Un produs Blogger.

marți, mai 12, 2015

Doar pensionarii militari neinformati vor ramâne cu pensiile nerecalculate timp de trei ani.

37 comments
Ca si Legea 164/2001, Proiectul noii legi a pensiilor militare esaloneaza recalcularea pensiilor in plata pe durata mai multor ani, pentru ca impactul financiar, vizibil pentru specialisti, sa nu se manifeste in anul intrarii in vigoare a legii. Cine ar putea crede ca pensia medie a militarilor nu va creste, asa cum se spune in expunerea de motive, când procentul de pensie este mult mai mare decât cel din L 164/2001 si pensia nu mai este limitata la 100% din baza de calcul.
In Legea 164/2001 discriminarea pensionarilor aflati in plata, proveneau din sistemul comunist, nu?, a fost mult mai brutala.
-Recalcularea rezultata din actualizarea soldelor la luna aprilie 2001 a fost esalonata in rate bianuale pâna la mijlocul anului 2004.
-Procentul de pensie a fost stabilit pentru toti la minim, adica 60% si nu au beneficiat de vechimea suplimentara pentru grupele de munca.
-In limitarea pensiei la 100% din baza de calcul, intra si sporul pentru OMM.
-Pensia suplimentara a ramas in cuantumul existent in luna aprilie 2001.
Inlaturarea discriminarilor a inceput prin anul 2004 si a durat pâna in 2008, neinformatilor aplicându-li-se sporul pentru conditiile de munca abia prin Legea 119/2010.
Cine vrea sa se informeze mai mult poate sa citeasca HG 1188/2001 care a aprobat Metodologia de recalculare, in forma initiala, ceva asemanator cu cea pe care o asteptam si dupa intrarea in vigoare a noii legi.

In Proiectul final, spre deosebire de forma initiala din 2013, in care pensiile stabilite inainte de 2011 erau  excluse de la recalculare, s-au introdus câteva artificii care permit, totusi. in cel mult trei ani, recalcularea tuturor pensiilor militare stabilite inainte de intrarea in vigoare a L 263/2010.
Principalele artificii sunt introduse in articolul 111, dupa ce se da „sentinta” ca pensiile celor recalculati/revizuiti/reintregiti devin pensii militare in intelesul noii legi.

O prima posibilitate de recalculare este prevazuta la alin.(2) al art. 111,  in corelare cu art. 61 alin(1) lit. a) si alin.(2), dar ea depinde de o prima actualizare a soldelor activilor, masura dispusa dupa intrarea in vigoare a legii. Spuneam intr-un articol anterior ca actualizarea prevazuta in art. 61 valoreaza cât o recalculare. Aici, pensionarii revizuiti au un termen de 6 luni, de la data majorarii soldelor, in care trebuie sa depuna o cerere prin care isi aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, pentru media soldelor de functie care intra in baza de calcul. Daca nu depun aceasta cerere, actualizarea/recalculare se face din oficiu, lund in baza de calcul media soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate. Din oficiu sau la cerere, in privinta soldelor de functie, aceasta actualizare/recalculare se finalizeaza intr-un termen de 2 ani de la data majorarii soldelor activilor. Drepturile recalculate se platesc de la data majorarii soldelor activilor

O alta posibilitate de recalculare este cea mentionata in alin.(3) al aceluiasi art. 111, ea depinzând de o cerere de recalculare la care se ataseaza un document referitor la elementele componente ale bazei de calcul a pensiei militare, nu contributive, nevalorificate pâna la intrarea in vigoare a legii. Nu intâmplator se mentioneaza document nevalorificat si nu doar stagii nevalorificate, ca in alineatul urmator. Se extind posibilitatile de a beneficia de recalculare si pentru cei care nu mai au stagii de adaugat.
Recalcularea se face in termen de 2 ani de la depunerea documentelor si drepturile se platesc din luna urmatoare depunerii documentelor.

