Multumiri lui @CAG din Curtea de Arges, care a postat textul acestui ordinR
OMÂNIAMINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALENr. M. 116din 05.09.2002
ORDIN
PENTRU APROBAREA NORMELOR METODOLOGICE PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE, SPECIALE ŞI ALTE CONDIŢII, SPECIFICE CADRELOR MILITARE ÎN ACTIVITATE
Ministrul apărării naţionale,
- în baza art. 7 din Hotărârea de Guvern nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate,
- în temeiul art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr. 14/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale aprobată cu modificări prin Legea nr. 389/2001,
Emite prezentul ordin.
Art.1. – Se aprobă „Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate”, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. – Prezentul ordin intră în vigoare la data semnării.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi multiplicat şi difuzat de Direcţia Management Resurse Umane, structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi statelor majore ale categoriilor de forţe ale categoriilor de forţe ale armatei, iar prin grija acestora, până la unităţi, instituţii şi formaţiuni militare.
MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE
IOAN MIRCEA PAŞCU
NORME METODOLOGICE PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE, SPECIALE ŞI ALTE CONDIŢII, SPECIFICE CADRELOR MILITARE ÎN ACTIVITATEArt. 1
(1) Locurile de muncă şi activităţile ce dau dreptul cadrelor militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale la sporuri de vechime în serviciu pentru stabilirea pensiei în sensul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate.
(2) Denumirea locurilor de muncă, unităţilor, activităţilor şi/sau a funcţiilor care se încadrează în prevederile Anexei menţionate la alin. (1) sunt prevăzute în Anexa nr. 1 a prezentelor norme metodologice.
Art. 2 - Perioadele lucrate în aceleaşi condiţii de muncă se însumează obţinându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucraţi. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se va lua în calcul un spor de vechime proporţional cu timpul lucrat.
Art. 3
(1) Perioadele în care cadrele militare în activitate sunt în incapacitate temporară de muncă, în concediu de odihnă şi concediu de odihnă suplimentar se consideră ca fiind lucrate în condiţiile locului de muncă în care şi-au desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.
(2) Concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului in vârsta de pana la doi ani, concediul pentru creşterea si îngrijirea copilului bolnav/cu handicap, concediu de studii, absentele nejustificate de la program, învoirile, permisiile, suspendarea din funcţie ca urmare a cercetării si judecării in stare de arest, precum si orice alte perioade cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) in care cadrele militare nu desfasoara activitati sau nu se afla in locuri de munca pentru care beneficiază de stabilirea timpului efectiv lucrat in condiţiile de mai sus. Evidenta acestor perioade se tine in fisa model prezentata in Anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice si se păstrează in memoriul original .
Art. 4
(1) Cadrele militare in activitate care desfasoara permanent sau in anumite perioade, activitati in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, sunt stabilite prin ordin de zi pe unitate, de câtre comandantul unitatii, odată cu numirea acestora in funcţii .
(2) Pentru perioadele in care cadrele militare se pot încadra concomitent atât in conditii de munca deosebite, cat si in condiţii de munca speciale si alte condiţii, se iau in calcul sporurile de vechime in serviciu cele mai avantajoase.
Art. 5 - Evidenta perioadelor in care cadrele militare in activitate lucrează in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, se tine de ofiţerii cu activitatea de personal sau salariaţii civili numiţi sa execute aceasta activitate in Anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice. Fisa de evidenta se păstrează in memoriul original si este adusa la cunoştinţa cadrelor militare , anual , pe baza de semnătura in locul destinat din fisa matricola. Înscrierea in fisele de evidenta se face la începutul activităţii in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii precum si la încheierea acestei activitati.
Art. 6
(1) Încadrarea întregii perioade de munca a cadrelor militare in activitate in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001, fiind consemnata in fisa de evidenta .
(2) Locurile de munca si activităţile in care au lucrat cadrele militare in activitate care se încadrau, potrivit legislaţiei anterioare in grupele I si II de munca si care nu se mai regăsesc in Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 sunt considerate, pana la data de 09.04.2001, locuri de munca in alte condiţii, condiţii speciale, respectiv deosebite, in funcţie de sporul de vechime care se acorda .
(3) Dovada încadrării in locurile de munca si activităţile prevăzute la alin. (2) se face cu documente de evidenta de personal sau cu adeverinţe eliberate in baza acestor documente întocmite.
(4) Condiţiile de munca deosebite, speciale si alte condiţii, prevăzute in legislaţia anterioara, rezultate in urma echivalării prevăzuta la alin. (2), sunt transcrise in noua fisa de evidenta.
