creat baza legala prin HG si/sau ordine de ministru...altii de ce nu au actionat asa?
-cititi despre deshiderile produse de condamnarea lui Frunzaverde, un alt fost ministru al apararii, asupra lui....

Huhu Rezea spunea...

@Maxim
Hai sa te lamuresc!
Legea 223 a stabilit ca ti se vor plati niste diferente. Pâna la ea statul nu avea vreo datorie la tine.
Daca statul nu-ti restituie diferentele in termenele stabilite de L 223, abia atunci poti cere dobânzi. In acest registru se interpreteaza acea Decizia a CCR.

tigri2 spunea...

***16.11(cezar muci-prostanacul bloagelor) Taci ciurdare! Mai bine du-te si pregateste-ti culcusul, in cocina, sa nu te prinda viscolul pe afara. Ai venit ,pe aici, cu paiul in gura, ca sa ne avertizezi? sau incerci sa te bagi in vorba cu nenea ofiterii? Du-te la tarla ta , nespalatule!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Iar incepi?......ce ai cu omul? In orice armata din lumea asta este asa! Accepta asta si gata!
Eu am muncit cu ei ....sunt camarazi super, cls. I!

iceparu spunea...

Baieti e groasa rau.OUG 57 e mai imputita decat legea 164 nu numai privin plafonarea la 85% dar si la coeficientul de functie.Daca legea 164 lua coeficientul maxim de functie acum se pare ca il ia pe cel real.Nu toti au fost pe functie de maior,Lt.col.,col. la maxim.Toti pierdem nu numai cei care depasesc 85% coeficient de calcul.Tare imi este teama ca astia ne-au atins si la grupe.

Anonim spunea...

Sa o luam altfel poate intelegi pana la urma. Statul are datorii la mine ( sa zicem) conform legii 223 incepand din 01 - 01 -2016 . Ca statul calculeaza tot conform legii 223 modificata de oug 57 aceste datorii in termen de 2 ani eludant dobanzile (cu articol imperios in lege ) in acest termen de 2 ani fara dobanzi e clar neconstitutional conform deciziei CCR privind imbogatirea statului fara just temei.E adevarat ca toate pensiile vor scadea dupa oug 57 si nu va fi nevoie sa dea ceva dar asta nu scuza faptul ca articolul e clar neconstitutional.Altfel fiecare lege poate prevedea ca fiecare datorie a statului se calculeaza in termen de 3 -3 -5, etc ani si nu se vor da dobanzi niciodata nimanui iar decizia CCR devine inutila si caduca. Sper ca ai inteles pana la urma eu oricum pe tema asta ma opresc

Huhu Rezea spunea...

Atentie!

Anexa 2, 1b, cuprinde coeficienti de referinta sectoriala si cote procentuale din perioada de 6 luni, deja alese de dvs. Sumele sunt actualizate la data de 01 01 2016 in functie de acei coeficienti si acele cote procentuale la valoarea de referinta sectorial din ianuarie 2016.

Concluzii
-Nu va orientati dupa sumele brute din cele 6 luni.
-Alegeti cei mai mari coeficienti pentru functie si perioadele in care ati avut indemnizatii si sporuri.
-Alegerea celor 6 luni din primii 2 ani ai perioadei de cinci ani s-ar putea solda cu pierderea unei gradatii, daca aveti o vechime in serviciu mai mica de 24 ani
-Lasati solda de grad asa cum este in perioada aleasa, solda ultimului grad venind automat in cuantumul pensiei, prin dispozitiile art. 60 privind actualizare.

Iulian Mareș spunea...

Csj
La grupe nu, dar vor lua functia si coeficientul real indeplinit!

Iulian Mareș spunea...

Huhurez
Despre ce anexa 2, 1b vorbesti? Din draftul ordinului comun?
Daca am avut 7 ani aceeasi functie, eu ce sa aleg?

emillian123 spunea...

In proiectul asta =nu se vede prea clar- cum se aplica grupele de munca -in procesul recalcularii pensiilor...!

Trofin spunea...

Avand in vedere prevedrea ordinului comun Anexa 1 art. 17 alin(1) , respectiv "In vederea actualizarii cuantumului indemnizatiei de dispozitiv (...) se utilizeaza procentul de care a beneficiat in cele 6 luni consecutive ." adresez rugaminte acelora care cunosc care a fost procentul de calcul pentru acest spor inainte de data de aplicare a Legii 138/1999 ( dec. 1999) si cum se aplica acest procent , sa faca cunoscuta aceasta informatie . Informatia este foarte importanta in alegerea acelor 6 luni consecutive din ultimii 5 ani anteriori lunii decembrie anul 1999.