Ultimii recalculati, dupa 3 ani, vor fi cei neinformati, si am vazut ca sunt o multime, carora, din cauza ca nu isi vor exprima optiunea de calcul potrivit art 124,  pensie militara sau pensie civila, in lipsa altei prevederi, li se aplica regula generala, in sensul ca ramân in sistemul militar, unde ii introduce art. 111 alin.(1). Aceasta ipoteza cade in stuatia care, in primi trei ani dupa adoparea legii, are loc o majorare a soldelor activilor sau daca pensionarul introduce la CPS documente nevalorificate inainte de intrarea in vigoare a legii, care se refera la orice element  al bazei de calcul a pensiei militare.
Atentie pentru cei care isi exprima optiunea  conform art. 124.
Daca au stagii nevalorificate, este musai sa le alature cererii de recalculare, altfel risca sa nu le mai poata introduce ulterior in calculul pensiei militare.
Dupa cum sunt formulate alineatele (2) si (3) ale art.111 estimez ca exprimarea optiunii prevazute in art. 124 si depunerea de documente noi, nevalorificate, inainte de o majorare a soldelor activilor,  nu vor putea permite aplicarea art. 61 alin.(1) lit. a), actualizarea soldelor de functie si grad facându-se numai pâna la data deschiderii dreptului de pensie, asa cum scrie in art 28. Aducerea la zi a actualizarii soldelor de functie si grad, potrivit art.61,  urmeaza sa se produca abia dupa prima majorare a soldelor activilor.
Ar trebui ca in art.111 sa se introduca un paragraf in care sa se stipuleze ca actualizarea  soldelor,  in cazul unor astfel de recalculari,  sa mearga pâna la data intrarii in vigoare a legii, urmând ca art. 61 sa se aplice dupa prima majorare a soldelor activilor. Prevederea din art. 28 alin (1) referitoare la actualizarea soldelor pâna la data deschiderii dreptului de pensie  ii dezavantajeaza temporar, pâna la prima majorare a soldelor activilor, pe toti pensionarii aflati in plata, inclusiv pe cei pensionati dupa anul 2011, pe L 263/2010.
Sa urmarim cum evolueaza dezbaterile in Comisii si in Plen si apoi Metodologia de recalculare  a pensiilor, aprobata in  termen de 90 de zile( muuuult prea lung)  prin  Ordin comun al conducatorilor institutiilor din ANOPSN. 



37 de comentarii:

fiducius55 spunea...

Nota de informare nr. 06 din 13.05.2015
. Proiectului Legii pensiilor militare de stat.
Guvernul Romaniei s-a hotarat in sfarsit sa trimita Parlamentului propriul proiect privind pensiile militare. Acesta a fost inregistrat la Senat cu nr. B 218/2015, rebotezat intre timp cu L 212/2015. Proiectul noii legi privind pensiile militare de stat vine in intampinarea dorintei tuturor rezervistilor din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala ca o solutie de revenire la normalitate. Noua lege aduce o serie de beneficii tuturor pensionarilor, astfel:
- Schimba natura juridica a pensiei, din pensie de asigurari sociale in pensie militara de stat, cu consecintele ce decurg din acest aspect (spre exemplu: nelegarea de punctul de pensie); Subiect: A. Proiectului Legii pensiilor militare de stat.
Continut: A
- Obliga casele de pensii sectoriale sa reanalizeze incadrarea in conditiile de munca a tuturor pensionarilor, indiferent de data trecerii in rezerva;
- Elimina dispozitiile introduse de art. 1, alin. (4) din Legea nr. 241/2013, privind inghetarea indexarilor pentru cei care au primit decizii in baza acestei legi;
- Introduce actualizarea pensiilor rezervistilor in legatura cu majorarea soldelor/salariilor militarilor/politistilor aflati in activitate;
- Restituie, in mod esalonat, sumele retinute abuziv unor pensionari prin decizii de revizuire.
In vederea aplicarii unitare in practica, proiectul de lege, in cuprinsul mai multor articole (de ex. art. nr. 61, 112 si 123), face trimitere la necesitatea elaborarii unor norme metodologice ale guvernului, fie la ordine comune ale ministrilor de resort.
Unul dintre aspectele care au suscitat in cel mai mare grad interesul multor membrii de sindicat este problema recalcularii pensiilor. In acest sens, cu toate ca dispozitiile art. nr. 111 si 112 introduc o diferentiere intre pensionari, in functie de data deschiderii dreptului la pensie (pana la 31.12.2010 si dupa 01.01.2011), art. nr. 124 stipuleaza: “In termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei Legi, persoanele prevazute la art. 3 pot opta pentru modul de calcul a pensiei in baza prezentei legi sau a Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”. Mentionam ca la art. 3 figureaza urmatoarele “persoane”: militar, politist, functionar public cu statut special si pensionar militar. Din interpretarea dispozitiilor de mai sus, rezulta fara putinta de tagada ca orice pensionar militar, indiferent de momentul deschiderii dreptului la pensie, poate opta intre cele doua variante.
Proiectul L 212/2015 este trimis in prezent spre dezbateri si avize la comisiile de specialitate ale Senatului. Pana pe 17.06.2015, Comisia de Aparare si Comisia pentru Munca vor intocmi si prezenta plenului Raportul comun asupra acestei initiative legislative. Avand in vedere ca vacanta parlamentara incepe la 01.07.2015, consideram ca sunt putine sanse ca Senatul sa dezbata si sa se pronunte asupra proiectului in aceasta sesiune parlamentara, mai ales daca tinem seama si de dispozitiile art. nr. 125 conform carora “Prezenta lege intra in vigoare la 01 ianuarie 2016”.
Mentionam ca orice persoana interesata de aceasta initiativa legislativa poate formula si trimite Senatului, ulterior si Camerei Deputatilor, propunerile pe care le considera pertinente. Sa nu uitam insa ca un act normativ nu se concepe pentru fiecare situatie particulara in parte, ci pe situatia generala a domeniului vizat. Cu toate acestea, incurajam pe toti cei care considera ca pot contribui la imbunatatirea prezentului proiect sa trimita propuneri si observatii in acest sens.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col. (r) Monica I. CALOIAN
Preluat in rezumat dela SCMD SATU MARE

