Un produs Blogger.

vineri, februarie 21, 2014

Acest blog nu apartine vreunei case de pensii

44 comments
Pe adresa de contact a blogului primesc fel de fel de cereri care in mod normal se adreseaza unei case de pensii. De retinut si pentru putinii neștiutori intr-ale internetului ca acest blog privat este doar de informare si discutii pe tematica legislativa a pensiilor, cu deosebire a pensiilor militare si speciale, transformate de Legea 119/2010 in pensii din sistemul public de asigurari sociale.
Pe blog puteti sa primiti informatii si sfaturi de la administrator sau de la ceilalti comentatori, dar nu aici vi se rezolva cererile.
Iata o mostra de solicitare:
 "buna ziua, am facut cerere de transfer pensie din BAnca RAiffeisen in Banca Transilvaniei, in octombrie 2013, si nici in februarie 2014, nu a fost virata pensia in B. Transilvania. Au trecut 4 luni de atunci. Puteti sa verificati care este problema?
Multumesc! astept raspuns.
"

Reamintesc aici linckurile cu site-urile Caselor de Pensii Sectoriale pe care gasiti si adresele de e-mail pe care puteti coresponda in problemele care va intereseaza.
Puteti sa va ajutati si de etichetele de sub articol pentru a gasi toate articolele de pe blog despre Casele de Pensii Sectoriale.

44 de comentarii:

mos alecu spunea...

Rai mai sint(eti) unii !...
Era greu sa i se spuna "intrebatorului" ca cererea "de transfer" a pensiei trebuia sa o trimita la Casa de pensii ... nu la una din cele doua banci ?

Huhu Rez spunea...

Conventia se incheie cu Banca prin care doresti sa primesti pensia.
I s-a recomandat sa se adreseze Bancii la care a depus solicitarea in luna oct.

mos alecu spunea...

Of , of , of !...
Greu-îi cind nu se intelege (stie) cum functioneaza sistemele ...

-----------------------------------------------------

l.263

Art. 109. - (1) Plata pensiei se face, în functie de OPTIUNEA PENSIONARULUI , prin
mandat postal, în cont curent sau în cont de cârd, în conditiile stabilite prin
conventiile încheiate între CNPP, casele de pensii sectoriale si Compania
Natională “Posta Română” - S.A. sau, după caz, între CNPP,
casele de pensii sectoriale si bănci.

3)
Casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale transmit lunar, la
domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Natională “Posta
Română” - S.A., taloanele de plată a drepturilor prevăzute la
alin. (1)si (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care AU OPTAT BENEFICIARII acestora.
------------------------------------------------------------
Dupa emiterea deciziei , pensia se trimite prin posta .

Pentru a o primi la o banca (in cont curent sau cont de card) impricinatul trebuie sa aiba cont la o banca . Acea banca trebuie sa aiba conventie cu Casa de pensii .

Casa de pensii nu are de unde sa stie unde (la ce banca) doreste impricinatul sa primeasca banii . Ca urmare impricinatul cere Casei de pensii sa-i trimita banii la "Banca X in contul Y" .

Daca impricinatul doreste sa-si schimbe banca unde sa primeasca banii ... o ia de la capat : deschide cont la noua banca ; cere Casei de pensii sa-i trimita banii la "Banca Z in contul W" .

Huhu Rez spunea...

@mosule
Nu aiuri lumea!
Una este conventia incheiata de Casa Sectoriala cu banca si alta este conventia pensionarului cu banca.
Eu, pensionar, nu pot cere unei banci care nu are conventie cu Casa Sectoriala sa-mi transfere pensia in cont.
Optiunea pensionarului se exprima prin depunerea cererii si a cuponului de pensie la una din bancile care are Conventie cu Casa sectoriala.
Banca solicita Casei Sectoriale virarea pensiei in contul deschis de pensionar lka acea banca.Operatiunea se face, de regula, dupa 3 luni.
De retinut ca pensionarii nu se adreseaza caselor de pensii ca sa le vireze banii prin banci. Pensionarii se adreseaza bancilor.

mos alecu spunea...