(5) Fisa de evidenta se întocmeşte de unitatea in care ofiţerii, maiştrii militari si subofiţerii sunt încadraţi in prezent pe baza documentelor de evidenta de personal (înscrisurile din memoriul original), sau dupa caz, a adeverintelor. Adeverinţele sunt solicitate de persoanele interesate unităţilor militare în care au fost încadrate, ori la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate, numai pentru situaţiile în care care condiţiile de muncă deosebite, speciale si alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au putut fi evidenţiate în memoriul original ori încadrarea în acestea au fost reconsiderată, în condiţiile prevederilor art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001. Adeverinţele sunt eliberate cu prioritate de către aceste unităţi.
Art.7
(1) Condiţiile în care au lucrat cadrele militare în activitate şi care au fost încadrate, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa II de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii speciale, sunt stabilite pentru întreaga perioadă de lucru a cadrelor militare în activitate ca locuri de muncă şi activităţi cu condiţii speciale.
(2) Condiţiile în care au lucrat cadrele militare în activitate şi care au fost încadrate, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa I de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii deosebite, sunt evidenţiate distinct ca perioade lucrate în grupa I de muncă până la 09.04.2001.
Art. 8 – Unităţile militare vor întocmi, până la date de 31.12.2002, procese verbale de încheiere a activităţii de înlocuire a fişelor de evidenţă elaborate potrivit legislaţiei anterioare şi vor transmite ierarhic şi centralizat DirecţieiManagement Resurse Umane, până la 15.01.2003 finalizarea acestei activităţi.
Art. 9
(1) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii care au trecut în rezervă potrivit prevederilor legale în vigoare începând cu data de 10.04.2001, beneficiază de drepturile acordate prin Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 şi prin prezentele norme metodologice, pentru perioada cuprinsă între data dobândirii calităţii de cadru militar şi data trecerii în rezervă.
(2) Structurile militare care au în păstrare memoriile originale ale cadrelor militare prevăzute la alin. (1) vor întocmi, până la 31.12.2002, fişa de evidenţă prevăzută în Anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, pe baza fişei matricole din memoriiile originale.
(3) Pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au putut fi evidenţiate în memoriul original ori încadrarea în acestea a fost reconsiderată, structurile militare prevăzute la alin. (2), la cerere, vor face toate demersurile necesare în scopul obţinerii adeverinţelor de la unităţile militare în care au fost încadrate cadrele militare, ori de la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate.
Art. 10
(1) Perioadele cât cadrele militare în activitate sunt detaşate la alte unităţi sau pentru a executa misiuni în afara Ministerului Apărării Naţionale şi desfăşoară activităţi care se încadrează în condiţii de muncă deosebite, speciale şi alte condiţii, se înscriu în fişă de către unitatea în evidenţa căreia sunt, pe baza adeverinţelor eliberate de unităţile (instituţiile) la care aceastea sunt detaşate.
(2) Cadrele militare în activitate puse la dispoziţie în vederea încadrării, trecerii în rezervă sau în retragere, ori ca urmare a cercetării şi judecării în stare de libertate sau a eliberării pe cauţiune, beneficiază în aceste perioade de încadrare în condiţiile de muncă deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice locului de muncă şi activităţii pe care o desfăşoară. Înscrierea acestor perioade în fişele de evidenţă se face pe baza comunicărilor unităţilor în care cei în cauză îşi desfăşoară activitatea.
(3) La mutarea cadrelor militare din unitate, comandantul şi persoana care face înscrierea vor certifica exactitatea datelor înscris în fişa prevazută la art. 5 prin semnătură şi aplicarea ştampilei unităţii.
Art. 11
(1) Cadrele militare în activitate care lucrează în deosebite şi speciale în condiţiile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, altele decât cele prevăzute în Anexa nr. 1 a Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001, beneficiază de încadrarea în condiţiile de muncă potrivit legii.
(2) Locurile de muncă din Ministerul Apărării Naţionale propuse a fi încadrate în condiţii de muncă deoesebite conform alin. 1, vor fi avizate obligatoriu de către Inspectoratul Ministerului Apărării Naţionale, stabilirea acestora făcându-se cu respectarea croteriilor metodologiei prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 12
Pentru cadrele militare prevăzute la art. 9 alin. (1) trecute în rezervă cu drept de pensie militară de serviciu, organul de pensii din Ministerul Apărării Naţionale va opera, pe baza fişelor de evidenţă întocmite şi înaintate în acest scop de structurile militare prevăzute la la art. 9 alin. (2), revizuirile deciziilor de pensie potrivit Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, de la data deschiderii drepturilor la pensie.
Art. 13
În activitatea pe care o desfăşoară, structurile de audit intern de la toate eşaloanele, vor verifica modul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 şi a prezentei metodologii.
MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE
IOAN MIRCEA PAŞCU