Un produs Blogger.

luni, februarie 16, 2015

De acord cu preemtiunea domnului G-ral Mircea Chelaru in legatura cu baza de calcul a pensiei militare

50 comments

Lege, Ordine, Respect, Demnitate - mesaj pentru presedintele Johanescu.


In dezbaterea care a avut loc la Parlament, in organizarea Federatiei Militarilor din România, s-a remarcat interventia  domnului General Chelaru care a propus ca modificarea legislativa prin care sa se reintroduca pensiile militare sa se reduca la 6 articole intercalate in Statutul cadrelor militare.

Nu ne-a spus care sunt celelalte 5 puncte, dar sunt de acord cu articolul care ar reglementa baza de calcul si procentul de pensie militara.

„Pensia militarului este 80% din solda actualizata a ultimului grad si din solda actualizata a celei mai inalte functii din intreaga cariera militara”

Propuneri asemanatoare se gasesc si pe acest blog, exprimate de fostul admin Lupus, in martie 2013, prin articolul:


Domnul G-ral este mai generos; nu pune conditia ca militarul sa fi detinut acea functie cel putin un an.
Sunt de retinul si propunerile lui Lupus pentru includerea in baza de calcul a soldei de merit si a sporului pentru conditiile de munca. 



Pentru cei care doresc sa reasculte discursul domnului Chelaru, repostez inregistrarea video, in care domnia sa apare de la min 55.

50 de comentarii:

mos alecu spunea...

Asa ... de cîrcoteală ...

Unde-i "preemptiunea" ???
Care-i "privilegiul" in discutie ?
Cui , si fata de cine , se acorda acest "privilegiu" ?

Huhu Rezea spunea...


@mos alecu
De fapt, domnul general a pus o conditie pentru a accepta rolul de sef al grupului de dialog cu autoritatile statului; adunarea sa fie de acord ca, din multiplele variante de calcul al pensiei militare, sa fie preferata cea expusa de dânsul in sedinta.

Te legi de maruntisuri!:):)
Spune daca iti convine sau nu preemtiunea generalului.

mos alecu spunea...

@Huhurez Rez luni, 16 februarie 2015, 16:42:00 EET :
La : "Spune daca iti convine sau nu preemtiunea generalului. " .

Nefiid vorba despre nici un privilegiu fata de altcineva ... nu am niciun drept de preemptiune ...

Daca-i vorba despre "functia cea mai mare" ... la mine-a fost cea de la capatul carierei in activitate ...
Deci imi este perfect "infiderent" : ori ultima luna , ori ultimele 6 luni , ori 6 luni din ultimii 5 ani , ori 6 luni din ultimii 10 ani ... tot in ultimii 5 ani am fost "cel mai sus" ...

avianyc spunea...

Gheneralul vede partea plina a paharului pentru el,politistii si foarte multi altii care au cîstigat pe contributivitate vor vedea in contradictie cu gheneralul partea plina a paharului pentru ei poate printr-o raportare la media veniturilor brute din ultimele n luni.
Si sa avem pardon domn gheneral (mare facator din vorbe frumos mestesugite),nu cumva este la multi vreun interes in optiunea ” 80 % din cea mai inalta functie din cariera”.
Se tot vehiculeaza prin presa ca numirile in functii se fac pe principiul,nepotul parlamentarului,cunostiinta politicianului cotizant,etc.
Ar fi frumos dom gheneral ca la multi pentru o luna, doua de functie mare- mare, sa ai un beneficiu nevisat la pensie. Oare nu deschideti dom gheneral o portita de coruptie pentru viitorii propozabili pentru numirea in functii mari,chiar si temporara ,doar sa figureze in CV la CSP.
Dom gheneral ,poate prin fraze la fel de mestesugite si in armonie cu interesul general ,retractati........mai analizati......impunerile imperative.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Esti rautacios.
„Preemtiunea” generalului nu vine in divergenta cu articolu 28 si urmatoareledin Proiectul Dusa, proiect care, orice ar zice unii, este cel care constituie osatura viitoarei legi.
Propunerea sa ii avantajeaza si pe cei care au preferat sa mai lucreze, pe functii inferioare, decât sa se pensioneze anticipat.
Mai repede se intâmpla ca mânarirea functiilor sa se faca pe ultima suta de metri, in vederea pensionarii, decât in urma cu 5-10 ani.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Esti rautacios.
„Preemtiunea” generalului nu vine in divergenta cu articolu 28 si urmatoareledin Proiectul Dusa, proiect care, orice ar zice unii, este cel care constituie osatura viitoarei legi.
Propunerea sa ii avantajeaza si pe cei care au preferat sa mai lucreze, pe functii inferioare, decât sa se pensioneze anticipat.
Mai repede se intâmpla ca mânarirea functiilor sa se faca pe ultima suta de metri, in vederea pensionarii, decât in urma cu 5-10 ani.

avianyc spunea...

@Huhurez
Sa sterg sau sa spun ca legea domnului general s-ar putea intitula ”legea pensiilor după functii” . Nu s-ar face nimic altceva decît sa se legifereze ceeace unii acuzau la legea 164.
Cred ca sunt solutii mult mai viabile si care pe linga activitatea desfasurata sa reflecte si alte aspecte concretizate in solda/venitul unui militar.

Huhu Rezea spunea...

@avyanyc
Domnul general se inspira din situatia magistratilor si, mai recent, a aviatorilor pentru care pensiile sunt reglementate prin câteva articole in statutul profesional.
De altfel, pilotii isi restabilesc pensia speciala prin modificarea Statutului, nu prin alta lege a pensiilor.

avianyc spunea...

