Un produs Blogger.

luni, octombrie 13, 2014

Numarul platitorilor de CAS a depasit numarul pensionarilor de asigurari sociale

24 comments
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a vorbit, duminică,  la Antena 3, despre evoluția numărului de angajați înregistrați oficial în România. 
"Avem o modificare totală, în sensul că INS, desigur el are o altă metodă de a analiza și de a numără salariați, anunță deja o modificare în sensul creșterii numărului de salariați. Casa Națională de Pensii îmi prezintă numărul de asigurați, aveam 5.300.000 la sfârșitul lunii iunie. La septembrie 2014, numărul de salariați, în revisal corelat cu ANAF, înseamnă 5.700.000 de contracte active, 5.200.000 de salariați care au contracte pe o perioadă nedeterminată, de opt ore normal, contracte pe o perioadă de 22 de zile. Diferența de aproape 520.000 o reprezintă cei care lucrează în regim part-time sau independenții. Important este că am ajuns la o cifră aproape egală a numărului de contributori - numărul de salariați cu contract individual pe perioadă nedeterminată cu contarct de muncă - cu numărul de asigurați", a declarat ministrul Rovana Plumb.
Este o premieră după anul 1990, când am avut cel mai mare număr de salariaţi raportat la numărul de pensionari, scrie sursa citată.
După acel an, numărul şomerilor a crescut continuu, culminând cu anul 2008 când a intervenit criza gestionată defectuos de Băsescu şi PDL, și când au fost făcute cele mai multe disponibilizări şi tăieri de salarii şi pensii, a adăugat Rovana Plumb.
-Vezi si situatia statistica a pensionarilor in Trim II 2014


-Comparati si cu situatia statistica din anii 2010-2011

Din 2010 si pana in 2014 numarul total al pensionarilor a scazut cu cca 300 000 din care peste jumatate au fost pensionari de invaliditate si cca 60 000 cu pensii de urmas.
Numarul pensiilor pentru limita de varsta din 2014, comparativ cu 2010, a ramas aproape acelasi...dar dupa introducerea pensiilor militare in categoria pensiilor sociale de stat.

24 de comentarii:

avianyc spunea...

Normal daca au impus CAS pe tot ce misca de la CAS pe chirii pina la CAS pe drepturi de proprietate intelectuala ,etc. Ce au eliminat unii din legea sanatatii au pus altii la loc.

mos alecu spunea...

@avianyc 13 octombrie 2014, 07:44 :
CAS nu este CASS ...
CAS= contributii de asigurari sociale (pensii)
CASS= contributii de asigurari sociale de sanatate ...
Ministrul muncii vorbeste despre CAS ...
Despre CASS ar putea vorbi , eventual , ministrul sanatatii ...

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Vezi cum gresesti daca vrei da fii gica contra?
Contdibutie pentru pensii platesc doar cei care muncesc pe baza de contract de munca sau mandat de management.

avianyc spunea...

OK, ok !!

Asaa se intimpla daca mi-am scapat ochelarii dincolo de gard.Vezi s-au plus sau minus.
Uite ca i-am gasit erau linga a lu mos Alecu. Si eu imi punem problema de ce nu mai scrie mos Alecu.

Apropo de CAS. Cum sa nu creasca numarul de cotizanti daca tehnicile PSD au spus ca toti administratorii de bloc si femeile de serviciu sa presteze numai pe baza de contract de munca. Si gradina-i destul de mare. Asa că.....

mos alecu spunea...

@avianyc 13 octombrie 2014, 12:48 :
La : "Cum sa nu creasca numarul de cotizanti daca tehnicile PSD au spus ca toti administratorii de bloc si femeile de serviciu sa presteze numai pe baza de contract ..." .
Pentru un sustinator al contributelii afirmatia este cel putin ciudata ...

Contributeala presupune :
- pensiile se platesc din contributiile celor care muncesc
- primesc pensie numai cei care au contribuit ...

