1933-2008 |
Vineri, 13 ianuarie 2012, la Grand Hotel Sofianu, au fost lansate primele două volume din cinci ale cărţii „Istoria judeţului Vâlcea”, cu o participare selecta, in prezenta coautorului Emilian Francu si a doamnei profesoare Veronica Tamas, sotia regretatului Corneliu Tamas, principalul coautor al celor doua volume.
In luarile de cuvant s-a subliniat ca Valcea este printre primele judete care beneficiaza, prin grija carturarilor sai, de o atat de vasta cercetare istorica materializata intr-o lucrare de o asemenea dimensiune.
Istoria se adauga altor zeci de carti monografice dedicate de Corneliu Tamas principalelor localitati din traditionalul judet Valcea.
Evenimentul cultural a fost dedicat si rezistentei locale in fata proiectului basist de desfiintare a judetelor.
Amintirea lui Corneliu Tamas, originar din zona Campulung Muscel, fost director al Arhivelor Statului Valcea , in perioada 1969-1987, a tronat printre participantii la lansare mai ales prin maiestoasa prezenta a sotiei sale, Veronica Tamas. In viguroasa sa interventie, a trecut peste limbajul de lemn specific lansarilor de carte, uneori politizat, indemnand intelectualii valceni sa continue munca sotului sau. In discursul dansei am auzit pentru prima data de Banii de Severin, din perioada stapanirii austriece, a caror lista o pune la dispozitia cercetatorilor.
Abum Corneliu si Veronica Tamas |
Emilian Francu acorda autografe |
Veronica Tamas acorda autografe
Veronica si nonagenarul episcop de Valcea, PS Gherasim
Teodor Melescanu in prezidiu. |
Evenimentul a mai fost dedicat si aniversarii aparitiei primului ziar privat, de dupa Revolutie, "Reporter". S-au distribuit plachete aniversare. Momentul a fost oarecum stanjenitor deoarece tumultosul ziarist si patron al acelei foste publicatii, APM , a lipsit. Coactionarul publicatiei, W. Cosmescu, a povestit cum, in primele zile de dupa revolutie, APM a dat navala la Frontul Salvarii Locale, cerand sa i se permita infiintarea unei publicatii private.