22.04.14 18.30
Of , of , of ! ...
Fu.u-i sistemele si functionarea lor ! ...
https://www.cnpp.ro/intrebari-frecvente/-/asset_publisher/content/content/plata-drepturilor-de-pensie-in-cont-bancar?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fintrebari-frecvente%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_content%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview

://www.pensiicluj.ro/files/cere-achitare-pensie-prin-conturi-bancare.pdf

mos alecu spunea...

22.02.14 17.55
Legat de comentariul meu anterior ... cu adresele unde se gasesc elementele referitoare la procedura de urmat pentru plata pensiei in cont bancar ...

Sigur ... cererile pot fi trimise la banci ... ba chiar si la Patriarhie , la Adminsatratia biosferei Delta Dunarii sau la Casa Alba ...
Dar NUMAI cererile trimise la Casa de pensii vor avea drept urmare plata pensiei in contul bancar indicat de impricinat (confirmat de banca , fie pe imprimatul cererii catre casa de pensii , fie printr-un simplu extras de cont atasat la cerere ...) .

Huhu Rez spunea...

@mosule
Starui in eroare. Ma intreb daca d-ta primesti pensia prin card.

mos alecu spunea...

Pentru ca vad ca nu s-a citit ceea ce scrie la Casa nationala de pensii (cine dracu'i mai autorizat sa spuna cum se face ?...) la "comunicare cu publicul-Intrebari frecvente-Plata drepturilor de pensie în cont bancar )

(Cine ajunge la "cnpas.org" , deschide "portal cnpp")


--------------------------------------------------------------------

Plata drepturilor de pensie în cont bancar

În vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii
se adresează direct instituţiilor financiar-bancare, SOLICITIND DESCHIDEREA CONTULUI (nota mea : atit face la banca !) . Contul se deschide pe numele clientului beneficiar
de drepturi băneşti sau a reprezentantului sau legal, la solicitarea
acestuia sau, după caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta
prin procura specială, emisă conform legii. DUPA DESCHIDEREA CONTULUI , persoana interesată TREBUIE SA SE ADRESEZE CASEI TERITORIALE DE PENSII de care aparţine, CU O CERERE însoţită de o copie a
extrasului de cont. Aceste acte pot fi transmise, prin poşta, în
original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Huhu Rez spunea...

Cei care primesc pensia pe card stiu ca Banca la care au incheiat Conventia i-a scutit sa se mai adreseze si Casei Sectoriale.
Este obligatia bancii, in baza Conventiei cu Casa Sectoriala, sa ceara lunar, in format electronic, virarea pensiei in contul deschis de pensionar.

Huhu Rez spunea...

Pe cei de la CNPAS ii contrazice si site-ul Casei de Pensii Sectoriala a MAI

http://www.huhurez.com/2014/02/informatii-despre-pensii-ale-casei-de.html

mos alecu spunea...

Impricinatul incheie cu banca un CONTRACT , nu o conventie .
Casa de pensii nu trimite banii acolo unde ii spune o banca ... chiar daca are o conventie cu ea .
Casa de pensii trimite banii acolo unde CERE IN SCRIS (cu semnatura si cu dovezi ale identitatii) pensionarul .
-----------------------------------------------------------
Aaaaa ! Ca unele banci fac serviciul de a trimite cererile pensionarilor (care si-au deschis conturi la acele banci) la casele de pensii ... este "altă-ceva" ! ...
In final , casele de pensii trimit banii la banci , tot numai in baza cererilor scrise ale pensionarilor (cereri pe care le pastreaza cu sfintenie) . Ele , casele de pensii , trebuie sa aiba la dosarele pensionarilor cererile acestora ; cereri care sa justifice trimiterea banilor intr-un loc si nu in alt loc ...
Eu , pensionar , daca nu primesc banii acolo unde am cerut , nu ma "cert" nici cu banca , nici cu posta , nici cu patriarhia ... ma "cert" cu casa de pensii ... Iar casa de pensii trebuie sa aiba documentele semnate de mine prin care sa dovedeasca ce am cerut eu , si ce a facut ea
...

Bancile NU CER virarea banilor (nici electronic si nici altcum) ... eventual confirma primirea banilor in acele conturi .

mos alecu spunea...

23.02.12 07.50
Daca ceea ce va invata (va cere) casa de pensii a militienilor este "mai tare" decit ce spune legea , si ce spune Casa nationala de pensii ... atunci asa sa faceti ...

