Un produs Blogger.

joi, iulie 16, 2015

Promulgare versus trimitere spre reexaminare

22 comments
Prima pagină | Căutare |


Specialistii insarcinati cu elaborarea Ordinului comun privind procedurile de recalculare/revizuire a pensiilor militare au ajuns deja la concluzia ca nu pot aduce din condei toate necorelarile ramase in textul Legii pensiilor militare, dupa amendamentele de ultima ora aduse si aprobate in cele doua Camere ale Parlamentului.
-Nu pot defini baza de calcul in vederea recalcularii pensiilor in plata fara sa adauge la lege.   
-Abordari diferite intre ministere au aparut si in legatura cu definirea conditiilor in care se acorda sporul de pâna la 15% la baza de calcul, introdus de Camera Deputatilor la art.28 alin.(1). In functie de conditiile de munca, unii propun acordarea proportionala a sporului, altii propun acordarea unor procente ca la pensia suplimentara.
-Nu pot sa indrepte greseala din art.28 alin.(2) unde a ramas citat art. 39 si nu 38, asa cum a fost renumerotat?
-Cum sa scoata articolul 30 din text, ramas fara obiect dupa modificarea art. 29?
-Cum sa recalculeze pensiile de invaliditate din articolul 39, renumerotat, prin aplicarea art. 30, ramas fara obiect?
-Cum sa aplici procentele de pensie suplimentara din art.107 la pensiile calculate potrivit art. 30, ramas fara obiect? 
-Modificarile aduse la art.60, actualizarea, nu se mai coreleaza cu termenele de recalculare ramase in art. 110.
-Alineatele (2)-(4) ale art. 109, pregatite in textul initial pentru situatia in care pensiile anterioare Legii 263/2010 ramâneau nerecalculate, sunt acum o piedica pentru recalcularea prevazuta in alin.(1). 
 La Cotroceni, unde specialistii au sesizat aceleasi erori de redactare, se lucreaza pe doua variante.
-Prima, cea mai facila, promulgarea legii in aceasta forma, care fac aproape imposibile recalcularea si actualizarea pensiilor in plata intr-o perioada definita. Ar fi o decizie politica, in contextul actualelor disensiuni dintre palate, pentru a sublinia neprofesionalismul din Parlament si Guvern  si pentru ca politicul sa se confrunte cu nemultumirile celor afectati de proasta reglementare. Varianta ar fi si pe placul conducerilor SCMD si ANCMRR din MApN, spre pedepsirea celor pensionati inainte de anul 2011, care s-au zbatut pentru ca si pensiile lor sa fie recalculate potrivit noii legi, indiferent ca au fost recalculate/revizuite sau reintregite ca pensii c ontributive.  
-A doua, cea mai responsabila, se lucreaza deja la textul cererii de trimitere a legii spre reexaminare in Parlament, nu in sensul cererii de reexaminare, practic de eliminare, a pensiilor speciale pentru parlamentari, ci pentru indreptarea rapida a erorilor de redactare.
Decizia o vom vedea in saptamâna urmatoare.

22 de comentarii:

Unknown spunea...

dle h au sapat la legea asta 3 ani ca sa nu mai zic anul asta comisii si para comisi si abia acu vad atatea greseli ? credeti ca daca o trimit la reevaluare in parlament va iesii ceva din ea cand spuneti ca deja se contrazic , mai bine ar promulga si apoi cu hg ar putea sa aduca corecturi asa cum face acum cu legea 263 aceea unitara ce sa mai zic asa este vedem curand ce tampenie mai o fii

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Ti-am mai spus de atâtea ori ca erorile din proiectul trimis la promulgare nu pot fi indreptate decât de Parlament, prin reexaminare sau printr-o alta lege. Ordinele de ministru si Hotarârile de guvern sunt inferioare si nu pot modifica o lege.
Deocamdata nu sunt motive nici pentru o Ordonanta de Urgenta, atâta timp cât inca exista posibilitatea indreptarii prin reexaminare.