Unknown spunea...

unde gasim anexa 2 1b ?

Unknown spunea...

Unde gasesc anexa 2 1b ?

emanuel spunea...

... vad ca toti sunteti specialisti in finante - ce mama dracului - ati inebunit ? voi analizati efectul - nu cauza - unde vreti sa ajungeti ? va este frica si de umbra voastra - nu sunteti in stare nici macar sa-i bagati in masa ... pe cei ce-si bat joc de voi ...si ... vreti sa fiti tratati corect ! voi nu realizati ca toata chestia cu OUG 57 . art 40 este o bataie de joc ...ce faceti - va intereseaza doar portofelul pe moment - nu si in viitor ? luaii pe activi si taratii in strada... sa-si castige onoarea , demnitatea ... nu sa stea prin unitati si sa-si planga de mila !!!

tigri2 spunea...

INCORECTITUDINEA,NESIMTIREA, LA EA ACASA

OUG 57 /2015 (ART.40) a fost conceput de catre marii nostri,bravii nostri generali, care de altceva nu au fost in stare decat sa umble cu "mismasuri" cu 'apartamente" , schimb de pamanturi cu alde Becali si alte "mici invarteli" si nu a venit ca o IMBUNATATIRE a LEGII 223 /2015, lege aprobata si promulgata ci ,pe ei, i-a ros invidia si indiferenta fata de subordonati.
TOTI, sunt o apa si un pamant,au aceiasi aversiune fata de gradele mai mici.
Au facut in asa fel ,incat au scos unele elemente din baza de calcul, elemente care ar fi ajutat marea masa de militari,dar in schimb nu au uitat sa promoveze acele elemente care ii favorizau DOAR PE EI. Exemplu:
-indemnizatia de comanda,pe care o au doar cativa dintre cei multi
-salariul de merit ,la fel ,destinat doar celor putini
dar nu au uitat sa scoata niste drepturi pe care le are majoritatea subordonatuilor ca;prima de zbor,asistenta tehnica,aterizari,parasutarile,lucru in subteran,pe nave ,cu substante periculoase.
Deci au pagubit pe cei multi dar nu au uitat de ei.Ii detest pe toti si nu-i voi urma niciodata,HAIDETI IN STRADA PE 24 IANUARIE!

tigri2 spunea...

***Huhurezule ,unde este ANEXA 2 ,1b? de ce nu se spune nimic despre 65 si 85% ,care se folosesc in Baza de calcul,iar ne-au vandut bashinosii cu stele pe umeri si graunte in cap?

Huhu Rezea spunea...

@tigri si cei care intrebati care anexa 1b
Cred ca nici n-ati mai deschis documentul si n-ati citit continutul articolului.
Cum nu spune ca se aplica procentele din art. 29, 30 si 108? Sunt doar doua anexe.

tigri2 spunea...

***huhu,lumineaza-ne 'ANEXA 2 1b ,este prezentat titlul dar fara continut.NU MAI APARE CONTINUTUL!
Si apoi,care-i logica? "Sa-mi aleg eu cele sase luni,sa le trimit la CPS ca apoi sa-mi trimita actualizarea lor" Pai ce sa-mi aleg,de unde sa-mi aleg,cand nu le am defalcate si actualizate,asa pe bajbaite?
De ce nu mi se trimit veniturile calculabile din ultimii cinci aniACTUALIZATE la 01.01.2016 CA SA STIU CE SA ALEG???
Asa ca sa ne scarpinam ca ...maimutza?

Mirage 2000 spunea...

Domnilor SOLDA DE GRAD nu este pensie cum nu este nici OMM-ul. Gradul este in proprietatea celui caruia i-a fost acordat si nu-i poate fi retras decat pentru anumite fapte penale ca sanctiuni stabilite prin hotarari judecatoresti. Astfel fiecarui grad îi corespunde o solda care prin inductie logica apartine detinatorului gradului.Trebuie sa le intre bine in cap juristilor de la MApN (si celelalte structuri) ca nu se pot juca cu drepturile noastre, caci nici noi nu ne-am jucat cu obligatiile pe care le-am avut. Apropo de juristi: au avut grija de ei, sunt asimilati magistratilor si au pensii speciale, pentu a ne trada.Militam pentru respectarea legalitatii si dreptatii in aceasta tara.