Nu vad legatura intre "a primi pensia pe card" si "a sti cum se procedeaza" in aceasta situatie !

Spre completa deziluzionare : primesc pensia pe card !
Mai mult ... : am primit pensia si in cont curent !
Si , si mai mult ... : "am trecut" prin 3 schimbari de banci !
De fiecare data , dupa deschiderea contului , bancile mi-au spus sa cer "trimitatorului" pensiei sa trimita pensia in contul nou deschis ... Asa se proceda cu militarii-militari pensionari ! Pentru ca asa cereau legile ... Iar "trimitatorul" pensiei pentru militarii-militari respecta (in acest domeniu) legile ...
Este drept ca nu stiu cum se proceda cu militienii pensionari !

anonim spunea...

si asta ce mai e? astia nu au si alte treburi , au terminat cu legea pensiilor ,,, pai da ca . guvernantii nostri se bat pe ciolan .. asa ca legea dusa. pe cand?

acvacondor spunea...

@anonim
nu ai vazut pe la televizor ca mai nou Dogaru se ocupa de cazul Ciocă iar Pricina in razboiul cu madam Cimpeanu, de recuperarea banilor pe 164 si cumulul pensiei cu salariul la stat.
Iar aceasta madam Cimpeanu tuna si fulgera impotriva pensiilor pe legi speciale iar pe cele ocupationale le vede ca avind la baza contributivitatea. Legea Dusa cred a transformat-o in servetele ”parfumate”.
Nimeni nu aduce in discutie grupele de munca sau departajarea grupei ”alte conditii ” de grupa ”speciale”.

acvacondor spunea...

pe la televizor mai nou Dogaru se ocupa de cazul Ciocă iar Pricina in razboiul cu madam Cimpeanu, de recuperarea banilor pe 164 si cumulul pensiei cu salariul la stat.

Iar aceasta madam Cimpeanu tuna si fulgera impotriva pensiilor pe legi speciale iar pe cele ocupationale le vede ca avind la baza contributivitatea. Legea Dusa cred a transformat-o in servetele ”parfumate”.

Nimeni nu aduce in discutie grupele de munca sau departajarea grupei ”alte conditii ” de grupa ”speciale”.

anonimus spunea...

Aveti dreptate, dupa ce si-au vazut sacii in caruta cei 2 din Teba nu se mai ocupa de rezolvarea unor probleme stringente ale rezervistilor : o noua lege a pensiilor militare , gen NATO, care sa elimine toate disfunctionalitatile existente acum si brambureala generala creata , statutul rezervistului , solutionarea problemelor cu grupele de munca ( aplicarea unitara , corecta, a HGS 1019 la toti rezervistii) .Batalia mare pentru recuperarea banilor pe L164 nu prea poate avea sorti de izbanda daca e privita ca de obicei adica dupa bunul plac al celor 2 ( nu exista temei legal si nu cred ca ar accepta cineva recuperarea sumelor foarte mari la cei care si-au recastigat pensii de 14.000 lei si mai mari cand pe contributeala aveau 4000-5000 lei). Idem cu cumulul pensie -salariu- nu e normal sa ai pensie de la stat -pensie buna, peste 5000 lei sa zicem si sa ai si o functie tot la stat obtihuta prin concurs de imprejurari. Daca esti asa valoros , du-te la privat si demonstreaza acolo capacitatile si capabilitatile. Lasa-i pe cei tineri , nu-i mai obliga sa ia drumul strainatatii ! Anumite functii gen si persoane gen: un chirurg militar cu experienta , un profesor universitar cu rezultate reale nu ca pe la hareturi etc pot fi tratate punctual nu la gramada ca nu suntem la rugby.

Huhu Rez spunea...

Asa.si in functiile publice sa lucreze toti incompetdntii . Daca rezrvistul are competente de ce sa nu cumuleze pensia cu salarijl?

acvacondor spunea...

