Un produs Blogger.

marți, decembrie 13, 2011

Dupa respingerea RIL pe Legea 119/2010, grefierii par mai bucurosi decat militarii

2 comments
Si au deptate! 
Doar castigasera atatea contestatii la deciziile de pensionare pe motiv ca Legea 119/2010 i-a discriminat fata de mlitari, nu?
Este posibil ca prin respingerea RIL, ICCJ sa lase instantelor de contencios posibilitatea sa decida in ce masura fiecare decizie de recalculare contestata aduce o atingere disproportionata a dreptului de proprietate asupra bunului - pensie(art 1din protocolul 1 al Conventiei Europene) si daca prin recalculare petentul contestator a fost discriminat fata de alte categorii sociale.
N-am prea vazut decizii de recalculare pensii pentru militari anulate de instante pe motiv de discriminare.

Iata bucuria exprimata intr-un articol din Lumea Justitiei

Mii de grefieri pensionari se pot bucura: Recursul in interesul legii, introdus de Laura Kovesi pe aplicarea dispozitiilor Legii 119/2010 privitoare la recalcularea pensiilor, a fost respins!

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, luni, 12.12.2011, recursul in interesul legii introdus de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si de colegiile de conducere ale Curtilor de Apel Brasov, Craiova, Cluj si Galati privitor la modul in care se aplica dispozitiile Legii 119/2010. Mii de oameni din tara, care au facut parte din personalul auxiliar al instantelor si parchetelor, au asteptat cu sufletul la gura acest recurs in interesul legii, intrucat era vorba de modul in care instantele trebuie sa judece cauzele in care reclamantii au dat in judecata Casele de pensii din tara, in conditiile in care o multime de grefieri s-au trezit cu pensiile reduse mai mult decat dramatic, in mod ciudat, de la 2500-3000 lei pentru 30-35 ani de munca, la doar 700-800 lei. Multi dintre ei avusesera castig de cauza pe sentinte irevocabile, altii se afla in plin proces la instantele din tara. La dosarul de la instanta suprema a fost depus, in premiera, un punct de vedere al avocatului Lucian Bolcas, care a adus argumente juridice clare in privinta inadmisibilitaotii RIL-ului.


Judecatorii ICCJ au decis in favoarea argumentelor aduse si de avocatul Bolcas, si in defavoarea argumentelor RIL-ului introdus de Procurorul General al Romaniei. Astfel, conform minutei: ”Decizia nr.29 in dosarul nr. 29/2011 - Respinge recursurile in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiile de conducere ale Curtilor de Apel Brasov, Cluj, Craiova si Galati privind aplicarea dispozitiilor Legii nr.119/2010, raportat la art. 20 alin. (2) din Constitutie, art. 1 din Protocolul nr.1 aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 14 din Conventie, referitor la recalcularea pensiilor prevazute de art.1 din lege. Obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedura civila. Pronuntata, in sedinta publica, azi 12 decembrie 2011”


 

2 comentarii:

ELENA spunea...

Plano
Noi ne bucuram cu prudenta.
Atentie, RIL promovat de dna procuror se referea la art. 1, lit a-h din Lg 119/2010. Deci nu ii viza numai pe auxiliarii din justitie.
Eu am vazut destul de multe Hj date la "alte categorii" care erau motivate de "protejarea dr. de proprietate, pensia fiind asimilata unui bun".

Plano10 spunea...

@ELENA
Prudenta trebuie sa fie.
Surpriza va veni, poate, atunci, cand, in motivare, ICCJ va zice ca sunt discriminari intre "literele" art 1.
Daca ICCJ stabileste si un reper de comparatie, cum ar fi salariul mediu, pensia medie,semiluna etc, pentru pensia ramasa dupa recalculare, lucrurile devin interpretabile si in ce priveste atingerea disproportionata a dreptului de proprietate.