Un produs Blogger.

luni, decembrie 02, 2013

Ministrul Muncii:Deocamdata, militarii ramân in sistemul public de pensii

23 comments
 In ziua de 1 Decembrie, ministrul Muncii s-a referit la proiectul noii legii a pensiilor militare, intrebându-se:
„Cum sa schimbam iar acum totul? Militarii abia au inceput sa contribuie. Ce facem acum? Le retragem banii de la contributii si bulversam iar sistemul?"
Puteti asculta intreaga interventie in inregistrarea RTV, intre minutele 47-50. 

23 de comentarii:

bazil spunea...

Da, desigur, abia au fost revitalizate, dupa lupte seculare, pensioarele smecherite , alea de peste 100 de bulioane, ale baietilor destepti. Si acum, ce facem ? Dam o noua lege, dreapta, care sa le reteze iar smecheritilor pensioarele? Asa ceva nu se poate ! Sa-i lasam pe smenari fara pensiile speciale abia readuse cu L241? In nici un caz! Mai bine smenar decat om cinstit, mai bine smecheras decat pensionar parlit ! Mai bine farsor decat diktator, mai bine mincinos dar cu un os de ros !

rezervistul spunea...

ce va spuneam eu .. vedeti e vorba de cotributiile actualilor ,, de aprobare fmi de cate si mai cate .. o sa mai curga apa multa pe garla si multa cerneala pe hartii . mai binesa verdem ce rereguli sant in legea asta actuala .iscriminarile . eliminarea unor drepturi .. asa ca asta e problema

rezervistul spunea...

nu stiu cine santeti . domnule bazil , dar dace saneti asa de incrancenat , pensiile alea mari sant calculate pe puncte ca la civili de exemplu poate un colonel a avut salarii mari , o perioada mare si a lucrat 35 de ani in conditii ..alte conditii.. si de acea au pensii mari ,, dar sant cativa ,, ce aveti cu ei .. vreti o lege care sa va placa numai invidiosillor . legea e ff buna asta de acum , doar sa se corecteze discriminarile produse poate din greseala . si sa le acorde drepul castigat si la cei in rezerva fara drept de pensie ... nu mai fiti asa . si fiti om

acvila spunea...

http://www.realitatea.net/jocurideputere.html#emisiune02Decembrie2013-2200
de la min.55
Urmariti si dati-va seama cam cum se fac incadrarile in grupe prin armya romana. Nicidecum respectind anumite reguli ale M.Muncii.
Atunci de ce s-a mai facut legea asta unica apensiilor?

bazil spunea...

Stimabile domn rezervist:
1. Nu este o incrancenare ci doar o analiza la rece, obiectiva, a legii asa zis reparatorii care a readus pe scena pensiile smecherite( in principal cele peste 100 de bulioane). Acele pensii , cum s-a mai spus pe aici nu apartin nicidecum unor colonei cu 35-40 ani vechime ci unor trepadusi care au stiut sa bata pe la influente usi , trepadusi pensionati pe la 45-47 ani cu pensii total nejustificate fata de activitatea depusa, in principal cam paraleli cu armata, cu viata cazona. Ca si unele pensii contributive sunt la fel de mari e adevarat insa acestea macar respecta un principiu: ai contribuit , beneficiezi ! , fata de cele revitalizate prin L241 care nu au nici o justificare in afara smenului si manariei.

2.Daca d-ta si altii ca d-ta te faci ca ploua si bagi capatana in nisip ca strutul, spre rusine d-tale, nu toti sunt la fel.
3. Daca L241 ar fi avut o metodologie de aplicare( cum era normal sa aiba intr-un stat normal) , ar fi prevazut recalcularea tuturor pensiilor scazute (cu prilejul aplicarii legii contributiei ) , potrivit L164/2001 fara amendamentele smecheresti de care au beneficiat baietii destepti. In acea situatie , fii sigur ca nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat. Dar mai sunt si rezervisti cinstiti, pentru care spiritul de onoare si demnitate este ceva concret, nu o lozinca asa cum este pentru smenari.
4. Nu este vorba de invidie aici, stimabile, ci de sentimentul ca unii semcheri isi bat joc de tot, inclusiv de cei corecti. De cca 24 de ani Romania este jefuita mai ceva ca pe vremea Fanarului si acest lucru cu largul concurs al unora ca d-ta care in loc sa gandesti preferi sa bagi capatana in nisip si sa trambitezi ca esti om si nu esti invidios pe cei care-si ramburseaza zeci de milioane de euro ilegal ori primesc despagubiri de milioane de euro, pe baza unor acte false.
5. Ai dreptate cu discriminarile , de la caz la caz dar discriminari adevarate nu inventate.