In mare lor majoritate rezervitii rezultati din disponibilizari cu pensii pina la nivelul salariului mediu pe economie sunt (functie de cum si-au gasit loc) angajati la stat si cumuleaza pensia cu salariul. Cei doi insa vor si pensii mult mult peste salariul mediul pe economie(pe L 164 le-au si obtinut) si un salariu de la stat de cel putin consilier parlamentar. Cu ei sau fara ei tot de ripa mergem. Am vazut de ce sunt capabili.Enervant este ca se erijeaza in reprezentanti ai militarilor accentuind doar pe problemele unde au ei strict interes, de restul problemelor nu sufla o vorba fiindca le strica socotelile. Daca cumva s-ar reglementa problema incadrarii in grupe si delimitarea materiala intre AC si Sp. in mod sigur ar ramine fara membri de sindicat. Si asa mai sunt doar cite unul pe ici pe colo. Si atunci pentru ei care nu au avut tangenta cu munca in cond. de pericol aceste cerinte nu conteaza.

Huhu Rez spunea...

Delimitarea materiala a sporului pentru alte conditii si conditii speciale ar impune si o diferentiere intre contributiile pentru pensie. Legea 263 prevedede aceeasi contributie pentru cei care lucreaza in conditii speciale si cei care lucreaza in alte conditii.

acvacondor spunea...

Corect ,numai ca grupa AC nu prea a fost in atentia nimanui iar atunci cind nu a existat contributivitatea acele contributii figurau doar pe hirtie fiindca practic se lua dintr-un buzunar al statului si se punea in celalalt buzunar,tot al statului. Ma refer la militari. La civili lucrurile au stat altfel insa prin anii 90 si lor li s-au acordat grupe din burta prin intreprinderi in scopul de a realiza vechimea de pensie si a nu fi dat disponibilizatI fara venit,etc.In acest fel au rezultat si la ei pensionari pe la 50 de ani cu duiumul. La civili grupa AC nu exista si nu a existat,ori introducerea unei noi grupe inseamna si acordarea sporului aferent insa la noi ca la nimeni. Cine sa stie lucrul asta ,madam Cimpeanu, care spunea ca nu se stie la militari cu grupele sau liderii de sindicat fosti propagandisti din birouri caldute care mai ieri il injurau pe Oprea ca acum sa-i pupe mina. Pai unde-i profesionalismul ,onoarea si demnitatea?

anonim spunea...

mai Anonimus.@daca vrea omul sa munceasca ce ai cu el?Daca omul vrea sa-si mai rotunjeasca veniturile dece ii ei tu acest drept?Daca profilul sau profesional se pliaza pe o functie ce o gaseste la stat dece sa se duca la privat?Numai ca asa ti s-a sculat tie sau de dragul tineretului?Tineretul sa faca bine sa invete ca sa fie in masura sa concureze.Tu,sef ,ce preferi sa ai in subordine ?Un tanar prost sau un batran destept?Concluzie.Gandeste mai departe de marginea cozorocului de la cascheta.

anonim spunea...

Acvacondor@Cei doi sunt reprezentantii celor care sunt membrii cotizanti.Oi fi vrand ca tu sa freci tiparul si sa lupte altii pentru tine.Este normal ca oamenii sa vrea mai mult.Uite unde s-a gasit altruistul.Crapa fierea in tine de invidie.Ai grija sa nu faci explozie.

acvacondor spunea...

Daca si tu ai fost un papagal utecist-pcr-ist iti accept divagatia . Chiar daca sunt obligat sa accept o pensie calculata pe contributivitate ma simt mai bine decit sa beneficiez de roadele ultimei luni de activitate unde smechereste ,smecherii sistemului si-au tras in plus fata de plebe ba un SM, ba o IC ,ba o gr. de munca care ia adus un spor de vechime transformat in procente,etc. Hai bisti , ca iritati lumea si nici intr-un caz pe mine.
Si daca cei doi sunt reprezentanti ai cotizantilor sa reprezinte cotizantii unde vor (guvern ,sindicate,parlament) si nicidecum sa se erijeze in public in reprezentanti ai tuturor militarilor fara a tine cont de doleantele acestora. Ca exemplu vezi actiunea filialei sindicale Craiova care a actionat unilateral fara implicarea marilor lideri in instanta problema grupelor de munca.

acvacondor spunea...

Daca L 164 diferentia grupele de munca prin avantajele aplicarii sporului de vechime de ce L 263 nu ar putea avea obligatia diferentierii materiale a celor doua grupe AC si Sp.

acvacondor spunea...

