Un produs Blogger.

vineri, decembrie 20, 2013

Lege de modificare a art.55 si 158 din Legea 263/2010, legea pensiilor, privind grupele de munca pâna in anul 2001

13 comments
Legea de modificare si completare a L 263, asa cum a fost adoptata de Camera Deputatilor la data de 17 decembrie 2013, forma in care a fost prezentata pentru promulgare.



13 comentarii:

Huhu Rez spunea...

Pentru comparatie, redau aici textul art.158 alin (1)

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in
grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001
constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea
reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in
activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt
incadrate in conditii speciale.

(2) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in
fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in
situatia in care au fost emise conform legii, pe baza
documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie
2001.din lege inainte de a fi modificat.

catalin spunea...

e ok , dar eu o sa am varsta de pensionare in 20 feb . 2014 adica cea din tabel . fara reducere .conform legii . deci nu mai beneficiez de reducere ca deja am varsta , atunci cum valorific adeverinta ca am drupa 1 dinainte de 2001 . inteleg ca se aduga la vechime ? si inteleg ca pensia se calculeaza pe anii lucrati fara vechimeaq suplimentara data de grupa , aceasta este numai pentru a ase putea deschide dreptul de pensie?

Huhu Rez spunea...

Sorina,
La tine nu mai conteaza ca perioada suplimentara pentru reducerea vârstei de pensionare, da conteaza/a contat la calcularea punctului de pensie pentru perioada in care ai lucrat in grupa I. punctajul a fost majorat cu 50%

stefan spunea...

asta la cei care sant deja la pensie , dar in 2014 sant cei ce urmeaza sa iasa la pensie , si au deja varsta necesara , dar ce se intampla cu grupa de munca pentru care au adeverinte inainte de 2001 ,, astea contribuie la completare vechime .. ca vechime suplimentara .. ca nu li se mai poate efectua reducere de varsta ca au deja varsta deci ex 14 ani efectivi si adeverinta de grupa speciala eliberate in 1995 . acum este in rezerva .

anoniomul spunea...

domnule huhurez , va doresc multa sanatate , craciun fericit ,si multumiri pentru raspunsurile pline de rabdare, LA MULTI ANI

rezervist spunea...

dar cum ramane cu art 29 ,, art 30 .. hg 1294]2001 , aceste modificari sant valabile deci pentru viitorii pensionari . dae si cei militari ,,, cum adica cu exceptia cei de la art 30 .. ne baga in ceata ,, am carte de minca cu anii din 1977,78 80 -83 in cicilie restul perioada armata si grupa 1 de munca pe toata perioada lucrata in armata ,, pana la plecare din armata .. am varsta de pensie ,,, cum se aplica aceasta hotarare ,,, putem sa aflam cumva aci

anonim spunea...

@Huhu Rez
Dle. am o rugaminte la dvs.
Am inteles ca sunteti jurist, puteti sa ma ajutati intr-o problema? Nu doresc sa fac publica aceasta doleanta.
De asemenea o intrebare referitor la modificare L 263 cu articolul de mai sus, acest tabel se aplica si pentru militari? Se modifica tabelul nr.1 din lege cu reducerile de varsta pentru conditii deosebite sau ramane in vigoare cel vechi?

Huhu Rez spunea...

Aveti formular de contact in bara de sus prin care puteti sa-mi scrieti pe e-mail.
Pentru cadrele militare in activitate art. 4 din HG 1294/2001 a transformat grupele I si II in care au lucrat inainte de anul 2001 in conditii deosebite, speciale sau alte conditii.
Se aplica tabelul 1 de la art. 55 alin (1), lit a) pentru conditii deosebite si tabelul nr. 2 de la art.55 alin (1) lit b) pentru conditii speciale si alte conditii.
Tabelul 1-1 cred ca poate fi aplicat si cadrelor militare care au lucrat in acele conditii inainte de 2001 si au trecut in rezerva fara drept de pensie, adica nu mai sunt in activitate.

rezervistul spunea...

odata ce spa specificat ca se aploca la cei cu grupe pana on 2001 , adica pentru perioada cand era aplicata legea 3 [1977 , este de la sone inteles ca se ap;ica la toata lumea . si celor care au acum vaesta de iesire la pensie militara daca ultimul loc de munca a fost armata ,, asa ca si cei care sant inrezerv plecati inaine de pensionare au acest drept ,,, ca e o lege , care se aplica la toti asta e acum sa vedem cum o aplica casa de pensii a mapn care a facut numai prostii

Huhu Rez spunea...

Ochi albastri
Cadrele care au trecut in rezerva fara drept de pensie, in acceptiunea HG 1294/2001 si a Legii 263/2010 sunt considerate ca nu mai sunt active chiar daca ultimul loc de munca a fost o institutie militara.
La art 55 din lege este vorba de reducerea varstei de pensionare. Casa de Pensii face interpretari cu privire la aplicarea sporului la punctul de pensie pentru conditiile de munca.

eu spunea...

vechimea se considera ca atunci cand a fost data militarul in rezerva era activ . grupa de munca este data si pentru completare vechimii in munca adica anii in plus , asta ar insemna ca acesta daca e in afara armatei nu mai ia pensie? are varsta si nu maoi are nevoie s de a iesi mai devreme la pensie asa ca anii trebuie sa se cumuleze cu vechimea in specialitate /// asa ca dupa cum spuneti el ce mai face cu grupa de munca avuta pana in 2001 ?

Huhu Rez spunea...

Raspunsul, inclusiv interpretarea Casei Sectoriale, il gasiti aici:
http://www.huhurez.com/2013/10/cadrele-militare-trecute-in-rezerva.html

Anonim spunea...

Legea 215/2019 modifică si art. 21 ali. 1 lit. a) din L 223/2015?