Un produs Blogger.

joi, decembrie 10, 2015

Nici Departamentul Juridic al SCMD nu intelege toate monstruozitatile juridice ale tehno-ordonantei de taiere a pensiilor militare

22 comments

Reamintesc domnilor din Departamentul Juridic al SCMD ca Legea 223/2015, adoptata de Parlament si promulgata de Presedinte, nu se atingea de nicio centima din drepturile de pensie ce se cuveneau tuturor militarilor, indiferent de vechime, care decurgeau din asigurarea pentru pensie suplimentara, au platit contributii de asigurare, si din  sporul acordat prin Legea 80/1995 pentru cei decorati cu Ordinul Militar, clasele I, II si III.
Prin noua formulare a art. 30 ,,Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.” au fost ciuntite sau chiar desfiintate drepturile despre care am vorbit mai sus, pentru pensionarii care au realizat vechime cumulata de peste 45 de ani, lucrând ca militari in conditii speciale de munca sau alte conditii, ori  prin stagii de munca ulterioare pensionarii. Acesti militari ajung la limita de 85% din baza de calcul, pierzând total asigurarea pentru pensia suplimentara. Proportional le sunt diminuate si drepturile ce li se cuveneau prin aplicarea sporului pentru OMM. 
Cu multa usurinta s-a strecurat in nota de informare  asertiunea: 
„Pentru cei cu o vechime cumulata de peste 25 ani scaderea procentului din 80 la 65%, rescpectiv limitarea la 85% nu au un impact major, deoarece oricum se ajunge la un procent aproape de 100%, in functie de speta (cu aplicarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 - “Pensionării militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei” si a dispozitiilor din art.108 – sporul de 3, 6 sau 9% pentru contributia la bugetul de stat sau la asigurari sociale).”
Tehnocratii nu inteleg principiul egalitatii de la art. 2 lit. b), ramas intact in lege, dar vad ca nu-l inteleg nici domnii de la SCMD.

b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;

De când pensia suplimentara, repet, drept decurgând dintr-o asigurare, se  acorda numai celor care au o vechime mai mica si se taie celor care au stagii de cotizare mai indelungate?
O fi acest mod de gândire un principiu liberal? Sa-i testam pe liberali cât mai repede!
Art. 108 privind pensia suplimentara trebuie scos de sub incidenta art.30

In alta ordine de idei, de ce dezbatere in Parlament a Ordonantei dupa Anul Nou, daca in Constitutie se spune ca Senatul, prima Camera sesizata, se convoaca in termen de 5 zile de la depunerea Ordonantei, chiar daca este in vacanta?

Subiect: OUG care modifica Legea nr.223/2015 privind pensile militare de stat
 Continut:
           Dupa cum stiti, in ultimele doua-trei saptamani au tot circulat zvonuri privind intentia guvernului colectiv emanat din strada, de a schimba unele prevederi ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, in pofida angajamentului public asumat de noul premier ca se vor respecta legile si alte acte normative promovate de vechiul guvern. Dupa o serie dura de contacte (impropriu numite negocieri, pentru ca s-au intamplat la insistenta si incapatanarea unor lideri sindicali si nu la invitatia guvernantilor, inclusiv sub amennintarea ca daca se vor desfasura proteste de amploare se va renunta la modificarea legii, dar se va proroga intrarea ei in vigoare !!!) aceasta intentie s-a materializat in sedinta din 09.12.2015, cand Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare.
            Trecand peste aspectul includerii OUG pregatita pentru  reducerea pensiilor militare inca nerecalculate intr-o alta OUG cu un alt scop (la art. 36si peste – mai grav ! – prevederile contitutionale (art. 115) sau ale Legii nr. 24/2000, privind normele de tehnica legislativa care interzic modificarea unei legi organice printr-o OUG, facem in continuare cateva referiri asupra celor mai importante modificari ale legii in speta:
- S-a urmarit in principal micsorarea cuantumului pensiei, pentru a diminua impactul bugetar, estimat la 40%, prin intrarea in vigoare a noii legi de la 01.01.2016, prin doua aspecte : micsorarea procentului din baza de calcul a pensiei de la 80% la 65%, respectiv prin inlocuirea sintagmei « media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni ….. »  cu «media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive».  Ambele aspecte au influenta asupra cuantumului pensiei (asta si in functie de situatia concreta a fiecarei spete), dar consideram ca o consecinta mai importanta o are inlocuirea veniturilor cu solda/salariul titularului dreptului de pensie. Tot la art. 28 s-a introdus o enumerare in 16 puncte a unor drepturi care nu se includ in calculul pensiei. Daca unele dintre acestea sunt de inteles (diurne, compensatii, indemnizatii, restituiri, ajutoare), nu intelegem de ce unele drepturi legitime ( cu titlu de exemplu drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar sau drepturile specifice (nu diurnele din timpul misiunii) acordate personalului care a participat la operaţii în afara teritoriului statului roman) au fost excluse din baza de calcul, acestea facand parte intrinseca din profesie.
- Articolul 29 s-a modificat și va avea următorul cuprins: (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: a) militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28; b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, in timp ce art. 30 va avea de acum urmatorul continut: ,,Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.”  Pentru cei cu o vechime cumulata de peste 25 ani scaderea procentului din 80 la 65%, rescpectiv limitarea la 85% nu au un impact major, deoarece oricum se ajunge la un procent aproape de 100%, in functie de speta (cu aplicarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 - “Pensionării militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei” si a dispozitiilor din art.108 – sporul de 3, 6 sau 9% pentru contributia la bugetul de stat sau la asigurari sociale).
- Un articol de mare interes, nr.111 (respectarea dreptului castigat), a ramas practic neschimbat:”În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau art. 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”
- Sa remarcam si modificarea termenului de la art.122 din 3 in 5 ani, termen in care se poate opta pentru aplicarea uneia sau alteia dintre cele doua legi incidente in domeniul  pensiilor: «În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta, o singură dată, pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau pentru cel prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.”

