Cererea de aderare a Autorităţii Palestiniene în Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, unde avea statut de observator, a fost validat la sediul organizaţie în Paris, cu 107 de voturi, împotriva 14 şi 52 de abţineri. Doisprezece state nu au votat.
Palestina a devenit al 195-lea membru al UNESCO. După mai mult de 60 de ani de conflict israelo-palestinian, ea viseaza acum sa fie admise si in ONU, însa la aceasta cerere ar putea sa se confrunte cu dreptul de veto al Statelor Unite.
"Victoria de astăzi de la UNESCO, este începutul unui drum dificil care va duce la libertatea tarii noastre şi a poporului nostru", a salutat ministrul de externe palestinian, Riyad al-Malchi.
UNESCO a devenit prima agenţie ONU in care este primita Palestina, fapt care ridica serioase reticente, în special din partea Israelului şi Statelor Unite.
La scurt timp după vot, de la Washington, care oferă 22% din bugetul de UNESCO, a anunţat suspendarea contribuţiei sale financiare ca urmare a admiterii Autorităţii Palestiniene.
Legislaţia Statelor Unite nu lasa nicio posibilitate de finantare, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că plata a 60 milioane dolari planificate pentru luna noiembrie nu va avea loc. Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a găsit iniţiativa "prematură".
Statul evreu a spus că acest vot nu va contribui cu nimic pentru a avansa procesul de pace.
Ambasadorul Israelului la agenţia culturală a ONU, Nimrod Barkan, a numit votul "o tragedie pentru UNESCO." "Nu există nici un stat palestinian şi, prin urmare, nu ar trebui să fie admisa Autoritatea Palestiniana, a adăugat el. "UNESCO este responsabil cu ştiinţă, nu cu science-fiction, şi totuşi ea a acceptat astăzi un fapt de science-fiction."
Guvernul israelian a fost rapid in a reacţiona negativ la vot.
"Acesta este o manevra palestiniana, care nu va face nici o modificare unilaterală de pe teren, dar indeparteaza mai mult sansa de realizare a unui acord de pace", a spus Ministerul israelian al Afacerilor Externe într-o declaraţie.
"Această decizie nu va face din Autoritatea Palestiniană un stat în sine, dar pune noi obstacole în calea reluării negocierilor", adaugă el.
Franţa a votat pentru aderare, desi s-a abţinut de la vot in Comitetului executiv, înainte de votul final.
"Din momentul în care întrebarea se cere astăzi, noi trebuie să ne asumam responsabilitatea şi să răspundem pe fond", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, chiar înainte de vot.
"Şi, pe fond, Franţa spune da, Palestina are dreptul de a deveni un membru al UNESCO, organizaţie a cărei misiune este de a lucra de a răspândi o cultură a păcii în cadrul comunităţii internaţionale," a adăugat el.
Brazilia, Rusia, India şi China au aprobat, de asemenea, intrarea lui.
Statele Unite ale Americii, Canada şi Germania au votat împotriva acestuia. Regatul Unit s-au abţinut. drept de vot sa încheiat în aplauzele.
Ambasadorul SUA la UNESCO, David Killion, apoi pur şi simplu a declarat că capacitatea Statelor Unite de a sprijini UNESCO ar fi "complicat".
"
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a depus în mod oficial la 23 septembrie o cerere de membru cu drepturi depline a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Consiliul de Securitate, în care Washingtonul are drept de veto, are dreptul exclusiv de a autoriza solicitări similare şi americani au declarat ca vor folosi această armă după toate probabilităţile, pentru a bloca cererea palestiniana.
Dar UNESCO a fost accesibil pentru palestinieni, indiferent de statutul lor în cadrul ONU, în general.