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Anexa nr 2, referitoare la actualizare, are doar 3 articole.
Anexa 1b, referitoare la recalculare, cuprinde sumele actualizate din cele 6 luni alese.

Iulian Mareș spunea...

Huhurezule,
dar eliptic esti mai tata!
Anexele sunt niste model, respectiv... anexa 2 explica procedura de calcul, iar 1b o veti primi, completata!

Tigri2
-sporul de subteran, adica PC ingropat, nu se ia in calcul?....eu am inteles ca da!

tigri2 spunea...

DOMNULUI PRESEDINTE KLAUS IOHANIS
(Scrisoare deschisa)

Domnule presedinte,
Acum cateva zile am trimis un mesaj domnului general Oprisor, consilierul dvs. pe probleme de securitate nationala. Vazand ca nu primesc niciun feedback care sa-mi dovedeasca primirea mesajului, indraznesc sa va scriu direct dvs, in acest mediu online, care - am inteles eu – a fost si este inca extrem de folositor pentru dvs. Ma adresez dvs, gandindu-ma, in primul rand, la doua dintre cele trei functii oficiale pe care le aveti in statul roman: presedinte al CSAT si Comandant suprem al Fortelor Armate, respectiv la faptul ca dvs sunteti cel care a promulgat Legea nr. 223/2015 privind pensiIle militare de stat.
Avand in vedere cele de mai sus, dvs sunteti nu numai cel mai indreptatit factor de putere din aceasta tara, tinand cont de functia de presedinte, dar si cel mai obligat moral si legal sa mediati conflictul dintre reprezentantii guvernamentali si cei ai militarilor in rezerva si in retragere, conflict izbucnit odata cu adoptarea de catre Guvernul Ciolos a OUG nr. 57/2015, in care a “strecurat” in mod bizar un articol (40) care nu avea nici in clin, nici in maneca cu pensiile militare.
Cred ca ar fi superfluu sa va descriu mizeria pe care au inghitit-o pensionarii miltari in anii din urma de pe urma “gloriosului” regim Basescu-Boc. Am crezut cu totii ca acest calvar a incetat odata cu aparitia noii legi si cu revenirea la un sistem care a fost functional in trecut, in linie cu sistemele de pensii din cvasitotalitatea statelor NATO si UE. Personal inca mai cred in acel “altfel de politica” pe care l-ati promis. In acest sens, va solicit sa mediati, cat mai este timp, conflictul dintre pensionarii militari (de fapt e vorba despre toti militarii, dar cei in activitate inca isi prezerva situatia si existenta familiilor lor prin neputinta de a se manifesta!) si Guvernul pe care dvs. l-ati investit cu speranta ca va face lucruri mai bune pentru acest popor si nu invers! Dorim cu totii ca acest conflict sa fie stins cat mai rapid, in mod rezonabil, printro negociere de substanta, finalizata cu solutii legale, juste. In situatia in care veti da curs solicitarii mele, este mai mult decat probabil ca protestul anuntat (si se pare ca va fi de mare amploare!) nu va mai avea loc si vom putea cu totii sa ne ocupam, in actuala conjunctura regionala, de pobleme mult mai importante. In plus, veti proteja institutiile care tin de securitatea nationala de valul de invective pregatit a fi lansat odata cu protestul planificat. Sunt convins de faptul ca daca protestul nu va mai avea loc, vom iesi cu totii invingatori. Altfel, vom pierde cu totii: noi in planul vietii de zi cu zi, dvs. din punct de vedere imagologic si – in mod cert – electoral!

Cu aleasa consideratie,
Col (r) V. Mihai, militar veteran al TO din Kosovo si Afganistan

Iulian Mareș spunea...