Aș prefera sa angajez un tinar destept asta asa ca sa aiba si el cel putin un ban de buzunar si sa stea de ajutor pe linga parinti decit un martafoi cu buzunarele pline de pensie si dezinteresat in ale serviciului ,interesat doar sa mai obtina un venit. In orice domeniu se cistiga cu multa truda un salariu la nivelul salariului mediu pe economie.
Cei cu pensie sub salariul mediu oricum au dreptul angajarii si la stat, cei cu peste pa si la privat. Sunt destule multinationale care au nevoie in toate domeniile de oamei cu adevarat dibaci.

Huhu Rez spunea...

Legea 263 diferentiaza conditiile speciale de alte conditii, dar numai in ce priveste sporul la vechimea in munca necesara indeplinirii conditiilor de pensionare

BNR spunea...

Chiar dacă la civili nu există distinct grupa alte condiții observăm că grupa condiții speciale are de fapt grupe distincte. Deși au același procente de contribuție la fondul de asigurări sociale și de majorare a punctajelor lunare pensile sunt diferențiate prin stagiile de cotizare, 25,5 și 22,5 ani.
Și pentru militari s-a pus problema stagiilor de cotizație variabile ca la civili dar nu s-a dorit acest lucru pentru că ar fi dus la cheltuieli suplimentare , dacă la MApN procentajul celor din grupa alte condiții este relativ mic la SRI, SPP, SIE, și STS această grupă este
preponderentă.

mos alecu spunea...

25.02.14 15.00
Sigur ca problema cumulului pensie-salariu bugetar este o problema ... o problema cu multe fatete ...
Pe aici se aud ideile si stilul hoara , oajdea , pora , talmacean si toata haita boccie ... Haita sustinuta , bineinteles , si de laberali , precum si de-alde pesedelul m.s(c)irbu ...

Se vorbeste despre "nenorocitii" care cumulau pensii de j'de milioane cu salarii (bugetare) tot pe-acolo ... prin asta "sugînd singele poporului muncitor" ... Huo ! lor ...
Se vorbeste despre locurile de munca ocupate de catre acestia in detrimentul tinerilor ... Huo ! ... lor ...



Daca ne uitam mai atent vedem ca cei cu pensii de j'de milioane , care sa cumuleze si salarii (bugetare) de aceeasi "anvergura" , sint (erau) foarte putini ...
Majoritatea - referindu-ne la militari "de-ai nostri" - (in esenta cu pensii mult mai mici) erau prin invatamint sau prin cine stie ce institutii cu salarizari "pina la genunchiul broastei" ... Dar nici acestia nu au voie sa "cumuleasca" ... dupa cum nu au voie sa "cumuleasca" nici actorii , nici profesorii (din preuniversitar) ... si nici alti amariti de aceeasi teapa ...
Dar are voie sa "cumulesca" cineva (cu ochelari cu lentile din funduri de sticle de sifon) . Pensie - 10.207 lei/luna ; salariu (intr-o institutie foarte bugetara) - 17.172 lei/luna . Si (se pare ca) mai cumuleaza si o indemnizatie de handicap ... Nu indemnizatia (de vreo 3-400 lei/luna) este importanta ... Importante sint scutirile de care beneficiaza : impozit pe cladiri , impozit pe masini (ca are mai multe ... de laea "bengoase") , taxa de drum .... si multe-multe altele (vedeti scutirile in l.448/2006

mos alecu spunea...

25.02.14 15.15
Venind la locurile de munca ocupate de nesimtitii de "cumulisti" in detrimentul tinerilor ...

Mai intii putem spune ca pe mine , stat , ma doare-n c.r cui platesc salariul pentru munca pe un anumit post ... fie ca-i tinar , fie ca-i pensionar , eu tot treb'e sa platesc acel salariu ...
Dar vom spune ca pora , hoara , talmacean , laberalii si m.s(c)irbu au o oareşce dreptate : hai sa-i lasam si pe cei tineri sa-si cistige piinea "cu sudoare" ; iar pensionarii sa traiasca din pensie ...
Dar asta ar fi insemnat sa interzici "cumuleala" si la "privata" ... acolo de ce sa nu lasi tinerii sa-si cistige piinea "cu sudoare" ... acolo de ce sa le "ia caimacul" bosorogii de pensionari ?
Dar nu asta ar fi principala problema .