mega2005 spunea...

Da,...aveti dreptate, dle Huhurez. Asa s-antamplat si cu HGR 1294/2001.Dupa ce s-a modificat in 2007 L164, in sensul recunoasterii dreptului rezervistilor pensionari de a beneficia de prevederile hg-ului cu pricina, incadrarea se facea....LA CERERE...si numai cine a stiut a beneficiat de sporurile de vechime conform hg-ului...asa si acum.
Este o politica parsiva mai ales la MApN, in sensul ca "lasa-l naibii pe pensionar sa ceara, de ce sa-i fac EU,minister, din oficiu, recalcularea..."...si credeti-ma, stiu ce spun.
Pe vremea cand lucram acolo, cam asta era optica decidentilor....se vede treaba ca "spiritul de corp" clamat cu emfaza doar la parazi si evenimente mondene de unii purtatori de uniforma, ca militari nu-i pot numi, este doar o vorba golita de continut, din pacate.

Huhu Rezea spunea...

@mega
Din pacate, rezervistii militari stau prost la informare. Mai bine de jumatate nu au acces la Internet sau cred ca nu sunt in stare sa foloseasca un calculator.
Se limiteaza la stirile de pe televiziuni care, sunt contradictorii, trunchiate, politizate, functie de politicile redactionale ale posturilor private.
De asemenea multi sunt rupti si de structurile asociative....din zgârcenia de a nu plati cotizatie.
Site-urile structurilor asociative nu sunt interactive.
Sunt câteva site-uri care se straduiesc sa informeze rezervistii, dar nu sunt atât de cunoscute incât sa suplineasca dezinteresul oficial.

Unknown spunea...

in situatia aceasta ar fi cazul ca cineva care are acces la depunere de amendamente sau la discutiile din senat .,apeland sa zicem la dna cristina anghel ,sa propuna ca la aplicarea legii sa se ia in calcul datele de grupa de munca avute in ultima decizie de pensie si sa se aplice corecturile necesare automat fara a mai fi nevoie de cerere , de ex colonel vechime cu grupa alte conditii vechimeea la aceasta grupa este pe decizie dar procentajul este de 50% ca la specila , asa ca cineva trebuie sa afle dece sa ceara in scris un drept deja avut dar incorect aplicat cu stima dle huhurez

CEZAR spunea...

Mega..are mare dreptate !
Este o rusine pentru decidenti ....faptul ca lasa aplicarea unor noi prevederi ..doar la cerere ..
Trebuie facut mare scandal pe aceasta tema ...ORICE Modificare in sensul imbunatatirii situatiei pensionarilor rezervisti sa decurga AUTOMAT ..odata cu modificarea legislatiei ..
Nu ma indoiesc de faptul ca daca ar fi ceva masuri restrictive ..s-ar aplica INSTANT ...!!