@ Huhurez
În cazul asta, daca după cum se afirma că ti se va da posibilitatea sa optezi(desigur in cadrul legii) pentru situatia mai avantajoasa ,eu as cere si alta posibilitate aceea de a ma transfera cu tot bagajul in legea pensiilor pentru pilotii civili.
Pentru aceasta categorie decit umilire mai bine aceasta varianta.
Umilire în sensul ca daca am avut venitul mai mare decît marele colonel de birou consider ca si pensia trebuie sa fie pe masura. Nu toata militaria poate fi asimilata prin statut cu pilotii civili,magistratii,etc.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Sa nu confundam discursul lui Chelaru cu cel al lui Gropan.
Chelaru n-a vorbit despre optiuni. El sustine un sistem de reglementare foarte simplificat, in care cei care au au avut acelasi grad la pensionare si aceeasi functie, la maxim, in intreaga cariera, vor avea pensii egale, daca nu se includ si alte venituri salariale in baza de calcul.
A fost si enigmatic, nedezvaluind celelalte 5 reglementari, dar se vede ca omul a efectuat un studiu de caz serios.
Grupul de dialog condus de generalul Chelaru nu poate fi ignorat de initiatorii proiectului, mai ales ca el a fost ales in prezenta unor parlamentari si a consilierilor prezidentiali.

Ionel N. spunea...

@ avianic luni 16 februarie 2015 1945
"În cazul asta, daca după cum se afirma că ti se va da posibilitatea sa optezi(desigur in cadrul legii) pentru situatia mai avantajoasa ,eu as cere si alta posibilitate aceea de a ma transfera cu tot bagajul in legea pensiilor pentru pilotii civili."
Eu,in conditiile pe care le evoci tu, as dori sa optez pentru transferul in legea de pensionare a militarilor americani . Ca tot militari sunt !
In final , faci aluzie la dotarea magarului din bancul cu faptele si nu este frumos ! Ca sa nu zic camaderesc!

avianyc spunea...

@ Huhurez
”Domnul general se inspira din situatia magistratilor si, mai recent, a aviatorilor pentru care pensiile sunt reglementate prin câteva articole in statutul profesional.”
Numai ca legea pentru pilotii civili a iesit din Senat sub forma ”80% din media venitul brut pe ultimele 12 luni” , aproape asisderea ca la magistrati ,ceeace este cu totul altceva decît ”80% din solda functiei de baza ”sau chiar solda bruta cf L138 . Va rămîne vreun magistrat militar la ”80% din solda functiei de baza”,nu cred si atunci de ce pilotii militari ar accepta o pensie in mod sigur mai mica decît a stewardesei, doar de dragul ”ordinului”imperativ (daca nu plec) de trecere la” egalitarism” între pilot,parasutist,etc si suflatorul in trompeta sau functionarul de birou fara niciun risc profesional dat de domnul general.Nu vad, existind similari in viata civila, care pilot daca ar exista posibilitatea ca la magistrati ,ar accepta evaluarea după aceasta formula . Evident ca ”ciracii ” ideii sunt incîntati intrucît la activitate fara riscuri ,masura le vine ca o manusa.Daca cumva formula se va schimba pe formula ”80% din media veniturilor brute pe ultimele 12 luni ” atunci in mod sigur se vor simti ofensati.
Și apoi nu vad de ce mi-ar stabili mie sau la colegii piloti,parasutisti o ierarhizare fata de suflatorii in trompeta sau sefii de GAZ,etc.

Huhu Rezea spunea...

Bine zice @mos alecu, referindu-se la sine. Solutia Chelaru nu-i afcteaza nici pe cei care.... cea mai inalta functie au detinut-o doar in lunile premergatoare pensionarii.

Huhu Rezea spunea...

Nu cred ca domnul Chelaru va reusi sa convinga MApN in legatura cu introducerea reglementarii pensiilor militare in Statutul cadrelor militare.
In schimb poate sa determine modificarea art. 28 din Proiectul Dusa, cu privire la solda de functie si grad in sensul celor prezentate in sedinta de la Federatia Militarilor.
Procentul de pensie din baza de calcul, care poate cuprinde si alte elemente(venituri), trebuie sa fie diferentiat, functie de conditiile de munca.
De asemenea, poate fi impusa scoatere a art 110 din Proiect si modificarea art. 111 astfel incât toate pensiile in plata sa fie recalculate.

mos alecu spunea...

către Marin



Si sa pornim de la un capat ...
Proiectul de lege prezentat pe ( http://www.jandarmi.ro/m/articles/view/INFORMARE-proiectul-Legii-pensiilor-militare-de-sta ) nu mai este disponibil ... cu tot site-ul ...
Acest proiect fusese prezentat acolo ca fiind cel care "se convenise" la ultima intrunire (aia din 10.02.15) ...
Deci ... mergem pe teren "virgin" . Folosindu-ne de toate multele proiecte si amendamente aparute in timp . Si , mai ales , folosindu-ne de experientele traite de colegi de-ai nostri care "au suportat" si unele nereguli ale l.164/2001 , dar si ale contributelii ...

Legea trebuie sa fie "convenabila" pentru cei in activitate , prin evitarea greselilor care au generat experiente neplacute pentru unii dintre pensionarii pe l.164 . In acest fel va fi "convenabila" si pentru noi ... cei ale caror pensii trebuie sa fie recalculate conform prevederilor ei ...
--------------------------------------------------------------------------------
Titlul legii ar trebui sa fie ceva de genul : "Lege a pensiilor de stat" ; sau "Lege privind sistemul pensiilor de stat" .
- in acest fel s-ar evita folosirea termenului de "pensii militare" pentru unele categorii de personal care nu au nici un fel de legatura cu "militaria" .
- in acest fel s-ar elimina si unele luari de pozitie foarte dure ale unor militari legat de acordarea de "pensii militare de stat" unor alte categorii de personal
- in fond nicaieri nu exista "Lege a pensiilor judecatoresti" , sau "Lege a pensiilor marinaresti" ... De ce ar exista o "Lege a pensiilor militare" ?
- in textul legii ar fi nominalizate categoriile de personal care vor fi "gestionate" de lege .
Toate acestea in ideea ca se doreste O SINGURA lege care "sa gestioneze" pensiile de stat pentru militari , dar si pentru unele categorii de functionari publici (civili) .
Exista si varianta intocmirii a doua legi (aproximativ identice) : una a pensiilor pentru militari si alta pentru pensiile pentru acele categorii de functionari publici ... Asa cum a fost situatia cu l.164/2001 si l.179/2004 (pentru militari , respectiv politisti) ...
Doua legi , chiar daca aproximativ identice , inseamna un timp mult mai indelungat pentru elaborare , studiere , avizare , "parlamentarizare" ...
Detalii

mos alecu spunea...

