Un produs Blogger.

marți, martie 17, 2015

Cine convinge SCMD sa elimine art. 111 din Proiectul Legii pensiilor militare?

10 comments

Scrisoare deschisa parlamentarilor Romaniei

Subiect: Proiectul Legii pensiilor militare de stat

Doamnelor si domnilor deputati si senatori,
Ne adresam dvs. deoarece, pe de o parte, Parlamentul este, constitutional, unicul reprezentant al poporului, iar pe de alta parte pentru ca actualul spectacol procuratorial risca sa lase Guvernul fara membri si partidele fara conducere.
Categorie socio-profesionala aparte, dintotdeauna in Romania moderna, cu legi specifice pentru atributii si privatiuni specifice, militarii si politistii au avut cel mai mult de suferit in urma haosului legislativ produs in sistemul de pensii de Guvernarea Basescu-Boc. Ni s-a inventat o inexistenta contributie la Casa Nationala de Pensii, noi contribuind in propriul sistem, am fost asimilati ca rezervisti, in mod aberant asistatilor social, iar haosul generator de grave discriminari intre noi, continua. Suntem la ora actuala, sub incidenta a zece legi contradictorii, care adancesc an de an discriminarea. Este motivul pentru care luptam pentru uniformizarea legislativa si revenirea la normalitate, printr-un Proiect al Legii pensiilor militare de stat.
Elaborat in cursul anului 2012, printr-un efort comun al specialistilor structurilor active din Armata, Interne si servicii, dar si din sindicate si ONG-uri, acesta a fost tergiversat din ratiuni politicianiste, de diversi responsabili ai Guvernelor Ponta, pana la inceputul anului in curs, cand, din inititiva ministrilor de resort si a secretarilor de stat, inclusiv din ministerele Muncii si Finantelor, definitivarea proiectului a fost efectuata in comun de reprezentantii celor doua componente ale sistemului - cea activa si cea in rezerva. Din punctul dvs. de interes, luand in calcul activii, rezervistii si familiile lor, actualul proiect rezolva, fara a aduce atingere bugetului, problemele la circa 1 milion de votanti stabili.
Pe data de 12 februarie a.c., proiectul trebuia sa se intoarca la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, unde, avand toate avizele, urma sa fie introdus la dezbateri. Nu a ajuns iar presedintele acestei Comisii a fost schimbat. Drept urmare, vi-l trimitem direct, atentionand ca a fost unul dintre proiectele societatii civile cu influenta decisiva asupra rezultatului alegerilor din 2012, dar si a celor din noiembrie 2014. Celelalte, sustinute de societatea civila, vi le vom semnala la momentul oportun, cu accent pe aberanta OUG 95/2014 care ii discrimineaza din nou pe militari, proclamand revolutia incheiata pe 22 dec. 1989 la orele 12.00.
Asigurandu-va de dorinta noastra sincera de a coopera in interesul Romaniei cu toti politicienii responsabili, va transmitem rugamintea, inclusiv in numele tuturor camarazilor decedati intre timp, de a sprijini acest act de normalitate si de dreptate istorica, asumandu-vi-l ca initiativa legislativa, indiferent de culoarea dvs. politica, in scopul dezbaterii cu celeritate.
Va prezentam:

  1. Proiectul Legii pensiilor militare de stat.
  2. Expunere de motive propusa de SCMD.
Cu multumiri anticipate,

PRESEDINTELE SCMD,

Ei si-au insusit proiectul lui Dogaru, comunica SCMD

10 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Am redirectionat un comentariu aici,unde ii era locul

marți, 17 martie 2015, 23:37:00 EET
solo_100@yahoo.com spunea...
As dori o opinie legata de proiectul Legii pensiilor militare.Astfel art.11,aln.3 face posibila aplicarea HG1294 cu modif. si completarile ulterioare(HGS1019) si celor pensionati pe Legea119(L241),pensionarii din MApN putind beneficia de noua incadrare in gr. de munca la fel ca si cei pensionati pe l.263 sau care urmeaza sa se pensioneze.Intrbarea este cum se va materializa acest "beneficiu" cita vreme art.111 aln.1 din proiect precizeaza ca pensiile calculate pe l.119(l.241),devin pensii militare in intelesul legii(fara a se recalcula).Sa fie aln.3 din acelasi art.111 modalitatea prin care sa se elimine inechitatile privind aplicarea gr. de munca,acest aliniat facind posibila recalcularea pensiilor "in cond. prezentei legi"in baza doc. ce atesta noua incadrare in gr. de munca cf.HGS1019?(precizez inca odata ca este vorba de pensionarii MApN care nu beneficiaza in prezent de prevederilie HGS1019).

miercuri, 18 martie 2015, 07:53:00 EET

Huhu Rezea spunea...

@solo
Din capul locului trebuie precizat ca mentinerea art 111 in lege ar face inoperabila recalcularea pensiilor revizuite, la momentul intrarii in vigoare a legii.
Pensiile revizuite/reintregite devin pensii militare in cuantumul prezent, cuantum care la pensionarii MApn nu include si HG s 1019/2010.

