Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 07, 2010

Pro si contra CENACLUL FLACARA . In contradictoriu cu liberala Lilick

5 comments
Blogger Mi-am permis sa reiau si aici, de pe Blogul Lilick-Auftakt, un dialog pe care l-am avut cu celebra bloggerita liberala, care, plecand de la niste declaratii ale lui Basescu  ajunge sa deplanga reactia multor romani fata de disparitia poetului si politicianului Adrian Paunescu.
 

Lilick spunea...
@Cristina, dar de unde stii tu ca eu nu cunosc tot ce s-a intamplat atunci? Cenaclul a fost un proiect tipic comunist, menit sa monopolizeze, sa coordoneze si sa dirijeze spre propaganda comunista dorinta tinerilor de a socializa cultural. Folk-ul, si mai ales muzica rock, cu blugii si guma de mestecat, cu informatiile venite din vest pe calea muzicii, cu mesajul de libertate, erau adevarate pericole pentru regimul comunist. Era nevoie de un proiect care sa tina toate astea in frau, si sa manipuleze tinerii spre "adevaratele valori socilaiste". Proiectul s-a numit la noi Cenaclul Flacara. Strategia asta insa nu e o inventie a comunistilor de la noi. Paunescu are maxim 10 poezii bune, sau foarte bune, si fluvii de versuri. Atat.
05.11.2010, 19:34:00
Blogger Plano10 spunea...
@Lilick Sunt opiniile tele dar era crestineste sa astepti sa se aseze tarana pe mormantul lui Adrian Paunescu inainte de a sudui Cenaclul Flacara. Este regretabil ca dispretuiesti un act de cultura fara precedent, expediindu-l propagandistic (sic) si nemeritat in categoria propagandei comuniste. Cred ca si tu apreciai la aceea perioada acel fenomen din care a rezultat o pleiada de artisti si ziaristi...a carei valoare s-a impus si in perioada post comunista. Tismaneanu, profitor al comunismului de tip sovietic, nu ceausist, va ramane un ilustru anonim pe langa Adrian Paunescu. Si anticomunismul taliban poate fi antidemocratic. Nu stiu de ce dreapta de la noi n-a retinut mai nimic din democratia predata pe viu de taranistul Ion Ratiu.
05.11.2010, 23:56:00
Ştergere
Blogger Lilick spunea...
@Plano, cunosteam bine fenomenul "Cenacul Flacara" si nu puteam sa il apreciez decat in foarte mica masura in raport cu alte acte de cultura care se desfasurau pe atunci, pe care le preferam de 100 de ori. Fiecare cu gusturile lui. Cenaclul Flacara a insemnat mult prea multa propaganda comunista pentru mine. Preferam evenimentele care nu amestecau cultura cu propaganda. Slava Domnului, au existat!
06.11.2010, 00:05:00
Blogger Plano10 spunea...
Gresesti@ Lillic Dupa 20 de ani de comunism internationalist,de tip sovietic, timp in care romanilor le-au fost interzise poeziile si cantecele nationale, Cenaclul Flacara a fost tocmai acea regasire nationala care nu prea are legatura cu ideologiile, nici macar cu comunismul, liberalismul sau crestin democratia. Paunescu a fost pus la zid de noul internationalism postcomunist, un soi de globalism,in care nu incap valorile nationale. Tu chiar pui un semn de egalitate intre educatia patriotica si comunism? Se misca in mormant corifeii liberali care au pus bazele statului national roman, ce D-zeu?
06.11.2010, 23:00:00
Ştergere
Blogger Lilick spunea...
Nu, Plano, tu pui semnul egal intre spiritul patriotard si patriotism. PNL nu a promovat niciodata patriotismul sforaitor-lozincard. Uita-te si tu la Memorialul Durerii sa vezi ce a insemnat patriotismul pentru liberali. O sa vezi ceva total diferit de ce vezi la Paunescu.
06.11.2010, 23:13:00
Blogger Plano10 spunea...
Memorialul se refera la perioada comunismului internationalist, cea pe care noii internationalisti postcomunisti o trec cu vederea sau, daca o amintesc, o pun tot in carca comunismului national.Se pare ca iti scapa aceasta nuanta a propagandei postcomuniste. Cei care sunt deranjati de promovarea valorilor nationale au inventat sintagma patriotard. Cu stima, Plano
07.11.2010, 12:17:00
Ştergere
Blogger Lilick spunea...
Traim pe deplin acum, Plano, un efect al lipsei de cultura si de educatie. Al scolii facute pe vremea lui Ceausescu. Efecte ale superficialitatii si ale caracterului ei nestiintific, nociv. Ni s-a predat o istorie falsa, din dorinta de a ni se inocula cultul personalitatii: Mircea cel Batran (sau chiar.. "cel Mare"), Stefan cel Mare.. etc. Toti erau mari, viteji... Istoria reala e cu totul alta. De asta ne inchinam insa la Tatuc, indiferent ca il cheama Ceausescu, Iliescu, Basescu... De asta se intampla azi ce se intampla si cu Paunescu si s-a intamplat in trecut... Valorile pe care trebuia sa le promovam erau cu totul altele!
07.11.2010, 13:27:00
Blogger Plano10 spunea...
@Lilick Lipsa de educatie este mai evidenta la generatiile iesite de pe bancile invatamantului postcomunist. Cei care au lecturi de istoriografie din perioada antecomunista stiu ca Xenopol, Parvan, N.Iorga, Gh. Bratianu au scris despre domnitorii tarilor romanesti ca despre niste valori ale romanismului si nu i-a acuzat nimeni ca au facut cultul personalitatii . Si ...mai cred ca nu-i trece cuiva prin minte sa-i considere propagandisti comunisti.. Elitistii de astazi nu suporta gloria celor nealiniati la daramarea sentimentelor nationale.
07.11.2010, 19:14:00
Ştergere

