Amenajarea hidroenergetica Lotru, cea mai complexa lucrare de acest fel din România, este situaţa pe cursul superior si mijlociu al raului Lotru. Construcţiile amenajarii au o larga raspandire teritoriala, fiind valorificate atat debitul bazinului hidrográfic al râului Lotru cat si debitele raurilor captate, prin zeci de km de galerii, ale bazinelor invecinate din Carpatii Olteniei de Nord si Muntii Cibinului.
Barajul Vidra, din anrocamente, privit din aval
Amplasat pe cursul superior al raului Lotru, in cheile Vidra de la iesirea din depresiunea Lovistei, la cca 30 km amonte de localitatea Voineasa, barajul Vidra este un baraj de anrocamente de 121,50 m inaltime, cu nucleu central din argila, protejat cu filtre si zone de tranzitie din material aluvial. Etansarea este continuata in roca de baza printr-un voal de etansare de 57 m adancime. Roca de fundare este constituita din gneise oculare tip „Vidra” si paragneise pe versantul stang si in albie, alterate pana la adancimi de 40 – 50 m pe versantul drept.
Cota coronamentului este la 1.293 mdM
Cota coronamentului este la 1.293 mdM
Centrala Electrica Ciunget
Centrala Ciunget, o constructie subterana aflata la 140 m. adancime, este cea mai mare hidrocentrala ca putere instalata de pe raurile interne din Romania - 510 MW si a doua ca sursa de energie electrica hidro, dupa Portile de Fier 1. Pentru a produce energie electrica, CHE Ciunget foloseste apa din barajul de acumulare Vidra, aflat pe cursul superior al raului Lotru, si este cel de-al treilea lac construit de om, din Romania. Apa din lacul Vidra este dirijata printr-o retea de galerii cu o lungime de 13.719 m, catre centrala de la Ciunget. Caderea astfel obtinuta este de 809 m.
Lacul Vidra gol si Statiunea Vidra
Din nou se umple Lacul Vidra
Valea Manaileasa
Soseaua Voineasa-Lacul Vidra-Obarsia Lotrului
Obarsia Lotrului