Daca-i ierti pe unii de plata contributiei ... nu ai cu ce plati pensiile actuale ...
Daca-i ierti pe unii de plata contributiei nu vei avea cum sa le platesti lor pensii ...

mos alecu spunea...

@Huhurez Rez 13 octombrie 2014, 12:15 :
La : "Contdibutie pentru pensii platesc doar cei care muncesc pe baza de contract de munca sau mandat de management." ...
Ehehei ! ...
Aia sint doar citiva dintre cei care treb'e sa plateasca CAS ... Aia sint (relativ toti) cei de la art.296^3/Cod fiscal ...
Numai ca_Codul fiscal mai are si art.296^21 ... s-acolo nu mai este vorba despre contracte de munca sau de management ...

( ://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2014.htm#_Toc304300234 ).

avianyc spunea...

@ mos alecu

Nu stiu de ce dar am impresia ca si mata cam citesti ”Observatorul militar” dupa dictare fiindca si de pe acolo rezulta niste tehnici psd asta si apropo de cererea din comunicatului adormitei ancmrr care graieste intr-un glas catre domnia sa ministrul de razboi si pace:-
Asigurarea unui număr de 200 – 300 de exemplare din ziarul „OBSERVATORUL MILITAR” pentru filialele și subfilialele din teritoriu, în regim de gratuități;
Adica bine inteleg eu ;
a. daca au numai un ziar de filiala inseamneaza ca seful dicteaza si ceilalti conspecteaza ca la invatamintul ala politico ideologic?
Nu s-or fi lasat inca de naravul asta?
b. nu ar fi mai bine sa le transmitem um mesaj acestor domni sa nu mai considere internetul ca pe un dusman al poporului si sa dea un clik la ”Observatorul Militar” si sa citeasca pina le sar bojocii . In felul asta vor invata minte ca 200-300 de bucati de ziar cu laude si osanale la comanda costa bani din buzunarelul contribuabilului. Si cind ii mai aud ca vai cita nevoie are tara de experienta unor astfel de ginditori rezervisti care vezi doamne in epoca internetului formuleaza ei o cerere catre de gratuitati catre domnul ministru dupa ce in prealabil au discutat-oin biroul permanent. Sa fie asta baza tehnicilor psd prelungita si asupra gindirii despre pensiile militare de stat ”cum va permiteti domnilor militari de toati gradele sa nu fiti in rind cu poporul muncitor”
Oare domnul ministru ce le-o fi zis la asa cerere fundamentata?

mos alecu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mos alecu spunea...

@avianyc 13 octombrie 2014, 18:00 :
Sa chiorasc io dac'am inteles ca_care-ar fi legatura intre CAS , CASS , numarul de platitori de CAS si cererea conducerii ANCMRR de a primi gratuit "Obositorul militar" ...
Presupun ca nu s-a "ocservat" ca nu se ezista o astfel de legatura , dar s-a mers pe ideea ca : "Daca taci , lumea presupune ca esti prost ! Mai bine sa vorbesti ... ca sa se convinga !...".

avianyc spunea...

@ mos Alecu
Citat din”comandantul suprem” ;” cred ca eram beat ”!

mos alecu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
acbrecords spunea...

As dori o precizare referitoare la existenta unei posibile contradictii intre art. 11, aln 3 din proiectul Legii pensiilor militare care face posibila aplicarea H.G. 1294/2001, cu modificarile si completarile ulteriore si celor pensionati inainte de intrarea in vigoare a sus mentionatei legi si art. 125, lit. a, care abroga articolul 11 din legea 119/2010 – privind majorarea punctajelor lunare pentru activitati desfasurate in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca (grupa I si II de munca).

Huhu Rezea spunea...