Cred ca o virsta de pensionare de 55 de ani este "acceptabila" pentru militari .
Nu stiu ce va mai putea face un comandant de companie la 60 de ani ... Sau orice alt militar !...
- se poate inscrie in lege posibilitatea ca GENERALII sa fie mentinuti in activitate pina la virsta de 60 (si mai multi) de ani . Dupa evaluarea starii de sanatate si aprobarea prelungirii activitatii pentru cite un an
- nu este indicat sa fie prelungita activitatea pentru gradele mai mici ... Acestia fiind cei care trebuie sa fie PE DEPLIN apti sa indeplineasca misiuni/sarcini cu mare consum de energie fizica si intelectuala
- -------nimeni nu este (nu trebuie sa fie) "de neinlocuit" in armata . Comandantul de companie nu este de neinlocuit : daca moare comandantu , compania nu inceteaza lupta ... Urmatorul ia comanda !...
- trebuie reintroduse "limitele de virsta in grad" in statutul cadrelor militare
-------- nu are loc de promovare in functie , sau "nu poate" ... gata ! La pensie ! Nu se ocupa locurile cu batrini care asteapta pensie .

In ideea ca va fi o singura lege :
- daca functionarii publici considera ca pot ramine in activitate pina la 60 de ani , acest lucru (impreuna cu esalonarea cresterii de virsta) vor fi inscrise in lege pentru aceste categorii .

mos alecu spunea...

către Marin



Baza de calcul a pensilor trebuie sa fie solda care defineste un anumit grad si o anumita functie ! Fara sporuri si alte "gaselnite" care se aplica (doar) pentru unele activitati de scurta durata . Aceste sporuri si "gaselnite" pot fi aplicate discretionar in ideea maririi pensiei ...sau invers (se retrag de la cineva caruia trebuie sa-i fie micsorata pensia) !

Acea solda "definitorie" a functiei si gradului cuiva era :
- pina la 31.12.2009 - solda lunara (bruta)
------- solda de funcţie, solda de grad, solda de merit,indemnizaţia de comanda, gradatii şi indemnizaţia de dispozitiv.
- de la 01.01.10 - solda functiei de baza (bruta)
------- solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. De la aceasta dat nu se mai acorda "solda de merit" ; iar "indemnizatia de dispozitiv" este inclusa in solda functiei de baza .
*** trebuie neaparat stabilit , prin lege , care elemente se folosesc drept baza de calcul deoarece intre cele doua solde prezentate exista diferente de calculare , care pot conduce la diferente nemeritate de pensii : Pina la 31.12.09 : Solda de Merit si Indemniz.de Cda. se calculau din Solda de Functie ; Gradatiile se calculau din SG+SF+SM+IC ; Indemiz.de dispoz. se calcula din SG+SF+SM+IC+Gr .
Din 01.01.10 atit IC cit si Gr se calculeaza (numai din SF . ca urmare trebuie precizat expres ce elemente si ce metoda de stabilire a bazei de calcul se foloseste *************
Probleme care trebuie rezolvate prin lege :
- stabilirea clara a elementelor care se iau in calcul ...
----- in prezent este o "bulibaseala" in acest domeniu ... Se vorbeste despre "solda functiei de baza" , dar plata se face dupa cuantumul din dec.2009 (adica dupa "solda lunara" de atunci)
- rezolvarea problemei "soldei de merit"
----- in prezent nu se mai acorda ... dar , cei care o aveau la 31.12.09 , o au in continuare . Chiar daca nu ar mai merita-o ! Chiar daca si altii ar fi meritat sa o aiba !
----- pentru cei de dinainte de 01.01.10 problema este , relativ , simpla : au avut solda de merit ... sa o aiba si la pensie
----- pentru cei de dupa 01.01.10 problema se complica : unii o au perpetuu , iar altii , care ar merita-o , nu o pot primi ...



mos alecu spunea...

către Marin



Este obligatoriu ca pensiile sa fie limitate la MAXIMUM 100% din baza de calcul...
Si asa ... ele tot sint mai mari ... din cauza majorarii datorate OMM (SOSP).
Nu este normal ca solda celui care munceste zilnic sa fie mai mica decit pensia (omologului) care "sta cu burta la soare" .
Prin extrapolare se poate ajunge la situatia in care rezervistul (pensionar) este chemat la mobilizare ... Stiind ca va avea solda mai mica decit pensia ... se va sustrage . Va "face" putina inchisoare (timp in care pensia "merge") si gata ... Stiind ca , in caz de ranire , va primi o indemnizatie de cel mult 1-2,5 solde de grad+functie ... Asa ca ... mai bine un pic de puscarie (cu tot cu pensie) decit riscuri cu solde mai mici ...
In orice caz... nu este normal ca pensia sa fie mai mare decit solda celui in activitate . Prin "cel in activitate" intelegind un "cineva" cu aceleasi : grad , functie , vechime , conditii de munca ...


mos alecu spunea...

către Marin



Exista unele categorii de militari cu conditii de munca si atributii mult peste salarizarea pe care o primesc prin "grad si functie" .
Este vorba , in general , despre cei cuprinsi in hg 1296/2001 si hg s-1019/2010 la categoria "alte conditii de munca" : piloti , scafandri , vinatori de munte , etc ...
La acestia salarizarea era "completata" prin sporuri specifice . Sporuri care nu intra in acele elemente prezentate ca facind "baza de calcul" a pensiei .