6. O noua lege a pensiilor militare e iminenta stimabile( care sa corecteze toate smecheriile, smenurile si speculatiile), chiar daca pe moment smecherii si farsorii au castigat batalia. Abrambureala prezenta nu poate continua la nesfarsit .

georgescu spunea...

Desteptii care au facut legea 241/2013 au omis sa precizeze ca aceasta se va aplica pana cand pensia calculata conform algoritmului OUG NR.1/2011 va depasi pensia din luna decembrie 2010.Desteptii au precizat ca se va aplica pana cand suma rezultata din inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual va depasi cuantumul din decembrie 2010, omitand OMM.

Huhu Rez spunea...

Au zis bine.Omm este cuprins si in cuantumul din 2010

mos alecu spunea...

Georgescu ne vorbeste despre o idiotie a L.241 ... Si are dreptate !
Fereasca dumnezeu sa le dea prin cap sa aplice asa L.241 !...

Cineva , care "nu le are" cu martimetica , "se baga-n seama" ... si ne spune ca "Au zis bine.Omm este cuprins si in cuantumul din 2010" ...

Hai sa vedem despre ce-i vorba :

- CUANTUMUL din dec.2010 se compune din pensia stabilita prin L.164 plus majorarea (pentru OMM , SOSP) acordata prin L.80/1995
----- deci : pensie (2.000) + majorare (400) . Rezulta CUANTUM = 2.400


- textul din L.241 spune : "art.1(4) Cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, prevăzut la alin. (1), se menţine în plată până când cuantumul pensiei rezultat din INMULTIREA VALORII PUNCTULUI de pensie CU PUNCTAJUL MEDIU ANUAL ACORDAT ... este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010." ...
---- se vorbeste NUMAI despre pensia determinata prin folosirea punctajului ... FARA majorarea acordata prin aplicarea prevederilor L.80/1995
---- deci : pensie stabilita pe puncte = 1.500 . Majorarea ar fi = 300 ... dar nu se vorbeste despre ea .



- ca urmare , prin cresterile ulterioare , cei 1.500 trebuie sa depaseasca pe cei 2.400
----- nu este vorba despre cei 1.500 + 300 = 1.800 care ar trebui sa depaseasca pe cei 2.400
----- prin asta DURATA de "recuperare" se va lungi substantial

Le jouet spunea...

@bazil
Si care ma rog e problema cu "trepadusi pensionati pe la 45-47 ani". Ti se pare o varsta iesita din comun? Armata are cateva zeci de mii de oameni, nu sunt tot atatea functii de birocrat ca dupa varsta de 45-47 de ani se te retragi glorios la o functie calduta de birou si sa o mai lalai inca vreo 10 ani. Cum ar fi ca un tanar de 52-55 de ani sa alerge cu pusca in spate la instructie de front sau dupa talibani prin Afganistan? Armata nu e formata numai din colonei, legea trebuie sa incadreze in ansamblu toti militarii, de la soldat pana la general.

Spui aceleasi prostii ca si "rezervistul", auzi la el colonel cu vechime de 35 de ani in "alte conditii", cine dracu are asa conditii, sau poate exista dar cu siguranta este vreo manarie. Vrei alta lege?
Foarte bine si eu imi doresc dar nu prostia aia de proiect de lege aruncat pe piata care nu are nimic de-a face cu sistemul militar si care e evident orientata spre favorizarea celor intrati pe usa din dos in armata, vezi articolul cu 15 ani ca militar si 25 de ani vechime. Deocamdata legea 263 e cea mai echitabila pana in acest moment, pentru toti.

Huhu Rez spunea...

@mosule

Idiotenie este in mintea celor care considera cuantumul recalculat sau revizuit fara OMM. Noroc ca la CSP-uri nu sunt asa rigizi in interpretarea legii.

Citeste tot articolul din care ai citat doar inceputul.

