Orban |
In plina criza economica, la inceputul anului, guvernul maghiar a desfiintat retroactiv 150 000 de pensii de invaliditate, inlocuindu-le cu un fel de ajutoare sociale.
De asemenea, a apelat la o adevărată naţionalizare a fondurilor private de pensii, Pilonul II, pe care le-a folosit pentru reducerea datoriei de stat. Atunci s-a spus ca masura este temporara.
Dar, si pentru anul 2012, Viktor Orban a decis să reorienteze banii vărsaţi la fondurile de pensii private către sistemul pensiilor de stat, pe care le poate apoi folosi arbitrar şi, dacă în prima etapă s-a afirmat că este vorba de o măsură temporară, valabilă un an, acum nu s-a mai fixat niciun termen. În acest fel, au calculat economiştii, guvernul ar dispune de un plus de 100 de miliarde de forinţi (330 de milioane de euro) în condiţiile în care bugetul are nevoie de peste 300 de miliarde.
Aceasta masura si inca una, care viza numirea unei comisii de supraveghere a Bancii Nationale cu drepturi de intervenţie în activitatea efectivă a Băncii Naţionale, numirea unui nou vicepreşedinte cu drepturi extinse şi retrogradarea actualului preşedinte, care urma să devină vicepreşedinte, au provocat plecarea precipitata de la Budapesta a delegatiei FMi si a Comisiei Europene abia sosite pentru a negocia incheierea unui nou acord cu guvernul maghiar.