In cazul lor trebuie folosita o alta baza de calcul , in asa fel incit sa fie respectat si principiul ca "pensia nu trebuie sa depaseasca solda celui in activitate" .
Ca urmare legea trebuie sa stabileasca , de exemplu :
- pentru fiecare an (real) muncit in acele locuri de munca baza de calcul (stabilita conform regulii generale) se majoreaza cu 1% ...
------ procentajul trebuie stabilit de "cunoscatori" a situatiei salarizarii reale ... Ce influenta aveau (in solda "tarifara") acele sporuri acordate pilotilor , scafandrilor , alpinistilor ,...?
In acest fel si pensia acestor categorii de personal va fi "acordata" cu soldele lor reale , fara a se incalca principiul cu cei 100% ...




mos alecu spunea...

L.164 folosea ca "procentaj de pornire" 60-62-64% .
Unele proiecte de lege erau "mai generoase" ... ajungind la procentaje de pornire de 70-72-74%...a chiar si 70-75-80% ...
Sigur ... dorinta unora este ca aceste procentaje sa fie cit mai mari din baza de calcul !
Trebuie tinut cont si de faptul ca la aceste procentaje se adauga si procentajele datorate conditiilor de munca (care generaza vechime in munca suplimentara) , precum si procentajele datorate contributiei la fondul de pensie suplimentara , si la fondul de pensii pe l.263/2010 .
Ca urmare exista "pericolul" ca procentajul total sa depaseasca 100% din baza de calcul . Asta in situatia ca se accepta obligativitatea ca pensia sa nu depaseasca solda celui in activitate ...
Cu cit conditiile de munca vor "genera" mai multi ani de vechime suplimentara , cu atit este mai mare "pericolul" ca multe "procente" sa nu fie "valorificate" in calculul pensiei ... Lucru care este "deranjant" pentru cel caruia i s-a "promis" (de catre lege) ceva ... realitatea fiind alta ...
Ca urmare ... probabil ca procentajul stabilit in "zona" lui 60-65% ar fi suficient .

mos alecu spunea...

Este vorba despre militarii detasati in institutii in afara mapn , sau pentru diferite misiuni (de lunga durata) in strainatate ...
Pentru aceasta categorie de militari l.164 era clara : pentru baza de calcul a pensiei solda lor de functie este salariul/indemnizatia pe care o primesc pe functia pe care o indeplinesc ...

Au aparut , in niste proiecte de lege , niste propuneri năstruşnice : baza de calcul sa cuprinda solda de functie pe care ar fi putut sa o primesca in mapn ; sau ... baza de calcul sa fie cea definita in e-mailul cu baza de calcul ... dar pentru perioada de dinainte de a fi fost detasat in afara mapn ...
Trebuie tinut cont de faptul ca acei militari nu s-au detasat singuri in acele alte locuri de munca (in afara mapn) . Ei au fost trimisi acolo de catre ţară ! Tara a avut nevoie de ei , acolo , in calitatea lor de militari ! Altfel... tara ii trecea in rezerva si-i numea , pe acele functii , ca civili !
Deci ... tara sa le plateasca pensia (cuvenita pentru salariile primite acolo) ca pentru niste militari care i-au executat ordinele !

mos alecu spunea...

către Marin



Actualizarea pensiilor inseamna aducerea/mentinerea acestora IN ACELASI RAPORT cu soldele celor in activitate ca la data calcularii/recalcularii lor (a pensiilor) .
Acest lucru inseamna ca pensiile pot fi actualizate NUMAI in raport de evolutia soldelor celor in activitate .
Orice alte "inventii" conduc la alterarea acelui raport .
"Indexarea' ... Nu se mai foloseste acest termen de multa vreme ...

In conditiile in care se accepta principiul mentinerii unui raport constant (in timp) intre pensie si solda din activitate ... raportul de la data calcularii/recalcularii pensiei pina "la sfirsit" ...

Marirea pensiilor tinind cont de inflatie si evolutia salariului mediu pe economie conduce la situatii aberante :
- - trei "activi" cu aceleasi solde (1.000) indeplinesc exact aceleasi conditii de pensionare in 2013 , 2014 si 2015
- toti vor fi pensionati cu 100% din baza de calcul
- pensionat in 2013 , p-2013 = 1.000
- pensionat in 2014 , p-2014 = 1.000
- pensionat in 2015 , p-2015 = 1.000

Brava ! S-a eliminat discriminarea ... pensiile sint egale . Mai mult ... nu este discriminare nici fata de "activ" , a carui solda este tot de 1.000 .