Ti-l dau eu mai jos:

(4) Cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, prevăzut la alin. (1), se menţine în plată până când cuantumul pensiei rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

bazil spunea...

Problema si dilema sunt ca acei trepadusi unsi cu multe alifii nu sunt dintre cei care au fost prin teatrele de operatiuni, ei sunt in principal , asa cum a mai zis -o si un mosorog pe aici , detasati ori care au lucrat pe la diverse regii mai mult ori mai putin autonome, dar dependente total de banul public .Cu alte cuvinte, dintre cei care au fost cam paraleli cu viata cazona dar s-au intersectat cu niste amendamente eminamente create pentru ei si numai pentru ei. S-au intersectat si cu niste salarii babane( pe cafe ei si le-au dat ) ca pana si aia din capitalism ar fi invidiosi .In rest, de acord cu comentariul d-tale.

mos alecu spunea...

Asa cum nu se citeste ceea ce spun eu ... tot asa nu se citeste nici legile .

Dar se dau sfaturi !

S-o luam metodic :
- am spus : "Fereasca dumnezeu sa le dea prin cap sa aplice asa L.241 !."
--- adica , si eu , sper sa NU citeasca legile asa cum ar trebui ...
- nu am prezentat DOAR inceputul acelui articol ... Am prezentat INCEPUTUL SI SFIRSITUL acelui articol ... esenta lui . Restul articolului sint "floricele pe cimpii" ..
- daca tot se insinueaza ca acele "floricele pe cimpii" contin alta interpretare :
---- presupun ca este vorba despre : "...ca urmare a RECALCULARII SI REVIZUIRII, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011,"
---- atunci vom vedea ca L.119 spune ca pensiile (re...re...re...) se compun din : partea recalculata conf. L.19 si o alta parte rezultata din aplicarea L.80/1995 ...
"Art.5(3) (3) La cuantumul pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) sau b), stabilite ca urmare a procesului de RECALCULARE , se aplică prevederile art. 11 teza a III-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările si completările ulterioare." ...
---- iar procesul de RECALCULARE a folosit numai nr.puncte x valoare punct de pensie ...
---- iar L.241 nu vorbeste nimic despre "folosirea" acelei parti rezultate din aplicarea L.80/1995 ... ba , mai mult , insista NUMAI pe "...CUANTUMUL pensiei rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual ..." .

mos alecu spunea...

Si ... tin minte ca nu fusesem "contrat" cind am spus ca bociii faceau legi "rautacioase" , iar astia de acum fac legi si "rautacioase" dar si prost redactate ...

mos alecu spunea...

Mai trebuie dovezi despre idiotenia modului de redactare a legilor de catre "actualii" ... dupa balamucul cu modificarile la Codul Penal ????

Huhu Rez spunea...

Da, este vorba de cuantumul recalculat sau revizuit potrivit l 119 sau oug nr.1.
Asa a considerat legiuitorul necesar sa faca legatura intre actualizarea valorii punctului de pensie si reintregirea pensiei in cuantumul cuvenit in 2010.
Ce, in OUG 1/2013 mai spune ca procentul pentru OMM se aplica si indexarii valorii punctului de pensie cu 4%? Nu spune, dar s-a aplicat!

Huhu Rez spunea...

Realitatea este parlamentarii si presedintele nu sunt functionari publici ci demnitari. Asa cum sunt in toata Europa. Nu sunt angajati ai institutiilor respective.
Functionari publici sunt cei din personalul tehnic al Parlamentului si ai Administratiei Prezidentiale.
Din punct de vedere al legii penale demnitarii sunt considerati functionari si in aceasta calitate raspund in fata legii penale ca orice functionar.
Restul este propaganda basista pentru creduli.

mos alecu spunea...

ART. 145 PublicPrin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice,instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public,administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciilede interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii,sunt de interes publi

ART. 147Funcţionar public şi funcţionar Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent
sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art.145.
Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice

salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.

mos alecu spunea...

Deci nu mai sint nici "functionari" , nici "functionari publici" !
Sint niste simpli "ordinari" ... (la multi dintre ei potrivindu-se zicerea peiorativa : "băi , ordinarule...!" ) .
Deci prevederile exprese pentru "functionari si functionari publici" nu li se mai aplica !
Nu li se mai aplica nici prevederile prin care , la functionari si functionari publici , se maresc pedepsele ...fata de cele aplicate "ordinarilor" ...