          Pentru cei care doresc sa vada continutul in intregime al art. 36 din OUG, atasam la nota de informare documentul in speta.
          De remarcat ca modificarile introduse prin OUG nu vizeaza sub niciun aspect dispozitiile privind reanalizarea conditiilor de munca, actualizarea pensiilor, indexarea si – foarte important – restituirea sumelor retinute abuziv prin procesul de revizuire.
          OUG isi va produce efectele de la data intrarii in vigoare, dar va fi supusa dezbaterii si respingerii, adoptarii sau adoptarii cu modificari/completari de  catre Camera Deputatilor. Pe cale de consecinta, dupa Anul Nou, toate eforturile SCMD, in coordonare cu sindicatele din MAI, se vor indrepta catre deputatii de care suntem reprezentati in sensul respingerii OUG si mentineii in vigoare a Legii nr. 223/2015 asa cum aceasta a fost votata in Parlament, aproape in unanimitate, in iulie 2015.

               2. Art. 115 din ConstitutiaRomaniei

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col. (r) Monica I. CALOIAN

22 de comentarii:

CEZAR spunea...

Eu nu prea vad ..Monstruozitatea ....!!!??
Din contra ..in OG..se stipuleaza CLAR ca recalcularea se va aplica tuturor pensionarilor
Daca in Parlament se reuseste sa se mai ridice procentele ..pela 75 /90..cred ca-i ochei
Monstruoase pareau a fii unele pensii care rezultau din varianta initiala ....
Parerea mea ...

Anonim spunea...

Cred ca se va analiza in viitoarea sesiune parlamentara din Februarie 2016,acum nu cred ca mai este timp.
Huhurez se va calcula solda lunară la valoarea funcției maxime. Văd ca nu se face nici o distincție. Asta poate ar mai diminua unele pierderi de la sporurile ce nu ni se mai recunosc.

Unknown spunea...

acum 2 ore MINISTERUL APARARII a dat un comunicat explicative , printer care si faptul a\ca si pensile militare se indexeaza cu 5% asa ca mai zice si .altele

Anonim spunea...

http://observator.ro/stiri-eveniment-pensia-militarilor-limitata-65-solda-350018.html

Anonim spunea...

Chiar nu intelegi ca guvernul Soros si-a batut joc de militari ? Citeste asta http://observator.ro/stiri-eveniment-pensia-militarilor-limitata-65-solda-350018.html

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Te-ai trezit si tu vorbind...doar, asaaa, sa nu taci. Era vreo discutie pe aci ca recalcularea nu se aplica tuturor pensionarilor?
Principiul egalitatii presupune ca recalcularea sa se aplice tuturor la fel? Intelegi ca asta-i alta problema?
Ai si tu o problema cu putinatatea vechimii cumulate? Curbă de nivel, pretenul tau, mai avea problema asta.

@Anonim
De ce sa nu se dezbata Tehno Ordonanta odata cu legile Bugetului?
Si cu ce te incalzeste functia la maxim daca obtii pâna la 85% din ea?

iceparu spunea...