5 comentarii:

ELENA spunea...

Am trait din plin placerile spectacolelor cenaclului Flacara fara a simti ca "urla" in mine dragostea fata de conducatotul iubit. Si asta chiar daca cantam pana la raguseala: "Si totusi exista iubire / Si totusi exista blestem..."!
Am facut scoala pe vremea comunismului si, iata, incerc si pot sa ma acomodez ... in perioada post-comunista. Dar intrebarea mea este: cu vastele bagaje de cunostinte pe care le poseda cei ce fac acum scoala, oare invers s-ar putea?

In alta ordine de idei, Puanescu este un poet absolut remarcabil. Sa ii fie tarana usoara!

mos alecu spunea...

Astia-s 'telectualii' nostri ... fie ca sint de o oarecare amploare fie ca sint de blog (in orice caz 'telectuali' de dreapta si de 'hamaiala' , nu de productie de ceva util pentru societate)... Spun ei ca invatamintul din acea perioada a scos numai dobitoci indoctrinati , dar ei nu au fost pe acolo ... ei au primit 'harul divin' al intelepciunii supreme prin metode niciodata explicate , si au misiunea sfinta de a aduce turma de trogloditi pe calea cea dreapta ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Asa e trendul!
Dupa cum se verde propaganda postcomunista nu se deosebeste, ca instrument de spalare a creierelor, de propaganda comunista sau extremist de dreapta decat prin faptul ca a intors foaia.
Propaganda e temporara, valorile nationale raman vesnic in costiinta celor care isi iubesc tara lor.

Augustin Radescu spunea...

Plano, e ceva ce nu inteleg. Ai postat aici o serie de replici, ale tale si ale ei (ale "celebrei bloggerite" - hi, hi, hi!), dar sirul se termina cu replica ta! Ori, Lilick e celebra nu doar prin faptul ca are INTOTDEAUNA dreptate, ci si fiindca are MEREU ultimul cuvint! Asadar, se pare ca ai ... cenzurat dialogul, eliminind replica EI de final, prin care te desfiinteaza, te trimite la reciclare sau direct la cosul de gunoi.

Plano10 spunea...

@Augustin
E cam demult, de prin noiembrie anul trecut.
N-am mai urmarit daca a raspuns. Era greu sa- combata pe istoricii citati.
Eram mahnit ca oameni tineri, care se pretind de dreapta, confunda patriotismul cu propaganda comunista din perioada lui Ceausescu si tac cand se vorbeste de perioada internationalismului prosovietic.