@acbrecords
Da click pe titlul blogului pentru a accesa discutiile la zi despre pensii.
Nu se mai impune pastrarea art. 11 din L 119/2010 daca pensia militara nu mai este calculata in puncte de pensie.
Influenta sporului pentru conditiile de munca este diferita in legea pensiilor militare. Vezi art. 28 si urmatoarele din Proiect.

acbrecords spunea...

In postarea anterioara, ma refeream la cei pensionati pe legea 119/2010, si ale caror pensii (pensii calculate pe baza de punctaj), nu se recalculeaza ci doar devin pensii militare (art 111, aln. 1). Pentru acestia cum se aplica HG 1294/2001 (HGS 1019/2010)?
Banuiesc ca nu se pot aplica prevederile legii pensiilor militare cata vreme pensiile nu se recalculeaza conform acestei legi.

Huhu Rezea spunea...

@acbrecord
Banuiti bine! Daca nu se recalculeaza inseamna ca acel cuantum pe care-l aveti in plata, recalculat pe L 119, inclusiv cu aplicarea HG 1294/2001, isi va schimba numele si ii va zice pensie militara.
Nu vi se poate aplica de 2 ori HG 1294.
In cazul in care s-ar recalcula pensiile aflate in plata, asa cum ar fi normal si just, noul cuantum inlocuieste pe cel in plata si se calculeaza potrivit algoritmului stabilit de proiect.

acbrecords spunea...

O ultima revenire la discutia de aseara, pai in cazul asta cum se inlatura mult trambitata discriminare pe grupele de munca pentru cei pensionati pe leagea 119.
Acestora nu li se pot aplica prevederiile viitoarei legi a pensiilor militare pentru ca pensiile lor nu se recalculeaza (art 111, aln. 1), dar nici prevederile art 11 din legea 119 propus spre abrogare sau ale art. 100 din legea 63/2010, pentru ca prin transformarea lor in pensii militare sunt scoase de sub incidenta acestor legi.
Concluzia dumneavoastra pe acesta tema...
Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@acbrecords
Te-am rugat sa muti comentariile pe o postare de actualitate.
Sporurile pentru grupele de munca sunt incluse in pensia contributiva care s-ar transforma in pensie militara, potrivit proiectului.
Singura solutie pentru a beneficia de algoritmul de calcul din proiect este eliminarea art. 110.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ehei, sunt bani de pensii cacalau! Dar butoaiele puhave, alea roscovane cu talpile sparte la pantofi si perciunii protapiti in furcoaie mocanesti au stari de voma pe ideea austeritatii, ca sunt stransi la cur dupa ce au mancat porumbele de pe colinele Golan! Sa le dam lapte si zeama de varza murata sa-i destupam din idioteniile impuse de Lojele care-i papusaresc!

Unknown spunea...

Nu știu unde ar trebui să scriu, dar aș dori să ia la cunoștință totți pensionarii militari, membri ai uniunilor de creație recunoscute de stat.
Astăzi, la ora 13,30 camera decizională respectiv Camera deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi legea de modificare a Legii nr 8/2006, prin care și pensionarii militari au fost introduși ca beneficiari ai indemnizației, reparându-se astfel o discriminare care se făcea între creatorii civili și cei proveniți din sistemul militar de pensii. S-a încercat la un moment dat ca pensionarilor militari să li se dea o indemnizație de 10% din pensie certificându-se astfel o discriminare față de civili care primeau 50%. Astăzi a fost votată legea prin care toți primesc indemnizația în același cuantum de 50%. urmează procedura de promulgare și publicare în M.O. Apoi normele de aplicare. Sperăm că nu vor interveni modificări. Tot prin această lege votată astăzi a fost recunoscută și creația jurnalistică, astfel că și membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romania vor beneficia de această lege pe lângă celelalte trei uniuni de creatori.

Huhu Rezea spunea...

@Gheorghita
Asa da, in acea lege trebuia facuta precizarea.
Acum, se nasc cateva intrebari.
Indemnizatia pentru militarii de creatie... la ce se aplica? La pensia militara calculata potrivit articolului 29 sau la veniturile pensionarului care cuprind si pensia suplimentara si indemnizatia pentru OMM?