Si , daca "Din punct de vedere al legii penale demnitarii sunt considerati
functionari si in aceasta calitate raspund in fata legii penale ca orice
functionar." ... cum dracu' s-au emis acele modificari prin care respectivii nu mai sint considerati functionari sau functionari publici ..
----------------------
Deci : "... parlamentarii si presedintele nu sunt functionari publici ci demnitari" .
Dar ... "Din punct de vedere al legii penale demnitarii sunt considerati
functionari si in aceasta calitate raspund in fata legii penale ca orice
functionar." .
Si atunci pentru ce a mai fost nevoie sa nu mai fie considerati functionari ... daca sint tratati tot ca functionari ????

Hai ca n-am inteles nimic din incercarea propagandistica de a justifica ceva care nu a fost decit o simpla mînăreală/labageală , prin care respectivii au dorit sa-si consolideze statutul de ORDINARI ...

Huhu Rez spunea...

Acestea sun definitiile din actualul Cod Penal. Scandalul este pe viitorul Cod Penal, prevazut a intra in vigoare la 01 02 2014

mos alecu spunea...

Aha !

Deci este vorba despre : "Art. 175 Functionar public
(1) Functionar public, in sensul legii penale este persoana care, cu titlu
permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie :
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii
prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat ori al unei persoane juridice declarata ca fiind de utilitate publica, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale,
persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.


In continuare fiind vorba tot despre infractiuni definite (si pedepsite) numai pentru functionarii publici , precum si despre majorari de pedeapsa pentru infractiunile savirsite de acestia (fata de o aceeasi infractiune savirsita de un "alt ordinar") ...

mos alecu spunea...

La chestia cu "chestia" pensiilor in viziunea L.241/2013 ...

Se intreaba cineva ca_cum ar fi descoperit apa calda si mersul pe jos : "Ce, in OUG 1/2013 mai spune ca procentul pentru OMM se aplica si
indexarii valorii punctului de pensie cu 4%? Nu spune, dar s-a aplicat!" ...
Vai , cita profunzime ! ...


Numai ca oug 1/2013 nu spune ce sa se faca_cu acea valoare a punctului de pensie ! E treaba L.263 cum intrebuinteaza acea valoare ...

Iar L.263 inmulteste acea valoare cu numarul de puncte si rezulta cuantumul pensiei ... Iar pentru militarii pensionari (cei de la art.6 , c) aplica si prevederile NEABROGATE din L.80/1995 ...


Spre deosebire ... L.241/2013 spune ce sa se faca_cu acea valoare : se inmulteste cu numarul de puncte si ca acest produs (NUMAI ACEST PRODUS ... fara alte "farafasticuri") va intra in plata abia cind va fi mai mare ca_cuantumul din dec.2010 ...

mos alecu spunea...

Chestia cu descoperirea apei calde si a mersului pe jos este facuta de catre cineva care :
- prin contributeala i s-a micsorat pensia cu vreo 2-3% ...

----- i s-a micsorat pensia dar sustine "cu minie proletara" contributeala ... Ramii tablou cind vezi astfel de atitudini ...

- daca la comparatia ceruta de L.241 se are in vedere numai produsul "nr.puncte x valoare punct de pensie" ... fara majorarea stabilita de L.80/1995 ... scaderea (fata de cuantumul din dec.2010) ... este de vreo 19% ...
- cei 2-3% ar fi recuparati prin cresterea valorii punctului de pensie pentru 2014
- cei 19% ar urma sa fie recuparati peste vreo 8-9 ani ...


Spaima generata de o astfel de perspectiva conduce la negarea citirii legilor ...

Huhu Rez spunea...

Ai boala de a introduce adverbul NUMAI acolo unde in lege nu exista... ceva de speriat!
Esti si ilogic.
Daca s-ar plati cuantumul din 2010 si in situatia in care pensia recalculare/revizuita devine mai mare prin actualizare, ar insemna ca CSP ar trebui sa taie OMM din pensia calculata potrivit L 119 si OUG nr.1.
Spaima ti se va risipi in luna ianuarie 2014, peste NUMAI(sic!) o luna, cand, dupa indexarea cu 3,76%, unele pensii recalculate/revizuite vor depasi cuantumul din 2010.