Huhu Rezea spunea...

@Cristina
Am vazut ca doamna senator Anghel citeste acest blog si poate sa citeasca opiniile dvs.
Amesteci pensia militara cu pensia contributiva.
Aici nu mai sunt puncte de pensie majorate cu 25 si 50% pentru conditii de munca.
La pensia militara conteaza vechimea suplimentara la care conditiile speciale aduc un spor de 50% in timp ce alte conditii aduc spor de 100%.
Ce alte deosebiri ai mai vrea intre cele doua grupe de munca?
La o vechime efectiva de 30 de ani lucrati in conditii speciale vechimea totala ajunge la 45 ani, iar la aceeasi vechime efectiva lucrata in alte conditii vechimea totala ajunge la 60 de ani.
La procentul initial de pensie de 80% pentru ambele grupe, cel cu conditii speciale primeste 20x2%=40%, procent total 120%, in timp ce amicul cu alte conditii primeste 35x2%=70%, procent total din baza de calcul de 150%.
Nu trebuie sa se bucure prea tare cei care parca au apucat pe D-zeu de picioare, dupa ce au frunzarit acest Proiect, pentru ca pensiile nu vor fi asa de mari precum vad ca se fac calcule.
In baza de calcul nu vor intra si alte venituri ale militarilor, ca in Legea 164/2001, in afara soldei de functie si soldei de grad, asa cum se prevede in art 28.
Semnalul de alarma este tras in aceasta formulare din expunerea de motive, Sectiunea 4, punctul 7:

„Baza de calcul avută în vedere la stabilirea pensiei nu determină creşterea cuantumului pensiei medii, cu impact asupra bugetului, aceasta reprezentând doar o parte din veniturile lunare ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.”

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Fii blând cu procedura de recalculare!
-Nu poti sa-ti exprimi optiunea pentru cele 6 solde de functie decât daca depui o cerere si mai ales daca stii când ai avut coeficientii cei mai mari.
-Nu poti sa introduci in calcul un document nevalorificat decât daca faci o cerere.
-Nu poti sa-ti exprimi optiunea intre pensia militara si pensia contributiva decât printr-o cerere.
Stai sa vedem metodologia de recalculare, ca sa stim ce venituri intra in baza de calcul.
Daca intra numai solda de functie si solda de grad...parca vad o multime de optiuni pentru pensie contributiva.

CEZAR spunea...

Da Huhu....dar nu prea mai seamana a ..activitate militara ! In Armata ..predomina aradigma ...ASA SE FACE !
Au documentele noastre ...oricum verifica pentru a nu fi tepuiti !
Sunt oameni ..bolnavi ..batrani ..care s-au retras pe la dracu in praznic ....ce faci cu ei ..???

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Credeam ca esti mai preocupat de ceea ce va intra in baza de calcul, asa cum ii povesteam lui Nedelcu pe care am botezat-o Cristina.
Sunt solutii si pentru actualizarea/recalcularea din oficiu a neputinciosilor, neinformatilor.
Nu-si exprima, in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor, optiunea pentru cele 6 solde de functie i se actualizeaza/recalculeaza din oficiu pensia cu introducerea soldei de pe ultimele 6 luni in baza de calcul.
Cei care in trei ani nu-si exprima optiunea pentru modul de calcul al pensiei, militara sau contributiva, ramân din oficiu in modul de calcul militar.
Art. 124 are un grav dezacord gramatical, eroare specifica ardelenilor care nu disting bine genurile...dupa influenta limbii maghiare.

CEZAR spunea...

Huhu ..in baza de calcul va intra ..ce va intra !
Sper sa fi inteles ceva de la defuncta 164...oricum nu avem noi posibilitatea de a influenta ....

Unknown spunea...

deci 80% ppentru ambele grupe? adica alte conditii atunci dece mai sant grupele aste si nu le zice altfel cand vechimea este altfel la alte conditii etc... la asta m-am referit si nu am amestecat deloc cu grupele de la civili dle huhu.. asa ca sotul meu care a lucrat la mai are pe decizia de pensie o vechime dubla conf faptului ca a lucrat numai in coditii,,alte conditii..dar nu se reflecta si altfel vecchime 35 ani total 70 pai cum e asra atunci?...

