Casa Sectoriala de Pensii a MApN
Plumb, A3, 19.25 - legea pensiilor militare a fost avizata pozitiv de M.muncii si se afla la MApN. Probabil va fi inaintata parlamentului spre dezbatere la inceputul anului viitor
******************************************************************************************************************
Cine are abonament poate sa urmareasca spusele ministresei AICI la orele 19,25-19,27
Acesta a fost scurtul dialog dintre Dana Grecu si ministrul Rovana Plumb pe tema legii pensiilor militare, in emisiunea La ordinea zilei din 11 decembrie 2014 pe Antena 3:
-Dana Grecu;
Va tineti de promisiuni, va intreaba Radu din Brasov, ce faceti, ca in 2012 USL-ul dumneavoastra promis o lege a pensiilor militare?
-Rovana Plumb;
Va rog sa-i transmiteti si prin dvs ii transmit si eu ca ministerul muncii a avizat favorabil proiectul de lege si in momentul de fata se afla, desigur, la Ministerul Apararii pentru ca... stiti.... aveti Casa de Pensii Sectoriala, dar punctul nostru este favorabil si ne tinem de cuvânt....
-Dana Grecu;
In cât timp credeti...?
-Rovana Plumb;
Desigur, Ministerul Apararii este decidentul si, probabil, la inceputul anului viitor, eu stiu... se va repune in discutie acest proiect de lege.
UPDATE
Pâna când MApN se gândeste sa puna proiectul in discutie pe site-ul sau, sa vedem care a fost forma initiala a proiectului Dusa, in anul 2013, luna noiembrie,
Proiectul „DUSA” Al Legii Pensiilor Militare, Asa Cum Este Pus In Dezbatere, In Prezent, In MAI
L-Am denumit proiectul
DUSA pentru a-l diferentia de proiectul comisiei Sarbu, infiintata de fostul ministru Dobritoiu, si pentru ca dânsul l-a tot anuntat in mass media, fara sa ni-l arate.
Proiectul este diferit de cel aflat pe site-ul SCMD.
Conform acestui proiect, pensiile stabilite potrivit Legii 119/2010, OUG nr.1/2011 si Legii 241/2013 devin pensii militare fara sa mai fie recalculate. Vezi art. 110
Pensiile militarilor stabilite in baza Legii 263/2010, pâna la data intrarii in vigoare a noii legi, se recalculeaza in termen de un an si devin pensii militare potrivit legii pensiilor militare. Vezi art. 111.
De prevederile ei, cum ar fi baza de calcul - solda de functie din ultima luna sau media a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate - procentele de pensie de 70, 72 sau 74 din baza de calcul si neimpunerea unei limite de cuantum la nivelul bazei de calcul, vor beneficia doar cei pensionati dupa 01 01 2011 si cei care-si deschid dreptul de pensie potrivit noii legi. Vezi art. 28-30.
Toate pensiile militare se actualizeaza anual dupa algoritmul stabilit si prin L 263/2010. Nu se actualizeaza in functie de soldele activilor. Vezi art. 60-61
Proiectul este actualizat cu ultimele reglementari referitoare la pensiile militare si, avand in vedere cine il semneaza, are toate sansele sa fie adoptat in aceasta forma, poate cu mici modificari.
Pentru a nu crea diferentieri intre militari, functie de perioada in care au iesit la pensie, normal si just ar trebui ca toate pensiile in plata sa fie recalculate potrivit prevederilor noii legi, pastrând principiul cuantumului mai avantajos.
Daca se mentinea obligativitatea platii contributiei individuale pentru pensie si a CAS-ului de catre angajator era de inteles diferentierea de statut juridic a pensionarilor iesiti inainte de 01 01 2011 de cei care si-au deschis drepturile de pensie după. Asa...care ar fi justificarea diferentei de tratament?
Proiectul ii dezavantajeaza cel mai mult pe disponibilizatii beneficiari ai Legii 241/2013. Când se va adopta noua lege, ei vor porni din cuantumul existent in 2010, calculat la 60-64% din baza de calcul si neindexat, spre deosebire de cei pensionati pe L 263 care pot sa-si aleaga baza de calcul si beneficiaza de pensie calculata cu 70-74% din baza de calcul.