Documentul a fost distribuit de un participant la Forumul din 13 01 2016 al Federatiei Militarilor din România, in forma nesemnata de institutiile militare. Despre acest Ordin a vorbit in Forum sindicalistul Coarna.
Documentul de lucru poate fi studiat
AICI
Atentie!
Anexa a 2-a, 1b, cuprinde coeficienti de referinta sectoriala si cote procentuale din perioada de 6 luni, deja alese de dvs. Sumele sunt actualizate la data de 01 01 2016 in functie de acei coeficienti si acele cote procentuale la valoarea de referinta sectorial din ianuarie 2016. Concluzii
-Nu va orientati dupa sumele brute din cele 6 luni.
-Alegeti cei mai mari coeficienti pentru functie si perioadele in care ati avut indemnizatii si sporuri.
-Alegerea celor 6 luni din primii 2 ani ai perioadei de cinci ani s-ar putea solda cu pierderea unei gradatii, daca aveti o vechime in serviciu mai mica de 24 ani
-Lasati solda de grad asa cum este in perioada aleasa, solda ultimului grad venind automat in cuantumul pensiei, prin dispozitiile art. 60 privind actualizare.
NOTA PENTRU FAURITORII DE ORDONANTE SI NORME DE APLICARE
NU INCERCATI SA STABILITI ALTE BAZE DE CALCULARE/RECALCULARE/ACTUALIZARE A PENSIILOR MILITARE!
1. Pentru stabilitatea oricarui sistem de pensii se impune, printre altele, si unitatea de reglementare intre baza de calcul pentru cota individuala de contributie si baza de calcul pentru pensie. De asemenea, daca se reglementeaza un plafon pentru baza de calcul al contributiei, acelasi plafon se instituie si pentru cuantumul pensiei.
Un sistem de pensii reglementeaza in special pentru viitor, in cazul nostru pentru cadrele militare care vor iesi la pensie de acum incolo.
Nu trebuie incurcate interesele viitorilor pensionari cu cele ale actualilor pensionari care au drepturi deschise in sisteme de pensii diferite.
Sa analizam articolele 28 si 31 din Legea 223/2015, modificata prin art. 30 al OUG nr.57/2015
Art.281) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:
Art. 31
(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, iar în situaţia în care aceasta este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon.
Solda lunara bruta este o valoare consacrata in sistemul de salarizare a militarilor si a fost folosita inca din anul 1967 la calcularea contributiei pentru pensia suplimentara. Este folosita si in Legea 164/2001 si in Legea 263/2010.
Nu introducem in baza de calcul pentru pensie ce ne convine sau ne târguim functie de interesele celor care legifereaza.
Unde este limitarea cuantumului pensiei militare la cinci salarii medii, daca s-a introdus plafonul pentru aplicarea contributiei?
Inconstienti, si pe lânga normele constitutionale, au introdus un alt plafon al cuantumului pensie, cel de 85% din baza de calcul.
2 Actualizarea pensiilor militare se face tinând cont de media soldelor de functie din cele sase luni alese si de solda ultimului grad, asa scrie in art. 60, nu cum au insailat domnii fauritori de Norme in cele 3 articole ale procedurii de actualizare.