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
DE ce nu vrei sa intelegi ca potrivit noii legi, dvs...sau sotului i se dubleaza cresterea procentului de pensie comparativ ca aceeasi vechime efectiva lucrata in conditii speciale?
Chiar nu vi se pare suficient?

Anonim spunea...

@eufrosina
e simplu doamna e simplu si avantajos
2% adaugat la pensie X (numarul de ani cumulati,adica toti,integral+ tot ce a mai lucrat pe unde a mai apucat, ce depasesc 25 de ani.
Ca exemplu eufrosino:
70 ani-25=45 x 2%=crestere de pensie de 90% la care se adauga si alte sporuri+solda de grad+ OMM la sfarsit....eu mai simplu de atat nu pot sa explic.Imi inteleg neputinta de a explica mai simplu de atat si pe a dvs de a pricepe:)
DC

Huhu Rezea spunea...

@DC
Bine explicat, numai ca, baza de calcul este formata din media soldelor de functie pe 6 luni si solda ultimului grad.
Procentul de pensie, inclusiv procentele adaugate pentru vechimea suplimentara, se aplica intregii baze de calcul.
Cuantumul astfel calculat se inmulteste cu procentul OMM.

Anonim spunea...

ca sa nu intram in amanunte ca nu vreau sa-mi pierd timpul cu 'eufrosine".....ca cu gramatica e mai greu pentru unii"eufrosina in nici un caz nu e femeie....e doar un tip care este de serviciu si este "sub acoperire" inclusiv dpdv al gramaticii pentru a fi mai credibil...crede el....ha,ha!!
ref la OMM ....nu se inmulteste ,se aduna.
DC

Huhu Rezea spunea...

DC
Cum sa aduni, domnule, o suma cu un procent?
Daca ai deciziile pe Legea 164 vei vedea ca doar procentele de 2% se adauga la procentul de pornire al pensiei.
Procentul pentru OMM se aplica la cuantumul rezultat din inmultirea bazei de calcul cu procentul de pensie total Este adevarat ca in final aduni doua sume dar, mai intâi, trebuie sa calculezi cât reprezinta OMM..

(bc x n%) +(bc x n%) x 10,15,20% ...unde n este procentul total de pensie

wassy_g spunea...

HUHUREZ
Solda functiei de baza include daoar solda de functie si solda de grad? Nu cumva se adauga si vechimea,eventual indemnizatia de conducere?Care ar fi documentul unde se specifica ce reprezinta solda functiei de baza? Parca in legea noua a salarizarii, care nu s-a aplicat inca.
Afirmatia ca,per total,pensia medie militara ar ramane aceiasi in urma recalcularii,ar putea avea acoperire tocmai in aceasta solda a functiei de baza.Daca se ia in calcul,doar solda de grad si solda de functie,atunci,s-ar putea ca asta sa fie realitatea.
Daca imi aduc aminte,in vechea lege 164,la baza de calcul se avea in vedere;solda de grad,solda de functie,vechimea,indemnizatia de dispozitiv,solda de merit si indemnizatia de conducere.Numai indemnizatia de dispozitiv aducea un procent de 20 sau 25%.

Huhu Rezea spunea...

Nu va incurcati in alte definitii in afara celor date in Proiect. Se vorbeste de solda de functie si solda de grad, nu de alte solde sau de alte venituri ale militarilor care ar putea intra in baza de calcul.

Anonim spunea...

Nu vine si nea Trofin cu un calcul ceva? sau ar fi mai corect sa asteptam normele metodologice.Normal!
Ca de mos alecu' .......
DC

Huhu Rezea spunea...

DC
Trofin a mai frecventat acest blog in urma cu un an sub pseudonimul @Socrate dar, ca orice basist-pedelist s-a suparat ca acest blog a fost antibasist.
S-a mai suparat ca nu i-am cântat in struna in prroblema indexarii pensiilor puse in plata de L 241/2013.
Ca orice rezervist imbufnat, prins de microbul comunicarii virtuale, care tine sa se informeze... citeste si el in draci blogul.
Articolul 124,cel cu optiunea, are mai multe semnificatii.
-In primul rând lasa posibilitatea sa nu fie abrogate dispozitiile referitoare la pensiile militarilor din Legea 263/2010.
-De fapt, art. 124 stabileste un ultim termen, 3 ani, dupa implinirea caruia pensionarii militari care nu au putut sa-si recalculeze pensiile potrivit art. 111 al noii legi vor fi recalculati din oficiu in sistemul de calcul al pensiei militare, daca nu si-au exprimat optiunea pentru modul de calcul al L 263 pentru militari.
-Art. 124 a fost introdus si ca o modalitate ascunsa de a esalona recalcularea pensiilor in plata pe o durata de 3 ani.

wassy_g spunea...

