Pentru ca exista multe intrebari referitoare la recalcularea pensiei pentru perioadele lucrate ulterior pensionarii redau mai jos prevederile in domeniu din Legea 19/2000, pentru a le compara cu cele din Legea Unitara a pensiilor, despre care se spune ca va inlocui Legea 19/2000.
Ce prevede Legea 19/2000?
Art. 41.(2) Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.
Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei şi de la 62 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 78
(8) Asiguraţii care, după îndeplinirea condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumită perioadă la sistemul public, regăsindu-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5, beneficiază de majorarea punctajului realizat în această perioadă cu 0,3% pentru fiecare lună, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.
Art. 95. - (1) Beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei după realizarea fiecărui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
(2) Cererea de recalculare a pensiei urmează aceleaşi reguli procedurale privind soluţionarea şi contestarea, prevăzute pentru cererea de pensionare.
(3) Pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare.
Ce prevede Legea 164/2001, inca in vigoare, partial, pana se adopta Legea unitara, dar nu mai mult de 31 12 2010 ?
Art. 62. - Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în muncă după trecerea în rezervă pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobândită după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.
Din Legea Unitara a Pensiilor(proiect)
Art. 53. - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conforme şalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 54. - (1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c),[militari-n.a] vârsta standard de
pensionare este de 60 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se
realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul minim de cotizare în
specialitate este de 20 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se
realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare în specialitate, conform eşalonării prevăzute în
anexa nr. 6.
(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este
de 30 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin
creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
Art. 55. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr.1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă;
(a se vedea tabelele din proiect)
Art 56.- (3) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mică de 45 de ani;
Art. 99. - (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) [ militari n.a] care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate{ 20 ani-n.a} şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi alin. (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
NOTA
Conditii mai favorabile in proiectul legii unitare.
Legea cadru pentru L119 este Legea 19/2000; doar pana la adoptarea Legii Unitare a Pensiilor.