Poveste...reală (varianta prescurtată).
Şedinţă de tragere cu TT-ul.
Eu tânăr locotenent, trag în prima serie cu cei din Statul Major pentru că făceam parte din cei care conduceau tragerea. Le spun dinainte că pistolul meu trage prost, nu e reglat. NU mă crede nimeni. La 25 de m nici măcar nu lovesc ţinta.
Ofiţerul cu pregătirea de luptă, după ce mă face albie de porci, îmi smulge pistolul din mână şi în următoarea serie vrea să îmi arate că eu sunt de vină şi nu pistolul. El luase înainte 29 de puncte.
Trage cu pistolul meu. NU ia nici "şireturile" la ţintă, aşa cum ziceam noi.
Mormăie ceva, că s-a grăbit şi pistolul meu (numai cu el aveam voie să trag), trece la şeful de stat major.
Acesta reuşeşte performanţa să lovească cu un glonţ piciorul ţintei. În rest ţinta aceea se încăpăţâna să rămână "virgină" după 3 trageri consecutive.
Pentru mine ce era de demonstrat se demonstrase.
Poanta: la această şedinţă de tragere am luat calificativul NESATISFĂCĂTOR. Noroc că la şedinţele de tragere cu pistolul mitralieră am luat FOARTE BINE şi calificativul total a fost BINE. Am ridicat uşor glasul că nimeni nu putea lua un alt calificativ cu pistolul ăla, dar nu m-a ascultat nimeni.
Abia peste un an, timp în care am tras pe ascuns cu alte pistoale, au trimis pistolul la o bază de reparaţii, să îl regleze. Armurierul mi-a spus că nici nu s-a mai întors ...
- va urma -
Dacă ar fi şi în poligon aşa, ce simplu ar fi! Am obţinut 30 de puncte din a doua încercare! 3
Rar cand mai nimeream si eu tinta,incepand din LM cand prima tragere a fost cu ZBul ,in schimb la bombardamente si trageri cu PRNDurile luam numai FB
Ziua in cinditii meteo normale bombardam dupa varful bocancului TB ,in rest aveam aparatura sofisticata de ochire
.
Tokarevul-ul/TT33 era/este o arma excelenta! Ce il face excelent? In primul rind munitia (aceeasi pe care o tragea si PPSh-ul), care permitea ca glontele sa atinga viteza de 420 m/s. Cu acesta munitie se putea gauri usor o tabla de 2 mm, mult mai groasa decit cea folosita in caroseriile masinilor, de la 25 m. TT-ul venea reglat din fabrica pt. distanta de tragere de 25 m (punct ochit, punct lovit). pentru distante mai mari de 25 m, trebuia sa ieie corectia corespunzatoare in inaltime. Acest lucru nu-l prea puteau face tragatorii din lipsa tragerilor si a antrenamentelor.
Catarea era fixa, iar tzelul mobil (interschimbabil), cu numere corespunzatoare de la 1 la 4, inlocuirea tzelului si reglajul ulterior al armei fiid destul de complicat in unitatile militare. Tot ceea ce se putea face la unitati era deplasarea stinga-dreapta a tzelului, astfel incit axa centrala marcata a mansonului armei sa se suprapuna cu axa marcata a tzelului. In rest, o arma buna, fiabila, testata operational de rusi in razboi si mai ales ieftina. De fapt, Tokarevul este "inspirat" dupa COLT M1911.
Singurul punct slab al TT-ului era sistemul de siguranta, in rest trageam cu el si la cutia de conserve la 25 m. Multe din tzarile ex-comuniste care-l fabricau sub licenta astazi l-au modernizat si inca il mai folosesc, sau il vind americanilor (vedeti pe youtube).
Si la noi, la inceputul anilor 2000 s-a facut o propunere in acest sens de catre inginerii militari, propunere care nu a fost agreata de shefi, proiectul fiind parasit din cauza unor interese la nivel inalt.
Ca sa inchei, cred ca in depozitele noastre se mai afla citeva zeci de mii de TT-uri care zac poate si neconservate. In loc ca Armata sa cedeze cu titlu gratuit citeva sute de pistoale la Politia Comunitara (care inchiriaza pe bani buni armament de la Politie sau firme private de paza), prefera sa le rugineasca aiurea. Asta dovedeste inca odata ca suntem ca natie de tot rahatul, iar cei care conduc institutiile statului nu se gindesc decit cum sa-si umple ei matzul!
PS. Urmariti filmuletul asta pina la capat:
http://www.youtube.com/watch?v=EU2flZtTy1c
si-o sa vedeti ce spune tipul:
1. Arma este precisa, dar cel care apasa tragaciul nu prea;
2. Tipul trasese 800 de cartuse fara ca pistolul sa aiba vreo problema.
Super tare ! Am luat 29 dupa acomodare!! Era arma mea preferata ! CU TT(pistolul)in general daca nu stii sa tragi si nu ai antrenament adecvat TE FACI DE KK!!
