- model de contestatie
Cred ca toata lumea a retinut ca, inainte de a se adresa Tribunalului, trebuie sa parcurga etapa prealabila reglementata de Legea Unitara a Pensiilor, intr-un termen de 30 de zile de la comunicarea Deciziei de recalculare a pensiei.
-Daca nu primiti decizie de recalculare si vi se micsoreaza pensia, introduceti direct plangere la Tribunalul din jud/sectorul dvs. in baza art. 153 lit g) din Legea 263/2010
1. Casa Sectoriala de Pensii din M.Ap.N -. Bucuresti, str. Drumul Taberei nr.7-9, Sectorul 6, Cod Postal 061416,
sau
2. Casa Sectoriala de Pensii din M.A.I. - ,Bucuresti, str. George Georgescu nr. 3, sect 4, Cod Postal nr. 040133
sau
3. Casa Sectoriala de Pensii din S.R.I., Unitatea Militara 0472 Bucuresti sau Str. Piata Amzei nr.4, Sect 1, Bucuresti.
DOMNULE PRESEDINTE
al Comisiei de contestatii de pe langa.......
Subsemnatul(a) __ __ __ __ __ , domiciliat(ă) în localitatea (comuna) __ __ __ __ , Str__ __ __ nr_____, Bl__ ap. ______, judeţul / sect__ __, posesor al actului de identitate seria ____ nr__ , eliberat de __ la data de __, contest decizia de recalculare pensie nr_____/_______ ce mi-a fost eliberata de Casa Sectoriala de Pensii a _______( MApN, MAI, SRI) din Bucuresti / sectorul ______ la data de __/__/____, din următoarele motive:1.2.3. (-Motivele pot fi diferite de la caz la caz.
-Motive generale ar fi cele rezultate din aplicarea gresita a Legii 119/2010 si a Legii 19/2000 sau din aplicarea unor prevederi anulate de instantele judecaroresti din HG 735/2010.
-Casa de pensii n-a aplicat art 180 alin(6) din Legea 19/2000 care prevede, in cazul recalcularii pensiei stabilite in baza legislatiei anterioare, pastrarea cuantumului mai avantajos pentru pensionar. Dispozitia aceasta a fost introdusa in Legea 19/2000 prin art. 6 al OUG nr.4/2005.
-Deciziile de recalculare conform Legii 119/2010 se refera la toate pensiile militare existente in plata la 31 12 2010, data la care inca era in vigoare L 19/2000, in baza careia trebuia sa se faca recalcularea in puncte de pensie si sa se aplice inclusiv art 180..
-Nu uitati sa uzati de motivatia din cuprinsul Sentintei 443/2010 a Curtii de Apel Cluj in baza careia a dispus anularea partiala a HG 735/2010. Gasiti si motive de recurs bazate pe legislatia europeana.
O gasiti publicata in intregime pe acest blog.-Nu uitati sa uzati si de motivatia Deciziei nr. 910/2011 a C. A Timisoara bazata in special pe legislatia europeana.
http://www.plano10.com/2011/05/decizia-nr9102011-ca-timisoara.html Mai nou folositi motivarea din
-Decizia nr. 29/2011 a ICCJ de respingere a RIL pe L 119/2010 Pentru a avea castig de cauza in instanta, nu la Comisie, demonstrati ca in conformitate cu art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale si cu solutiile date de ICCJ, in Decizia nr 29/2011, ingerinta statului in dreptul dvs de pensie, prin recalculare/revizuire/, a fost disproportionata in raport cu scopul social urmarit.
Proportionalitatea ingerintei ar fi compromisa daca:
-reclamantul suporta o sarcina excesiva, exorbitanta care excedeaza marjei de apreciere a statului in aplicarea politicilor sale sociale;
-reclamantul este lipsit total de beneficiul social reglementat;
-reclamantului i-au fost suprimate integral mijloacele de subzistenta.
-Motive speciale ar fi dimiuarea cuantumului pensiei din cauza ca in Adeverintele de venituri lipsesc soldele pe mai multe luni sau mai multi ani din motive neimputabile beneficiarului pensiei.
