Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 28, 2015

Mircea Dogaru a furat startul, infruntându-i pe vicepremierul Oprea si pe ministrul Dusa.

21 comments
In luna noiembrie 2013, ministrul Apararii, domnul Mircea Dusa, a inaintat institutiilor militare, spre dezbatere si propuneri, un proiect de lege al Legii pensiilor militare.Vezi aici
Acelasi proiect a fost trimis spre avizare ministerului Muncii, etapa necesara pentru ca in prezent militarii primesc pensii potrivit Legii unitare a sistemului public de pensii.
La inceputul  lunii noiembrie  2014, ministrul Muncii a informat ca ministerul sau a avizat favorabil Proiectul de lege si ca depinde de MApN când va fi pus in dezbatere. Vezi aici 
Pentru urgentarea adoptarii legii, era necesar ca Guvernul sa adopte Proiectul si sa-l inainteze spre adoptare spre Senat, prima Camera sesizata, potrivit competentelor de legiferare ale celor 2 Camere ale Parlamentului.
In aceasta idee a fost, probabil,  si initiativa vice-premierului Gabriel Oprea, din luna ianuarie a.c,  de a organiza la Guvern o intâlnire cu organizatiile asociative ale militarilor pensionari, când, din date ulterioare, s-a aflat ca s-a lucrat pe Proiectul Dusa, cel avizat de Ministerul Muncii.
De la acest moment s-au format bisericute care au cam torpilat initiativa guvernamentala. 
Pe de-o parte, SCMD si o serie de structuri asociative minuscule s-au intâlnit separat la sediul SRI si au pus piciorul in prag ca ele accepta doar proiectul publicat pe www jandarmy.ro Acest proiect este un colaj de prevederi preluate din Proiectul Dusa si din Proiectul sustinut de SCMD pe pagina Departamentului Juridic, la care s-au mai adaugat niste traznai la art. 28, baza de calcul, art. 60-61, actualizarea si la art. 111, transformarea pensiilor recalculate/revizuite in pensii militare. Aceste inovatii legislative vor fi desfiintate de Consiliul Legislativ pe motive de inadvertente de tehnica legislativa.
Pe de alta parte, Federatia Militarilor a organizat la Senat o dezbatere cu prezenta unor parlamentari si consilieri prezidentiali, ocazie cu care s-a vorbit mult, dar s-a finalizat numai cu alegerea unei Comisii de contact, condusa de G-ral Chelaru, despre a carei activitate n-am mai auzit nimic. Vezi aici.
Domnul Dogaru a incercat sa fenteze lentoarea guvernamentala, fortând inregistrarea la Parlament a unui proiect de lege convenabil marimilor din  structurile asociative, pentru majoritatea actualilor pensionari vânzând iluzii de recalculare ulterioare intrarii in vigoare a legii. Este greu de crezut ca cineva va accepta asemenea prevederi, cum ar fi : actualizarea pensiei potrivit celei mai mari functii detinute, pentru cei deja pensionati pâna la intrarea invigoare a Legii, art. 61 (a, in timp ce pentru cei care se pensioneaza potrivit noi legi  se aplica art. 28, adica media soldelor pe 6 luni alese din ultimii 5 ani.
Culmea inselatoriei este atinsa in art.111 alin. (3)
Ca sa beneficieze de o recalculare potrivit algoritmului introdus de noua lege, pensionarii recalculati/ revizuiti pe L 119/2010, OUG nr.1/2011 trebuie sa pândeasca cu noi documente, ca sa nu le introduca prea devreme, astfel incât Casele Sectoriale sa emita vreo decizie de recalculare potrivit L 263, si nici prea târziu, ulterior intrarii in vigore a noii legi, când vor fi indrumati catre Casele Judetene de Pensii. Daca s-au incadrat perfect, adica nici prea devreme, nici prea târziu, domnul Dogaru le promite acordarea drepturilor calculate potrivit noii legi de la data depunerii documentelor, neavând vreo importanta ca legea nici niu intrase in vigoare. 
Trecând peste greselile de tehnica legislativa, ca sa fie pus in discutia Senatului, Proiectul asumat orbeste, au inghitit  pestele dogarian ca niste pelicani, de niste senatori si deputati trebuie sa astepte Punctul de vedere al Guvernului.
Daca Guvernul si-ar fi asumat rolul de initiator, asa cum incepusera Dusa si Oprea, se trecea peste aceasta etapa de asteptare.
Nu este târziu ca Guvernul sa introduca in Parlament un Proiect deja asumat. 
 Senatorul Dumitru Pelican, printre initiatori
UPDATE. 03 04 2015
Proiectul a fost inregistrat la Senat, care are calitatea de Prima Camera Sesizata potrivit competentei constitutionale, sub numarul B123/2015 .
Proiectul va trebui sa primeasca avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului. 
Consiliul legislativ va desfiinta cârpelile de la art. 61 si 111.
Guvernul va veni cu alt proiect de lege, ceva asemanator cu proiectul Dusa.  