1)Curiozitatea ma face,pentru cultura mea generala,sa intreb pe cineva in tema cat mai este valoarea functiei de colonel,minima si maxima precum si indemnizatia de comanda?Cine ma lamureste primeste o bere.Cu multumiri.
2)pe Monica nu o banui de intentii rele dar s-a mai inselat ea si pe timpul lui Boc.

Anonim spunea...

Eufrosina afla ca impozitul pe case se mareste cu 25% Asa ca aia 5% inflatia plus maruntis se duc de nu se vad .

avianyc spunea...

La cîta jurisdictie stiu astia de la sindicat mă mir ca au reusit sa scrie si atît.
Nici nu pot sa-mi dau seama deocamdata ce doresc cu articolul. Sa informeze sau sa dezinformeze neintentionat.

calin spunea...

Eufrosina a facut trimitere la
http://www.agerpres.ro/social/2015/12/10/pensiile-militare-de-stat-majorate-cu-cinci-procente-de-anul-viitor-15-31-22
Cititi !

avianyc spunea...

@ Huhurez
De unde stii ca procentul de scadere per general este 28,5%.
Si daca sustii că-i atît poti sa spui din cît scade 28,5%.
Stii bine ca si pe L223 original peste o anumita vechime se pierdeau procente in contul statului.
Pe L223 + OMM = pîna la max 120 din venitulbrut echivalent solda lunara brută.
Pe L 223 modificată = pîna la max 102% din solda lunara brută echivalent venit brut.
Am spus solda lunara bruta egal venit brut deoarece prin prusupusele norme metologice la originala L223 în mod sigur asa se reglementa la venituri.
Nimeni nu-si permitea sa adauge veniturile care la unii depasesc pe anumite sporuri ,prime 15-25 de mii (cazuri cunoscute).
Rezulta deci o diferenta intre maxim de 18%. si incadrarea la 102% adica la nivelul mediei soldei brute.
Daca crezi precum Olescu ca-i bine ca maximul sa fie 120% din media soldelor brute echivalent venit brut atunci activii pot psta acasa si noi in locul lor la serviciu.
Chestiune de logica si nimic mai mult.
Si probabil asta a fost si logica guvernantilor si nu de acum ci de la infiintarea legii dar prin normele metodologice daca ramînea guvernul Ponta.
Sau nchiar crezi ca ți-ar fi dat cineva pensii mai mari ca salariile.

karadeniz spunea...

SCMD se faca că a fost surprins de această ordonanță. M-aș mira pentru că au participat și ei la discutarea proiectului.
http://observator.ro/stiri-eveniment-pensia-militarilor-limitata-65-solda-350018.html
Din declarația liderului sindical de la Constanța:
„Vasile Zelcă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual s-a numărat printre cei care au negociat, la finele săptămânii trecute, cu reprezentanţii ministerelor de Interne şi de Finanţe, forma ordonanţei. „La negocieri am căzut de acord asupra unei formule de calcul prin care se acoperă în procent de 100% pensia actuală pentru cei cu o vechime de peste 25 de ani în sistem. S-a invocat o directivă europeană prin care nu se poate obţine o pensie mai mare decât salariu. Dar din ce înţeleg eu acum, Ordonanţa stabileşte ca pensia să fie de 65% din venitul brut realizat. Pentru un poliţist cu 25 de ani vechime asta înseamnă o pensie de 800 lei. Este inadmisibil aşa ceva. Noi am negociat un procent de 65% din venit, nu din soldă“, ne-a spus Zelcă. ”
Concluzia este că onor guvernul a discutat cu structurile asociative, chiar dacă persoana în cauză vorbește de discuții la MI, mi-e greu să cred că nu au fost astfel de discuții și la MapN.
Ca de obicei rezerviștii, nici măcar membrii structurilor asociative, nu au fost informați despre aceste consultări ci doar puși în fața faptului împlinit .
Cum să ceară acum aceste structuri ieșirea în stradă a pensionarilor militari când iată guvernul s-a consultat cu ei și așa cum zice polițistul au căzut de acord.

uber spunea...