Unknown spunea...

ati inteles gresit / la legea 164\2001 s-au adus modificari de 100 de ori verificati , in decursul aplicarii ei , asa ca o sa vedem ce o sa fie multam si scuze

calin spunea...

Nu-mi bat capul cu personajul Eufrosina (si Nedelcu). Activ, uneori perspicace, alteori naiv, are de multe ori un rol... de data asta, negativ! Frizeaza absurdul, ca sa nu zic capacitatea de a citi si intelege materialul autorului. Modalitatea de rezolvare a problemei la Cotroceni e mai importanta decat banuim multi dintre noi.

Unknown spunea...

gresiti dle calin . dece este absurd , pe lege se intervine tot in parlament asa cum vedeti si in alte cazuri cu alta lege corectoare asa ca in cazul legii 263]2010 privind grupele de munca la civili , dece nu s-ar putea interveni si pe aceasta ;ege dupa aplicarea ei . in legatura cu acei 15% , poate se aplica la viitorii pensionari dinn 2016 , nu la cei deja pensionati . si mai este ceva , nu credeti ca aceasta lege este facuta tocmai ca actualii pensionari sa nu prea beneficieze de ea dect peste vreo 3 ani . daca vor fi resurse? nu mai aruncati cu vorbe ca o sa vedeti ca ramaneti asa cum santeti adica cu pensia pe cre o aveti , sau poate ca pe lwegea unitara dle draga dle calin asa de derajat . asa ca vom vedea ne certam degeaba

Unknown spunea...

asa am si zis legea 164\2001 s-a lucrat pe ea prin parlamamentde 100 de ori , verificati , la fel pe asta unitara tot prin parlament la mult timp dupa aplicarea ei . dece nu se poate lucra si pe aceasta .....atunci cand le va conveni in raport de resurse financiare , sa se promulge ar fii mai bine . degeaba va suparati ca sa nu cumva sa nu mai fie deloc

Anonim spunea...

Ai dreptate dar egoismul unora e mare

Huhu Rezea spunea...

@Eufr
D-ta ti-ar fi convenit ca sa ai o pensie pe jumatate, timp de 5-8 ani, in comparatie cu cei care s-au pensionat pe Legea 164/2001 din cauza ca, timp de opt ani, au ramas in acea lege dispozitii discriminatorii pentru pensionarii aflati in plata?
Nu vrem ca si noua lege sa repete aceleasi gafe care sa-i loveasca din nou pe aceiasi pensionari.
Egoisti sunt cei care vor ca noua lege sa se aplice cu orice pret, in aceasta forma neclara pentru pensionarii in plata.

Unknown spunea...

dle H santeti cu adevarat cel care s-a zbatut sa fim la curent cu tot ce se intampla cu legea asta a pensiilor militare , dar nu intelegeti ca este favuta special sa nu se aplice si la actualii pensionari ?asa este , nu este corect , dar dl acesta iohanis care este suparat ca nu i s-a triplat salariul , nu va fii de acord ca si actualilor pensionari sa sa recalculeze pensia si in favoarea lor.? asta este problema , o promulga asa cum e sau ma insel eu si o sa vada ca aveti dreptate sa o returneze pentru a fii corectata ,, sa dea dumezeu sa o vedem si pe asta . dar nu cred , dupa cum s-a procedat cu copdul fiscal ,

Huhu Rezea spunea...

@eufr
Cu Codul fiscal, nemtalaul a facut o gafa enorma. Si-a pus in cap intreg mediul de afaceri din România. Plus ca i-a lasat in ofsaid pe sustinatorii sai politici.
Probabil se va face o sesiune speciala si Codul va fi revotat, mai ales ca in cererea de examinare se cere practic doar neaplicarea sa.

Anonim spunea...