Tigri2
-am crezut, citind, ca este scrisoarea ta;
-vad, la final, ca este a altcuiva, dar nu asta-i problema, ci ea ar trebui putin slefuita in sensul ordonarii ideilor si ca medierea este intre presedinte, ca parte a executivului si grupuri socio-profesionale!
-imagologic...nu prea merge...mai bine imagistic
-oricum, scrisoarea se semneaza si se trece numele in clar....nume si prenume
-se trimite redactiilor si televiziunilor
-a aparut aceasta scrisoare undeva?
https://dexonline.ro/definitie/imagologie

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Uite eu observ ca majoritatea nu au inteles bine pasii si anume:
-cand si cine trimite fisa cu soldele brute pe ultimii 5 ani?
-sau, anexa 1 b va cupride toti cei 5 ani, grupati pe cate 6 luni?....cert este ca ea fiind semnata de perrsonal activ al UM....pare logic ca trebuie primita!
-ceea ce spui tu este ok, adica, cea mai mare functie, indemnizatii, sporururi, conditii de munca
-te rog sa repeti asta mereu, sunt pensionari si peste 70 ani si inteleg mai greu!
-sper ca UM sa nu trimita anexa 1 b doar pe ultimele 6 luni, caci asa ii dezorienteaza pe oameni!
-personala: -sporul pentru PC ingropat este luat in calcul la pensie?

Iulian Mareș spunea...

Tigrule2
-m-am luminat....scrsoarea ai postat-o de pe site-ul SCMD!

Iulian Mareș spunea...

http://scmdfiliala1sibiu.blogspot.ro/2016/01/filiala-1-sibiu-va-fi-alaturi-de_14.html

Argumente si o pozitie ferma de toata lauda!

CEZAR spunea...

@ Iulica ..deci 65 +29 = 94% din baza de calcul !!!
Nu ajunge ???...ca nu inteleg....
Periculos trebuie sa fi fost ..biroul ala al tau ...!!!

CEZAR spunea...

P.S.
Stau si ma intreb ca prostul asa (adica precum T2) cum este oare sa stai 10 ani intr-un birou si sa ai toate sporurile posibile , basca,,Alte Canditii " recte an / an , iar altii la trupa in unitati ,,gata de lupta in mod permanent" , prin poligoane la trageri cu munitie de razboi , in aplicatii.. sa stai in transee si personal sa supervizezi cam 100 de militari pe zi care arunca 2 grenade (ofensiva si defensiva ) ,servicii pe U.etc ..si sa SERVESTI CONDITII NORMALE..??
Stiu in mod ,,colocvial " ..imi vei raspunde ca ..birourile ..este "..baza ...
Eu ma intreb ...oare cand se va faqce dreptate punand lucrurile in fagasul normal ??....

CEZAR spunea...

Huhu..bag seama ..ca ma sari asa cu tupeu...
Nu bagi seama cine scheauna si se vaita ..si nu se mai satura ..??
Cei care ..au lustruit bastoane ..si s-au indopat cu de toate ...vor si la pensie tot ei sa se indoape
Probabil ca si pe la tine tot asa ....

Anonim spunea...

Nu e ca la lorcaria ta doar AC

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Ordinul nu spune ca iti trimite cineva vreo fisa cu soldele brute din ultimii 5 ani si inca actualizate.
Fisa aceea o are fiecare anexa la Decizia de revizuire pe Legea 119. Poate fi folosita, alaturi de informarea la CMZ, Inspectorate sau Directii, pentru orientare in alegerea celor sase luni.
Probabil ca in urmatoarea luna dupa publicarea Ordinului Comun in MO, Casele Sectoriale vor informa pensionarii ca, pâna la 30 06 2016, trebuie sa opteze in scris catre Casa pentru cele 6 luni din care se calculeaza media soldelor brute pentru baza de calcul a pensiei.
Abia dupa ce primeste cererea cu optiunea, Casa inainteaza formularul 1b catre unitati, CMZ-uri... pentru actualizarea soldelor brute lunare potrivit coeficientilor si procentelor avuti/e in cele sase luni alese si valorii de referinta din luna ianuarie 2016. Unitatile au timp berechet sa actualizeze veniturile din cele 6 luni.
Probabil ca procedura va fi reglementata si prin norme specifice fiecarei institutii militare.

CEZAR spunea...

.........,,Apreciez !! Cu toata stima domnule colonel ..!
,,,,,,,,,.....,, Guvernul pe care dvs. l-ati investit cu speranta ca va face lucruri mai bune pentru acest popor si nu invers! Dorim cu totii ca acest conflict sa fie stins cat mai rapid, in mod rezonabil, printro negociere de substanta, finalizata cu solutii legale, juste. In situatia in care veti da curs solicitarii mele, este mai mult decat probabil ca protestul anuntat (si se pare ca va fi de mare amploare!) nu va mai avea loc si vom putea cu totii sa ne ocupam, in actuala conjunctura regionala, de pobleme mult mai importante. In plus, veti proteja institutiile care tin de securitatea nationala de valul de invective pregatit a fi lansat odata cu protestul planificat. Sunt convins de faptul ca daca protestul nu va mai avea loc, vom iesi cu totii invingatori. Altfel, vom pierde cu totii: noi in planul vietii de zi cu zi, dvs. din punct de vedere imagologic si – in mod cert – electoral!