Principala problema a ocuparii locurilor de munca de catre tineri (nu de catre pensionari) a fost aceea ca bocciii le-au interzis acestora (tinerilor) sa se angajeze in munca ...
Au emis , bocciii , acte normative prin care :
- daca iese cineva la pensie ... postul se blocheaza . Nu se angajeaza nimeni ... nici batrin , nici tinar ...
- mai mult ... Dupa ce a iesit cineva la pensie trebuie sa mai moara inca 6 salariati ... pentru a putea fi angajat un tinar (unul singur la cele 7 posturi libere) ...



In concluzie : este usor de clampanit pe tema "cumulelii" ... mai greu este de inteles ca_cum se intimpla fenomenul ...

anonim spunea...

V-am rugat in urma cu ceva timp cu un sfat, am trimis pe adresa de contact de pe blog un text, ma intreb daca l-ati primit.

s spunea...

Aici cam ai dreptate.
Am lucrat si la stat si la privat. La stat sunt preferati militarii pentru seriozitate, punctualitate, loialitate si intelegere pentru situatii in care trebuie sa lucrezi peste program, fara garantia ca iti vei primi timpul liber (dar un loc din 7).
La stat si incadrarea este conform pregatirii si atributiunilor postului.
La particular ai doua variante: a - socoteste ca trebuie sa te plateasca putin, astfel incat pensia + salariul sa fie un pic mai mare decat ai merita pentru munca pe care o faci (un pic mai mare ca doar iti face un hatar ca te angajeaza); b - te angajeaza la minm pentru pregatirea ta, sau la minim pe economie ca asa este postul, cu speranta ca poate iti mai da ceva la negru sau gri. In acest caz este evident ca trebuie sa ai disponibilitate 100 procente, pentru orice lucrari, deplasari sau program.
Mai exista o varianta, frecvent intalnita dar care am apreciat ca nu poate fi grupata cu primele doua: se uita la tine si daca are impresia ca nu te poate iepuri cum vrea, iti spune ca n-ai perspectiva.
Ca o concluzie, nici un cumulard nu ia postul unui tanar. Toata treaba este de balanta intre plata, sarcini si disponbilitatea la slugarnicie. Si sa nu uitati ca patronii jongleaza cu arta cu dorinta celui tanar de a avea o functie de conducere, daca se poate din a doua luna de lucru.

mos alecu spunea...

25.02.14 17.20
@ BNR
La chestia unei presupuse diferentieri a unor pensii la civili ... Diferentiere care ar crea (in realitate) o categorie de "alte conditii de munca" la civili ...
-----------------------------------------------------
Buna preluarea "de pe alte meleaguri" !...
--------------------------------------------------------
- categoria "alte conditii de munca" NU exista la civili
- prevederile art.57/l.263 nu creaza "pe sub masa" o astfel de categorie de conditii de munca
- art.57 vorbeste despre "conditii speciale" si modul de "tratare" a acestora pentru citiva "necajiti" ("citiva" ... foarte putini , in marea masa de pensionari) care au lucrat cu materiale radioactive
------------------- citiva de la Cernavoda , de la exploatarile miniere (vor mai fi fiind ???) de uraniu , de pe la Magurele ...)
- acele reduceri de stagiu de cotizare nu conduc la diferentierea pensiilor ... nici intre cele doua sub...sub...subcategorii ; precum nici intre acelea si restul categoriei "conditii speciale" ...
- acele reduceri de stagiu de cotizare (realizabile indiferent de virsta de pensionare) nu sint decit o mirsavie ... Pentru a-i determina pe respectivii sa iasa cit mai repede la pensie , in asa fel incit "angajatorii" sa nu fie nevoiti sa suporte cheltuielile pentru mentinerea lor in viata mai mult timp ... Dupa ce ies la pensie ("defectati" datorita conditiilor de munca) ... treaba lor cum s-or descurca , si cit vor mai trai...