Cei care intamplator sunt in posesia unor adeverinte de salariu eliberate pentru imprumuturi la CAR, la Banci sau pentru achizitionarea unor bunuri in rate etc...din perioadele lipsa in Adeverinte... pot sa le ataseze in copie.
-Catre Comisia de Contestatii nu formulati exceptii de neconstitutionalitate; pastrati-le pentru actiunea ulterioara la Tribunalele din raza domiciliului dvs.)
_______________________________________________________________________ Ataşez copia deciziei de recalculare a pensiei şi următoarele documentele:_______________________________________________________________________
Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să dispuneţi (functie de motivele invocate) :--
În speranţa unei rezolvări favorabile, vă mulţumesc anticipat.
Data Semnătura
Domnului Preşedinte al Comisiei de contestatii de pe langa______{ MApN. MAI ,SRI) Bucuresti ATENTIE
la jurisdictia in domeniul asigurarilor sociale conform Legii unitare a pensiilor.
Daca nu contestati in 30 de zile de la comunicare.... decizia de recalculare ramane definitiva.
Legea Unitara a Pensiilor in ultima forma aprobata in Parlament si promulgata.
CAPITOLUL VIII
Jurisdicţia asigurărilor sociale
Art. 149. - (1) Deciziile de pensie emise de casele teritorialede pensii şi de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, întermen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală deContestaţii, respectiv lacomisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicţional.
(3) Comisia Centrală de Contestaţii funcţionează în cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate în termenul prevăzut la
alin. (1) sunt definitive.
Art. 150. - (1) Comisia Centrală de Contestaţii şi comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii sunt organisme de verificare, care examinează şi hotărăsc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale şi urmăresc aplicarea corectă a legislaţiei referitoare la pensiile publice.
(2) Organizarea, funcţionarea şi structura Comisiei Centrale de Contestaţii, respectiv a comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului ApărăriiNaţionale,Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român deInformaţii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale, ministrului apărării naţionale,ministrului administraţiei şi internelor şi directorului ServiciuluiRomân de Informaţii, în termen de 30 de zile de la intrarea învigoare a prezentei legi.
(3) În soluţionarea contestaţiilor, Comisia Centrală de Contestaţii şi comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii adoptă hotărâri.
(4) Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
Art. 151. - (1) Hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii, respectiv ale comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii se comunică persoanelor în cauză şi caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, după caz, în termen de 5 zile de la adoptare.
(2) Hotărârile prevăzute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate lainstanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotărârile prevăzute la art. 150 alin. (3) care nu au fost atacate la instanţele judecătoreşti în termenul prevăzut la alin. (2) sunt definitive.
Art. 152. - Jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel.
Art. 153. - Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:
a) modul de calcul şi de depunere a contribuţiei de asigurări sociale;
b) modul de stabilire a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere;
c) înregistrarea, evidenţa şi certificarea contribuţiei de asigurări sociale;
d) hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii şi ale comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii privind deciziile de pensie;
e) deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilorcentrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor privinddeciziile medicale asupra capacităţii de muncă;
f) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale;
g) modul de stabilire şi de plată a pensiilor şi a altor drepturi
de asigurări sociale;
h) plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenţie încheiate în baza prezentei legi;
i) contestaţiile împotriva măsurilor de executare silită, dispuse în baza prezentei legi;
j) alte drepturi şi obligaţii de asigurări sociale născute în temeiul prezentei legi.
Art. 154. - (1) Cererile îndreptate împotriva CNPP, a caselort eritoriale de pensii sau împotriva caselor de pensii sectorialese adresează instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul ori sediul reclamantul.
(2) Celelalte cereri se adresează instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul pârâtul.
Art. 155. - (1) Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competentă.
(2) Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărâriletribunalelor, neatacate cu recurs în termen, sunt definitive şi
irevocabile.
Art. 156. - Prevederile prezentei legi, referitoare lajurisdicţia asigurărilor sociale, se completează cu dispoziţiile
Codului de procedură civilă şi ale Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 157. - Cererile în faţa oricăror organe sau instanţe, precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, avândca obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.