21 de comentarii:

avianyc spunea...

în mod sigur ramîne doar cu startul furat!
Anomalia pe care o promoveaza peste guvern nu miroase a reusita.

Huhu Rezea spunea...

Ce am scris eu si ce zice micimanul Potecar ca as fi scris pe blogul sau, dupa ce a cenzurat comentariul despre raspunsul Presedintiei la un memoriu si despre babalâcii care se cred indispensabili intr-un razboi hibrid.
Comparati!

„Perfect constitutional raspunsul Administratiei Prezidentiale.Când invatam si noi sa ne adresam cui trebuie?:
-”-
Declansarea unui razboi hibrid in România are nevoie de tradatori si nemultumiti.Hibrizii nu se combat cu tancuri si tunuri. Hibrizii se combat prin servicii secrete si unitati speciale.”

karadeniz spunea...

Constituția României, art.80 (2) ”Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”
Răspunsul președinției trebuia dat in lumina acestui articol din constituție.
Referitor la războiul hibrid trădătorii sunt cei care de 25 de ani sub pretextul conducerii spre prosperitate a acesteia au defrișat-o ca pe păduri. Nemulțumiții fie au plecat din țară, fie rabdă în continuare jugul dar sunt semne tot mai evidente că răbdarea se cam termină.
Serviciile secrete ( din primele 10 state NATO, SRI este al doilea ca mărime după structura similară a SUA și depășeste ca număr serviciile similare ale Angliei, Germaniei Franței si Italiei la un loc) nu au făcut mare lucru în stoparea trădătorilor ba din contră s-au cam aliat cu aceștia.
În acest conflict intern nu trebuie o capsă de inițiere externă prea mare pentru a aprinde vâlvătaia.

Huhu Rezea spunea...

Administrația Prezidențiala a îndrumat corect memoriul, spre competentă rezolvare, către MApN.
Președintele s-ar putea implica in medierea unor conflicte între stat si categorii semnificative de populație,.Johannis nu se implica in probleme mult mai importante ale societății decât nemulțumirile catorva șefi de servicii financiare si de mari unități cu pensii de 3-4 ori mai mari decât media Principala lor problema este ca nu li se indexează temporar pensia.
Tampiti de genul Potecarului, care îndeamnă la nesupunere fata de autorități in caz de război, isi închipuie ca sub ocupație rusească vor avea pensii mai mari si indexările?
Problema principala care preocupa acum militarii pensionari este cum va arată noua lege a pensiilor militare.

avianyc spunea...

Potecarul cred că incă mai are ”crengi”(de mascare) prin cap atractive doar pentru caprele lui Cezar sau ale judecatorului de la CCR

CEZAR spunea...

Capritele ..nu servesc de la Potecar ! ..Ii otrava pura ..

socru' lu' socrate spunea...

MApN este principalul incriminat in "cestie"adica diferendul este intre Guvern/MApN si petitionari iar memoriul este indrumat spre competenta rezolvare catre...MApN.Arbitraj mai ceva ca in liga lui Mitica!Curat murdar!Spre deosebire de altii eu chiar imi doresc sa pun mana din nou pe cheile de la rastel.

Huhu Rezea spunea...