Ps. distanta de 25 de m. e vax. Sa vorbim de 40-50 m
SA vezi distractie pe timp de noapte !!
Ps. Am fost unul dintre cei care am propus cu diferite ocazii sa se incastreze mici pastile de fosfor in aparatele de ochire!!Ti-ai gasit ! Se uitau inginerii la noi ca la martieni!!
Cand am vazut primul p. israelian ---avea asa ceva !!!
Dom'le, ce-nseamnă să... .
Ne-aţi ameţit cu amintiri despre TT. Da' pistoletu' ăsta din poză nu-i TT, e Makarov!!!
!" CU TT(pistolul)in general daca nu stii "....doar atat am zis de TT ! Ametesti asa usor sau esti vesnic ...ametit?
- continuare -
Da, acela e,se pare, un Makarov PM din 1971. Numai că armata română nu a avut în dotare aşa ceva, nostalgia e pentru TT-uri. Sau sângele de militar apă nu se face... Deci:
Am avut prin mâini mai multe "generaţii" de TT-uri. Atunci nu le-am dat nici o importanţă. Acum parcă văd unele diferenţe între ele.
- Primele TT-uri pe care le-am avut în mână au fost cu siguranţă de provenienţă sovietică, pentru că aveau în jurul stelei CCCP. Aveau şi pe mâner şi pe încărcător un "inel" de prindere a cureluşei cu carabinieră, care se lega la centură pentru a nu pierde pistolul. Ţin minte mai ales acele carabiniere, făcute dintr-un aliaj excelent, uşor, tare şi din care mai am una pe undeva pe acasă.
- Următoarele este posibil să fi fost nişte TTC-uri (de Cugir), dar nu bag mâna în foc. Steaua era pe mâner dar nu şi înscrisul CCCP.
- "Seriile" de pe pistoale, scrise cu litere ruseşti, ne puneau reale probleme când trebuiau ca ele să fie scrise în opise.
- Pistoalele aveau pe manşonul închizătorului nişte striaţiuni: rotunjite, la cele ruseşti, verticale sau înclinate la celelalte, cu rol de a mări aderenţa la prindere când se încărca pistolul.
- Am prins şi 3 tipuri de tocuri diferite: cele clasice de piele, de piele, dar cusute pe margine şi dintr-un material ca de muşama cu striaţiuni, toc pe care îl foloseau mai mult serviciile de zi, pentru că se rupea mai greu. Unele au avut, în afară de locaşul pentru cel de al doilea încărcător şi un fel de buzunăraş pe exterior.
- De "ţel" nu îmi amintesc să fie interschimbabil pe 4 mărimi (deci reglaje pentru 4 distanţe de tragere). Ştiu că eficace era până la 50m, deşi glonţul putea avea efect omorâtor până la 500m, cu bătaie de 1.500m, dacă îmi mai aduc eu bine aminte şi nu îl confund cu Carpaţi-ul.
- Dacă nu mă înşel, şi greutatea era diferită la diferitele modele.
- Faţă de Carpaţi, 8 cartuşe în încărcător (7 Carpaţi), viteza mai mare a glonţului la ieşirea din ţeavă datorată ţevii mai lungi, calibrul 7,62 nu 7,65.
- Mai ştiţi ceva despre el ce mi-a scăpat?
Nostalgii... greu de explicat pentru un non-militar...
despre nostalgii....
Ia laudati un pic si pistoletul Carpati cal.7.65
Gunoi mai mare n-am vazut in viata mea
Prin '85 au vrut sa-mi dea "carpati".Am fost in poligon am vazut ce poate(adica nimic) si mi-am cerut TT-ul inapoi urgent.Sa stiti ca l-am si primit
Am apreciat TT-ul pt siguranta,precizia si greutatea lui.
carpatiul,parca prea usor,cal. prea mare si smucea ca dracu in mana.cu carpati sa traga fraierii....treaba lor daca trag "dupa colt"
Aaaaa, Carpaţi 1974.
Dacă pe cineva interesează „caracteristicile lui tehnico-tactice” îl invit să le citească pe
http://www.scribd.com/doc/44551784/Pistol-Cal-7-65
Acolo sunt toate caracteristicile lui, luate cred din manualul lui, deşi la vremea mea, nu cred că am avut parte de ele, sau poate nu m-au interesat în mod deosebit.