HUHUREZ

In proiectul de lege nu se gaseste nicio definitie a soldei functiei de baza.Eu cred ca este f. important la ce se refera.Pt. anumite categorii de pensionari,daca in aceasta solda a functiei de baza nu se gasesc prime sporuri indemnizatii de zbor.etc.este o mare problema.Aviatorilor,de exemplu ,daca nu au inclus in calcul indemnizatia pe zbor,pensia ar scadea vertiginos.cu tot procentul de 80%luat in calcul.

Huhu Rezea spunea...

@wassy
Raspunsul referitor la componentele soldei functiei de baza care intra in baza de calcul a pensiei il gasesti in articolul urmator.

emillian123 spunea...

P.S.-"chestia" cu "parsivenia" legiuitorului-nu e de azi-de-ieri,cam toate legile referitoare la bani, drepturi...s.a. de acest fel -am mai scris asta- sunt "formulate"-DELIBERAT- sibilinic- cu mai multe intelesuri -cu scopul de a lasa -LIBERTATE DE ACTIUNE MINISTRELOR-sa interpreteze cum vor legea...Eu ca medic militar- sunt PATIT: LEGEA 138/1999 are la subsolul anexei 1 vreo 10 "note", la nota 4- referitoare la medicii militari-care au un "spor de responsabilitate medicala"-urmariti formularea banditeasca a textului,citez aprox.: coef. de functie se majoreaza cu o,1.(=punct),la medicii... de anatomo-patologie...,coef. de functie se majoreaza cu 100%..! pt. UN OM DE BUNA CREDINTA -sensul de inteles era ca 0.1=10 %. Contabili au aplicat(din proprie initiativa.., la ordin ILEGAL...,?), practic ILEGAL,de ex.:coef.de functie =2,90+o,1=3*V.Ref. Sect. =solda de functie ERONATA,sa zicem: 2,90+0,1=3*1600600=4801800 Lei; CORECT si LEGAL era: 2,9*0,1=0,29 +2,9 =3,19*1600600 lei=5105914 lei...!vedeti diferenta...transmisa in cascada calculului soldei lunare!-platita luna de luna , pana la pensionare si transmisa si in calculul soldei lunare brute -baza de calcul a pensiei...! Si culmea e ca -contabilii M.Ap.N. - NU POT INVOCA NIMIC IN A SE SCUZA DE EROARE-DEOARECE FISA DE PENSIE-MODEL TIPIZAT EXISTENT IN PERIOADA DE REFERINTA- in capitolul contabil are sris NEGRU PE ALB- la: "sporul de responsabiltate medicala": "PROCENT"(evident din coef.de functie..!);In plus- CASA DE PENSII a M.Ap.N.-ului la primirea dosarului de pensie -cu calculul contabil ERONAT=S-A FACUT CA NU VEDE-CONSFIINTIND NELEGIUIREA...! Deci formularea NOTEI RESPECTIVE -in 2 unitati de masura a permis M.ap.N.-ului sa FURE LA VEDERE-DIN DREPTURILE LEGALE-INCLUSIV DIN PENSIE- ALE TUTUROR MEDICILOR MILITARI...!-din 1999 pana in 2010...! ca sa nu mai amintesc FURTURILE efective-din soldele militare- la RECALCULAREA DIN 2010-in baza lg.119...! =HOTI LA DRUMUL MARE...; Asa ca mie nimeni nu poate sa-mi argumenteze NIMIC in APARAREA ATITUDINII M.Ap.N.-ului, mai ales ca din 2012- NU VREA SA RASPUNDA LA CONTESTATIILE LEGALE adresate de repetate ori, proba unei atitudini de ABUZ, SFIDARE, INCALCAREA LEGII ...! In concluzie -...lasati orice speranta,cei ce asteptati onestitate,incredere si mai ales-BUNA CREDINTA ..LA ADMINISTRATIA ROMANEASCA....!

emillian123 spunea...