Cu aleasa consideratie,
Col (r) V. Mihai, militar veteran al TO din Kosovo si Afganistan

Unknown spunea...

Nu credeam ca fostii colegi, ramasi activi in sistem, vor da dovada de atata nemernicie... Pentru a-si usura lor munca vor sa inceapa procedura de recalculare a pensiilor cu o cerere facuta de pensionar, in care sa mentioneze cele 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de cariera, dupa criterii doar banuite. Dar respectivul nu poate face alegerea in cunostinta de cauza, neavand date certe cu privire la nivelul veniturilor care intra in calculul pensiei militare - intra toate sporurile si indemnizatiile, sau numai o parte, si care anume? Normal era ca fostele unitati (sau arhiva) sa intocmeasca un desfasurator pe ultimii 5 ani (adica 60 de luni) cu ce inseamna sume care intra in calculul pensiei, document care sa fie trimis pensionarului pentru a-si face optiunea. Dupa metodologia propusa acum, mai intai se face optiunea, dupa care rezultatul iti vine in plic, fara drept de contestare, chit ca perioada aleasa, in fapt, nu a fost cea mai favorabila pentru cel in cauza. Prin metodologia propusa se duce in derizoriu insasi dreptul de a alege o perioada (mai favorabila) prevazuta la art. 28 din Legea nr. 223/2015, pentru ca nu se face pe date concrete. Deci, potrivit metodologiei in proiect, pe baza unei cereri facute "in orb" fostele unitati (sau arhiva, dupa caz) vor "pieptana" statele de plata numai pentru 6 luni, si nu pentru 60, adica isi vor reduce volumul de munca de 10 ori. OK, bravo lor, dar asta o fac in dauna unor fosti colegi, care sunt astfel batjocoriti de un sistem in care au fost si ei parte cateva zeci de ani (peste 30 de ani in cazul meu). Nu inteleg dispretul cu care sunt priviti pensionarii, dar "activii" sa fie siguri ca si ei vor ajunge candva in aceasta etapa. Iar daca nu isi doresc, sa nu ajunga pensionari! Dupa ce m-au umilit politicienii (tehnocrati sau nu) ca fost militar, acum le-a venit randul si fostilor mei colegi sa o faca, emitand un asemenea proiect de Ordin comun care le usureaza lor munca, dar imi neaga dreptul de a face o optiune in cunostinta de cauza.

Sebi spunea...

Draftul anterior era firesc si corect din acest punct de vedere, al alegerii celor 6 luni in cunostinta de cauza:

https://plano10.files.wordpress.com/2015/11/draftprocedurareactualizarerecalcularepensiimilitare-2.pdf

In forma actuala insa, ordinul este aberant, lasand beneficiarii recalcularilor in bezna, majoritatea nestiind cum sa aleaga. Daca in varianta initiala a existat bunul simt obligatoriu si elementar de a ordona unitatilor PUNEREA LA DISPOZITIE CATRE PENSIONARI A SUMELOR VIZAND BAZA DE CALCUL, inseamna ca noua varianta, a injosirii orbecaind, este redactata printr-un cinism intentionat!
Domnule Huhurez, poate reusiti dvs. un demers pentru revenirea la normalitatea draftului anerior?

AndreiPopa spunea...

ma poate lamuri cineva ce e mai avantajos dintre pensie de invaliditate si pensie anticipata partial, la o vechime de 26 de ani si 40 cu grupe de munca??? Multumesc mult

AndreiPopa spunea...

Buna ziua, ma poate lamuri cineva ce e mai rentabil intre pensie de invaliditate si pensie anticipata partiala la 46 ani, 26 de cascheta, 40 cumulati...va multumesc

Petrescu spunea...

Domnule Ministru.
Solicit prin prezenta să mi se comunice când anume am beneficiat de salariu de merit în ultimii cinci ani, deoarece eu nu reuşesc să-mi amintesc. (Raportez că şi la noi era acordat tot prin rotaţie ...) M-am adresat în acest scop şi la ..., dar nu mi s-a răspuns. Solicit respectiva informaţie pentru a opta în cunoştinţă de cauză.
Rog binevoiţi a dispune favorabil. Servim patria.