@Huhurez
MApN prin comunicatul de presa considera ca au rezolvat chestiunea cu principiul egalității în stabilirea drepturilor: "..asigură un tratament nediscriminatoriu persoanelor aflate în aceeași situație juridică, însă lăsa posibilitatea luării în considerare, la stabilirea bazei de calcul, a unor venituri conjuncturale, de natură nesalarială, neaccesibile tuturor cadrelor militare, conducând astfel la stabilirea unor pensii foarte diferite în cuantum pentru militari care au avut cariere cvasi-identice".
Nu cred ca au rezolvat nici macar problema asta privind baza de calcul, dar nu insist. Totusi problema cu nediscriminarea exista, nu au reusit sa rezolve chestiunea prin care unii dintre militari beneficiaza de intreaga vechime si drepturile ce decurg iar altii nu. Adevarul ca nu este vorba de cariere cvasi-identice, discriminati in sens rau sunt cei care au mai multa vechime. Cred ca fac confuzie intre situatie juridica si cariera. In viziunea lor considera ca nu e discriminare daca doi insi cu aceasi vechime si cariera cvasi-identica nu primesc drepturile integral in egala masura, nu iau in calcul ca unii militari beneficiaza integral de drepturi iar altii nu aflandu-se in aceasi situatie juridica.
Dle Huhurez cred ca ar fi o solutie inteleapta daca in articol ati da si definitia "situatiei juridice".

Huhu Rezea spunea...

@Avianyc
Se vede ca nu prea citesti articolele importante de pe blog, altfel nu puneai intrebarea asta. Esti mai mult preocupat sa comentezi in concordie cu pozitiile oficiale sau oficioase ale autoritatilor.
Stiu ca titlul articolului anterior contrazice Comunicatul de azi al MApN.
In formula de calcul pe Legea 223/2015, in care numai cuantumul calculat potrivit art. 29 era limitat la 100% din baza de calcul, nu la 85%, am demonstrat ca un militar cu 45 ani vechime cumulata, cu peste 25 ani cotizare la pensia suplimentara si cu OMM clasa I poate obtine o pensie de 130,8% din baza de calcul.In corpul articolului am indicat si linkul unde am prezentat simularea.
In baza modificarilor aduse de Tehno-Ordonanta, am convenit ca acelasi pensionar obtine o pensie de numai 102% din baza de calcul. Adica 85% + 20%(OMM clasa I) x 85% = 85% + 17%=102%
Diferenta de pensie a acestui pensionar este de 130,8% - 102% = 28,8% din baza de calcul.
Raspuns si pentru Comunicatul MApN: acest pensionar va avea o pensie mai mica cu 28,8% din baza de calcul fata de pensia care i s-ar fi cuvenit pe Legea 223/2015 nemodificata.

CEZAR spunea...

Era ! In L-223...!
Chiar asa si matale vrei pensie mai mare ca salariul ..??
Credeam ca doar ..Olescu ....

avianyc spunea...

@ Huhurez
Vorbim de legi neaplicate.
Nu red ca treceau de 100% cu OMM nici psd-istii. O modificau si ei cred eu.
Altfel si-ar fi pus in cap activii. Ce spui se sustine dar pe ceva neintrat in vigoare.

karadeniz spunea...

Între timp s-a trezit și ANCMRR la viață și ne informează că sunt și ei implicați în noua ordonanță și culmea tupeului cică au făcut acest lucru ținând legătura și cu membrii săi :