Initiatorii, in loc sa procedeze simplu, adica sa aplice recalcularea tuturor pensionarilor, ca in art 112, vine cu niste prevederi smecheresti, care ar putea ulterior sa permita recalcularea unor pensii potrivit algoritmului din Proiect.
La alin (2) se vorbeste de o actualizare care valoreaza cât o recalculare de pensie, prin aplicarea art. 61 lit a).
Este o iluzie sa-si inchipuie cineva ca Legiuitorul va accepta ca pensiile militare sa fie actualizate dublu, functie de inflatie/crestere, ca in Legea 263, dar si prin actualizarea functiilor/gradelor activilor, ca in art. 61.
O alta modalitate de actualizare ar fi cea mentionata de dvs, respectiv cea de la alin (3) a art 111, când se depun documente nevalorificate pâna la intrarea in vigoare a legii, initiatorii având, probabil, in vedere documente privind neaplicarea HG S 1019.
Numai ca, de aceasta recalculare ar beneficia numai pensionarii MApN, cei din alte structuri neavând treaba cu HG S 1019.
Solutia nediscriminarii este iunlaturaea art. 111 din acest proiect sau a art. 110 din Proiectul Dusa.

Huhu Rezea spunea...

Unii au inteles ca acest Proiect a fost trimis Legislativului.
Nu!! Dogaru si SCMD nu au initiativa legislativa.
Documentul are si o lista pe care ar trebui sa semneze parlamentarii care isi insusesc Proiectul si care accepta sa devina initiatori.
Acestia ar urma sa depuna Proiectul la Senat, prima Camera de adoptare.
Aici ar trebui sa preia initiativa doamna senator Anghel, asa cum a promisla intrunirea de la Parlament, si dupa ce perie Proiectul de dogarisme si CAlexandrisme sa-l inregistreze la Senat.

Unknown spunea...

Fara recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata, prevederile HGR 1294 cu modificarile din 2010, nu au cum sa fie "aplicate" tuturor rezervistilor. As mai adauga eu, ca aplicarea acestei HG, in buna "traditie" mapnista va genera confuzii in refacerea fiselor Anexa nr.3- cea cu grupele de munca- intrucat se vor gasi multi "specialisti"- civili -cu cascheta, care sa inventeze sau sa interpreteze in defavoarea pensionarilor procentele sporurilor, locurile si activitatile care pot fi incadrate in prevederile HG-ului cu pricina si a ordinelor ministrului de aplicare...M116 si urm, etc.
Si va reincepe sarabanda proceselor...sper sa nu am dreptate dar stiind ce "fauna" lucreaza prin HR-ul "militar" dati-mi voie sa am aceasta rezerva....

Huhu Rezea spunea...

@Sutu
Acest proiect lasa posibilitatea recalcularii ulterioare a intregii pensii, prin art. 111 alin(3), daca depuneti documente care n-au fost avute in vedere la recalculare/revizuire. Un astfel de document s-ar referi la neaplicarea HG S 1019/2010.

Unknown spunea...

@huhurez
Pai ce document sa aduc pentru completarea/refacerea fisei Anexa nr.3 ?
In fisa de evidenta de la CMJ am, spre exemplu, 9 ani pentru care sunt "eligibil" pentru aplicarea unui spor de vechime de 25%, spor de care nu am beneficiat prin noua HG, intrucat acest act normativ deosebit de "secret" nu s-a aplicat, prin ordin de ministru, si celor aflati in plata a pensiei la 05.01.2011....va las pe dvs sa ghiciti de ce de la acea data!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Dan Sutu
Potrivit art.11 alin(3) din proiect, toate modificarile aduse la HG 1294/2001 se aplica si celor trecuti in rezerva/retragere inainte de intrarea in vigoare a legii.
In consecinta puteti solicita sa vi se aplice sporul de 25% pentru cei 9 ani rezultati, probabil din aplicarea HG S 1019/2010.
REcunosc ca imi scapa motivele pentru care initiatorii, in frunte cu SCMD, nu vor recalcularea din oficiu a tuturor pensiilor si apeleaza la artificii de natura celor din art.111, respectiv actualizarea soldelor din baza de calcul, dupa un an de la intrarea in vigoare a legii, si recalcularea intregii pensii daca se aduc documente care n-au stat la baza revizuirii.
Asa cum am mai spus, pensionarii Caselor de la MAI si SRI ar fi dezavantajati, ei neputând invoca neaplicarea HG S 1019/2010 in operatiunea de recalculare/revizuire.

emillian123 spunea...

SCOPUL UNEI RECALCULARI DE PENSII (in priuncipiu): pensii(si civile,si militare ..) stabilite pe legi diferite(succesive..in timp...)-la profesii (grade militare...), vechimi, conditii de munca...etc.- IDENTICE -AR TREBUI SA FIE -CAT DE CAT - IDENTICE..!..asa ca H.G.S. 1019/2010 =TREBUIA SA SE APLICE LA TOATA LUMEA...!

Huhu Rezea spunea...

@emilian
Daca noua lege nu se aplica pensionarilor recalculati /revizuiti... nu li se aplica nici Hg S.

emillian123 spunea...

...da, e adevarat, dar,asa cum spuneam -se creeaza O NOUA DISCRIMINARE...; proiectul noii legi a pensiilor militare-asa cum ma asteptam dela un guvern (...cel putin...!) pervers- e formulat sibilinic, confuz -referitor la recalculari, actualizari, special ca sa dea "libertate de "actiune"...,de "manipulare".....,si, in final- de DISCRIMINARE NEGATIVA...! ...eu sunt patit...!