Sebi spunea...

Va rog sa-mi permiteti a face o precizare referitoare la ”normalitatea” despre care vorbeam mai sus. Si despre ”a alege” conform unei legi.
Din orice perspectiva ai privi verbul ”a alege” (evident ca am in vedere utilizarea acestuia in textul Legii 223/2015, art. 28 (1), ca in orice alt text/context normativ), atunci cand trebuie sa respecti dreptul cuiva de ”a alege” esti obligat sa-i pui la dispozitie si elementele concrete din care sa opereze ”alegerea”!
Altfel, ”a alege” nu mai inseamna ”a alege”! Inseamna orice, inseamna eventual dreptul de a trage la sorti, dar nu ”a alege”!
Nu poti alege un element dintr-o multime de care nu ai cunostinta! Poti, eventual, sa dai cu banul ca sa vezi daca ai noroc, dar asta nu se mai numeste ”a alege!”
In cazul de fata, este vorba nu despre niste luni calendaristice norocoase, ci despre cifre! Despre cifrele lunare aferente celor 5 ani de activitate, conform bazei de calcul stabilite prin art. 28 (1).
Concret, nu ne alegem luni ca unitati de timp, caci conform legii 223 nu ne adresam lui Dumnezeu sa mai traim 6 luni, ci acele cifre care apar in dreptul unor luni!
Cifre!!
Bani munciti!!!
Nu cunoastem aceste cifre! Majoritatea dintre noi nu le-a gravat in stanca si nici nu le-a depus in seifuri bancare cu ani in urma ca sa le mai avem, nu suntem nici contabili, nici Mafalda, si nici nu ne apar in vis!
Domnilor care concepeti ordinul comun, furnizati-ne elementele concrete din care sa alegem, deoarece nu avem cunostinta de ele! Altfel, evident, ne refuzati dreptul legal de a alege!

ofiter pensionar spunea...

Pana la urma care sunt valorile soldelor de grad si functie(coeficienti min-max pe grade si sau val.sectoriala) valabile de la 01.12.2015 la care se vor raporta elementele, media lor din cele sase luni alese,pentru a afla baza de calcul actualizata?

CEZAR spunea...

sebi toderascu
Faci o intreaga filozofie a ,,alegerii"...incat duci lumea la exasperare!!
Alege nene din ULTIMII 5 ani , 6 luni consecutive in care ai avut FUNCTIA CE MAI MARE ...
Ce-i atat de greu ..??

Huhu Rezea spunea...

@Ofiter
Coeficientii de ierarhizare pentru functie si procentele reali/e avute in cele 6 luni si valoarea de referinta sectoriala din ianuarie 2016.
Pentru dvs este important sa stiti in care din lunile din ultimii 5 ani ati avut cel mai mare coeficient de functie, cele mai multe indemnizatii si sporuri si gradatia cea mai mare. Nu va orientati dupa grad.
@Popa
Puteti opta daca inca mai sunteti activ.
Depinde de multe variabile pentru a sti care e mai avantajoasa. La invaliditate trebuie stiut gradul de invaliditate.
Baza de calcul este aceeasi, procentele de la art. 29, 30, 108 se aplica la fel.
La pensia anticipata partiala conteaza vechimea in serviciu la care se adauga sporurile de la art, 24.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Incerci sa ma faci sa scriu precum Tigri2 despre tine si nu imi place!
Am indeplinit functii de sef sectie, serviciu si loctiitor in cea mai importanta structura C2 a armatei!
Nu sunt rautacios....dar asa a fost!....doar 9 col si 9 functii de colonel am avut in subordine, ..... ceilalti erau ca tine......functii de executie, dar poate nu intelegi!....tu stii ce este C2?.....ma si mir!
Ai impresia ca armata face numai activitati de instruire, etapa individ?
Si sa stii ca nu credeam ca o sa-ti spun si asta...pt ca nu sunt genul, dar prea m-ai provocat!

Sebi spunea...