Pot însă să spun alte lucruri „bune” despre el. În perioada când s-a introdus în dotarea cadrelor militare, am avut ocazia să discut cu cineva care a lucrat efectiv la proiectarea lui şi apoi la execuţia lui la Cugir. Pentru caracteristicile sale şi pentru destinaţia sa era, la vremea aceea (şi poate şi acum) o mică bijuterie inginerească. Pe scurt, Walter-ul (PP, dar mai ales PPK), a fost „prelucrat” la o serie de caracteristici de proiectare şi a fost executat din duraluminiu. Poate unele piese nu au fost executate la înalţi parametrii (ţeava), dar acestea erau limitările anului 1974, era un pistol românesc, care nu trebuia cumpărat dinafară (după 90 s-a făcut şi mai rău). Era destinat pentru „lupta apropiată”, autoapărare şi luptă corp la corp, la distanţe de până la 10 m. Sincer nu mai ştiu cu cât se ridică traiectoria la distanţa de tragere după înălţător, de 50 m, dar greutatea mică, lungimea ţevii mică, combinate cu calibrul relativ mare îl recomandau doar pentru distanţe de tragere mici, ceea ce nu înseamnă că un trăgător bun nu poate obţine cu el, la 50 m, o grupare foarte bună a loviturilor. Am avut coleg care s-a antrenat cu el pentru un concurs specific (trăgea la o şedinţă cam 200 de cartuşe), care a ajuns la performanţa, la 25 m să tragă 5 gloanţe într-un cerc de dimensiunea unei monede de 1 leu vechi, oriunde desenai cercul pe ţintă!
- continuare -
De omorât omoară foarte bine, poate fi uşor ascuns sub haine, poliţia îl foloseşte foarte bine în spaţii închise, e potrivit pentru unele arme (tancuri), deşi armata a preferat, mai nou, pistolul calibrul 9 mm md. 2000 Parabellum, pentru „interoperativitate” cu NATO şi cerinţele unei eficienţe crescute în câmpul tactic (lupta apropiată). Militarii care au tras înainte cu TT-uri 33 nu s-au putut obişnui cu el, dar cum şedinţele de tragere cu pistolul erau rare, acesta a fost acceptat tacit.
Apropo, la o şedinţă, am constatat cu stupoare că, din spirit „extrem” de economie, la un lot de muniţie s-a modificat (scăzut) cantitatea şi calitatea de pulbere fără fum (praf de puşcă) atât de mult, încât gloanţele nu ajungeau să lovească ţintele la 25 m. Lotul a fost retras fără alte explicaţii, deşi, oficial, s-a acuzat proasta lui păstrare. Asta în condiţiile în care cu TT-ul am tras cartuşe fabricate în 1956 fără probleme.
Walter-ul PPK, de care este cel mai apropiat „ca inspiraţie” Carpaţi-ul nostru, a fost pistolul cu care, se pare, s-a împuşcat Adolf Hitler, în buncărul său din Berlin. Iar Ian Fleming, în scrierile sale, influenţat de popularitatea acestuia, l-a dotat pe Agentul secret 007 James Bond cu un astfel de pistol. Dar poliţia germană e cea care l-a făcut celebru.
Carpaţi-ul nostru se vinde dincolo cu ceva peste 200 de dolari bucata, ceea ce ne e tocmai rău, deşi nu ştiu cum au făcut rost de „originale”. S-a fabricat şi cu calibrul 9 mm, corpul din oţel.
Pentru distracţie şi nostalgii accesaţi şi
http://www.grandpower.ro/lex/teste/TEST_CUNOASTERE_ARMA.pdf
Ma bucur ca am cazut si noi de acord odata pe problema asta a TT-ului. Ce bine ar fi sa cadem si pe altele... Da, amintiri frumoase "de cind eram tineri si ce ploaie si ce vint..." Ati mai lua-o inca odata de la capat????
@Serena,sunt "nitel cam batraiori"deja au cam dat in mintea copiilor ,se joaca cu pistolete in amintirea vremilor can d aveau pistoale adevarate [mitraliere ,ce mai].Eu am scris pe ARMYIA un inceput de idila-"LMisti indragostiti"poti sa te delectezi si sa-ti spui parerea.Si eu am inceput sa dau in mintea copiilor dar inca nu ma joc cu pistoletele ,ma joc cu amintirile.Multa sanatate cu stima.
Da este MAKAROV,9mm f.f.f.bun am tras cu el la 25m numai fb 15 ani la BAT(sri) la fel si STECIKIN tot 9mm parabelum dar avea si foc automat si 16 cartuse (era facut de rusi dupa unul folosit de mosad si evident fabricat de jidani) pana dupa 2005 cand au luat GLOCK17 tot 9mm ,moca secondhand de la licuriciul mare iar foarte bun,usor(mansonul,mecanismele,teava din otel)restul din plastic special incasant.
De CARPATI pot sa zic ca te cam chinuiai sa bagi macar un zecar din 6 boabe la 25m,dar per total era un dezastru,la fiecare tragere in poligon aveai incident de tragere pe linia cu Car..parturi.
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com