Indmnizatia de creatie este inclusa si ea in plafonul de 100% din baza de calcul, asa cum se intentioneaza includerea indemnizatiei pentru OMM?

Unknown spunea...

Dupa ce se termina toate calculele privind pensia si se emite decizia de pensionare se aplica indemnizatia care vine separat pe cuponul de pensie la alte drepturi. Daca pensia este sa zicem de 3500 lei se adauga la alte drepturi suma de 1750 lei neimpozabil. Deci aceasta indemnizatie nu are treaba cu calculul pensiei. De precizat este ca daca ai pensia mai mare si 50% din ea ar depasi doua salarii minime pe economie, atunci nu se acorda decat in limita a doua salarii minime pe economie, asa spune Legea 8/2006. Nimeni nu poate lua mai mult de doua salarii minime pe economie pentru ca indemnizatia este limitata la acest reper.

RaduM spunea...

Buna ziua
Am si eu o nelamurire la care caut un raspuns. Data trecerii in rezerva este 14/02/2016 iar decizia de pensionare este incepand cu 01/03/2016. Intrebarea este: ce se intampla cu cele 14 zile din februarie, care deocamata, au ramas in aer?
Am sa fac o intrebare si la casa de pensii sectoriala, dar pana atunci, poate primesc un sfat din partea dvs.

Huhu Rezea spunea...

@Radu Manea
Nu ai primit intreaga solda pe luna februarie? Verifica! Pensia se acorda din luna urmatoare depunerii dosarului de pensie.Nu mai intreba la CSP ...ca sunt ocupati in perioada asta.

Unknown spunea...

Cred ca ar fi interesant pentru pensionarii din Romania care o viata au contribuit la fondul de pensii pe care statul l-a papat amestecandu-l in bugetul de stat, deci ar fi interesannt ca un parlamentar curajos sa propuna o initiativa legislativa prin care daca respectivul salariat care a contribuit 30, 35, 40, de ani la fondul de pensii prin retinerea din salariu, și daca a decedat inainte de a beneficia de pensia respectiva., sa se restituie suma acumulata de respectivul salariat către moștenitorul titularului. Pentru ca in prezent statul roman dupa ce omul a decedat fara sa beneficieze se face ca ploua, dă familiei câțiva bănuți pentru cele patru scânduri aferente înmormântării după care își vede de treabă acest stat. Nu! Să restituie suma omului că sunt banii lui și nu să-i folosească statul după bunul plac . Moștenitoprii să aibă dreptul de a prim i banii respectivi. Acest lucru se întâmplă în cazul pensiilor private și dece să nu se întâmple și în cazul pensiilor publice. În legea pensiilor publice sistemul contributiv este principiul iar contributia merge la sistemul de pensii și nu la bugetul de stat. Statul în mod abuziv a desfiintat acest fond de pensii si l-a amestecat cu bugetul de stat. E treaba lui daca a incalcat legea. Mostenitorii legali pot cere instantelor daca nimeni nu va initia o lege, restituirea banilor pe car5e titularii i-au pus deoparte si nu au beneficiat de ei.
O alta anomalie este amestecarea pensionarilor de drept cu contributiile sociale, cu ajutoarele sociale și indemnizatiile. Bagand toate acestea in numarul total al pensionarilor normal ca ies mai multi pensionari decat salariati. Dar daca cineva ar separa ajutoarele sociale de pensii sa vedeti ca nu sunt atat de multi pensionari fata de salariati. de mentionat ca ajutoarele sociale, handicap, indemnizatii etc etc nu au la baza vreo contributie personala a titularului. Tot cu aceasta anomalie s-a creat impresia si perceptia ca si pensionarul care a contribuit o viata este tot un asistat, un cersetor care se roaga de stat sa-i asigure pensia.