@ CEZAR
Acum, am comis-o, nu? Nu mai pot retrage ce am spus, cu scuzele de rigoare pentru exasperarea deja provocata.
Promit insa ca voi fi la fel de discret de acum inainte precum am fost si pana acum, spre deosebire de altii carora le place zgomotul, ca sa zic asa.
Da, am inteles foarte bine recomandarea lui Huhurez privind functia... in fine, coeficientul, plus indemnizatii si sporuri.
Nu am intrebat pe nimeni ca sa aleg EU. Daca tot veni vorba, sunt pensionat pe Legea 263 si problema este ca nu am o evidenta clara a acestora, pur si simplu. Au fost multe schimbari chiar in ultimii doi ani si nu mai cunosc decat soldele brute. Dar nu despre mine este vorba in ”filosofia” mea. Avand in vedere cat de multi sunt in aceasta situatie, tocmai asta spun: ca este firesc sa ni se ofere tuturor situatia clara si detaliata pe luni a acestora: functia/coeficientul si celelalte elemente.
Daca dumneata le cunosti si ai date suficiente pentru a alege, altii nu avem.
Unii se tot plang de atata timp si cer lamuriri, strigand dupa ajutor, exemplificand cu tot felul de necunoscute. Eu nu am facut asta. Eu doar mi-am permis sa exasperez ”lumea” prin cateva fraze pe care dumneata, nefiind in aceasta situatie, le poti ignora, la fel de condescendent ca mine.

AndreiPopa spunea...

...si eu le vad ca si calcul aproape la fel, partiala cu invaliditate...diferenta probabil e cal a gradul 3 mai poti munci pe langa..in rest nu

Unknown spunea...

Valoarea de referinta sectoriala

01,09,1999 687.000 lei (68,7)
01,03,2001 735.090 lei (73,5)
01,06,2001 786.546 lei (78,6)
01,09,2001 833.739 lei (83,3)
01,01,2002 900.438 lei (90,0)
01,10,2002 1.008.491 lei (100,8)
01,01,2003 1.089.170 lei (108,9)
01,10,2003 1.187.195 lei (118,7)
01,04,2004 1.510.000 lei (151,0)
01,01,2005 165,8222 lei
01.10.2005 172,8648 lei
01.02.2006 180,6437 lei
01.09.2006 189,6759 lei
01,04,2008 193,4694 lei
01,10,2008 197,3387 lei
01,12,2016 217,0726 lei

bibiloi spunea...

Domnule Huhurez soldatii ,gradatii,politistii de frontiera cu contract,jandarmi angajati cu contract care au vechime de 13 ani +14ani ca subofiteri sau politisti deci o vechime de 27 ani consecutiv ca militar NU PRIMESC ORDINUL MERITULUI MILITAR DE CE NU SE FACE DEMERSURI IN ACEST SENS IN POLITIA DE FRONTIERA SANT PESTE 80% DIN AGENTI IN ACEASTA CAUZA

Iulian Mareș spunea...

Jandarmii si cei de la igsu...isu sunt militari. OMM este numai pentru militari!
Asa stiu!

Iulian Mareș spunea...

Si la ora actuala OMM este numai pentru cadre...probabil va fi si pt sgv!

Huhu Rezea spunea...

@biliboi
OMM a devenit onorific, prin impunerea limitarii cuantumului pensiei militare la 85% din baza de calcul. Mai primesti sporul OMM doar daca ai vechime mica si nu ai drept de pensie suplimentara.
Ca sa fim in tonul penibil din expunerea de motive a art. 40 din OUG, sporul ar dauna si carierei politistilor si gradatilor contractuali.

bibiloi spunea...

Sgv au si ei dreptul la pensie militara conform legiiiii dar de ce se face discriminare pentru ca si ei sint militari ma refer la modificatea acordarii OMM

watcher spunea...

Domnilor, am o intrebare: am lucrat 25 de ani in armata, am trecut in rezerva in 2001 cu gradul de colonel. Pana in 2011 am lucrat in administratie 7 ani. In 2011 am adaugat acest stagiu de contributie si mi s-a adaugat la pensia militară 1065 de lei. Acum, la recalculare, se ia ca baza de calcul cele mai bune 6 luni consecutive din ultimii 5 ani ca militar. Va intreb: la pensia recalculata ca militar, se vor adauga cei 1065 de lei pensia pentru contributia in sistemul public de pensii? Multumesc!

maiag spunea...

mi am calculat solda bruta pe 2016 cu coeficientu mediu 4, si sporurile respectiv 42 la suta gradatie,25 la suta spor dispozitiv,10 la suta radiatie,alte sporuri nu am avut,iese brutul la coeficientul sectorial de 217,la jumatatea pensiei care o am acum,unde dracu ajung?
deci 4.217=880
sporuri 42=10-55.880=500 deci total cam 13 mil,adun grad si ce aoi mai aduna si iese o ,,,ula
acum am peste 35 mil,care este explicatia?gresec undeva la calcule?