In lg.164/2001 baza de calcul a pensiei pornea de la vechime+gr. de munca = D./S+P.SUPLIM.-care se transformau in procente, de ex.: 32 ani vechime - militar(scolarizare+ cadru militar -salarizat),la care se adauga anii de grupa de munca: deos./spec.,de ex. 20 de ani -"deosebite"-cu 25 %,deci inca 5 ani=10%, vechime militar totala=37 de ani*2%=74 % de vechime, +2 % =(20 de ani/gr. de 25% * 0.1/an) ,+9 % =pensie suplimentara; revenind: total vechime +gr. de munca +PS.SUPL.(PS. SUPL. platita pana in 31 martie 2001 inclusiv.)=74+2+9= 85 %; solda lunara bruta din ultima luna de activitate.(...) -sa zicem 2200 lei noi* 85%=1870 lei,*20%(OMM-I)=374 lei, deci total=2244 lei pensie; pensia maxima posibila=120 %,adica 2640 de lei noi-raportat la S.L. BRUTA..Tot calculul e valabil pt. vechimea necesara-la o pensie pt.limita de varsta de 30 de ani; la vechimea necesara de 25 de ani -totalul devenea 95 %, deci pensia devenea:2200* 95%=2090 de lei noi, *20 % (OMM-I)=418 lei+=2508 lei noi.

socru' lu' socrate spunea...

Nu va faceti griji,MApN are bunul obicei de a-i informa pe rezervisti pe talonul de pensie si a le trimite invitatii pentru a se prezenta la CMJ-uri pentru a face cereri.

emillian123 spunea...

Pt. "socru' lu' socrate": sunteti un optimist (incurabil...?);In mod normal=C.S.P. /M.Ap.N.-ului -ar trebui sa tipareasca pe cuponul de pensie-lunar-punctajul realizat,valoarea punctului de pensie si cuantumul pensiei revizuite si taiata -indexate anual,asa cum procedeaza casele civile- judetene de pensie...!pt. a evidentia cand pensia revizuita+ indexata "ajunge" din urma pensia reintregita -in prezent neindexabila...!

totoiany48@gmail.com spunea...

JURISTUL SCMD PUTEA SA FIE MAI EXPLICIT .
FIECARE AFIRMATIE TREBUIA SA FACA TRIMITERE LA PREVEDEREA DIN LEGE , EXEMPLIFICAND .
SUNT OPINII PE ALTE BLOGURI EXPRIMATE DE PERSOANE CU PREGATIRE JURIDICA CA LUCRURILE NU SUNT CLARE .
SUGEREZ SA SE IA LEGATURA , DACA CINEVA ARE POSIBILITATEA , CU CASA DE PENSII SECTORIALA PT. EVENTUALE LAMURIRI . SA VEDEM CU APLICA PREVEDERILE ART. 111 SI 124 ( DESI LEGEA AR TREBUI SA FIE CLARA ) .
DUPA ACEEA SA CONTINUAM DISCUTIILE .

Huhu Rezea spunea...

@Socru
Intreaba-l pe gineri-tu ce a patit prin anii 2008-2010, când s-a culcat pe aceeasi ureche sperând ca ministeru o sa-i spuna când sa depuna la Casele de pensii adeverintelele cu grupele de munca.
A ramas cu sporul neaplicat pana la aplicarea L 119/2010.
De unde sa stie ministerul care dintrew pensionari are documente nevalorificate?
Cererile de recalculare/actualizare prevazute de aceasta lege se adreseaza direct Casei de Pensii, nu CMJ-urilor.
Procedura o va stabili Ordinul de aplicare prevazut de articolele 61 si 111.

Huhu Rezea spunea...

@TOTO
Oricine, incusiv d-ta, poate lua legatura pe e-mail cu Casa de Pensii Sectoriala a MApN pe adresa

casadepensii@mapn.ro

Adresele, telefoanele celor trei case sectoriale le aveti pe acest blog, dând click pe eticheta Case Sectoriale din dreapta primei pagini, cu verde

socru' lu' socrate spunea...