Sasul cu 6 case si sortulet de mason are scopurile lui ascunse [in interesul altor tari] cu Romanistanul cum a avut si tradatorul hot Basina voda.Pentru asta sasul are nevoie de guvernul lui si va face tot ce e posibil sa il rastoarne pe perciunatul plagiator Naum.Corupt si el [vezi Viena si redeventele mici nemodificate] dar mult mai putin toxic ca tradatorul de colonie Iohanis si prietenii lui gen MRU-Soros.Iohanis a fost NUMIT [vezi softul controlat de la BEC prin reteaua Monsad ] cu un scop .Praduiala si spolierea Romanistanului de ultimele resurse naturale si umane nu pentru a reduce TVA pentru amarasteni [populatia coloniei] ...

Unknown spunea...

ha ha .frumos , nemtalau ,ca e neamt parat, sa fiti sigur ca ponta nu se va lasa asa usor , daca ponta era de acord sa iicreasca salariu de 3 ori nu mai facea atatea nazuri , oricum ne-am lamurit cu cine avem de aface .basescu era pe fata asta e pe la spate , tace si le face urat urat sa vedem ce manevre face cu legea asta a pensiilor , ca se vaita de deficit in buget , ce sa mai zic sa auzim de bine asa cum ziceti ca ar fi bine

Unknown spunea...

dle H dece spuneti ca le-ar conveni celor dela mapn, etc sa promulge legea , ca dintre ei sant pensionari destui . ????

Huhu Rezea spunea...

@eufr
In material vorbesc despre cei din conducerea ANCMRR din MApN, nu de asociatia in sine. D-ta nu citesti ce scrie comandorul Constantin Alexendru in numele asociatiei, pe site-ul oficial si pe bloguri, inclusiv aici, sub numele AC, Alpex etc? Spune ca nu trebuie recalculate pensiile in plata.

Unknown spunea...

da dsa asa este .e un individ cam ciudat sau poate asa i se dicteaza ca actualilor pensionari sa le ramana pensiile asa cum sant . aveti dreptate , dare tare mi-e frica ca si iohanis asta asta o sa vrea . sa vedem

Unknown spunea...

e tare de tot . in doi ani se duc multi in lumea celor drepti . poate ca urmasii sa aiba ceva din asta , asa e ,una e actualizarea si alta recalcularea .. ear vedem intai cand apae normele de aplicare si mai ales daca va fii legea , ca se pare ca nu place cuiva sa fie , .....auzi 2 ani.....

Huhu Rezea spunea...

Multi nu inteleg ca actualizarea pensiilor stabilite inainte de 2011, de bine, de rau, este reglementata ca se va face prin cerere, depusa la Casa Sectoriala in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor, ca se va calcula in termen de 24 de luni, de la data aceleasi majorari, si se va plati, retroactiv, de la data majorarii soldelor activilor.
Cât priveste recalcularea acelorasi pensii, chiar si a celor stabilite pe Legea 263/2010, nu este reglementata baza de calcul.
Pentru cei care depun documente nevalorificate, plata drepturilor se face in termen de 24 de luni, retroactiv, de la data depunerii cererii de recalculare. Nu se stie care va fi baza de calcul. Daca deja au o vechime cumulata de 45 de ani, degeaba mai depun cererea la Casa de pensii pentru ca nu pot trece peste 100% procent de pensie. In astfel de situatii, daca stagiile nevalorificate sunt in civilie, ulterioare pensionarii, ar fi mai câstigati daca se adreseaza Caselor Judetene de pensii.
Pentru restul pensionarilor, stabiliti inainte de 2011, nu este reglementat mai nimic pentru recalculare: nici baza de calcul, nici perioada in care ar trebui sa se termine recalcularea si nici de când ar trebui sa se plateasca drepturile.
Desi in art. 109 s-a introdus posibilitatea recalcularii, din economia restului prevederilor ramase nemodificate rezulta ca recalcularea va fi, de fapt, ca si in proiectul guvernamental, o actualizare cu valoarea de referinta sectoriala de la data actualizarii a mediei pe 6 luni a coeficientilor de ierarhizare ai functiei de grad si ai gradului avut la pensionare, precum si a coeficientilor tuturor componentelor veniturilor avute de pensionar la data deschiderii dreptului de pensie. Bazei de calcul actualizate i se vor aplica articolele 29 si 108, precum si art.11 din Legea 80/95.
Drepturile se platesc dupa 2 ani de la majorarea soldelor activilor, retroactiv, din luna in care a avut loc majorarea soldelor.
Deci, nici actualizare si nici recalculare in 2016 si 2017.