@Soacra poama acra
Petitionarii sunt in conflict cu Legea.
Presedintele nu are, din fericire, initiativa legislativa.
Cât despre rastel, vezi ca este pazit cu arma in mâna de catre gineri-tu! :):)

avianyc spunea...

Guvern/MApN=??????????? =guvern
Mi se pare mie ca acolitii d-nului sef sindic de Arges vor rezolvarea unor pretentii individuale sau cel mult de grup. Deci nu seamana deloc cu un conflict intre institutiile statului.
Si ce este mai grav consta in faptul ca zapisca de Arges creaza un conflict intern nejustificat pe proiectul noii legi a pensiilor si nimic mai mult.

avianyc spunea...

Din cîte se vede la liber semnatarii listelor de Arges sustinute de R 26500 sunt cu adevarat ”militarii-militari„sindicalisti afectati , mult laudati de el precum contabili,sefi de cursuri auto,sefi de birou personal ,of.1 pe la invatamînt, si alti sefi de birouri precum logistica,chiloti-izmene ,etc. Mai lipsesc secretarii pcr si utc . Le lipseste saltarea in grupe si indexarea.
Poate citind functiile semnatarilor afla si potecarul cu ce ”trupe speciale” pleaca la demonstratie sau la ”lupta” contra inamicului din est.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk@Cezar
Lasati-l pe Poteecar in durerile lui pricinuite de omuleti si berete verzi pe carari de munte.
V-ati pregatit „docomentul” de care zice Dogaru in art 111 alin(3), pe care sa-l depuneti la CPS inainte de adoptarea Proiectului, astfel incât sa beneficiati de recalcularea integrala a pensiei potrivit proiectului? Ce faceti, dati in judecata CPS daca se grabeste si va recalculeaza pensia pe L 263, vaduvindu-va de recalcularea pe Legea pensiilor militare?
Daca va iese scamatoria primiti pensia recalculata pe Legea pensiilor militare, de la data depunerii cererii, deci anterior intrarii in vigoare a noii legi.
Voi intelegeti ce gogosi ne vând SCMD si structurile alea asociative din MAI? Deocamdata 8 parlamentari au fost pacaliti!

avianyc spunea...

Doar potecarul& acolitii se agita la asa o ”reusita” ,cu următorul traseu posibil; trecere tacita senat urmata de o dosire la sertar pentru depunere de praf la camera deputatilor.
Posibil ca pina la campania electorala sa apara si proiectul avizat de gurern. Totul va depinde de rezultatul studiului de impact privind opinia alegatorului contribuabil participant la vot.

CEZAR spunea...

Bre Piloate ..vrei sa-mi traduci si mie ..ce vru sa zica HuHu...??
Io ma uitai ..asa crucis ca la scrablle ..da tot nu pricepui o iota ..hai ba ..baga ..fortaj ...

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Daca ai toate stagiile introduse in decizia de revizuire n-ai sa ai documentul pe care il cere art 11! Alin 《3》si nici recalculare dupa proiectul Dogaru.

avianyc spunea...

@ Cezare
Nu am comentat fiindca eu nu am ce sa mai adaug nici daca intorc pe dos lada de zestre. Daca tu ai de adaugat ceva ramas neîncris in fisa de la dosar o sa fii ferice si poate o sa lauzi gîndirea profundă rezultata din studiul amanuntit al istoriei prin birourile de partid.
Pîna atunci stai linistit. In cazul in care prin absurd s-ar adopta aceasta lege, de adaugat vor avea tot sindicalistii birocrati si pe ici pe colo cîte un militar-militar. Asa se trage focul la oală !
Daca la mos Aleci li s-ar permite,in mod sigur ne-ar face ”tari de cap” deoarece nu întelegem binefacerile gîndirii sindicale .

avianyc spunea...