@Huhu
Am sesizat mai de mult ca stai prost cu simtul humorului.Cand ne-au bagat in L.119 asa au procedat cum am mentionat mai sus.Au tiparit pe verso-ul talonului,ne-au trimis invitatie sa cerem sa ne-o taie,ne-au taiat-o ei din oficiu in secunda doi dupa aparitia legii,ca sa nu mai spun ca am primit si felicitari pentru asta.Asa ca iata ca se poate.In alta ordine de idei afirmatia dumitatle din titlul articolului arata cu cat cinism isi trateaza statul roman cetatenii.Dar daca ma gandesc,ultima perioada cand Romania a putut fi definita ca stat a fost perioada comunista, chiar daca era un stat totalitar.Conducatorii din ultimul sfert de veac si in special Basescu cu partztidul lui de stransura din scursura au transformata-o intr-o uniune de triburi.Pacat!

Huhu Rezea spunea...

@Socru
N-am observat sa fi făcut vreo gluma in povestea cu taloanele aducătoare de vesti.
Cât despre uniunea de triburi, ea este făcută mai curând de triburi decât de conducătorii de națiuni.
Din ce trib faci parte?

socru' lu' socrate spunea...

Asa e,n-am facut nici o gluma, am fost doar malitios.Ca sa te prinzi iti trebuie simtul humorului.Referitor la uniunea de triburi ai dreptate in situatia in care procesul are un curs firesc dpdv istoric.Tragedia este ca in Romania procesul a fost invers, a fost stat si a ajuns o uniune intre mai multe triburi si o hoarda iar pentru asta sunt responsabili conducatorii natiunii.Eu n-am nici o treaba cu triburile,m-am nascut mult mai tarziu.Dumneata,ti-ai declarat macar simpatia pentru tribul condus de marele si luminatul Ponta.Deci faci parte din tribul la putere.Ferice de dumneata!

Huhu Rezea spunea...

@Socru
Ai sau nu ai convingeri social democratre ori liberale este o problema care depinde de educatie, nu de persoana conducatorilor partidelor social democrate sau liberale.
Unii au convingeri antisistem pe care nu le exprima decât subliminal, vituperând partidele recunoscute ca democrate.
Unii isi fac un titlu prostesc de glorie ca nu au convingeri politice.

socru' lu' socrate spunea...

@huhu
Tot ce se intampla pe lumea asta domnule Huhurez este chestiune de leader"sheep" :) Niciodata un lider responsabil nu-si poate declina raspunderea fata de starea in care aduce natiunea/turma pe care o pastoreste prin actiunea sau inactiunea sa.Sigur ca toti,dar absolut toti avem convingeri politice.Nivelul de educatie face ca noi sa fim constienti sau nu de acest fapt si face ca aceste convingeri sa fie mai mult sau mai putin limpezi,temeinice,mai mult sau mai putin ferme.A-ti face titlu de glorie din ceva este in general un lucru prostesc pentru ca gloria vine din recunosterea unanima de catre semeni a unor insusiri sau merite si mai putin de parerea noastra(cel mai adesea subiectiva) despre propria persoana.

Huhu Rezea spunea...

Socru
Turma care se lasa condusa dupa toate prostiile care i se nazaresc baciului(ciobanului) nu este natiune. Nu este constienta ca ea decide pe care imas paște.

emillian123 spunea...

Cine se mai lasa AZI- in 2015 ..TARAT... in experiente ..de partizanat politic in Romania-dupa parerea si,mai ales experienta acumulata...- ori ARE VREUN INTERES MATERIAL MAJOR, ORI E PROST (INCONSTIENT) SI NU INTELEGE CA TOATE PARTIDELE ROMANESTI DE AZI =SUNT EMANATII ,...INFLORESCENTA...,ARIPILE= FSN-ului din anii '90...!,aripi menite sa INSELE SI SA FURE POPORUL NAIV....! Atitudinea de adoptat -in prezent-este aceea de OBSERVATOR ATENT a tot ce se intampla, FARA A INVESTI AFECTIVITATE, INCREDERE SI SUSTINERE.. in zona asta...!

avianyc spunea...

Potecarul agita apele cu mobilizarea rezervistilor.
Dar daca tancuri ,tab-uri,tehnica auto,etc nu mai sunt la ce rost mobilizarea potecarilor daca taiara padurile. Sa faca cumva insolatie. Daca tot ii convoaca poate-i pune sa le replanteze.