Iulian Mareș spunea...

Maiag
Mai reia calculele odata! Imposibil....ministru si CSP/MApN au zis ca va iesi bine!
Eu pe ei ii cred!.......altfel poate adunarea, inmultirea, scadera nu mai sunt asa cum le stiam noi! .....sunt varianta Londra-Bruxelles, acum!

Huhu Rezea spunea...

@watcher
Nu se adauga cei 1065 la pensie, dar se adauga cei 7 ani la vechimea cumulata functie de care se stabileste procentul de pensie, nu mai mare de 85%, inclusiv cu cei 9% pentru pensia suplimentara.
@maiag
Din pacate, calculul apropiat de realitatea ciolosista este cel cu valoarea de referinta de 217 lei.

Ioan BRINCOVEANU spunea...

ORDIN COMUN?!


Pentru cei destepti art.4, pentru plebe art.5
O mare rusine celor din MApN care au propus art.5, rusine structurilor de rezervisti care accepta!

(PLÉBE s.f. (În Roma antică) Pătură socială lipsită de drepturi sau cu drepturi limitate. ♦ Populație asuprită, exploatată. ♦ (Fig.) Categorie de oameni declasați; drojdia societății.)

AndreiPopa spunea...

...avand in vedere ca f multi au iesit in trecut la pensie, odata cu reducerea efectivelor armate, cei pensionati anticipat partial, nu mai au voie sa lucreze????

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Poti lucra.
Potrivit art. 2 din Legea 119/2010, neabrogat de L 223/2015, pensiile anticipate si anticipate partial deschise pana la 31 12 2010 au devenit pensii pentru limita de varsta. Pensii anticipate mai sunt doar cele deschise dupa 2010

AndreiPopa spunea...

deci doar din 2011 nu mai poti cumula pensia anticipata cu alt salariu...am inteles

AndreiPopa spunea...

..am inteles...deci doar din 2011 nu mai poti cumula pensia anticipata cu salariul...multumesc si sper sa se schimbe prostia asta...

Anonim spunea...

PS
Continuare

www.jandarmeriasatumare.ro/LEGISLATIE/LEGE%20nr138.pdf

Huhu Rezea spunea...

@andrei
De ce este prostie?
Am impresia ca nu ai inteles. Daca esti pensionat inainte de 2011 poti sa lucrezi oricand. Dupa 2010 n -au mai fost disponibilizari.

AndreiPopa spunea...

ma refeream ca e prostie ca nu se poate lucra pt cei ce ies acuma..nu ma refer la cei iesiti dinainte

AndreiPopa spunea...

..in plus stiti f bine ca fff multi au iesit de buna voie nu disponibilizati..deci nu vad de ce ar avea mai multe drepturi decat unul ce iese azi in aceleasi conditii, de anticpare partiala...cunosc sute de fosti colegi iesiti absolut toti de buna voie!!!!!(au mai si luat sute de milioane!!!)

Anonim spunea...

@maiag
Pana la urma care-i mai avantajoasa?....functia de lt. col din 2002(fara indemnizatie de comanda) sau cea de maior din 2005(sef de st. maj de batalion cu indemnizatie de comanda)???.....si eu sunt in aceeasi situatie

Iulian Mareș spunea...

Maiag
Cu indemnizatie de comanda, zic eu!

zenon spunea...

Daca valoarea de referinta sectoriala la 01.01.2016 este de 217,06 lei inseamna ca pensia militara pentru o functie de colonel chiar la maximul ei adica 85 % nu poate depasii salariul unei femei de serviciu de la Petrom ( circa 2000 lei,net)

Anonim spunea...

mda...aici e nebuloasa si vad ca nimeni nu spune pe romaneste ce si cum...
Deci pana la urma ce se ia in calcul la cele 6 luni alese din ultimii 5 ani si ce se ia in calcul la data trecerii in rezerva??? Atentie!...e fff important!!!
Ex:o functie de lt col nu este mai mare decat o functie de mr. cu indemnizatie de comanda....aici cred ca se vor pacali multi....