Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 29, 2014

Legea 125/2014 si retinerile din pensie prin poprire.

3 comments
O categorie distincta de retineri din pensie este cea instituita in procedura executarii silite a unor hotarâri judecatoresti sau a altor titluri executorii, cum ar fi contractele de credit, deciziile dwe impozitare.
Cred ca nu-si inchipuie cineva ca potrivit Legii 125/2 014 se vor restitui si sumele retinute din pensie in situatiile in care Casele de Pensii sunt terti popriti pentru obligatiile pensionarilor,rezultate dintr-un titlu executoriu.
Ma refer aici la retinerile din pensie instituite cu titlul de intoarcere a executarii silite ca urmare a faptului ca. prematur, Casele de Pensii au fost obligate sa plateasca drepturi de pensie, ca urmare a punerii in executare a unor hotarâri judecatoresti executorii dar, nu irevocabile. Daca hotarârile executorii au fost desfiintate in recurs si Casa de Pensii a recuperat respectivele sume tot pe calea executarii silite,  mai poate Casa de Pensii sa restituie aceste sume pensionarului, in baza Legii 125/2014?
Desi textul legii este neclar, eu cred ca nu.
Totusi, neclaritatea ar trebui indreptata prin Normele de aplicare  al Legii 125/2014, norme care intârzie nepermis de mult.

3 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

@R26500
Iti voi publica „creatia” daca vei scoate din ea mârlaniile capraresti.
Voua v-a platit CPS drepturi stabilite printr-o hotarîre judecatoreasca executorie. Aceste drepturi platite de CSP nu sunt drepturi necuvenite ca sa faca obiectul Legii 125/2014.Titlul executoriu emis de CPS are la baza decizia instantei de recurs de a desfiinta sentinta pusa anterior in executare.
Am spus ca textul legii este neclar. Am spus si inainte de adoptare ca proiectul era superficial redactat.Sa asteptam Normele de aplicare. Specialistii se chinuie sa indrepte ce se mai poate indrepta

R-26500 spunea...

@Huhurez Rez. Nu sunt foarte pasionat nici daca apare creatia, nici daca nu apare. Daca apreciezi ca include "marlanii", poti sa le scoti singur, dau eu "Accept".

Orientativ pt. dumneata! Nici prima instanta, nici cea de apel nu foloseste aceasta sintagma "sume incasate necuvenit". Terminologia si aprecierea apartine C.P.S. si se regaseste exclusiv in deciziile de recuperare emise de C.P.S.

In consecinta, in deciziile de recuperare C.P.S. afirma ca "rezulta (asa a concluzionat institutia cu de la sine putere) ca s-au platit si incasat necuvenit drepturi". Deci, decizia cu eticheta "sume incasate necuvenit" apartine exclusiv C.P.S., si nicidecum instantelor. Mai departe, din moment ce C.P.S. "a visat" ca am incasat "necuvenit" niste sume cu "titlu de pensie" si mi-a emis documente in acest sens, le va restitui frumos in baza L. 125/2014.

Cat priveste superficialitatea redactarii proiectului de lege! Sa nu o mai invartim! Proiectul initiat de Guvern este acesta [http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Proiecte_in_dezbatere/2014/2014-08-04_Proiect_Lege.pdf].Si este intr-adevar, praf! Daca nu il modifica radical Parlamentul, legea ar fi fost un "misto" total, inaplicabil. Cica (in proiectul lui Ponta): "reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a
unor interpretări neunitare ale prevederilor legislație". De parca isi asuma cineva responsabilitatea (inclusiv materiala) ca nu a interpretat unitar legislatia. In varianta finala, proiectul e OK.

Revenind la termenul "necuvenit"! Prea multa libertate si-au arogat institutiile de pensii si fiscale, incat sa aiba dreptul sa aprecieze singure ce este cuvenit si "necuvenit", apoi tot acestea sa aiba dreptul sa emita ele insele titluri executorii, eludand justitia, dupa care sa faca popriri in baza propriilor titluri executorii.

Trecem de militari si iti spun o faza, fara legatura cu cazul de fata! Cineva din familia mea, civil si foarte in varsta, s-a trezit in 2007, cu o poprire pe pensie. Urmare a faptului ca institutia ii daduse in plus o vreme cam lunga o suma derizorie lunar, dar care pe parcursul timpului s-a adunat, insumand vreo 3-4 pensii. La un om in varsta, nu poti sa ii ceri ca ar fi vinovat ca ar fi primit 5 lei lunar in plus, increzandu-se totalmente in institutie ca "stie ce face". Prin urmare, somatie de plata in 15 zile a intregii sume prin executare silita, creanta fiind titlu executoriu din oficiu (fara judecata si altele), decizie de recuperare pt. suma incasata "necuvenit". De atunci, persoana in cauza nu mai este om. Boala lunga si vocea pierduta! Precis, au fost zeci de mii de cazuri sau poate sute de mii in tara asta, in situatia exemplificata.

Morala? Nu trebuie acordat decat justitiei legalitatea sa stabileasca daca o suma este "necuvenita" sau nu, si justitia sa aiba autoritatea exclusiva sa emita un "titlu executoriu", si nu si dobitocilor de la finante si de la munca!

Huhu Rezea spunea...

@r26500
Nu fi prea sigur ca o sa-ti restituie ce s-a retinut in baza unei hotarâri judecatoresti irevocabile sau definitive.

Orice executare silita poate fi contestata in instanta. Daca titlul executoriu nu este o hotarâre judecatoreasca instanta poate sa analizeze si legalitatea acelui titlu.