Numai ca ...
- in 2014 s-au marit pensiile cu vreo 4% ...
--------- p-2013 = 1.040
- in 2015 s-au marit pensiile cu 5%
--------- p-2013 = 1.092
--------- p-2014 = 1.050
--------- p-2015 = 1.000
Asta se intimpla in timp ce solda "activului" a ramas tot 1.000 ...
Daca admitem si chestia cu inflatia ...
Sa zicem ca in 2015 se maresc soldele celor in activitate cu 5% .
Solda devine 1.050 .
Ce facem cu pensia p-2013 (1.092) ? O micsoram ca sa revenim la acelasi raport cu solda (1.050) ?
Ca urmare ... pensiile trebuie sa se ACTUALIZEZE NUMAI in legatura cu evolutia soldelor celor in activitate .
Aici apare o problema ...
In l.164 era un text :
ART. 48*)
(1) Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
a) ori de câte ori se majorează solda de grad si/sau solda FUNCTIEI MAXIME... ale cadrelor militare în activitate, potrivit gradului militar si FUNCTIEI MAXIME AVUTE la data trecerii în rezervă, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condiTiile prevăzute la art. 22 , 25, 33 9i art. 78 alin. (1). Cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasă luată în considerare la calculul pensiei;
Deci actualizarea (prima actualizare) se facea cu solda functiei maxime a gradului detinut sau cu solda functiei maxime detinute .
Este vorba despre cei care , la data trecerii in rezerva , erau pe functii in limitele gradului detinut si de cei care erau pe functii mai mari decit cele ale gradului detinut ...
Acestia aveau posibilitatea sa opteze pentru calcul in una din cele doua variante ...
Situatie care poate fi reglementata identic si in noua lege .

mos alecu spunea...

L.164 prevedea stabilirea bazei de calcul ca fiind ultima solda lunara (media ultimelor 6 solde) .
Proiectele de lege aparute au adus si unele modificari : media a 6 solde din ultimii 5 (10) ani .
Ar fi corecta folosirea unei astfel de posibilitati .
Sint multe cazuri in care , din motive independente de vointa impricinatului , se produc mutari pe functii mai putin platite ...
Sint cazuri (?) cind , prin abuzuri , unii militari sint mutati pe functii mai mici ... tocmai pentru a li se diminua si pensia ...
Au fost foarte frecvente cazurile , mai ales in situatia creata la restructurarea armatei !
Ca urmare ... este corect ca militarul sa aiba posibilitatea de a-si alege cea "mai buna" perioada din ultimii 5 ani .
Varianta cu "cea mai mare functie" detinuta vreodata s-ar putea sa nu fie "fiabila" : a avut , cindva , o functie foarte mare care cumulata cu un grad si o vechime mica sa conduca la o solda "baza de calcul" mai mica decit o functie (eventual) mai mica , dar cu grad si vechime mare ...

mos alecu spunea...

către Marin



Toate pensiile aflate in plata TREBUIE sa fie recalculate 1
S-au lansat idei ca , vezi doamne , recalcularea pensiilor din l.119 , ar insemna foarte mult timp si foarte multi oameni care sa se ocupe de asta ...
Dar pensiile din l.263 de ce nu au aceleasi nevoi pentru recalculare ?
Problema este ca recalcularea nu opereaza cu solde in forma baneasca , solde care sa trebuiasca a fi "recuperate" din state de plata a soldelor .
Recalcularea (ca si calcularea in acest sistem) opereaza cu coeficienti de ierarhizare a soldelor de functie/soldelor de grad . Acesti coeficienti se inmultesc cu "valoarea de referinta", se aplica "corectiile" pentru celelalte elemente componente ... si gata ... avem suma de bani "baza de calcul .
Iar acei coeficienti de ierarhizare a soldelor se gasesc in dosarele de pensionare pe l.164 , precum si in dosarele de pensie pe l.263 .
Daca cumva , prin absurd , au fost "rataciti" niste coeficienti de ierarhizare ... se gasesc foarte repede in Memoriile originale de la CMJ-uri .
Ar fi chestiunea cu "alegerea" lunilor celor mai favorabile din acei ultimi 5 ani de activitate ... Cei in cauza se vor adresa la CMJ-uri si vor primi datele necesare (coeficienti de ierarhizare) din Memoriile originale ... Treaba de , maximum , 30 de zile ! Pina cind trimit documentele necesare ... li se poate recalcula pensia si pe baza datelor existente la dosarele lor de pensionare ...
Sa nu se uite ca :
- pensiile , pe l.164 , a vreo 80.000 de oameni erau "gestionate de 40 de oameni (Sectia pensii/DFC) . Asta in conditiile in care se iesea la pensie "pe banda rulanta" ... situatia disponibilizarilor masive ...
- in prezent la CPS sint 120 de oameni ...

mos alecu spunea...

In unele proiecte de lege a aparut problema aplicarii prevederilor hg s-1019/2010 si pentru cei care , la data aparitiei legii , erau pensionari in plata...
Este strict necesar sa se includa aceasta prevedere !
Altfel ... hg s-1019 se aplica doar celor care , la data aparitiei ei , erau in activitate . Lor li se aplica pentru toata perioada lor de activitate (nu doar pentru activitatea de dupa aparitia hg s-1019) . Dar ... NUMAI pentru ei !

Huhu Rezea spunea...

@mos alecu
-Cu care Mărin dialoghezi aici? Daca e cel cu Cuiul in catare, sunt slabe sanse sa te vada. El nu intra pe acest site.
-Site-ul Jandarmilor este functional, cu varianta lor de proiect cu tot.
-HG S 1019/2001 se aplica militarilor in activitate care isi deschid drepturile de pensii dupa 05 01 2011, dar nu si celor trecuti in rezerva fara drept de pensie. Acestora din urma nu li se aplica nici macar HG 1294/2001 ne spune Casa de Pensii Sectoriala a MApN, cu referire la art. 29 din L 263/2010.

Unknown spunea...

atubci sa se revada acest nenorocit de art 29\ lege 263 .dar se vorbeste de multa vreme de acest lucru are cineva caderea sa transmita legiuitorului acest lucru pana apare legea pensiilor militare asta trebuie rezolvat e mult mai simplu , dl dogaru , care se ocupa de toate si are acces l pretututinderi ar putea sa in1111130troduca in contemcios adm113inistrativ . intrebare : poate oricine sa introduca in contencioa administrativ acest art 29? de fapt asa zicea ponta ca atunci cand vor veni la putere revizuiesc complet legea asta facuta de boc ,, dar nu a facut nimic pacat .

mikidutza spunea...