@ Huhurez
Faptul ca unii MM si chiar subofiteri au avut pîna la L 241 si unii chiar si după pensii mai mari decît unii ofiteri incadrati pe functii administrative fara sporuri dublate de multe ori de vechime incompleta este rezultatul firesc al legii populiste puse in practica fara niciun calcul preliminar de catre guvernarea Boc. Prin punerea in aplicare a masurilor luate de guvernul Boc situatia in sistemul de pensii s-a dat total peste cap si intr-adevar după cum spune si doamna Anghel s-a ajuns la situatii ca pensiile MM si subofiterilor cu vechime completa si beneficiari de sporuri pentru activitati de risc(mecanici de bord aviatie,etc) sa fie mai mare decît a multor ofiteri nevoiti sa paraseasca armata pentru nevoi de restructurare si incadrare in standardele NATO in baza unor legi care ar fi trebuit sa constituie cuvînt de onoare si garantie din partea statului român. Guvernul Boc sprijinit de mai marele peste ei au gasit de cuviinta sa batjocoreasca si sa jigneasca aceasta categorie de militari greu loviti prin restructurare in ultimul hal posibil creind in sistemul de pensii o harababura greu de descîlcit in momentul de fata in primul rînd pentru ca fiecare pensionar isi revendica in momentul de fata dreptul cîstigat. Ca sa împaci in momentul de fata pe toata lumea printr-o noua lege presupune mult efort si consultari intre parti pentru a se ajunge la o formula convenabila.
Doamna Anghel Cristina are marele merit, pe care l-am subliniat de la aparitia legii 241, de a aduce in fata decidentilor ,a organizatiei sindicale conduse de Dogaru profunda problema a discriminarii intre militari produsa prin aplicarea doar pentru cei pensionati după 2011 a HGS 1019. Aceleasi locuri de munca cu exact aceleasi activitati incadrate pina in 2011 intr-o grupă de munca iar după 5.01.2011 in grupă superioara de munca.
Poate nu ar fi fost rău daca doamna Anghel ar fi adresat domnului ministru o interpelare si pe aceasta tema tinind cont si de faptul ca militarii MApN sunt inferior incadrati in grupe comparativ cu alte structuri din compunerea sistemului de aparare,ordine publica si siguranta natională.
Regret faptul ca amendamentul propus de doamna Anghel privind incadrarea in grupe de munca propus cu ocazia adoptarii legii 241 nu a fost luat in seama chiar de unii militari sustinatori doar a L241. Daca amendamentul cu grupele s-ar fi adoptat soarta multor nemultumiti ar fi fost cu totul alta. De asemenea trebuie avut in vedere si diferentierea grupei CS de AC .
Asa ca doamna Anghel merita toata sustinerea si totodata trebuie sa i se aduca la cunostiinta problemele intr-adevar reale care framînta militarii armatei române.
Doar o noua lege a pensiilor bine gindita care sa ia in calcul daca nu in totalitate, mare parte din veniturile realizate in cariera ,completata cu eliminarea discriminarii intre militari prin incadrarea unitara in grupe de munca , separarea procentuala a grupei AC de grupa CS, va duce la eliminarea orbecaielii pentru cîstigarea drepturilor prin justitie lucru absolut rusinos pentru militarii armatei române caracterizati totusi in mare parte de slujirea cu onoare si demnitate a intereselor acestei natiuni in orice imprejurari.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Noi am mai discutat aceste probleme pe blog.
Nu e bine sa facem caz de niste exceptii. Sunt putine situatiile in care MM si subofiterii au pensii contributive mai mari decât ofiterii.
Ar fi nedrept ca un astfel de MM, cu o vechime mare, sa aiba o pensie militara mai mica decât un ofiter birocrat care abia a incropit o vechime de 20 de ani.
Daca mai adaugam ca MM n-a primit miliardul de lei indemnizatii de disponibilizare....ehe,he!
Amesteci dispozitiile unei legi a pensiilor militare cu cele ale Legii unitare.In Legea pensiilor militare conteaza vechimea suplimentara acumulata, astfel ca cei de la AC vor avea mai multe procente de 2%.

Apex spunea...