Ginditi-va ca acele stagii de cotizare (de 22,5 si 25,5) se obtin in 15-16 , respectiv in 17-18 ani reali de munca ... Ce punctaje vor putea acumula in acea durata , scurta , de munca (chiar cu majorarea de 50% a punctajului) ???
Sa presupunem ca punctajul general va fi egal cu al celor al caror stagiu de cotizare este mai mare ... Deci pensiile vor fi egale cu al celorlalti din "conditii speciale" (dintre care au fost "extrasi" prin stagii diferite) ... dar cit vor fi cheltuielie lor pentru "mentenanta" ... S-atunci ... "care-i sfîrîiala" ???

Huhu Rez spunea...

Nu l-am primit daca n-ati completat toate rubricile, includiv primul rsnd cu Mr sau miss

anonim spunea...

Am mai trimis inca o data, scie ca mesajul a fost trimis:

"The message was sent successfully!"

BNR spunea...

După HG
583/21.06.2001 nu sunt chiar câțiva necăjiți, dar nu numărul e important ci
modul de rezolvare.

Nu mă refeream
la reducerea stagiilor de cotizare care îți dau dreptul să ieși la pensie mai
devereme, ci la reducerea stagiilor complete de cotizare, acele cifre diferite
la care se împarte punctajul total și se
determină numărul de puncte de pensie.
Cei care lucrează 15-18 ani în zonele I si II de expunere la radiatii, nu se pensionează obligatoriu ci pot acumula, anterior ori ulterior și alte stagii de cotizare.

Dacă luăm 3 civili care ies la pensie la aceeași vârstă și cu același stagiu de cotizare, având de-a
lungul întregii acivități salarizare identică și același punctaj total dar care au lucrat anumite perioade minime
obligatorii în diverse categorii de condiții speciale, vom obseva că unul are stagiu complet de cotizare de 30 de
ani, altul de 25,5 și altul de 22,5, deci și pensile acestora vor fi diferite.

mos alecu spunea...

26.02.14 07.50
@ BNR
Corect : nu numarul conteaza ... pentru ca este mic , chiar si conf. hg 583/2006 ...

La : " ...mă refeream ... la reducerea stagiilor complete de cotizare..." .
La alea ma refeream si eu ... numai ca m-am exprimat "mai pe scurt" , ca intre cei care stiu despre ce este vorba ...

La : "Cei care lucrează 15-18 ani în zonele I si II de expunere la radiatii, nu se pensionează obligatoriu ci pot acumula..." .
Foarte bine (daca mai pot ... si mai au timp , inainte de "a da coltul") !
Numai ca acele puncte , acumulate in plus , se vor imparti la stagiul complet valabil pentru "restul muritorilor" (nu la cel valabil pentru "iradiati") . Iar cresterea pensiei nu va mai fi datorata scaderii stagiului complet (pentru "iradiati") ... va fi datorata altor imprejurari (muncii in plus) .
Ca urmare : reducerea stagiului complet de cotizare nu produce diferentierea pensiilor ...

La : "Dacă luăm 3 civili ... având de-a lungul întregii acivități salarizare identică..." .
Exemplul acesta este "supra-concludent" pentru ... sustinerea celor spuse de mine : stagiile complete de cotizare mai mici (pentru "iradiati") nu produc pensii mai mari ...
Deci ... salarizare identica (presupunem ... salarizare de 1 punct de pensie) .. :
- in 30 de ani acumuleaza 30 puncte
----- punctaj mediu anual = 30 p / 30 a = 1,00000
- in 25,5 ani acumuleaza 25,5 puncte
----- punctaj mediu anual = 25,5 p / 25,5 a = 1,00000
- in 22,5 ani acumuleaza 22,5 puncte
----- punctaj mediu anual = 22,5 p / 22,5 a = 1,00000

Ca urmare ... pensii absolut egale .

Sa nu spuneti ca "iradiatii" vor mai putea (au dreptul) sa mai lucreze (sa acumuleze puncte) ... Acele puncte in plus nu vor fi datorate stagiului de cotizare redus ; vor fi datorate muncii in plus !
Sa nu spuneti ca "iradiatii" au venituri mai mari (obtin mai multe puncte) decit restul din "conditii speciale" ... Acele puncte in plus nu vor fi datorate
stagiului de cotizare redus ; vor fi datorate veniturilor mai mari!