Unknown spunea...

Eu cred ca LPM va fi promulgata, chiar din simplu joc politic, in balanta cu nepromulgarea Codului fiscal si discutiile din jurul acestui act politic. Toate discutiile noastre sunt in zona tehnic - emotionala - interesata. Promulgarea sau nepromulgarea depinde de jocuri politico-jegoase care ne exced.

Mitica spunea...

Buna dimineata,
Am ce am eu...cu alegerea presedintelui ....de catre DIASPORA. Asa s-a intamplat si cu Basescu...si cu Iohannis.
ADICA.....eu nu zic ca nu sunt cetateni romani...inca ....DAR.....de ce sa decida cei de afara cum sa traiesc eu in tara...cu desteptii pe care ii alegem.Ii alegem noi...astia ramasi aici pe plaiuri mioritice....traim noi cu ei....nu imi dicteaza unul care traieste in Germania cu 3000 euro....cum sa traiesc eu in Romania cu 300. DA DOMNULE....votezi pe cine vrea muschiul tau...cand o sa locuiesti in tara.Am finii care sunt in Irlanda de 20 ani......si mama ce voteaza ei...dar traiesc acolo. Voteaza dupa cum zic retelele de socializare....Nu este in afara subiectului.....dar este vorba de presedinte...daca promulga sau nu.Eu zic ca neamtul NU o sa o promulge.....

Unknown spunea...

DACA O PROMLGA?numai asa ca sa ii invrajbeasca pe acyualii pensionari , ca legea e facuta ASA FEL INCAT SA SE ATEPTE MULT SI BINE SA LI SE APLICE CEVA ,,,,DAR E BUNA PENTRU VIITORI pensionari asta s-a si vrut .. o va promulga ....sau nu ...asta e intrebarea ha ha cu bine

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Crima s-a produs! Cei pensionati inainte de 2010 o sa-l caute pe Malineanu sa-i ia partiturile in ,,manuri'' ca nu vor avea bani de ,,panuri!'' A dat cu parul si a semnat, fara sa se fi ginit pe lege! Ca primarele de comuna! Dumnezeu cu mila ce s-o mai intampla, dar eu cred ca am imbulinat-o fiind ani de zile in pensie de boala si tot sperand la o minune! Sa mai am vre-o sansa? Ce ziceti de cei care ne-am nenorocit prin minele de carbuni sau la Canal si am fost in boala, mai ne ajuta Dumnezeu, maestre Huhurez si dragi camarazi? Ca noi am vrut sa facem vechime, dar accidentele si bolile ne-au frant aripile de tineri si am imbatranit in pensii de mizerie, basca la 55 de ani ne-au transformat-o-n pensii limita de varsta! Greu, foarte greu! Dati-mi o sansa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E liniste pe blog...e doliu, e tristete si canicula pe deasupra vestii acesteia, bomba, ca s-a votat o Lege a pensiilor militare fara a fi fost retrimisa in Parlament pentru a fi revizuita si indreptate inadvertentele! Multi se vor bucura, si mai multi se vor intrista... Vor mai fi tragedii personale din cauza ca avem o clasa politica neglijenta si superficiala! Nici o lege nu-i examinata ca la carte; nu avem, in primul rand, parlamentari instruiti si capabili sa actioneze corespunzator asupra articolelor care aduc deservicii. Ce ghinion pe capul nostru, fratilor! Oamenii lui Dogaru jubileaza, acum sunt cuplati pe chiolhanuri, negandindu-se ca si noi le suntem camarazi si impartasim ACELEASI IDEALURI DE EGALITATE IN SANSE! Mai este ceva de facut, de indreptat? Ce intrebare stupida si la mine! Mai bine taceam...