Fiecare dintre noi are dreptul la propria părere. În ce privește proiectul legii pensiilor militare de stat, acesta se aresează, în primul rând, cadrelor m,ilitare care vor ieși la pensie după intrarea în vigoare a legii. Așa cum este normal, au fost incluse și prevederi ce privesc pensionarii militari actuali, cei care au trecut prin situații ce încalcă un sistem legislativ normal. Este vorba de recalcularea pensiilor militare de stat prin legea 119. Se știe care au fost efectele. Actualul proiect rezolvbă corespunzător nedreptățile generate prin legea respectivă. Atenție, atât legea 119/2010, cât și OUG1/2011, pe baza căreia au fost revizuite pensiile aberante rezultate prin recalculare, au fost declarate constituționale de către CCR. În această situație, o nouă recalculare ar însemna nerespectarea principiului neretroactivității legii civile. Din acest motiv, specialiștii au susținut ți s-a acceptat ca pensiile acordate până pe 01.01.2011 să redevină pensii militare de stat. Această soluție a fost acceptată de toți specialiștii care au participat la definitivarea proiectului aprobat de guvern.

CEZAR spunea...

EU1 mai 2015, 13:17 ASTA-I SANATOS LA ETAJELE SUPERIOARE >>>>????

Si ce are sula cu prefectura? Pe de alta parte, nu ti se pare ca te contrazici singur? Intrucat daca tuturor militarilor in rezerva/retragere, dar absolut tuturor - nu conteaza ca s-au pensionat inainte sau dupa 2011, li se acorda drept de pensie militara, calculul se face la fel. In concluzie, exceptiile pe care ai pica vor fi bagati in front si ei. In cazul in care se recalculeaza doar pensiile celor pensionati incepand cu 2011, situatia devine foarte grava. Intrucat, faptic apar 2 categorii de militarii in rezerva/retragere: cei pensionati inainte de 2011 FARA drept de pensie militara, iar cei pensionati incepand cu anul 2011 CU drept de pensie militara. Ti se pare normal? NU, nu este normal.

In afara de anomalia in sine si care este discriminare in stare pura, vrei sa iti spun si un alt aspect? In caz de razboi/mobilizare/concentrare - si EU pensionat inainte de 2011 si TU pensionat dupa 2011, suntem "inhatati" si trimisi pe front pe post de carne de tun. Putem fi colegi, sef unul altuia sau subaltern unul altuia. Numai ca EU, cel pensionat inainte de 2011 s-ar putea sa am alte ganduri. De ce sa fiu mobilizat/concentrat daca sunt doar un oarecare pensionar cu pensie contributiva exact ca bunica-mea si ca soacra-mea? Te las doar pe tine pe post de carne de tun - doar TU ai pensie militara, iar eu stau unde m-a pus tara: langa bunica-mea si langa soacra-mea.

PS: Referitor la politruci. Nici EU nu i-am suportat. Numai ca esti un pic rupt de realitate. Dar ce vrei sa iti spun EU ca si astazi exista fosti politruci in armata? Doar eu cunosc vreo 5-6 cazuri. Si au fost facuti tot la apelul bocancilor. In concluzie, incearca sa NU discriminezi. Pe nimeni. Nici pe cei pensionati inainte de 2011. Dar nici sa favorizezi pe cei pensionati incepand cu anul 2011 - printre care exista si suficienti fosti politruci.

Huhu Rezea spunea...

@Apex
Daca recalcularea se aplica numai pentru viitor, adica de la data intrarii in vigoare a noii legi, nu se incalca principiul neretroactivitatii. Efectele recalcularii, majorarea sau micsorarea cuantumului pensiei, nu trebuie sa se extinda si pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noii legi.
Este un sofism ideea ca pensiile recalculate odata nu mai pot fi recalculate.
CCR a decis ca L 119/2010 este neretroactiva chiar daca recalcularea reglementata de ea se aplica si unor pensii care mai fusesera recalculate o data, in anul 2001, prin L 164.
Asa ca, nu au fost specialisti in drept cei care s-au gandit sa nu recalculeze si pensiile stabilite inainte de 2011.
Reglementarea nediscriminatorie ar fi acoperita de o redactare in care sa se prevada ca toate pensiile in plata la data intrarii in vigoare a legii devin pensii militare, in cuantumul existent, si se recalculeaza ulterior, in 1-2-3 ani, potrivit noii legi.

Huhu Rezea spunea...

@Apex
Da si d-ta click pe titlul blogului pt a citi si comenta ultimele articole .
Ti-a ramas PC-ul fixat pe articolul cu Dogaru.