La ampla analiza facuta de mos alecu as dori sa fac unele comentarii.
"Este obligatoriu ca pensiile sa fie limitate la MAXIMUM 100% din baza de calcul...
Si asa ... ele tot sint mai mari ... din cauza majorarii datorate OMM (SOSP).
Nu este normal ca solda celui care munceste zilnic sa fie mai mica decit pensia (omologului) care "sta cu burta la soare"
Eu cred ca pensiile nu trebuie limitate pentru simplul motiv ca se creeaza discriminari intre pensionari. Astfel cei care au o vechime foarte mare sau cei cu vechime mare in conditii dificile(speciale, alte conditii)nu vor putea sa-si valorifice procentele de peste 100%.Oricum baza de calcul, in cele doua variante (solada lunara sau solda functiei de baza)nu reprezinta decat max. 50-60% din venitul lunar al unui militar. Militarul mai primeste si alte sporuri, indemnizatii,prime, norma de hrana sau de echipament.Deci char daca se obtine procentul de 150% din baza de calcul, abia se
ajunge la o paritate a veniturilor totale cu un militar activ. Iar cei care vor obtine acest sa zicem 150% vor fi foarte putini comparativ cu marea majoritate.
In acest sens eu as propune mai degraba micsorarea procentului din baza de calcul si eliminarea limitarii la 100% decat sa facem diferentieri incorecte.Spun acest lucru pentru ca pe L 164 am fost discriminat in comparatie cu un coleg de promotie care a iesit la pensie cu 3 ani inaintea mea de pe functii similare. Datorita limitarii la 100% a bazei de calcul am avut amandoi pensia identica desi vechimea a fost diferita. Este o situatie nedreapta si incorecta.

mikidutza spunea...

Un alt punct de vedere personal este cep privind procentul acordat pentru pensia suplimentara (art. 109 din legea Dusa).Acest articol a fost copiat in toate priectiile legii pensiilor militare, si este generator de discriminare. Concret,
un militar cu vechimea de 16 ani in serviciu, primeste 6%, adica ca si unul cu o vechime de 25 de ani.Un alt caz : militarul care iese la pensie cu o vechime de 24 ani si 11luni primeste 6% spre deosebire de un coleg care are o vechime de 25 ani si o luna, care primeste 9%. Deci o deferenta de 3 procente pentru o diferenta de vechime de 2 luni. Cred ca acesta inechitate trebuie eliminata prin acordarea unui procent la 2-3 ani sau,si mai mai corect prin acordarea unei fractii de procent pentru un an ( de ex.cele 9 procente impartite cate 0,5 procente pentru fiecare an incepand cu al optulea an de vechime pana cei 25 prevazuti in lege).Astfel se elimina aceste diferente incorecte.

mos alecu spunea...

@mikidutza sâmbătă, 21 februarie 2015, 18:04:00 EET :
La : "Eu cred ca pensiile nu trebuie limitate pentru simplul motiv ca se creeaza discriminari intre pensionari." .
Se creeaza discriminari intre pensionari si cei in activitate !

La : "...cei cu vechime mare in conditii dificile(speciale, alte conditii)nu vor putea sa-si valorifice procentele de peste 100%..." .
Am propus stabilirea unei alte baze de calcul ... Baza de calcul care sa cuprinda si sporurile lor specifice . Aceasta noua baza de calcul nu trebuie sa fie depasita .

La : "...baza de calcul, in cele doua variante (solada lunara sau solda functiei de baza)nu reprezinta decat max. 50-60% din venitul lunar al unui militar..."
Suma sporurilor "acordabile" este de maximum 30% . Ca urmare "baza de calcul" reprezinta 76,9% din solda lunara (pe l.284/2010)

La : "Militarul mai primeste si alte sporuri, indemnizatii,prime, norma de hrana sau de echipament ..." .
Sporurile , indemnizatiile , primele sint in acel cuantum de max.30% .
Contravaloarea in bani a normei de hrana si de echipament nu sint "solda" . In mod normal acestea se acorda "in natura" . Aceste elemente nu intra nicaieri si niciodata in calculul soldei sau al pensiei .

La : "...propune mai degraba micsorarea procentului din baza de calcul ..." .
Am vorbit , in acele propuneri , si despre acest "fenomen" ... tocmai in ideea ca "pierderile" datorate limitarii la 100% sa fie cit mai mici , si foarte rare .

mos alecu spunea...

@mikidutza sâmbătă, 21 februarie 2015, 18:25:00 EET :
La chestia cu procentele acordata in plus pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara sau la fondul de pensii ...

Ar mai fi si variana inscrierii in lege ca "acele procente se acorda proportional cu numarul de ani de contributie" .

Huhu Rezea spunea...

@mikidutza
Multumeste-te cu +20% peste 100. Nu asta e problema principala a Proiectului ci faptul ca nu ti se aplica.
Potrivit contributivitatii nu esti discriminat fata de amicul cu vechime mai mica.Ai punctaj mai mare. Prin nerecalcularea pensiei, art. 110 din Proiect iti da posibilitatea sa-ti pastrezi cuantumul contributiv si avantajul fata de amic, daca nu sunteti beneficiari ai L 241/2013.

mesteru spunea...

Va rog cine cunoaste modul de calcul al soldei- la zi- si ce elemente mai cuprinde! Mai cuprinde ca inainte gradul,functia,gradatia,sporul de dispozitiv? Legea 138 mai e in vigoare? (si coeficientii aferenti functiilor?)Care e azi VSR? Unde este cuprinsa in proiectul noii legi interdictia depasirii bazei de calcul(Cap,art)Ce elemente noi ar trebui luate in considerare pentru a mi se recalcula pensia pe noua lege?Daca am lucrat dupa pensionarea din armata si am adaugat anii din civilie(conf Legii 263) pot considera ca ma incadrez in prevederile acestei legi si pot spera la recalculare? Eu am primit in plus 50% din cat aveam pe Legea164 cu legea 119 dar acum cat as avea?

mesteru spunea...

