Art. 4 din Legea 119/2010 prevede:
(1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);
HG 735/2010 a fost publicata in MO la data de 28 iulie.
In principiu, daca HG 735/2010 n-ar fi fost suspendata de instanta, recalcularea pensiilor se realiza intr-o perioada de 5 luni, pana la 28 decembrie 2010, si drepturile recalculate intrau in plata incepand cu 01 01 2011.
Dar, HG 735 a fost suspendata pe 28 septembrie 2010 de Curtea de Apel Cluj.
Pe durata suspendării, cursul termenului de 5 luni este temporar oprit,. După încetarea suspendarii, in cazul in care recursul Guvernului ar fi admis, cursul termenului se reia, perioada anterioară suspendării luându-se în continuare în considerare.
In consecinta, recalcularea pensiilor militare ar trebui sa se faca dupa 3 luni de la admiterea recursului promovat de Guvern, daca va fi admis... cam prin luna iunie 2011.
CE VA FACE GUVERNUL BOC?
Guvernul Boc va proceda, insa, ca si in cazul HG 737, aplicata de la 01 09 2010 pentru alte categorii speciale de pensionari, prevalandu-se de textul Legii 119, care spune ca pensiile se recalculeaza la 5 luni de la intrarea in vigoare a HG 735, nemaicontand suspendarea sa ulterioara.
Institutiile militare de aplicare a Legii 119/ pot desfasura activitatile pregatitoare chiar daca HG-ul este suspendat la aplicare.
Problema de care trebuie sa se fereasca, neaparat, Casele Sectoriale de Pensii este ca in calcularea cuantumului pensiei sa nu aplice masurile sanctionatorii pentru cei care nu depun cerere de recalculare si Adeverinta de venituri, prevazute de art. 6 alin (4) din Hg, prevederi apreciate de instanta de contencios administrativ de la Cluj ca fiind nelegale.
Odata ce s-au finalizat operatiunile de centralizare a veniturilor militarilor, Casele Sectoriale nu mai au justificarea sa spuna ca n-au avut datele necesare recalcularii si ca au stabilit punctul de pensie, luand ca reper salariul mediu pe economie si nici nu mai pot invoca prevederea din HG 735, daca beneficiarul
nu a depus Adeverinta de venituri.
Adeverinta de venit pe care o primeste beneficiarul pensiei ramane un instrument in mana sa prin care el poate verifica corectitudinea recalcularii cuantumului pensiei si poate formula contestarea Deciziei de recalculare pe procedura litigiilor de munca, asa cum este reglementata de Legea unitara.