Deci : inca o data , iarasi si din nou : STAGIILE COMPLETE DE COTIZARE MAI MICI (la "iradiati") NU PRODUC PENSII MAI MARI la o parte din pensionarii proveniti din "conditii speciale de munca" .

Huhu Rez spunea...

Pt dvs sunt valabile si preveferile hg s 1019/2010.legea spune sa fii incadrat pe o functie sau sa lucrezi intd-un loc

mos alecu spunea...

26.02.14 13.30
La explicatiile de mai inainte (compararea pensiilor celor trei salariati) ...
Pentru eliminarea unor eventuale confuzii datorate saririi peste unele etape ale calculellor , reiau fazele explicarii EGALITATII pensiilor in cazul celor trei stagii de cotizare diferite ...

Salarii care genereaza cite 1 punct de pensie in fiecare luna.

Stagiu compl.cotiz. ..............30 a..............25,5 a....................22.5 a

Stagiu de cotiz. (ani reali)....20 a..............17 a......................15 a
Majorare stagiu cotiz.(6 l/a).10 a ..............8,5 a.......................7,5 a
Stagiu cotiz.realizat..............30 a.............25,5 a.....................22.5 a


Punctaj anual realizat ..........20 p.............17 p .......................15 p
Major. punctaj anual (50%)..10 p ..............8,5 p......................7,5 p
Total punctaj anual realizat...30 p............25,5 p.....................22,5 p


Punctaj mediu anual .......30p/30a=1...25,5p/25,5a=1......22,5p/22.5a=1

mos alecu spunea...

Intreb si eu ca prostu' !...
Oare nu se poate seta Disquss-ul in asa fel incit sa prezinte (la "Comentarii recente") si "luarile de pozitie" ale patronului ?
Că ... vorbeste , sărmanul , in deşert ... si noi n-avem de unde sti ca ar fi spus si el ceva , pe undeva , cindva ...

BNR spunea...

În exemplul meu cei trei aveau același stagiu de cotizare (ani reali). Toți lucrază în condiții speciale doar că unul dintre ei are 15 ani în zona I de
radiații și altul 17 ani în zona II de radiații. Practic pot avea tot stagiu real de cotizare în aceste condiții, legea stabilește doar un stagiu minim pentru a beneficia de respectiva facilitate fără o limită maximă. Puțini sunt cei care se pensionază imediat cum îndeplinesc aceste stagii și nu e obligatoriu să înceapă activitatea cu acestea ci mult mai târziu.
In această situație pensiile nu mai sunt egale. Cam așa ceva se putea face și pentru militarii din grupa alte condiții. Le fel de bine se putea stabili și o
altă cotă de contribuție pentru cei din grupa alte condiții, pentru perioada anterioară legii considerandu-se a fi indeplinite conditiile de acordare, așa cum s-a procedat în legea 119 pentru fostele pensii militare de stat și pensiile speciale.

sergiu spunea...

mosule,l-ai rugat de cateva ori sa rezolve acest aspect,dar nici eu nu inteleg de ce nu vrea!!!

Huhu Rez spunea...

Fiecare urmareste raspunsurile, reactiile la propriile comentarii. Ce rost ar mai avea ocuparea spatiului cu comentarile mele la comentarii recente

sergiu spunea...

Este total gresit! Nu se urmaresc doar raspunsurile la propriile postari,ci si a celorlalti,iar daca cineva raspunde unuia ce a postat acum o saptamana este foarte dificil de a ajunge in urma sa-i urmaresti comentariul.Este foarte bine ca aceste comentarii sa urmeze in ordinea cronologica,iar de cate ori se intra pe blog sa poti citi de unde ai ramas,si nu de la inceput.

anonim spunea...

acvacondor@ai dat cu oistea in gard.Sunt pensionar inainte de aparitia ligii 164 si deci in concluzie nu mi-am tras nici "un SM,ba o IC ,ba o gr.de munca".Este adevarat ca nu am fost chiar"plebe"dar acest nivel l-am depasit prin munca .Decretul impuscatului a functionat pana in 2001 si prevedea tot 60% din solda de grad si functie ,grupe,iar pentru ce depasai peste 30 ani vechime primeai 2% la an.Te las in prostia ta pe care iti doresc sa o porti sanatos.