In proiectul noii legi se mai acorda OMM?...si indicele de corectie? Si daca DA unde sunt prevazute aceste drepturi? MULTUMESC!

Huhu Rezea spunea...

@daca se face actualizarea sokdelor, la ce ar mai fi nevoie de indice de corectie.
OMM este reglementat de L 80/95 nu de Legea pensiilor
Daca ramane actualizarea ca in L 263, indicele se comunica anual prin legea bugetului de asigurari sociale.

mos alecu spunea...

@mesteru duminică, 22 februarie 2015, 13:35:00 EET :

Intelegind ca , de fapt , va intereseaza cam ce pensie ati avea la o eventuala recalculare conform proiectului de lege a pensiilor militare ...

La : "...modul de calcul al soldei- la zi- si ce elemente mai cuprinde!" .
Cuprinde acele elemente care au constituit baza de calcul (pentru calculare sau recalculare) a pensiei dvs. pe l.164/2001 .
Gasiti acele elemente in ultima decizie pe care o aveti pe l.164/2001 .

La : " Legea 138 mai e in vigoare? (si coeficientii aferenti functiilor?)Care e azi VSR?" .
L.138/1999 nu mai este in vigoare ... Dar , in prezent , soldele se calculeaza conform prevederilor acelei legi ...
VRS= 197,3387 lei .

La : "Unde este cuprinsa in proiectul noii legi interdictia depasirii bazei de calcul(Cap,art)" .
Nu este cuprinsa o astfel de prevedere ... Dar nu va bazati pe aceasta omisiune !

La : "Ce elemente noi ar trebui luate in considerare pentru a mi se recalcula pensia pe noua lege?" .
Deoarece spuneti ca "ati adaugat" anii lucrati (dupa pensionare) in civilie ... la vechimea in serviciu avuta pe l.164 trebuie sa adaugati si vechimea fructificata din civilie .

La : "Daca am lucrat dupa pensionarea din armata si am adaugat anii din civilie(conf Legii 263) pot considera ca ma incadrez in prevederile acestei legi si pot spera la recalculare?" .
Da ! Asa cum am spus mai sus .
Culmea este ca dvs. vi se va recalcula pensia IMEDIAT .
Fata de ceilalti din l.119 care , daca nu au lucrat dupa pensionare , li se va recalcula pensia abia in termen de doi ani dupa prima marire a soldelor celor in activitate ...

mos alecu spunea...

@mesteru duminică, 22 februarie 2015, 13:55:00 EET :
La : "In proiectul noii legi se mai acorda OMM?...si indicele de corectie?" .
Gaca va referiti la majorarea datorata OMM (SOSP) ... vi s-a raspuns ...

Daca prin "indicele de corectie" intelegeti "procentul de majorare a pensiilor pentru OMM (SOSP)" ... Acesta este de 10-15-20% (pentru clasa 3 ,2 respectiv 1 a decoratiei)

mesteru spunea...

Multumesc mult domnului @Huhurez si Mosului alecu pentru informatiile pretioase oferite dar...calculandu-mi ,,babeste" pensia dupa noua lege a pensiilor militare in proiect constat ca mi se va reduce drastic fata de cat o am acum! Acum am 1500 si in 2010 (cu legea militara) aveam fix 1000! Ce ma fac? Vad ca d-voastra aveti putere de decizie si va rog sa insistati la guvern sa nu mi=o taie ca sunt batran si bolnav si o sa fac foamea! Va rog mult! Va rog!

mesteru spunea...

Am 24 ani in serviciu militar din care 3 de scoala militara unu de militar in termen si 12 ani lucrati in constructii pentru care am primit in plus la pensie 500 de lei! Nu am nici un an de grupa in armata si nici in civilie.Eu sunt multumit ca mi s-a marit pensia si nu as dori sa revin la pensia de 1000 lei chiar si numai pentru faptul ca pe vechea lege ar fi trebuit sa astept pana la 65 de ani sa primesc ceva pentru lucru dupa! Pot opta sa raman la pensia asta care o am si sa nu mai fiu cu pensie militara? Daca totusi o sa raman cu asta dar sa nu mi-o mai mareasca niciodata?...(fiindca din calcul mi-ar rezulta tot 1000?)Ajutati-ma ca nu mai pot dormi stimati camarazi! Am 64 de ani si sunt si bolnav.Am iesit cu ordonanta la pensie in anul1998.

mesteru spunea...

Am 24 ani in serviciu militar din care 3 de scoala militara unu de militar in termen si 12 ani lucrati in constructii pentru care am primit in plus la pensie 500 de lei! Nu am nici un an de grupa in armata si nici in civilie.Eu sunt multumit ca mi s-a marit pensia si nu as dori sa revin la pensia de 1000 lei chiar si numai pentru faptul ca pe vechea lege ar fi trebuit sa astept pana la 65 de ani sa primesc ceva pentru lucru dupa! Pot opta sa raman la pensia asta care o am si sa nu mai fiu cu pensie militara? Daca totusi o sa raman cu asta dar sa nu mi-o mai mareasca niciodata?...(fiindca din calcul mi-ar rezulta tot 1000?)Ajutati-ma ca nu mai pot dormi stimati camarazi! Am 64 de ani si sunt si bolnav.Am iesit cu ordonanta la pensie in anul1998.

mesteru spunea...

Inainte pensia rezultata se inmultea cu un coeficient de 1,12 parca! La asta ma refer nu la OMM care se acorda acum functie de anii in armata!...dar in noua lege se mai acorda acest OMM? Cine ar putea sa-mi calculeze pensia dupa noua lege? Am iesit din armata cu gradul de mm cls 1.

mesteru spunea...

