Stimată doamnă
Stimate domn,
Vă invit alături de colegii mei din comisiile pentru apărare şi siguranţă naţională, la o întâlnire de lucru pentru îmbunătaţirea şi crearea unui cadru legislativ coerent, dedicat dumneavoastră.
Vă propunem ca subiecte de discuţie: statutul de rezervist, drepturile pe care le aveţi la finalul unei cariere al cărei succes a fost dublat de greutăţi, privaţiuni, riscuri şi sacrificii, precum şi obligaţiile pe care le are statul român faţă de dumneavoastră.
Vă aştept cu propuneri concrete, pe care să le promovez mai departe, sub forma unor iniţiative legislative, cu idei şi sugestii, atât în privinţa vieţii de rezervist militar, cât şi în ceea ce priveşte problemele pe care le întâmpinaţi în sectorul în care locuiţi.
Întâlnirea, la care au confirmat participarea fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, Preşedinte al Comisiei senatoriale pentru Apărare, Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru şi Preşedintele Comisiei pentru Apărare a PNL, Corneliu Dobriţoiu, va avea loc la Palatul Parlamenului, sala Grupului PNL, ora 16:00. Accesul se va face dinspre Parcul Izvor pe la intrarea S1, începând cu ora 15:00.
Rezervistii care doresc să participle sunt rugate să confirme prezenţa până luni, 03.10.2011, orele 10.00 la următoarele date de contact:"
Cealalta parte a prezidiului |
În cadrul întâlnirii, militarii în rezervă au fost invitaţi să contribuie, pe baza cunoştinţelor şi a experienţei pe care o au, precum şi în funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie, la conturarea acestui proiect de act normativ.
Punctul de plecare: situaţia generată de abrogarea Legilor 164/2001 si 179/2004, de apariţia Legii 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011, de apariţia Legii sistemului unitar de pensii şi a actelor normative adoptate pentru aplicarea acesteia.
Nu se doreşte revenirea la Legile 164 si 179, cum foarte mulţi au înţeles.
Nu se vor anula efectele Legii 119/2010 şi OUG 1/2011 în sensul de a se diminua pensiile ale căror cuantumuri au fost majorate, ci se va cauta doar o solutie legală; pentru cei cărora li s-au diminuat pensiile – de pastrare a cuantumului din decembrie 2010.
Se vor respecta principiile de drept pe care le “moştenim” de sute de ani, se va respecta Constituţia României şi, nu în ultimul rând, actele normative europene (Convenţii, Protocoale etc.) care au prioritate şi în România din momentul în care ţara noastră a devenit membră a Uniunii Europene.
O altă problemă ridicată de militari s-a referit la Proiectul de statut al cadrelor militare postat pe site-ul M.Ap.N. pentru consultare şi pentru propuneri. Nu ştim încă forma în care va fi depus la Parlament, dar, personal, apreciez că ar fi un lucru bun să facem cât mai mulţi propuneri de îmbunătăţire a acestuia. Şi chiar după ce va fi ajuns la Parlament (forma se poate consulta pe site-ul fiecarei Camere), prin aleşii locali, propunerile noastre vor putea ajunge la Comisii."
De pe blogul Alinei Gorghiu, organizatoarea intrunirii
"Concluziile intalnirii de marti, 4 octombrie, duc, asa cum ma asteptam, intr-o singura directie – aceea a necesitatii schimbarii legislatiei, in sensul reglementarii unitare a pensiilor militare de stat, cele ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei si penitenciarelor, precum si cele reglementate de Legea 263/2010 pentru cadrele militare, soldati si gradati.
Problemele sunt multe si in ciuda faptului ca sunt diverse, pleaca din aceeasi radacina, a lipsei de protectie data de lege si a sentimentului acut ca drepturile acestor oameni sunt incalcate."