COMUNICAT Nr.26 din 10.12.2015
Stimaţí Camarazi,
Vă aducem la cunoştinţă că, pe data de 09.12.2015, Guvernul a trimis Parlamentului o Ordonanţă de Urgenţă în care s-a inclus, printre altele, şi propunerea de modificare şi completare a Legii nr.223/2015, privind pensiile militare de stat.
În ce priveşte conţinutul, au fost făcute unele modificări pentru a evita posibile interpretări incorecte. Toate aceste modificări şi completări corespund formei iniţiale, aprobată de Guvern şi trimisă la Parlament, Senatul fiind prima cameră sesizată. Numai că s-au găsit nişte „sindicalişti” şi alţi „cunoscători”, care au depus peste 200 de amendamente, din care circa 10% au fost acceptate. Legea a fost trimisă la Camera Deputaţilor, cameră decizională, aceasta având numai 2 zile pentru analiză şi dezbatere. Din această cauză, nu a mai fost avizată de Consiliul Legislativ al Parlamentului, care ar fi putut da o formă acceptabilă conţinutului legii respective. Faptul că legea a fost definitivată în grabă, a fost trimisă la promulgare cu multe inadvertenţe, neclarităţii şi confuzii care o făceau inaplicabilă.
Aşa cum aţi văzut, unele posturi TV au transmis, în ultimele zile, diferite comentarii referitoare la pensiile militare. multe dintre acestea fiind nedocumentate, ostile chiar faţă de pensionarii militari.
Având în vedere această situaţie, vă informăm că legea pensiilor militare va avea unele modificări şi completări, care erau strict necesare, multe texte fiind neclare, interpretabile sau inutile. Pentru eliminarea acestor neajunsuri, un grup de specialişti a operat modificările şi completările necesare, fără a schimba semnificativ conţinutul articolelor respective. Iar acolo unde se pare că ar fi modificat nefavorabil unele prevederi, nu este decât o disjungere a prevederilor care nu corespundeau spiritului legii. S-a reuşit astfel ca textul legii să corespundă cerinţelor şi aşteptărilor atât ale celor care urmează să iasă la pensie pe baza noii legi, cât şi celor care sunt deja la pensie, urmând să suporte încă o recalculare (să sperăm, în interesul nostru !).
Referitor la pensiile aflate în plată, acestea vor fi recalculate pe baza noii legi, dar se menţine prevederea ca pensiile recalculate în cuantum mai mic, să rămână în cuantumul existent, fără nici un fel de penalitate. De asemenea, cei ale căror pensii vor creşte, vor beneficia de noul cuantum începând cu data intrării în vigoare a legii, situaţie care nu era menţionată în textul iniţial.
Precizăm că din cele 125 de articole ale legii numai 25 au fost modificate
Această evoluţie a fost posibilă şi ca urmare a eforturilor făcute de conducerea A.N.C.M.R.R., care a ţinut permanent legătură cu colectivul care a făcut modificările şi completările necesare, cu conducerea M.Ap.N., dar şi cu dumneavoastră, stimaţi camarazi.
Vă asigurăm că vom face tot ce trebuie pentru a vă ţine permanent la curent cu evoluţia problemelor ce vă interesează şi a nu vă lăsa impresionaţi de afirmaţiile unora, care nu înţeleg sau nu ştiu despre ce este vorba, dar se grăbesc să „iasă pe sticlă”!
Stimaţi camarazi,
Dacă aveţi nelămuriri în legătură cu problemele mai sus menţionate, puteţi să vă adresaţi la telefon 0744.373.125 – cdor.(r) ALEXANDRU Constantin.
ŞEFULSERVICIULUI JURIDIC

Cdor.(r) ALEXANDRU Constantin

Huhu Rezea spunea...

@Cezar si @avianyc
Voi sunteti pe post de ridicatori la plasa pentru justificarile puerile insailate neprofesionist in Comunicatul MApN
Nu suntem atât de uituci incât sa nu ne amintim ca procentul de pensie pe Legea 164/2001 putea ajunge la 120%.
Sa vedem cum o sa justifice teribilistii astia tehnocrati si C.Alexandristi privarea unui militar, care s-a asigurat suplimentar pentru pensie, de sporul pentru pensia suplimentara.Asta da discriminare, nu pretinse bâjbâieli despre venituri neimpozabile care ar fi putut intra baza de calcul.

tupak amaru spunea...

din nefericire , cei care ne-au reprezentat la negocieri habar nu au avut de lege . am purtat un dialog cu cei de la MAI si am observat ca habar nu au ce au facut . chiar nu stiu continutul legii , asa cum spune inteligentul acela , nu au modificat " decat 25 de articole " - adica esenta . a fost de ajuns un articol - "la nivelul funtiei de baza ". sindicalistii il confunda cu brutul de pe statul de salariu ?
pierd atat cei cu vechime mica cat si cei cu vechime mai mare , vezi plafonarea . nu se intele ge fatpul ca plafonarea de 85% se face tot la valoarea bazei de calcul de la art. 28 .
la fel ,astia nu inteleg de ce i-am intrebat care este valoarea de referinta in anul 2016 , care este valoarea soldei de grad profesional ( daca este coeficient sau o suma fixa ) .
raspunsul este edificator : "ce legatura are legea salarizarii cu pensiile" ?

la o simulare atenta cred ca o sa dea exact cea vrut boc in 2010 ! o scadere clara cu cel putin 25% .

tigri2 spunea...

Am facut o aplicatie pe noile indicatii,imi scade pensia la jumatate,mult sub nivelul salariului mediu pe economie. ma fut in ei de generali,cu averi adunate si pensii babane,ne-au tradat. daca parlamentul nu va respinge luni sau marti acest OUG am sa arunc tot ce ma leaga de armata si sa nu mai aud.

CEZAR spunea...

Colt -alb ..ia prezinta tu aplicatia facuta ...cu calcule cu tot ...
In caz contrar vom crede ca esti un puricos mincinos ...