Inainte pensia rezultata se inmultea cu un coeficient de 1,12 parca! La asta ma refer nu la OMM care se acorda acum functie de anii in armata!...dar in noua lege se mai acorda acest OMM? Cine ar putea sa-mi calculeze pensia dupa noua lege? Am iesit din armata cu gradul de mm cls 1.

avianyc spunea...

Huhurez , mai da cu subsemnatul pe la ”colegul patron” R 26500(Lancea) nu cumva sa-i cada (după el) si blogul in paragină .Pare-se a început din nou ”aplicatiile” prin ”iarbă”.
Transmite-i te rog ca in popotele (salile de mese) ale pilotilor si tehnicilor era strict interzis fumatul iar cafea nu figura in meniu.Spre nestiinta lui era substituita cu ”ciocolata cu cremă de coniac” si ospătarite la mini.

avianyc spunea...

@ mesteru
Fii linistit ca nu-ti micsoreaza nimeni pensia.
Ai incredere in explicatiile lui mos Alecu si Huhurez . O sa-ti explice și de ce o sa-ti creasca pensia daca se aplica hgs 1019.
Nu-ti mai fa gînduri negre fiindca nu ai de ce . Si nici nu-ti prinde bine daca ai probleme de sanatate.

mos alecu spunea...

@mesteru duminică, 22 februarie 2015, 17:57:00 EET :
La : "Vad ca d-voastra aveti putere de decizie..." .
Eu , cel putin , n-am nici o putere de decizie !
Despre patronul blogului ... nu bag mina in foc !

mos alecu spunea...

@mesteru duminică, 22 februarie 2015, 18:56:00 EET :
La : "Pot opta sa raman la pensia asta care o am si sa nu mai fiu cu pensie militara? " .
Conform proiectului de lege nu exista o astfel de posibilitate .

La : "Nu am nici un an de grupa in armata si nici in civilie." .
Nu inteleg !
Maistrii militari aveau grupe de munca si pe d.214/1977 ... cel pe care ati iesit dvs. la pensie in 1998 ...

La : "Daca totusi o sa raman cu asta ..." .
Daca va referiti la acel cuantum de 1.000 lei ... Nu ! Nu aveti cum sa ramineti la acel cuantum . La recalculare se iau in considerare , ca vechime in serviciu , si cei 12 ani despre care spuneti ca aveti decizie (p1 l.263) ca stagii adaugate ...

mos alecu spunea...

@mesteru duminică, 22 februarie 2015, 19:15:00 EET :
La : "Inainte pensia rezultata se inmultea cu un coeficient de 1,12 parca!" .
Nu inteleg la ce va referiti !
Daca ati iesit la pensie in 1998 vi s-a tinut cont de OMM . Presupun ca ati avut OMM cl.II ... deci majorare de 15% ... Altfel spus ... pensia rezultata vi s-a inmultit cu 1,15 .

La : "Cine ar putea sa-mi calculeze pensia dupa noua lege? Am iesit din armata cu gradul de mm cls 1." .
Stati linistit !
Daca nu se vor recalcula pensiile ... ramineti cu ceea ce aveti acum : 1000 + 500 (dupa cum spuneti dvs.)
Daca se vor recalcula pensia dvs. va fi tot in zona de 1500 .

mesteru spunea...

Multumesc din suflet tuturor celor care au avut rabdarea si bunaintelegere de a-mi oferi informatii atat de pretioase pentru mine si care mi-au luat o piatra de pe inima asigurandu-ma ca va fi bine! Sunt singur si parasit intr-un sat uitat de lume si am acces la internet gratie unui nepot care m-a vizitat zilele acestea!Totdeauna am avut incredere in sefii mei ierarhici si chiar si acum ii respect cu stima . Va rog pe dumneavoastra care aveti cunostiintele necesare si puterea ca atunci cand faceti legea sa tineti cont si de noi cei care suntem mai modesti intelectual! E bine sa luam exemplu de la militieni care au pensii foarte bune si care acum sunt civili dar vor drepturi militare! Ei vor reusi impreuna fiindca se respecta unii pe altii indiferent de grad ...noi suntem cam dezbinati si nu e bine dragi camarazi! Sa va dee bbunul Dumnezeu sanatate si gandul cel bun! Am onoarea sa va salut! Cu stima! Nu am grupa fiindca mi s-a spus ca nu e prevazuta in regulamente (am fost specialist II si sofer) dar e bine si asa daca nu merit sa primesc asta e...

Unknown spunea...

si cum este cu legea asta a viitoarei pensii , ca nu mai zice nimeni nimic ,vorbe in vant , bineinteles ponta numai de asta nu se ocupa ,are pe cap daca mai sta la guvernare si pe sora-sa cu necazul ei ,asa ca dece nu il luati de maneca pe dusa , sau si el e pe farasi , dar pleiada aia de genersali care au stat la taifas pe 13 febr ce fac ?ca poze au facut ,numai legea nu

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
De vreo trei luni, dupa alegerea sasului in ciuda social-democratului Ponta, tot repet ca nimeni nu mai are interesul sa se ocupe de pensiile a câtorva mii de militari pensionari, „inghetati”, dar cu pensii mari, comparativ cu pensia medie.
Problema pensiilor militare va deveni o problema sociala abia peste vreo 5 ani, atunci când activii care se pensioneaza pe L 263/2010 vor avea pensii mai mici decât „inghetatii”.
Ponta are argumentul ca si-a respectat toate promisiunile facute militarilor pensionari.
De la noii pedelisti ce sa te mai astepti, când ei anunta astazi prin Programul lui Predoiu, cu care vor sa dea jos Guvernul Ponta, ca vor plafona pensiile la trei puncte de pensie.